Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Retromaniak
|
Wys³any: 2013-05-09, 23:22 Poprawne u¿ycie podk³adów na felgi
|
0
|
|
|
|
Witajcie,
W weekend odbieram od piaskowania felgi od ci±gnika rolniczego. Staruszek, ma 50 lat, nie bêdzie ju¿ pracowa³ za wiele, ma byæ dobrze odnowiony.
Kolega podpowiedzia³ mi, ¿ebym po piaskowaniu u¿y³ podk³adu epoksydowego, potem podk³adu pod akryl i na koniec akryl, ewentualnie inny lakier.
Niby wszystko brzmi prosto, ale dla amatora nie bardzo A wiêc od pocz±tku.
Rozgl±da³em siê za podk³adem epoksydowym. U mnie w mie¶cinie wszêdzie robi± wielkie oczy i nikt nie wie nawet co to jest...
Na Allegro znalaz³em np. podk³ady Novola, puszki po 800 ml Epoxy Anticore Primer i Hardener. £±cznie daje to 1,6 litra podk³adu. Powinno mi spokojnie starczyæ.
No i teraz tak, czy podk³ad ten trzeba rozcieñczaæ? Je¶li tak to czym? Nitro? Czy jaki¶ specjalny rozcieñczalnik do epoksydu, byæ mo¿e dedykowany Novola?
Kolejna sprawa. Czy po pomalowaniu epoksydowym podk³adem, mam te felgi odstawiæ na tydzieñ lub dwa celem wysezonowania i dopiero malowaæ podk³adem pod akryl? Czy zaraz po wyschniêciu lecieæ podk³adówk± akrylow±? Mo¿e w miêdzy czasie zmatowaæ?
Nie bardzo rozró¿niam podk³ad epoksydowy od reaktywnego. Mo¿e kto¶ mi to prosto wyja¶ni?
Czyta³em ju¿ trochê na forum, ale porady napisane np. w odniesieniu do miejscowych napraw karoserii nie bardzo pasuj± mi do mojej sytuacji i mam wiele w±tpliwo¶ci.
Chcia³bym ten ci±gniczek odnowiæ mo¿liwie dok³adnie i "na lata". Bêdzie wiêcej sta³ ni¿ je¼dzi³ i nie chcê aby mi zaraz rdza wy³azi³a gdzie¶
Z góry dziêki za podpowiedzi. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-05-09, 23:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Retromaniak --> a wiec tak
1. Masz wypiaskowane fele
2. odt³uszczasz element ZMYWACZEM SYLIKONOWYM
3. Rozrabiasz podk³ad epoxydowy np RANAL 1:1 + rozpuch ja uzywam rozcienczalnika epoxydowego jak jest dedykwoany to taki bierz i w kubeczku z maireczk± i z SITKIEM Robisz z dwie warstwy. 1 kontaktwoa druga pe³na fest.
4. Czekasz z 15 min i dajesz poda³d akrylowy. Jak masz 1,4 mm dysze to musisz troszke rozpuszczalnika dac zeby nie plu³o tylko ³adnie sie rozlewalo. Zrobisz zaciek to sie nie martw.
Zostawiasz na ca³y dzien i nast dnia szlifujesz papiekriem konczysz 1200 zeby by³o miodzio. bez rysek i takich kropek.
5. Rozrabiasz AKRYL no i 1 kontakwoa wasrtawa taki ob³oczek moze podklad przeswitywac, a pozniej pe³na warstwa rozlana na lusterko:)
Zostawiasz na dzien znow i nast dnia mozes zrobic poelrke albo zamontowac takie jakie bedzie !!
fajne masz sklepy jak nie wiedza co to espox ...."aleee oooo cooo chooooodziiii ? " |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-05-10, 06:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Retromaniak napisa³/a: | Na Allegro znalaz³em np. podk³ady Novola, puszki po 800 ml Epoxy Anticore Primer i Hardener. £±cznie daje to 1,6 litra podk³adu. |
Po wypiaskowaniu mo¿esz ¶mia³o zastosowaæ go na te felgi
Podk³ad ten (Novol) rozrabiasz w proporcji 1:1 nie dodajesz do niego ¿adnego rozcieñczalnika do wyrobów epoksydowych Tylko mieszasz podk³ad z utwardzaczem
Retromaniak napisa³/a: | Nie bardzo rozró¿niam podk³ad epoksydowy od reaktywnego. |
Na forum temat ju¿ by³ poruszany spokojnie go znajdziesz
Na podk³ad epoksydowy Novola po up³ywie godziny mo¿esz ¶mia³o nak³adaæ podk³ad akrylowy Novola bez tzw. szlifowania czyli mokro na mokro
A i na ci±gnik to polecam zamiast lakieru akrylowego to lakier poliuretanowy
Jest on trwalszy i wytrzymalszy ni¿ akryl
Stosuje siê go do wymalowañ aut "u¿ytkowych" tj. ciê¿arówek ,dostawczaków maszyn budowlanych ,itp.
Resztê napisa³ ju¿ mój "przedmówca"
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-05-10, 06:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
YAMAHER napisa³/a: | Rozrabiasz podk³ad epoxydowy np RANAL 1:1 + rozpuch ja uzywam rozcienczalnika epoxydowego |
Dodajesz do tego podk³adu Ranala 1:1 jeszcze rozcieñczalnika......
Chyba ¿e piszesz o tym epoksydzie Ranala 3:1 .... |
|
|
|
|
Retromaniak
|
Wys³any: 2013-05-10, 07:37
|
0
|
|
|
|
Super, dziêki wielkie za pomoc.
Chyba kupiê Novola, bo tego znalaz³em na Allegro, a ogólnie trochê robi³em produktami tej firmy i by³em zadowolony.
Akryl stosowa³em dlatego, ¿e ma ³adny po³ysk - a skoro maszyna prawie nie pracuje, to nie ma takiego strachu, ¿e co¶ siê stanie
Ten niebieski traktorek z awatarka mojego to te¿ malowany akrylami - te¿ mój Ale to parê lat temu, nic nie piaskowa³em tam, tylko rêcznie czy¶ci³em i elektronarzêdziami.
A wracaj±c do tematu felg, trochê z terminologii.
Mokro na mokro to znaczy, ¿e bez matowania? Ja my¶la³em, ¿e m/m to oznacza, ¿e zanim podk³ad epoksydowy wyschnie, to maluje siê od razu akrylem ;D Dobrze, ¿e tak nie zrobi³em.
Jak jest napisane na forum, ¿e rozcieñczaæ np. 4:1:1 to jak to rozumieæ?
Bo skoro jest 1:1, to na np. 0,5 podk³adu daje 0,5 utwardzacza, tak?
Sitka i plastikowe kubeczki z miarkami mam. Pistolet HVLP 1,4 mam. Sprê¿arka nie du¿a, bo z butl± 50 l, ale daje radê póki co. To tylko amatorska zabawa po godzinach. Muszê dokupiæ jeszcze odolejacz przed pistolet, bo wcze¶niej nie wiedzia³em o takiej konieczno¶ci, ale to co malowa³em wysz³o bez t³uszczyków
Zauwa¿y³em, ¿e poliuretan jest sporo tañszy od akrylu... Wiêc na felgi chyba jednak siê na niego zdecydujê. A pod poliuretan te¿ mo¿e byæ podk³ad akrylowy? Jakie¶ specjalne zalecenia, techniki s± do poliuretanu? Bo brzmi bardzo chemicznie |
|
|
|
|
Dementor
|
Wys³any: 2013-05-10, 11:37
|
0
|
|
|
|
Retromaniak napisa³/a: | Jak jest napisane na forum, ¿e rozcieñczaæ np. 4:1:1 to jak to rozumieæ? |
np. 400 + 100 + 100 |
|
|
|
|
Retromaniak
|
Wys³any: 2013-05-10, 12:50
|
0
|
|
|
|
Tak, dziêki. Ale skoro np. 4 to farba, 1 to utwardzacz , to kolejna 1 to co to jest? Rozpuszczalnik? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-05-10, 14:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Retromaniak napisa³/a: | Ale skoro np. 4 to farba, 1 to utwardzacz , to kolejna 1 to co to jest?... |
Rozcieñczalnik dedykowany do tego produktu. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-05-10, 15:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
RObercik --> Jade ostanio na RANAL 1:1 i jest 100 ml farby 100 utwardzacza i jescze leje rozpuszka epoxydowego nie wiem czy tak nalezycie no ale taki mam.
Az godzinke czekania miedzy warstwa na akryl ? Ja zawsze mniej czekam zle ?
Retromaniak --> pod poliuretanek tez normalnie mozesz dac akryl szlifunek i heja |
|
|
|