Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
darkmilten
Wysłany: 2013-04-07, 19:58   MIGOMAT SHERMAN
0
UP DOWN

Witam chciaÂłbym zakupic migomat sherman 200 lub 200/2 potrzebny bedzie mi bardzo sporadycznie czasem wstawic jakis prog, blotnik ewentualnie jakas latke w podÂłodze. Pewnie wyspawa rolke 5kg przez rok albo i nie... nie chce kupowac sprzetu za ponad 2000zl bo bedzie potrzebny sporadycznie. Ma moze ktos taki migomat?? nadaje sie sie to do prac hobbistycznych??

Matix 
Wysłany: 2013-04-07, 20:17   
0
UP DOWN

Mam sherman-a 230. Ma niby 190A ale blachĂŞ max 2mm moÂże spawaĂŚ. Ja go kupiÂłem tylko z myÂślÂą o blacharce i na razie siĂŞ sprawuje bardzo dobrze. Mam go prawie rok. Wyspawane 10kg drutu. KupiÂłem go z allegro za 1600 z butlÂą reduktorem i 5kg drutu.

darkmilten
Wysłany: 2013-04-07, 20:24   
0
UP DOWN

czyli masz tego na 230v z 8 stopniowa regulacja pradu tak? wlasnie tego mysle kupic i mowisz ze do takich samochodowych rzeczy daje rade??

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2013-04-07, 20:30   
0
UP DOWN

darkmilten, Za praktycznie takie same pieniÂądze bĂŞdziesz miaÂł Bester'a

okoĂą
Wysłany: 2013-04-07, 20:42   
0
UP DOWN

Tylko ¿e ten Bester to lipa bo ma 4 stopniow¹ regulacjê... Ja mam Shermana 200 tego na 230v czyli z 8 stopniow¹ regulacj¹ pr¹du spawania. Matix, Nie wiem co ty masz z tym twoim sprzêtem ale mój przetapia 5mm blachê bez problemów a jeœli chodzi o spawanie blacharki to wystarczaj¹cy sprzêt i te¿ go kupi³em dla hobbistycznych zastosowaù. Spawa³em nim równie¿ nierdzewkê (odpowiedni drut i gaz) i sz³o bardzo ³adnie wiem ¿e ktoœ próbowa³ alu ale coœ s³abo sz³o. Dzisiaj jednak bym kupi³ tego co ma Matix, czyli sherman 230 (nie myl z 200 na 230v bo to dwa ró¿ne modele) dlatego ¿e ma opcjê lutospawania oraz 4 rolkowy podajnik nie wspominaj¹c o euro z³¹czu i ogólnie wydaje siê lepszym sprzêtem jednak trochê dro¿szy. Za swojego dualmiga 200 da³em 1150z³ z bótl¹ i 5kg drutu + jakieœ tam duperele.

darkmilten
Wysłany: 2013-04-07, 21:03   
0
UP DOWN

Mysle zze do moich drobnych i zadkich prac wystarczy ten sherman dual mig 200 tylko zastanawiam sie jeszcze ktory bedzie lepszy ten 200 czy 200/2 ten drugi jest tez na sile tylko ze znow ma tylko 4 ustawienia pradu a ten na 230v ma 8 i mysle ze ten na 230v bedzie lepszy i zeby ten wlasnie kupic

darkmilten
Wysłany: 2013-04-07, 21:06   
0
UP DOWN

Bester bez osprzetu mniej wiecej 1500zl plus butla itp a tu za 1150zl komplet

Matix 
Wysłany: 2013-04-07, 21:13   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
Nie wiem co ty masz z tym twoim sprzĂŞtem ale mĂłj przetapia 5mm blachĂŞ bez problemĂłw

Szczerze to nie wiem jakim cudem ;)

jedi9 
Wysłany: 2013-04-07, 21:20   
0
UP DOWN

witam koledzy jestem posiadaczem shermana 200/2 zasilanego z 2x400v bo ta spawarka ma tylko 2 fazy a nie trzy . sprzĂŞt jest na alu uzwojeniu transformatora , ale w niczym to nie przeszkadza . osobiÂście spawam drutem 0,8 i mieszankÂą . 4 stopniowa regulacja w zupeÂłnoÂści wystarcza , blachĂŞ 1mm przy wprawwie spawam na ciÂągÂłym. jedyne co zrobiÂłem to dorobiÂłem euro, elektrozawĂłr i palnik 5m. prosta i tania spawarka do domowego uÂżytku. 190A mierzone miernikiem cĂŞgowym ;)

okoĂą
Wysłany: 2013-04-07, 21:31   
0
UP DOWN

TeÂż staÂłem przed tym wyborem i nie ÂżaÂłujĂŞ Âże wybraÂłem na 230v PĂłki co chodzi bezproblemowo jednak wyspawaÂłem tylko jedna szpulkĂŞ + 500g nierdzewki :D

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2013-04-07, 21:36   
0
UP DOWN

Pytanie do wÂłaÂścicieli ShermanĂłw, czy rozcinaliÂście ktĂłryÂś z zrobionych przez was spawĂłw w celu oceny "jakoÂści przetopu" :?: JeÂżeli tak to poproszĂŞ o jakieÂś info na ten temat ;)

darkmilten
Wysłany: 2013-04-07, 21:43   
0
UP DOWN

wiec juz sam nie wiem czy wybrac 230v czy 200/2 zasilanego 2x400v niby ten na 230v ma 8 stopniowa regulacje pradu spawania, lecz podobno te na sile sa lepsze... ktory byscie polecili niby jeden i drugi dobry...

diablo74 
Wysłany: 2013-04-07, 21:56   
0
UP DOWN

a na 230v to niby jakie ma wady? ja bym postawi³ na twoim miejscu na szerszy wachlarz regulacji no i wed³ug mnie na 230v dochodzi jeszcze mobilnoœÌ zdarza³o mi siê jeŸdziÌ na robutki do klienta a nie ka¿dy ma dostêp do 400v

darkmilten
Wysłany: 2013-04-08, 19:56   
0
UP DOWN

tylko ze ten na sile jest rowniez na 230v i podobno,lecz sam nie mialem z tym doczynienia ze te o sa na sile lepiej spawaja

diablo74 
Wysłany: 2013-04-08, 20:28   
0
UP DOWN

http://lakierowanko.info/...ghlight=automig
tu poczytaj moÂże coÂś pomoÂże :spoko:

okoĂą
Wysłany: 2013-04-08, 20:28   
0
UP DOWN

Bierz na 230v bêdziesz zadowolony a ta "400v" to jest dwu fazowa!! tzn wykorzystuje dwie fazy z 3 dostêpnych w gnieŸdzie si³owym czyli po prostu czêœÌ trafo jest podpiêta pod jedn¹ faze a druga czêœÌ pod dróg¹ faze i tyle a tak masz ten sam transformator który chodzi na jednej fazie. Tu mo¿esz trochê poczytaÌ o tym jak ja doszed³em do wyboru ;)
http://www.cnc.info.pl/to...0zl-vt24139.htm
Pod koniec sÂą nawet jakieÂś testy spawania itp.
Sw.Piotrek napisał/a:
Pytanie do wÂłaÂścicieli ShermanĂłw, czy rozcinaliÂście ktĂłryÂś z zrobionych przez was spawĂłw w celu oceny "jakoÂści przetopu" :?: JeÂżeli tak to poproszĂŞ o jakieÂś info na ten temat ;)

W któr¹ stronê poprzek czy wzd³ó¿? Zawsze mogê coœ heftn¹Ì i sprawdziÌ :)

diablo74 
Wysłany: 2013-04-08, 20:29   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
Zawsze mogê coœ heftn¹Ì i sprawdziÌ

tylko na co patrzeĂŚ??

diablo74 
Wysłany: 2013-04-08, 20:31   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
Bierz na 230v bêdziesz zadowolony a ta "400v" to jest dwu fazowa!! tzn wykorzystuje dwie fazy z 3 dostêpnych w gnieŸdzie si³owym czyli po prostu czêœÌ trafo jest podpiêta pod jedn¹ faze a druga czêœÌ pod dróg¹ faze i tyle a tak masz ten sam transformator który chodzi na jednej fazie. Tu mo¿esz trochê poczytaÌ o tym jak ja doszed³em do wyboru

o nareszcie po elektrycznemu, bo
darkmilten napisał/a:
ze te o sa na sile lepiej spawaja

to sÂłaby argument

okoĂą
Wysłany: 2013-04-08, 20:40   
0
UP DOWN

diablo74 napisał/a:
okoĂą napisał/a:
Zawsze mogê coœ heftn¹Ì i sprawdziÌ

tylko na co patrzeĂŚ??

W sumie jak przetnĂŞ to i tak siĂŞ wszystko zaleje (jeÂśli bĂŞdzie jakiÂś ubytek) podczas ciĂŞcia. ÂŻeby to sprawdziĂŚ trzeba by byÂło rentgen zrobiĂŚ :D

diablo74 
Wysłany: 2013-04-08, 20:45   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
W sumie jak przetnĂŞ to i tak siĂŞ wszystko zaleje

no wÂłaÂśnie
okoĂą napisał/a:
ÂŻeby to sprawdziĂŚ trzeba by byÂło rentgen zrobiĂŚ

i tak to powinno siĂŞ sprawdzaĂŚ takÂże ÂŚw.Piotrze nie pomoÂżemy tym razem

MichuMachu
Wysłany: 2013-04-08, 22:40   
0
UP DOWN

Nie kupuj tego dziadostwa..... szkoda pieniedzy..... Nigdy wicej nie kupilbym shermana..... Moja sugestia zrobisz jak zechcesz..... to jest podobnie jak z tymi chinskimi pistoletami a tymi markowymi.... Gowno zapakowane w ladne opakowanie.... Dopiero po wielu przerobkkach zaczela ta spawarka w miare normalnie spawac...

darkmilten
Wysłany: 2013-04-09, 19:49   
0
UP DOWN

MichuMachu napisał/a:
Nie kupuj tego dziadostwa..... szkoda pieniedzy..... Nigdy wicej nie kupilbym shermana..... Moja sugestia zrobisz jak zechcesz..... to jest podobnie jak z tymi chinskimi pistoletami a tymi markowymi.... Gowno zapakowane w ladne opakowanie.... Dopiero po wielu przerobkkach zaczela ta spawarka w miare normalnie spawac...

po wielu przerobkach?? jakich?? masz taki migomat??

Matix 
Wysłany: 2013-04-09, 21:09   
0
UP DOWN

Na pewno inny podajnik... :x:

okoĂą
Wysłany: 2013-04-09, 21:50   
0
UP DOWN

:shock: :shock: :shock: Czym siê ró¿ni ten podajnik od podajnika dwórolkowego z np bestera? Pamiêtaj to tani sprzêt nie ma co siê oszukiwaÌ to nie szczyt mo¿liwoœci ale do okazjalnego pospawania wystarczy mnie póki co starcza a spawa³em równie¿ blachê samochodow¹ a ¿e to zapewne pocz¹tkuj¹cy spawacz to sprzêt i za 10 tys mu nie pomo¿e i tak po³o¿y do dupy spoinê. Ja kupi³em Shermana Dualmig 200 i nie ¿a³ujê bo mi wystarcza do moich potrzeb.

Matix 
Wysłany: 2013-04-10, 00:17   
0
UP DOWN

Podajnik w "mig-u" to moim zdaniem jedno z wa¿niejszych elementów. Na praktyce któr¹ mia³em w 2kl Technikum mia³em okazjê spawaÌ ro¿nym sprzêtem od starych bodaj¿e besterów po esaby koùcz¹c na nowych 400 amperowych lincolnach. Ustawiaj¹c tam na 190-200A wiem jak one spawa³y :tak: porównuj¹c to do shermana to to jest totalna lipa.. :/ . I naprawdê nie uwierz ¿e ktoœ tym pospawa 5mm blachê... w sumie pospawaÌ po spawie tylko jaki to bêdzie mia³o przetop.... ^^ w blacharce chyba nie chodzi tyle o moc ale bardziej o wytrzyma³oœÌ sprzêtu... wiêc sherman nada siê do amatorskiej blacharki :tak: ale problem bêdzie jak bêdzie trzeba now¹ rame do drzwi do gara¿u wyspawaÌ ^^

MichuMachu
Wysłany: 2013-04-10, 19:04   
0
UP DOWN

Tak mam 200/2. Totalna porazka... musialem wymienic przelacznik pakietowy od regulacji spawania, trafko na plytce i teraz najlepsze na glownym transformatorze przepalil sie zwoj i trzeba bylo troche odwinac z tego gornego.... nie wspomne juz o wykonaniu tego badziewia w srodku i braku srubek w poszczegolnych miejscach...... :sciana: :sciana: :sciana: :sciana:

darkmilten
Wysłany: 2013-04-10, 19:47   
0
UP DOWN

Matix napisał/a:
ale problem bĂŞdzie jak bĂŞdzie trzeba nowÂą rame do drzwi do garaÂżu wyspawaĂŚ ^^
spoko mam jeszcze spawarke elektrodowa

darkmilten
Wysłany: 2013-04-10, 19:48   
0
UP DOWN

wiec migiem tylko jakies cienkie rzeczy

okoĂą
Wysłany: 2013-04-10, 20:04   
0
UP DOWN

Ilu u¿ytkowników tyle opinii. Œmia³o pospawasz i ramê do drzwi ja spawa³em stolik pod tokarkê, przyczepkê, wk³ad do kominka i wszystko trzyma. Pewno jak by to wzi¹³ na rentgen napewno by coœ znalaz³ ale to nie jest spawarka przemys³owa...
Matix napisał/a:
400 amperowych lincolnach. UstawiajÂąc tam na 190-200A wiem jak one spawaÂły porĂłwnujÂąc to do shermana to to jest totalna lipa..

Co ty ch³opie porównujesz Mercedesa do Malucha? Ju¿ to widzê jak kupujesz tego linkolna do pospawania paru rzeczy przy domu lub mercedesa po to ¿eby jeŸdziÌ po chleb do sklepu na wsi 500m od domu.... A ju¿ nie pytaj¹c o to jakiego pistoletu do lakierowania sam u¿ywasz :x: (tego nie wiem ale sam sobie odpowiedz). Ja tam nie bronie Shermana bo to lichota nie ma co siê oszukiwaÌ ale tyle co raz w miesi¹cu coœ spawn¹Ì na szybko czemu nie.

Matix 
Wysłany: 2013-04-10, 21:42   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
A juÂż nie pytajÂąc o to jakiego pistoletu do lakierowania sam uÂżywasz :x: (tego nie wiem ale sam sobie odpowiedz).

Sata jet 3000 HVLP z digitalem a do podkÂładu Sata jet 100b rp.... PrzesÂłaĂŚ ci zdjĂŞcia???

Ja teÂż nie mĂłwiĂŞ Âże sherman to totalne padÂło ktĂłre w ogĂłle nie spawa... Ty go znowu tak wychwalasz choĂŚby to byÂł jakiÂś esab czy coÂś w podobnej klasie... Ten mig nadaje siĂŞ moim zdaniem do drobnych prac hobbistycznych :tak: A jak ktoÂś potrzebuje go czĂŞsto uÂżywaĂŚ to trzeba inwestowaĂŚ w dobry sprzĂŞt :)

okoĂą
Wysłany: 2013-04-10, 22:18   
0
UP DOWN

Matix napisał/a:
Ten mig nadaje siĂŞ moim zdaniem do drobnych prac hobbistycznych
A o co pytaÂł kolega zakÂładajÂący temat? Dlatego tak bronie tej spawarki. W tych pieniÂądzach to nie ma co siĂŞ oszukiwaĂŚ nie kupisz sprzĂŞtu do czĂŞstego uÂżywania...
Matix napisał/a:
Sata jet 3000 HVLP z digitalem a do podkÂładu Sata jet 100b rp.... PrzesÂłaĂŚ ci zdjĂŞcia???

SzczeÂże- maÂło mnie to interesuje ;)

jedi9 
Wysłany: 2013-04-13, 22:08   
-1
UP DOWN

kolega okoĂą dobrze gada . niema co porĂłwnywaĂŚ saty do chiniola i spawarek . ale ten chiniol nie taki zÂły a Âże ktoÂś nie potrafi spawac to jes inna sprawa. bo na duÂżym prÂądzie to kaÂżdy amator "pospawa". problem jest w tym ze jak siĂŞ ktoÂś nastawi Âże mercedes jest najlepszy to na fiata nie spojrzy, ktĂłry czasem wydaje siĂŞ byĂŚ rozsÂądniejszym rozwiÂązaniem. a co do shermana to w pracy naginam mma po 8h non stop i jeszcze Âżaden nie wymiĂŞkÂł.

cabrio1
Wysłany: 2013-04-13, 22:42   
+1
UP DOWN

ja mam bestera 1801, juz 4 lata 230/400v nic nie grzebane dziala jak trzeba z shermanem koles mial i nie narzekal, bester 4 stopnie regulacji ,do aut 230v, grube rzeczy w ciezarowkach 400v i na przod topi jak diabli, az sam wszoku bylem

corny78 
Wysłany: 2013-04-14, 13:25   
0
UP DOWN

cabrio1 napisał/a:
ja mam bestera 1801, juz 4 lata 230/400v nic nie grzebane dziala jak trzeba z shermanem koles mial i nie narzekal, bester 4 stopnie regulacji ,do aut 230v, grube rzeczy w ciezarowkach 400v i na przod topi jak diabli, az sam wszoku bylem

dokladnie potwierdzam ...

ale niestety za cene malucha nie kupi sie mercedesa ... zreszta jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma ..

maciej214 
Wysłany: 2013-04-14, 15:13   
+1
UP DOWN

corny78 napisał/a:
zreszta jak sie nie ma co sie lubi to sie...

...kradnie co popadnie ^^

Ja osobiœcie te¿ posiadam Bestera 1801 i mogê go poleciÌ jak za t¹ kasê. Do blach samochodowych potrzeba wprawy, ale bez problemu da siê wspawaÌ jak¹œ reperaturkê, czy ³atkê. Du¿o czêœciej spawam k¹towniki, rury czy prêty o gruboœciach ko³o 4 mm, przetop jest bardzo dobry.

corny78 
Wysłany: 2013-04-14, 15:33   
0
UP DOWN

maciej214 napisał/a:
corny78 napisał/a:
zreszta jak sie nie ma co sie lubi to sie...

...kradnie co popadnie ^^

.

to sie d...y swoja zone .... ostatnio zaslyszane :D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu