Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
schwalba 
Wys³any: 2013-04-08, 11:12   Lakierowanie kilku elementów samochodu
0
UP DOWN

Sk±d: Ruda ¦l±ska
Witam. W moim samochodzie mam kilka poprawek do wykonania. Chcia³bym zrobiæ to tanio, poniewa¿ samochód jest ju¿ leciwy i kosztowa³ nieca³e 2000z³.
Po pierwsze
Mam spore pêkniêcie zderzaka, który siê ju¿ zd±¿y³ rozzst±piæ o kilka milimetrów. Jak to za³ataæ? Mam co prawda swoj± wizjê ale chcia³bym siê zapytaæ jak to zrobiæ by zrobiæ to najtaniej. No i jakich prodóktów urzywaæ.

Kolejna sprawa.
Samochód by³ pewnie kiedy¶ bity bo maska i b³otniki s± innego odcieniu. W dodatku miêdzy progiem a b³otnikiem pojawi³a siê zrdza. Rdza wychodzi ze b³otnika ale zd±¿y³a zakolorowaæ próg. Bêdê chcia³ malowaæ od razu oba b³otniki wiêc chcia³bym wiedzieæ czy i jak cieniowaæ? Przypomnê ¿e jestem ¶wierzak ale ju¿ malowa³em pistoletem i mam potrzebny sprzêt.

Tytexo
Wys³any: 2013-04-08, 11:49   
0
UP DOWN

Sk±d: Dzia³oszyn
Kolego kup 4 piwka, w³±cza forum, przegladaj i znajdziesz wszystko albo nawet wiêcej.

kalbi 
Wys³any: 2013-04-08, 11:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
daj jakie¶ zdjêcia najpierw

schwalba 
Wys³any: 2013-04-08, 12:14   
0
UP DOWN

Sk±d: Ruda ¦l±ska
W tej chwili niemam jak zrobiæ zdjêæ nie wiedzia³em ¿e mog± siê przydaæ.

Czyta³em o naprawianiu zderzaka i o lakierowaniu, ale jednak wole siê dowiedzieæ czego¶ od was.

Z moim zderzakiem chce zrobiæ tak ¿e najpierw skrêce do jak±¶ blach± ¿eby trzyma³ kszta³t i aby to pêkniêcie siênie rozchodzi³o, pó¼niej zfazujê ca³e to pêkniêcie a co kawa³ek powiercê otwory by klej i ¿ywisa lepiej trzyma³y. Od wewn±æ zastosujê kilka warstw ¿ywicy i w³ykna szklanego tak by ¿ywica powyp³ywa³a a¿ na zewnêtrz± stronê przez dziórki itd. Zastosujê szpachlê z w³óknem szklanym. Na koniec zdemontujê blachê, która trzyma³a fason i zamaskujê i pozalepiam otwory i zacznê matowaæ to pod malowanie.
Powiedzcie czy dobrze my¶lê?

A co do b³otników. Có¿... ca³kiem je zdemontujê i wyczyszczê rdzê z obu stron. Je¶li rdzy bêdzie du¿o to zastosujê ¶rodek Cortanin który ju¿ nie raz uratowa³ mój zabytkowy motor. Nastêpnie wszystko od ¶rodka pêdzlem pomalujê podk³adem i chlorokauczukiem. A z zewn±trz zmatujê i ... i w³a¶nie tu chcê zapytaæ jaki podk³ad i jaki lakier. Dodam ¿e kolor to srebrny metalik, wiêc zdaje siê ¿e lakier bazowy plus klar... Ale chcia³bym siê od was dowiedzieæ dok³adniej...

No i co z tym cieniowaniem? Jak to wykonaæ, dok±d matowaæ drzwi? i czym polerowaæ Jak ta operacja ma wygl±daæ? aby nie by³o widaæ ró¿nicy miêdzy elementami...

klakier
Wys³any: 2013-04-09, 19:51   
0
UP DOWN

Siema wszystkim!!!

Kolego, je¶li nie chcesz spawaæ zderzaka to sklej go tym:
http://www.palis.pl/Klej-...64,5115%29.aspx

Ja u¿ywam go na plastiki przy motocyklach i jak narazie klei wszystko.
Trzyma bardzo mocno. Kleisz pêkniêcie do czo³a, a dla pewno¶ci od ¶rodka mo¿esz ³atkê z kawa³ka plastiku zrobiæ.
Co do b³otników, to mo¿e pomaluj od miejsca rdzy do jakiej¶ listwy, lub przet³oczenia.
Ja malujê g³ównie plastiki, wiêc ca³e elementy.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: