Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Adex_Smile
Wys³any: 2013-04-27, 19:26   Renowacja Motoroweru
+1
UP DOWN

Witam Serdecznie.

To mój pierwszy post i jestem pocz±tkuj±cym w tych sprawach.

Posiadam stary motorower Komar.
Zosta³ rozebrany na czê¶ci i zamierzam go na pewno wypiaskowaæ i teraz pytanie...
Za pomoc± jakich farb tanio go wymalowaæ.
Chcê ¿eby efekt by³ piêkny i trwa³y.

Dotychczas malowa³em kompresorem stalowe konstrukcje a teraz przysz³o mi na odwagê pomalowaæ co¶ lepszego.

diablo74 
Wys³any: 2013-04-27, 20:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Piêkny i trwa³y k³óci siê z tanio, na tego komara wyjdzie ci niewiele wszystkich materia³ów a efekt mo¿e byæ niepowtarzalny wiêc pomy¶l, kiedy¶ robi³em takie cudo synowi kolegi w akrylu nie wiem czy przekroczy³ za materia³y 100 pln. gdyby nie sêpi³ chcia³em mu zrobiæ baza + klar :D

Adex_Smile
Wys³any: 2013-04-27, 20:33   
+1
UP DOWN

Wiêc i ja jestem m³odym cz³owiekiem :) Mam 16 lat a ma³ê mo¿liwo¶ci kupna farb i lakierów. Je¶li chodzi o praktykê to na wiele mnie staæ :)

Dlatego pytam. Dla mnie jest to pierwszy i nie ostatni pojazd ale i najwa¿niejszy. Ka¿dy wie pewnie jak to jest z kolekcjonowaniem zabytków :)

Chcia³ bym ¿eby siê to max. w 150 z³ mie¶ci³o a najlepiej to do 100$.
Wiêc chcê wiedzieæ sposoby i lakiery z internetowego sklepu.
W sk³ad lakierów musi wej¶æ podk³ad antykorozyjny.

Matix 
Wys³any: 2013-04-27, 20:56   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
Bud¿et trochê ma³y :/ Warto ramê wypiaskowaæ i daæ do malowania proszkowego a reszta podk³ad epoksydowy pó¼niej akrylowy jak nie ma nic do szpachlowania to baza i klar i robi sza³ ;)

Adex_Smile
Wys³any: 2013-04-27, 21:07   
0
UP DOWN

100z³ piaskowanie + 200z³ malowanie proszkowe... Jak dla mnie to dro¿yzna i tak ju¿ w tej chwili. Ja chcê mieæ aby ³adny jednolity kolor z po³yskiem który przez kilka lat mi to wytrzymie.

Matix 
Wys³any: 2013-04-27, 21:22   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
To ju¿ musisz sam zadecydowaæ czy robiæ dobrze czy tanio bo jednego nie idze w parze z drugim :nie:

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-28, 08:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Adex_Smile napisa³/a:
Posiadam stary motorower Komar.

Stary to stary.... ;) Normalna rzecz.... ;)
Adex_Smile napisa³/a:
Za pomoc± jakich farb tanio go wymalowaæ.

Adex_Smile napisa³/a:
chcê mieæ aby ³adny jednolity kolor z po³yskiem który przez kilka lat mi to wytrzymie.

Adex_Smile napisa³/a:
Chcia³ bym ¿eby siê to max. w 150 z³ mie¶ci³o a najlepiej to do 100$.

Kolego skoro jeste¶ "ograniczony" z finansami i chcesz na kilka lat "od¶wie¿yæ" ten motorower :tak: to ja proponujê "naprawê lakiernicz±" w technologi farb ftalowych-syntetycznych tzw. syntetyków którymi to jeszcze w po³owie lat 90-tych malowa³o siê nasze "krajowe auta" ;)
Ca³y koszt materia³ów bêdzie w granicach oko³o 100z³ :spoko: czyli tak jak chcesz tj. "po tanio¶ci" ;) :D
Musisz tylko kupiæ:
- podk³ad czerwony tlenkowy oraz farbê Autorenolak :tak:
Na wyczyszczone elementy k³adziesz podk³ad i czekasz na nastêpny dzieñ aby go zmatowiæ oraz odt³u¶ciæ po czym nak³adasz Autorenolak i czekasz a¿ wyschnie :tak:
Je¶li dodasz do niego tzw. korektora tj. przy¶pieszacza schniêcia to bêdziesz mia³ go ju¿ gotowego do monta¿u na nastêpny dzieñ ;) :tak:

Ewentualnie mo¿esz zamiast Autorenolaka kupiæ farbê olejn± i dodaæ do niej p³yn hamulcowy DA-1 (technologia handlarzy z lat 80-tych) co spowoduje ¿e olejna bêdzie siê tak bardzo ¶wieciæ ¿e bêdzie wygl±daæ na lakier syntetyczny (Autorenolak) ;) :D
Nie wiem tylko czy mo¿na jeszcze dostaæ taki stary p³yn hamulcowy.... ;) ale "olejne farby do metalu" s± ogólnie dostêpne ... :tak: To w³a¶nie nimi w latach 70-tych malowano Warszawy ,Syreny ,¯uki ,Nysy itp. pojazdy.... :D

Autorenolak to "król lakierów" w latach 80-tych i tak do po³owy 90-tych :tak:
Poloneza nim lakierowa³em jeszcze z 12 lat temu ostatni raz.... :tak:
Pozdrawiam i powodzenia :spoko:

ps. mam nadziejê ... ¿e "pomog³em..." ;)

Adex_Smile
Wys³any: 2013-04-28, 11:05   
-2
UP DOWN

I ten post wkoñcu umacnia mój wybór :)
Sklep Budowlany mam pod rêk± :D

Te¿ my¶la³em na zastosowaniu starej technologii tylko jeszcze tych wyrobów nie u¿ywa³em. Z tego co wiem to Podk³ad Czerwony Tlenkowy to podk³ad antykorozyjny. Wiêc tu ju¿ Wielki Plus.
Tylko teraz pytanko...
Pój¶æ na ³atwizne i kupiæ aby Renolak czy olejn± i ten p³yn hamulcowy.
Tylko nie chce mi siê wierzyæ ¿e olejna zmieszana z tym p³ynem da jednolity kolor i po³ysk :)

A jakich producentów polecacie te wyroby ?

rogal-master1
Wys³any: 2013-04-28, 13:38   
-1
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
P³yn DOT-4 :rotfl:

Adex_Smile
Wys³any: 2013-04-28, 13:48   
+1
UP DOWN

P³ynów Dot-4 jest od choler... :P a ten DA-1 to popularny w Gospodarstwie :) Tylko nie wiem nie jestem pewien czy to jest ten p³yn hydrauliczny...

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-28, 20:37   
0
UP DOWN

rogal-master1 napisa³/a:
P³yn DOT-4 :rotfl:

Ty ,kolego nie wprowadzaj ludzi "w b³±d.." ^^ w tamtych latach (80-tych) nie by³o jeszcze takich p³ynów hamulcowych w Polsce :tak:
By³y tylko dwa rodzaje: DA-1 (do uk³adów hamulcowych bêbnowych) oraz nowszy R-3 :tak: który to mia³ zastosowanie w Fiatach 125p Polonezach i Fiatach 126p :tak:
DA-1 "la³o siê" do Syrenek Warszaw ¯uków i Nysek.... ;)

Adex_Smile napisa³/a:
kupiæ aby Renolak

Teraz piszê ju¿ "na powa¿nie" :tak: TAK!!! Tylko i wy³±cznie podk³ad tlenkowy czerwony oraz Autorenolak z Nobiles W³oc³awek :tak: :spoko:
Zrobisz wtedy "naprawê" Komara "po tanio¶ci" ;) :spoko:
I kilka ³adnych lat ta pow³oka spokojnie wytrzyma :tak:

YAMAHER
Wys³any: 2013-04-28, 22:22   
-1
UP DOWN

^^ ^^ ^^ okrutny jestes :D

a tak poza tym bys na mojego posta odpisal a nei sie pastwisz :D

ADEX_SMILE --> kup podklad w mieszalni za 32 pln, baze z allegro 100ml 6,5pln., x 2 , rozpuszki do tego, bezbarwny kup na setki :) i epox tez kolo 35 pln tak wiec blizej 150 bedzie :D

diablo74 
Wys³any: 2013-04-28, 22:31   
0
UP DOWN

bli¿ej 100 bêdzie epoksydowy+ akryl z ral m/m odpada szlifownie podk³adu ewentualne ten renolak ale trza mieæ ³apkê sprawn± bo jak pocieknie to lipa

YAMAHER
Wys³any: 2013-04-28, 22:32   
0
UP DOWN

to kup moze epoxa, podklad akrylowy to bedzie juz z 60-70 pln i za 40 kup akryl :)

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-29, 09:24   
0
UP DOWN

Cytat:
ale trza mieæ ³apkê sprawn± bo jak pocieknie to lipa

Na czym¶ trzeba t± "³apkê" wytrenowaæ... ;) lepiej niech to bêdzie Komar ni¿ jaki¶ .... samochód :D Zreszt± jak "pocieknie" to to wyszlifuje i jeszcze raz ... pomaluje ;) :spoko:

Adex_Smile
Wys³any: 2013-04-29, 14:10   
+1
UP DOWN

Teraz to ju¿ mi namieszali¶cie we ³bie ... :| :P
Ja tu ju¿ chcê towar zamówiæ podk³ad czerwony tlenkowy nobikor nobiles i autorenolaka nobiles a tu nagle inne propozycje :P

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-29, 15:03   
0
UP DOWN

Zrób kolego jak uwa¿asz ale pamiêtaj ¿e w necie nie nale¿y kupowaæ materia³ów lakierniczych rozlewanych na "setki ,itd" :nie: poniewa¿ tak naprawdê to nie wiesz co ten "sprzedawca" Ci sprzedaje..... :tak:
Tylko i wy³±cznie kupowaæ nale¿y materia³y fabrycznie zapakowane :tak:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: