Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jakub298 
Wys³any: 2013-04-09, 15:18   Popêkany i matowy lakier
0
UP DOWN

Sk±d: Wysokie Mazowieckie
Witam. Jestem w trakcie naprawy Hondy Civic i z jednej strony na drzwiach i tylnym b³otniku jest popêkany lakier. Zmatowi³em papierem na mokro drzwi do samej bazy i nie widaæ ju¿ pêkniêæ. Czy mam zdzieraæ do samej blachy, czy mo¿na po³o¿yæ na to bazê i nastêpnie lakier?

DSCF3128.JPG
Przed matowieniem lakier wygl±da³ tak
Plik ¶ci±gniêto 259 raz(y) 263.92 KB

Homer S. 
Wys³any: 2013-04-09, 16:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Dlaczego matujesz na mokro jeszcze ,,rêce nie krêc± ,, ^^ . Takie cuda trzeba izolowaæ podk³adem akrylowym lub epoxydowym .

jakub298 
Wys³any: 2013-04-09, 19:19   
0
UP DOWN

Znajomy mi podpowiedzia³ ¿eby na mokro robiæ. A czy zedrzeæ to do go³ej blachy czy na stara zmatowion± bazê wystarczy po³o¿yæ podk³ad?

maciej214 
Wys³any: 2013-04-09, 19:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: KNS
jakub298 napisa³/a:
zedrzeæ to do go³ej blachy czy na stara zmatowion± bazê wystarczy po³o¿yæ podk³ad?

Je¿eli to bêdzie np. podk³ad epoksydowy to wystarczy jak zmatowisz bazê. Je¿eli by by³a ta warstwa niestabilna to dla pewno¶ci mo¿esz go dawaæ w bardzo cienkich warstwach, tzw. kontaktowych. ;)

jakub298 
Wys³any: 2013-04-10, 09:23   
0
UP DOWN

Z podk³adów antykorozyjnych posiadam podk³ad firmy boll niestety w sprayu, mam te¿ akrylowy z Novolu PROTECT300 . Czy mo¿na u¿yæ akrylowego?

jakub298 
Wys³any: 2013-04-10, 09:45   
0
UP DOWN

I jeszcze jedno pytanie, jaki by³yby skutki gdybym na zmatowion± bazê po³o¿y³ bazê bez k³adzenia podk³adu?

Bombel
Wys³any: 2013-04-10, 14:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
jakub298 napisa³/a:
Zmatowi³em papierem na mokro drzwi do samej bazy i nie widaæ ju¿ pêkniêæ.

A jak to sprawdza³e¶? Na zmatowionej powierzchni to ma³o co widaæ. Lepiej ¶ci±gnij ca³± bazê do podk³adu i daj jaki¶ podk³ad rozdzielaj±cy. To mo¿e byæ epoksyd m/m, akrylowy izolant z ma³± ilo¶ci± rozcieñczalników, izolant wodny.

jakub298 napisa³/a:
Z podk³adów antykorozyjnych posiadam podk³ad firmy boll niestety w sprayu, mam te¿ akrylowy z Novolu PROTECT300 . Czy mo¿na u¿yæ akrylowego?

Podk³adów w sprayu unikaj do takich rzeczy chyba ¿e producent pisze ¿e do tego s³u¿y ale w±piê ¿e co¶ takiego znajdziesz, to co jest to raczej na przeszlifki a ty chcesz odizolowaæ wiêksz± powierzchniê i to problematyczn±. Ten protect 300 to jest niby grunt wiêc mo¿esz nim próbowaæ ale dawaj cienko i z d³ugimi odstêpami a i to nie gwarantujê bo on ma pewnie sporo rozcieñczalnika w sobie.

jakub298 
Wys³any: 2013-04-11, 20:07   
0
UP DOWN

Dzisiaj zakoñczy³em ju¿ lakierowanie. Zrobi³em tak ¿e zdar³em to do go³ej blachy, da³em podk³ad epoksydowy, na to akrylowy, bazê i na koniec lakier. Mam teraz pytanie wydaje mi siê ¿e w jednym miejscu jest trochê przy ma³o klaru nie b³yszczy siê tak jak reszta. Czy bêdê móg³ jutro na to po³o¿yæ jeszcze cienk± warstwê bezbarwnego? Czy lepiej wypolerowaæ?

juny 
Wys³any: 2013-04-11, 20:14   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Teorytycznie mo¿na do 12h. siê lakier "po³±czy"

jakub298 
Wys³any: 2013-04-11, 20:37   
0
UP DOWN