Autor |
Wiadomo¶æ |
|
yazzar
|
Wys³any: 2011-02-05, 23:42 Jak ustawiaæ Air Gunsa AZ3 HTE 2 ?
|
0
|
|
|
|
Witam , od 2 dni jestem posiadaczem pistoletu (jak w temacie) i mam pytanko do posiadaczy tego guna. Jak go ustawiacie do clear-u aby osi±gn±æ jak najlepsze "lustro" ?
- Jakie ci¶nienie?
- Ile materia³u?
- Jak nanosicie? ( od razu powoli wylewacie czy wiêcej szybszych ruchów ? ) |
|
|
|
|
Arbuzz
|
Wys³any: 2011-02-06, 00:44
|
0
|
|
|
|
Podpinam sie do pytania.
Czy ustawienie ci¶nienia baza 2.0 bezbarwmy 2.5 jest odpowiednie?? |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-02-06, 00:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 178
|
Ludzie. Ka¿dy inaczej lakieruje. Ka¿dy klar siê inaczej rozlewa. Jeden ma 2,5bara inny 3,5bara. Bierzesz pistolet lejesz lakier i lakierujesz, lakierujesz, lakierujesz a¿ za³apiesz na jakim ci¶nieniu bêdzie ci najlepiej to robiæ.
Bazy srebrne to tragedia tym gunem.
A na jakim ci¶nieniomierzu to sprawdzacie? Bo te chiñskie po 30 z³oty to pokazuj± to co chcemy zobaczyæ a nie to co powinno byæ |
|
|
|
|
Adam Rentel
|
Wys³any: 2011-02-06, 08:05
|
0
|
|
|
|
Mart-Den,a jaki polecasz cisnieniomierz? |
|
|
|
|
stek
|
Wys³any: 2011-02-06, 09:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 235 Sk±d: ok kraków
|
Mart-Dent napisa³/a: | Bazy srebrne to tragedia tym gunem. |
czego tak twierdzisz? ja lakierowa³em i wcale nie chmurzy, a u¿ywasz wolnego rozpucha? tym AZ3 baza ok. 2.0, lakier ja robie (DP-3750s) na 2.5 -2.7. pozdr. |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-02-06, 10:29
|
0
|
|
|
|
Adam Rentel napisa³/a: | Mart-Den,a jaki polecasz cisnieniomierz? |
Ja nie polecam. Kupuje zawsze tej firmy jakiej mam pistolet.
stek napisa³/a: | czego tak twierdzisz? ja lakierowa³em i wcale nie chmurzy, a u¿ywasz wolnego rozpucha? |
Sprzeda³em go. |
|
|
|
|
yazzar
|
Wys³any: 2011-02-06, 10:31
|
0
|
|
|
|
U¿ywam Profixa CP 1500 + 5% rozpucha CP 040
Wiadomo ze w zaistnia³ych warunkach nie ka¿dy mo¿e siê cieszyæ ogrzewaniem w gara¿u, niestety ja do tego grona te¿ nie nale¿ê. Wiêc podgrza³em trochê lakier, pod pistoletem 2,8 bar (podobno, chinol ), miot³a na max, materia³ w po³owie rozkrêcony, lakier wylewam spokojnymi ruchami na 2 razy z przerw± ok 7 min i niestety jest niezadowalaj±ca mnie morka.
A wiem z za³±czonych zdjêæ z tego forum ¿e ten pistol naprawde potrafi dobrze sobie poradziæ z clear'em
http://www.lakiernik.info.pl/viewtopic.php?p=31661 |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-02-06, 11:02
|
0
|
|
|
|
Rozkrêæ i miot³ê i materia³ na maxa. Jako ¿e to MS to wystarczy 2,5bara. Nie lakierowa³em tym klarem ale my¶lê ¿e jak wylejesz ³adnie pierwsz± warstwê odczekasz z 10 min i wylejesz drug± to bêdzie git. |
|
|
|
|
yazzar
|
Wys³any: 2011-02-06, 15:59
|
0
|
|
|
|
Mo¿e wypowie siê równie¿ kto¶, kto porabia sobie na AirGunsa'ie ? |
|
|
|
|
stek
|
Wys³any: 2011-02-06, 18:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 235 Sk±d: ok kraków
|
yazzar napisa³/a: | Mo¿e wypowie siê równie¿ kto¶, kto porabia sobie na AirGunsa'ie ? |
s³uchaj, sprzet super, potrenuj a zobaczysz ze git, ja dokupi³em teraz sate 4000 i gunsy sie nie pozbede, bo jest dobra. pozdr. |
|
|
|
|
walo
|
Wys³any: 2011-02-12, 21:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 12
|
Ja Profixem 1500 malowa³em dodaj±c 10% rozpucha i mam w gara¿u oko³o 19-21 stopni.
Jak bywa³o zimniej to dolewa³em wiêcej rozpucha oko³o 15% i malowa³em na 2 pe³ne warstwy z tym ¿e wtedy d³u¿sze czasy odparowania by³y miêdzy warstwami. Ja bym skrêci³ troszkê miot³ê i rozkrêci³ ilo¶æ materia³u. Ja stosowa³em na tym klarze ci¶nienie pomiêdzy 2.5-2.8 bara (ustawiane na chinolu) |
|
|
|
|
Drakiva
|
Wys³any: 2011-02-14, 01:02
|
0
|
|
|
|
Witam, maluje takim pistoletem i jestem z niego bardzo zadowolony. Du¿o zale¿y od bezbarwnego (tylko klar nim k³adê) bo ró¿ne daje siê rozcieñczalnik. Ja staram siê dawaæ tak oko³o 10-15% max. Cie¶ninie oko³o 2-2,5bara, miot³a na maxa i naprawdê szacun. Wychodzi mi idealne lutro, lepiej ni¿ u znajomego w warsztacie który maluje SATA. Nie ma potrzeby polerowaæ (no chyba ze syfek siadzie ;/ ). Aaaaaa te¿ koledzy maluje w gara¿u i powiem ze lakier zawsze przygotowuje i przechowuje u siebie w piwnicy (oko³o 22 stopni). Kiedy¶ robi³em to w zimnym gara¿u i mia³em "cytrynê" ;/ Pozdrawiam |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2011-02-14, 16:00
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
Ja ze swojego guna jestem zadowolony.
posiadam go ju¿ rok.
Bazê k³adzie ³adnie, Klar te¿ (robiê Frofixem CP1500)
Akryl te¿ ³adnie idzie
Robiê na farbach IWAT
Zdjêcie jedno (nak³adanie klaru)
http://www.polskajazda.pl...dikIMG_0663.jpg
Pistolet polecam
A je¶li chodzi o regulacje i ci¶nienie to takie na którym ci siê najlepiej robi.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
yazzar
|
Wys³any: 2011-02-16, 10:25
|
0
|
|
|
|
Tez go ju¿ sobie popróbowa³em i moje pierwsze wra¿enie by³o " masakra , tym nie idzie malowaæ, pistoletem do podlewania wody by³aby lepsza atomizacja". By³em lekko pod³amany .
Pod pistoletem mia³em taki oto reduktor http://moto.allegro.pl/re...1451453803.html i jak sie okaza³o to on byl powodem tego zygania. wymienilem na http://moto.allegro.pl/re...1454270077.html i ... wszystko ze mnie zesz³o po pierwszej próbie. Teraz to mozna lakierowac. |
|
|
|
|
celest1
|
Wys³any: 2013-04-19, 13:45
|
0
|
|
|
Celest1
|
Witam, od niedawna robiê Air Guns± AZ3 HTE 2 i powiem tak, ka¿dy maluje wed³ug w³asnego uznania, ja malowa³em ca³o¶ciówkê ALfa Romeo, do¶æ du¿a buda, pistolet ma trochê za w±sk± miot³ê, ale daje radê, przy malowaniu du¿ych powierzchni typu dach czy maska trzeba siê trochê namachaæ, ale za co¶ trzeba kasê braæ
Bazê k³ad³em na ci¶nieniu 2,4 a klar na 3 atmosferach (rozla³ siê na lustro), wszystko na 2 warstwy, tzn 1 zapylenie a 2 wykañczaj±ca
Du¿o zale¿y od dobrego manometra przy pistolecie, mia³em taki za 30z³ typu Sico (badziewie) to musia³em ustawiaæ o 1 atmosferê wy¿ej ¿eby jako¶ lakier siê rozbija³ a teraz mam taki za 99z³ to pokazuje warto¶æ rzeczywist± i jest tak jak powinno byæ
Ogólnie jestem zadowolony z pistoletu, jak na pistolet za 500z³ daje sobie ca³kiem dobrze radê
Po polerce samochód wygl±da³ ca³kiem ca³kiem
Poni¿ej moje wypociny przedstawiam na zdjêciach oceñcie to sami
ty³.jpg ty³ |
|
Plik ¶ci±gniêto 429 raz(y) 121.75 KB |
maska.jpg maska |
|
Plik ¶ci±gniêto 445 raz(y) 127.73 KB |
dach.jpg dach |
|
Plik ¶ci±gniêto 419 raz(y) 113.21 KB |
|
|
|
|
|
celest1
|
Wys³any: 2013-04-19, 19:01
|
0
|
|
|
Celest1
|
Napiszcie mi co my¶licie o tym jak mi wysz³o??? samochód wcze¶niej by³ niebieski, teraz jest czarny
Jak wysz³o malowanie AMATOROWI amatorskim pistoletem, bo ponoæ ten gan taki w³a¶nie jest ??
Dodam ¿e warunki do malowania mam nie za dobre, malowa³em w gara¿u, tylko tyle ze karcherem zmy³em pod³ogê ¿eby kurzu nie by³o, gara¿ bez wyci±gu powietrza.
Czekam na wasze oceny |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-04-19, 23:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Co tu du¿o mówiæ. Wygl±da to idealnie. Co w sumie mnie nie dziwi, w koñcu to Air Gunsa Te¿ ³atwo i bezproblemowo lakieruje mi siê tym pistoletem.
Jakiego klaru u¿y³e¶ i ile czasu zajê³o tobie polakierowanie tego samochodu (Tzn. baza + bezbarwny). |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|