Autor |
Wiadomo¶æ |
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-10, 19:03 Kosztorys us³ugi lakierniczej
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
Chcia³bym siê dowiedzieæ ile by kosztowa³a us³uga lakiernicza pomalowania ca³ego samochodu bez komory silnika i wnêtrza.
samochód to passat B4 kombi.
kolor green pearl dragon LC6P.
wygl±da³o by to w ten sposób ze ja bym powyci±ga³ wszystkie szyby, poodkrêca³ plastiki i wszystko co nale¿a³oby wyj±æ, odkrêciæ itp,
wypiaskowa³bym ogniska korozji, po³ozy³ podk³ad reaktywny i szpachel tam gdzie trzeba i na to znów reaktywny. Resztê bym zmatowi³ wg zalecenia lakiernika.
Do lakiernika nale¿a³oby po³o¿yæ podk³ad pod bazê, bazê i klar na ca³ym samochodzie.
Je¶li chodzi o oklejenie samochodu tez móg³bym to zrobiæ... ogólnie wszystko ze ¶rodka by³oby wyci±gniête.
Ile taki co¶ mo¿e kosztowaæ?
Z góry dziêkujê za zainteresowanie tematem. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-05-10, 19:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Napisz moze jaki region PL i gdzie maxymalnie mog³bys dojechac |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-10, 20:01
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-05-10, 20:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
Je¿eli sam przygotujesz a lakiernik tylko gun w d³oñ to do kogo bêdziesz mia³ pretensje jak po miesi±cu co¶ wyjdzie? |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-05-10, 20:44
|
0
|
|
|
|
MALY001 --> pomoc to moze byc ze strony Tw ze zdjêciem plastików i zbednych dupereli a reszte to trzeba zrobic od poczatku do konca porzadnie
Na cos nie zwrocisz uwagi a pozniej bedzie jajo
tak wiec diablo74 dobrze mowi |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-10, 20:51
|
0
|
|
|
|
szczerze mówi±c mam niemi³e wspomnienia po lakiernikach... 3 razy dawa³em ró¿ne samochody do lakiernika i zawsze po jakim¶ czasie by³y problemy bo rudy wy³azi³...
dlatego sam chcia³em wszystko na co rudy wlaz³ wypiaskowaæ i po³o¿yæ epoksyd i szpachel w cienkich warstwach...
a jak po miesi±cu co¶ wyjdzie to wiem ¿e to moja wina i pretensje mogê mieæ tylko do siebie bo to ja przygotowywa³em powierzchnie....
jestem za ma³o obro¶niêty w pióra aby samemu k³a¶æ lakier na ca³ym samochodzie zw³aszcza ¿e chodzi o samochód na który sam ciê¿ko pracowa³em... |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-05-10, 20:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
MALY001 napisa³/a: | jestem za ma³o obro¶niêty w pióra aby samemu k³a¶æ lakier na ca³ym samochodzie zw³aszcza ¿e chodzi o samochód na który sam ciê¿ko pracowa³em... |
rozumiem ale ciê¿ko bêdzie o kogo¶ kto pójdzie na taki uk³ad i nie ma w tym grama z³o¶liwo¶ci z mojej strony |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-05-11, 20:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
Lepiej siê rozej¿yj za dobrym lakiernikiem. Jedziesz pacjentem do lakiernika i siê pytasz o koszt us³ugi (przyblizony) pytasz na jakich materia³ach robi itp itd. a po chwili siê pytasz czy mo¿esz zobaczyæ warsztat w którym ma byæ robiony a tam patrzysz czy ma kabine jakiego sprzêtu u¿ywa czy ma po¿±dek na stanowisku pracy itp itd. Po takim czym¶ mo¿esz stwierdziæ czy ten lakiernik to lakiernik czy po prostu paprusrobi±cy na handel. Równie¿ mo¿esz mu zaproponowaæ np wycena na twoich materia³ach np jednego systemu który sobie wybierzesz je¶li lakiernik ok to siê podejmie tego wyzwania a je¶li dupa to Ciê gdzie¶ ode¶le. Zreszt± niech wypowiedz± siê lakiernicy co robi± na co dzieñ i maj± do czynienia z klientami bo ze mnie ¿aden lakiernik |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-05-11, 21:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
okoñ napisa³/a: | mo¿esz mu zaproponowaæ np wycena na twoich materia³ach np jednego systemu który sobie wybierzesz je¶li lakiernik ok to siê podejmie tego wyzwania a je¶li dupa to Ciê gdzie¶ ode¶le. |
W ¿adnym normalnym warsztacie nikt nie podejmie siê naprawy lakierniczej auta na tzw. materia³ach powierzonych (zakupionych) przez klienta.....
A dlaczego.... to my¶lê ¿e siê domy¶lasz kolego okoñ...
I nie bêdzie to "lakiernik du..pa" tylko trze¿wo i realnie my¶l±cy fachowiec
ps. o ile mnie pamiêæ nie myli to podobny temat by³ za³o¿ony na forum Lakiernika....
Czy¿by uzyskane tam "odpowiedzi" by³y ma³o "satysfakcjonuj±ce" dla w³a¶ciciela tego starego B4 ... |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-05-11, 21:28
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | W ¿adnym normalnym warsztacie nikt nie podejmie siê naprawy lakierniczej auta na tzw. materia³ach powierzonych (zakupionych) przez klienta.....
A dlaczego.... to my¶lê ¿e siê domy¶lasz kolego okoñ... |
Nie mia³em na my¶li zakupienia przez klienta tylko wycenie wykoanej pracy w oparciu o dany system... Wiadomo na handej byle jak najtaniej ale jak przyjdzie powa¿ny kient i siê spyta czy mi zrobisz to autko tak i tak i ile za to we¼miesz to podejrzewam ¿e cena bêdzie wy¿sza ale i lakiernik dokona wszystkiego ¿eby by³o zrobione jak najbardziej ok i po prostu podejmie siê pracy je¶li to lakiernik. A je¶li dupa to powie ¿e on na tym nie robi³ i tyle na ten temat |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-05-11, 22:56
|
0
|
|
|
|
Jak mo¿na siê zgodziæ na naprawê lakiernicz± systemem którego siê np. nie zna czy ma siê o nim "z³±" lub "s³ab±" opiniê....
Je¶li u mnie w firmie pracujemy na Standoxie to nie wykonamy naprawy na systemie np. Kapci....
W tym wypadku klienta "odsy³amy" do jakiego¶ innego serwisu czy warsztatu gdzie byæ mo¿e tam mu tak± "naprawê" wykonaj±
Zreszt± to nie jest klient .... tylko zwyk³y "dziad" ....
a takiego to najnormalniej "odstraszamy" cen± za us³ugê oraz bardzo d³uuugimi terminami oczekiwania...... |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-05-12, 11:38
|
0
|
|
|
|
No ok w wypadku dobrej lakierni która robi na dobrych materia³ach to takie na¿ucenie to rzeczywi¶cie pomy³ka Ale je¶li lakiernik robi praktycznie dla handlarzy na najtañszych materia³ach a za¿yczy sobie klient o naprawê na lepszych materia³ach to wiadomo je¶li kto¶ zna lub nie boi siê poczytaæ kart technicznych to wykona tak± pracê. Zreszt± tylko tak mi siê wydaje a jak jest naprawdê to nie mogê powiedzieæ bo ja nielakieruje zarobkowo jedynie hobbistycznie dla swoich potrzeb w sumie to ju¿ d³ugo niczego niepolakierowa³em |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2013-05-12, 12:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
Dlaczego uwa¿asz ze dla handlarzy robi siê na najtañszych materia³ach? Ja w wiêkszo¶ci robiê dla handlarzy, i robiê od jaki¶ 2 lat tylko na ca³ym systemie SH. I co teraz powiesz. Uwa¿asz ze handlarz jest mniej wybredny jak klient z ulicy? W³a¶nie handlarz to jest dopiero k....a w odbieraniu auta. To co u zwyk³ego klienta by przesz³o bez problemu handlarz Ci zaraz wytknie. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-05-12, 13:45
|
0
|
|
|
|
Nie powiedzia³em ¿e wszyscy ale zdacydowana wiêkszo¶æ szuka jak najtaniej byle siê ¶wieci³o a z trwa³o¶ci± to ma³o wa¿ne... Przynajmniej u mnie w regionie tak jest... |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-05-12, 15:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
czy na handel czy nie naprawe trzeba wykonac zgodnie z sztuk±
okoñ napisa³/a: | je¶li lakiernik robi praktycznie dla handlarzy na najtañszych materia³ach | to w przypadku jak samochód sie "pobuja" np rok i wyjd± "niespodzianki" to handlarzyk wraca z reklamacja....
robisz tanio,robisz dwa razy
juz Robertlodz09, napisa³-dziadów sie gna za brame bez dyskusyjnie |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-05-12, 19:23
|
0
|
|
|
|
Fajnie ¿e macie takie podej¶cie Szkoda ¿e u mnie ciê¿ko o dobrego lakiernika. U mnie raczej jest "¿eby nie wysz³o przed sprzedaniem..." a przychodzi normalny klient to ju¿ taki nawyk im wszed³ w krew i robi± jak robi±... |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-12, 21:12
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | ps. o ile mnie pamiêæ nie myli to podobny temat by³ za³o¿ony na forum Lakiernika....
Czy¿by uzyskane tam "odpowiedzi" by³y ma³o "satysfakcjonuj±ce" dla w³a¶ciciela tego starego B4 ... |
je¶li "kolega" do mnie pije to nie mam nic wspólnego z "jakim¶ tam tematem na innym forum". Ale je¶li "kolega" mo¿e to prosi³bym o linka to chêtnie siê z tematem zapoznam.
okoñ napisa³/a: | Lepiej siê rozej¿yj za dobrym lakiernikiem. Jedziesz pacjentem do lakiernika i siê pytasz o koszt us³ugi (przyblizony) pytasz na jakich materia³ach robi itp itd. a po chwili siê pytasz czy mo¿esz zobaczyæ warsztat w którym ma byæ robiony a tam patrzysz czy ma kabine jakiego sprzêtu u¿ywa czy ma po¿±dek na stanowisku pracy itp itd. Po takim czym¶ mo¿esz stwierdziæ czy ten lakiernik to lakiernik czy po prostu paprusrobi±cy na handel. |
Tu mi kolega podsun±³ pomys³ jak siê pytaæ i o co przy odwiedzaniu lakierników.
okoñ napisa³/a: | Wiadomo na handel byle jak najtaniej ale jak przyjdzie powa¿ny klient i siê spyta czy mi zrobisz to autko tak i tak i ile za to we¼miesz to podejrzewam ¿e cena bêdzie wy¿sza ale i lakiernik dokona wszystkiego ¿eby by³o zrobione jak najbardziej ok i po prostu podejmie siê pracy je¶li to lakiernik. A je¶li dupa to powie ¿e on na tym nie robi³ i tyle na ten temat |
Tutaj siê nie zgodzê z Tob±, sam dzia³am w innej bran¿y i je¶li kto¶ mi powie ¿ebym zrobi³ co¶ innym systemem ni¿ znam i który mam praktycznie we krwi to faktycznie go ode¶le do kogo¶ innego, bo nie mogê daæ gwarancji na co¶ czego nie znam..
okoñ napisa³/a: | Nie powiedzia³em ¿e wszyscy ale zdecydowana wiêkszo¶æ szuka jak najtaniej byle siê ¶wieci³o a z trwa³o¶ci± to ma³o wa¿ne... Przynajmniej u mnie w regionie tak jest... |
Ja tak nie chce, chce aby to by³a naprawa na kilka ³adnych lat!!! ale z racji tego ¿e groszem nie ¶mierdzê chcia³em zaoszczêdziæ jak siê da... chocia¿by w ten sposób ¿e zdemontuje wszystko co nie potrzebne i wypiaskuje i zabezpieczê (epoxydem) to na czym siedzi rudy... W moim pasku trzeba wyj±æ przedni± szybê aby zlikwidowaæ ogniska korozji, a jak ju¿ wyjmê przedni± szybê to chcia³em wyj±æ wszystkie ¿eby dobrze polakierowaæ ca³y samochód i nie pier....... siê z oklejaniem wszystkiego. Chcia³em te¿ wyj±æ ca³y ¶rodek (za wyj±tkiem deski rozdzielczej (deska by³a by tylko lekko odci±gniêta aby nie ruszaæ klimy)) A wiem ¿e te czynno¶ci te¿ zajmuj± sporo czasu i ¿e ¿aden lakiernik nie zrobi tego za darmo.
A jak wyjmê ¶rodek to bêdê móg³ go dobrze wyczy¶ciæ i podreperowaæ to co trzeba
Prawdopodobnie autko przyjecha³o by do lakiernika na lawecie ze zdemontowanym wszystkim co nie by³oby potrzebne do lakierowania.
Oszczêdno¶ci nie szukam ze sk±pstwa ale z racji ma³ej zasobno¶ci portfela a w sprawach technicznych jestem lekko pedantyczny i chcia³em mieæ to zrobione dobrze.
Raz na sk±pstwie siê przejecha³em gdzie mechanik mi zmienia³ uszczelkê pod g³owica (nie mia³em wtedy kompletnie czasu ¿eby siê tym zaj±æ a samochód by³ mi potrzebny ja ju¿) i za wszystko wzi±³ 450z³, po oko³o pó³ roku uszczelka walnê³a znowu... wtedy stwierdzi³em ¿e sam to zrobiê i ¿e zrobiê to zgodnie ze sztuka jak na "wychowanka samochodówki" przysta³o... wynios³o mnie to oko³o 1000z³ ale wszystkie czê¶ci, ¶rubki i uszczelki (które wymaga³y wymiany lub nie wygl±da³y najlepiej) bra³em nowe i z wy¿szej pó³ki. Teraz wiem ¿e mam zrobione najlepiej jak potrafi³em...
Tak wiêc Panowie i Panie (je¶li tu te¿ s±) nie dziaduje ¿eby dziadowaæ tylko szukam oszczêdno¶ci bo muszê...
Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-12, 21:38
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-05-12, 21:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
okoñ napisa³/a: | Lepiej siê rozej¿yj za dobrym lakiernikiem. Jedziesz pacjentem do lakiernika i siê pytasz o koszt us³ugi (przyblizony) pytasz na jakich materia³ach robi itp itd. a po chwili siê pytasz czy mo¿esz zobaczyæ warsztat w którym ma byæ robiony a tam patrzysz czy ma kabine jakiego sprzêtu u¿ywa czy ma po¿±dek na stanowisku pracy itp itd. Po takim czym¶ mo¿esz stwierdziæ czy ten lakiernik to lakiernik czy po prostu paprusrobi±cy na handel. Równie¿ mo¿esz mu zaproponowaæ np wycena na twoich materia³ach np jednego systemu który sobie wybierzesz je¶li lakiernik ok to siê podejmie tego wyzwania a je¶li dupa to Ciê gdzie¶ ode¶le. Zreszt± niech wypowiedz± siê lakiernicy co robi± na co dzieñ i maj± do czynienia z klientami bo ze mnie ¿aden lakiernik | sorrrry kolego ale palnij sie w glowe....co ty wgl za cuda na kiju opowiadasz? gosciu,z calym szacunkiem dla niego ma auto warte mniej jak lakierowanie a ty mu karzesz jeszcze sprawdzac stanowisko pracy i wywiad srodowiskowy zrobic jakby mial mesia za 200k a co do materialow to robert ma racje...no ale tez s± wyj±tki ze klient zazyczy se lakier za 500-1000l to wtedy mu sie maluje czym chce,ale nie ku... passata b4 |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-05-12, 21:43
|
0
|
|
|
|
wywiad srodowiskowy umar³em
Wrzucam to na z³ote mysli |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-12, 21:59
|
0
|
|
|
|
Po czê¶ci "kolega" ma racjê... Bo nie zostawi³ bym gugun napisa³/a: | ale nie ku... passata b4 | NAWET PASSATA B4 u lakiernika który maluje w stodole gdzie wrota lataj± od wiatru i pe³no kurzu!!!
mo¿e co niektórzy je¿d¿± najnowszymi merolami... ja je¿dzê gugun napisa³/a: | ale nie ku... passata b4 | w³a¶nie passatem B4 i przez d³ugi czas tak zostanie... jak kto¶ ma z tym problem ¿e ja chce aby mój gugun napisa³/a: | ku... passata b4 | by³ zrobiony dobrze to niech problem rozwi±zuje we wlasnym zakresie a nie ura¿aæ innych bo ja w tym momencie poczu³em siê nieswojo (delikatnie "pisz±c") |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-05-12, 23:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Mo¿e i MALY001, ma sentyment do tego B4, mniejsza z tym.
W zale¿no¶ci od miejsca w którym mieszkasz ceny s± bardzo zró¿nicowane. Nie dowiesz siê ile to bêdzie kosztowaæ, do puki nie sprawdzisz ile od ciebie zawo³aj± okoliczne warsztaty. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-05-13, 08:41
|
0
|
|
|
|
sorki,ale tu ewidentnie widaæ ze chcialbys zeby ci to ktos zrobil najlepiej za tysiaka i to jeszcze w kabinie na najlepszych materialach,i dlatego temat mnie troche rozbawil MALY001 napisa³/a: | NAWET PASSATA B4 u lakiernika który maluje w stodole gdzie wrota lataj± od wiatru i pe³no kurzu!!! | ale tylko ktos taki ci zrobi taka usluge o jakiej wlasnie piszesz zadna normalna lakiernia nie pomaluje ci samochodu wczesniej przygotowanego przez ciebie na materialach ktore ty narzucasz poprostu chcesz miec dobrze to jedziesz,zostawiasz auto i po tygodniu czy tam 2 wykladasz z 4-6k i je odbierasz piekne i blyszczace no chyba ze chcesz miec auto polakierowane jakims naprawde drogim i wyjatkowym lakierem to ewentualnie mozesz wtedy narzucac czym maja malowac,ale nie ze ty przywieziesz w s³oiku 2l bazy firmy X a w drugim 2l lakieru firmy Y i kto¶ ci to pomaluje za flache jedz do jakiejs lakierni i sie poprostu zapytaj ILE i masz po problemie |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-05-13, 08:48
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Chcia³bym siê dowiedzieæ ile by kosztowa³a us³uga lakiernicza pomalowania ca³ego samochodu bez komory silnika i wnêtrza.
samochód to passat B4 kombi.
kolor green pearl dragon LC6P. |
Zobacz na Alle..gro tam og³aszaj± siê warsztaty które za tzw. calaka chc± (ju¿ z materia³ami) od 1300z³
Tak¿e mo¿na powiedzieæ ¿e robociznê masz ju¿ za free.....
a p³acisz tylko za te "materia³y lakiernicze"...... |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-05-13, 19:28
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | gosciu,z calym szacunkiem dla niego ma auto warte mniej jak lakierowanie |
Faktycznie niesprawdzi³em warto¶ci auta
gugun napisa³/a: | sorrrry kolego ale palnij sie w glowe.. |
a niech mi bêdzie |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-13, 20:33
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | sorki,ale tu ewidentnie widaæ ze chcialbys zeby ci to ktos zrobil najlepiej za tysiaka i to jeszcze w kabinie na najlepszych materialach,i dlatego temat mnie troche rozbawil |
Mo¿e Ciebie rozbawi³ ale mi nie jest do ¶miechu...
gugun napisa³/a: | zadna normalna lakiernia nie pomaluje ci samochodu wczesniej przygotowanego przez ciebie na materialach ktore ty narzucasz |
NIGDZIE nie napisa³êm ¿e ja narzucam materia³y!!! narzucam jedynie kolor TYLE klientowi chyba wolno?????????
przygotowanie polega³oby na wypiaskowaniu i zabezpieczeniu tego... chcia³em definitywnie pozbyæ siê rudego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tak z ciekawo¶ci gugun masz piaskarkê
gugun napisa³/a: | ale nie ze ty przywieziesz w s³oiku 2l bazy firmy X a w drugim 2l lakieru firmy Y i kto¶ ci to pomaluje za flache |
Gdzie napisa³em ¿e ja daje lakier, bazê lub ja decyduje jakim systemem lakiernik ma pracowaæ
Wprost przeciwnie:
MALY001 napisa³/a: | sam dzia³am w innej bran¿y i je¶li kto¶ mi powie ¿ebym zrobi³ co¶ innym systemem ni¿ znam i który mam praktycznie we krwi to faktycznie go ode¶le do kogo¶ innego, bo nie mogê daæ gwarancji na co¶ czego nie znam.. |
gugun napisa³/a: | jedz do jakiejs lakierni i sie poprostu zapytaj ILE i masz po problemie |
I tak muszê zrobiæ bo Tutaj na forum mo¿na co najwy¿ej zostaæ wy¶mianym, zmieszanym z b³otem, prze¿utym i wyplutym.
Ca³e szczê¶cie ¿e s± tacy u¿ytkownicy jak yamaher, diablo74 i sw.piotrek którzy potrafi± udzielic odpowiedzi bez wyszydzania.
Je¶li kto¶ z forumowiczów chcia³by udzieliæ mi jakiejkolwiek rady zwi±zanej z tematem to prosi³bym o napisanie na "PW" bo "tutaj" mam ju¿ dosyæ docinek od "wszechmocnych, wszechwiedz±cych super majstrów" Ciekaw jestem jak Ci "super majstrowie" postêpowali by jakby mieli takiego passata B4 i niebyli by lakiernikami?
Czasem warto siê postawiæ na miejscu innej osoby zanim siê co¶ napisze. I chodzi mi tu g³ównie o wasze wypowiedzi w dziale "pomoc dla amatorów"
Pozdrawiam
i w sumie przepraszam ¿e co niektórych "zmusi³em" do wysi³ku przy stukaniu w klawiaturê ¿e musieli udowadniaæ mi maleñkiemu jak robaczek ¿e mam niewyobra¿alnie wygórowane wymagania co do mojego "starego gruchota". ¯e musieli siê zmuszaæ (lub co gorszê robili to z przyjemno¶ci±) do pisania takich a nie innych wypowiedzi... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-05-13, 20:50
|
0
|
|
|
|
ale nikt ci nie pisze po zlosci tylko poprostu zostaly ci przedstawione realia a ty sie obraziles napisalem ci ze lakierowanie calego auta to koszt ok 3-6k, i nikt nie patrzy czy ty masz passata b4 czy b6,poprostu dla lakiernika auto jest auto,element jest element czy auto warte 4 czy 100k nikt sie nad toba nie zlituje jak sie rozplaczesz ze nie masz kasy,i nie zrobi ci auta za pol ceny,tymbardziej ze ze "starymi parchami" wiecej roboty jak z nowymi autami nie wiem co bym zrobil jakbym mial b4 i sie nie znal na malowaniu...ale napewno bym nie wymyslal tylko bym dal komukolwiek zeby mi podratowal troche elementy zeby rdza nie razila,a jakbymmial sentyment tobym zaplacil tyle ile to normalnie kosztuje,a znajac mnie to do zyda by poszlo |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-13, 23:34
|
0
|
|
|
|
gugun, zmieñ sposób pisania bo inaczej narobisz sobie wrogów...
dam Ci prosty przyk³ad:
mo¿na napisaæ:
jeste¶ g³upi albo nie posiadasz wystarczaj±cej wiedzy w tym temacie
To jak siê wyra¿asz w stosunku do innych ¶wiadczy o Tobie a nie o Nich...
Ps. Nie p³aka³em i mam w dup IE lito¶æ
gugun napisa³/a: | nie wiem co bym zrobil jakbym mial b4 i sie nie znal na malowaniu...ale napewno bym nie wymyslal tylko bym dal komukolwiek zeby mi podratowal troche elementy zeby rdza nie razila |
I tu siê ró¿nimy... bo jak co¶ ma byæ zdobione na odpier dol to wole tego w ogóle nie robiæ bo przynajmniej nie starce pieniêdzy...
A skoro Ty wyznajesz tak± zasadê ¿eby zrobiæ tak aby nie razi³o to szkoda mi tylko Twoich klientów.
Ps.
Kod: | Zaimki osobowe w korespondencji piszemy, rozpoczynaj±c je wielk± liter±. Czy zasada ta powinna byæ stosowana tak¿e w Internecie, je¶li w tek¶cie umieszczonym na forum dyskusyjnym lub czacie zwracamy siê bezpo¶rednio do konkretnej osoby lub grupy osób?
Zasady pisowni zaimków (osobowych i dzier¿awczych) s± takie same i w korespondencji tradycyjnej, i w internecie (tak¿e w SMS-ach). Powinni¶my wiêc pisaæ: „My¶lê o Tobie”, „Chcê Ciê zapytaæ...”, „Odpowiem Wam jutro”, „Twój pomys³ mi siê nie podoba”.
W±tpliwo¶ci co do pisowni omawianych zaimków maj± zapewne zwi±zek z tym, ¿e grzeczno¶æ jêzykowa siê demokratyzuje i upraszcza. Mówimy i piszemy szybko, st±d pisz±cemu w szybkim tempie na klawiaturze komputera wygodniej jest nie u¿ywaæ klawisza shift. Byæ mo¿e w przysz³o¶ci wskazane zasady siê zmieni±. Na razie ze wzglêdów grzeczno¶ciowych adresata ka¿dego komunikatu, niezale¿nie od medium, nale¿y zapisaæ wielk± liter±.
— Ma³gorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski |
Z pozdrowieniami dla wszystkich o miêkkich sercach robi±cych za pó³ ceny.
Z poszanowaniem
MALY001 |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-05-14, 00:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Nie wymagaj od guguna cudów a na pewno nie zasad pisowni, nawet tych podstaw zasad etyki w necie.
Niech juz maluje lepiej ................ |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-05-14, 07:29
|
-1
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Nie wymagaj od guguna cudów a na pewno nie zasad pisowni, nawet tych podstaw zasad etyki w necie. | za duzo sms/ow sie na noki bez t9 napisalem w zyciu i tak mi juz zostalo brak duzych liter,polskich znakow, i przecinkow bo to zawsze dodatkowy znak
MALY001 napisa³/a: | Ps. Nie p³aka³em i mam w dup IE lito¶æ | nieeeee? to pacz
MALY001 napisa³/a: | z racji tego ¿e groszem nie ¶mierdzê chcia³em zaoszczêdziæ jak siê da... |
MALY001 napisa³/a: | Oszczêdno¶ci nie szukam ze sk±pstwa ale z racji ma³ej zasobno¶ci portfela |
MALY001 napisa³/a: | deska by³a by tylko lekko odci±gniêta aby nie ruszaæ klimy)) | to s± cytaty z jednego postu,w moich oczach wygl±da to jak blaganie o lito¶æ kolego to jest biznes,tu nie ma sentymentow albo placisz normalnie i oczekujesz,albo spaaadaj na drzewo i rob se sam
ale napisa³es te¿ co¶ m±drego
MALY001 napisa³/a: | Raz na sk±pstwie siê przejecha³em gdzie mechanik mi zmienia³ uszczelkê pod g³owica (nie mia³em wtedy kompletnie czasu ¿eby siê tym zaj±æ a samochód by³ mi potrzebny ja ju¿) i za wszystko wzi±³ 450z³, po oko³o pó³ roku uszczelka walnê³a znowu... wtedy stwierdzi³em ¿e sam to zrobiê i ¿e zrobiê to zgodnie ze sztuka jak na "wychowanka samochodówki" przysta³o... wynios³o mnie to oko³o 1000z³ ale wszystkie czê¶ci, ¶rubki i uszczelki (które wymaga³y wymiany lub nie wygl±da³y najlepiej) bra³em nowe i z wy¿szej pó³ki. Teraz wiem ¿e mam zrobione najlepiej jak potrafi³em... | sam widzisz jak jest.z goooowna bata nie ukrecisz |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-14, 23:53
|
+1
|
|
|
|
i na tym temat zakoñczmy bo ka¿dy kto co¶ mia³ do wniesienia w temacie (bardziej sensownego lub mniej) ju¿ wniós³.
a maj±c na uwadze podpis Lackdoctor'a proponuje temat zamkn±æ!!!
Ps. Netykieta ¶wiadczy o pisz±cym nie o czytaj±cym... |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-05-15, 12:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Podsumowuj±c. Je¿eli chcesz aby by³o tanio i dobrze, to musisz zrobiæ to samemu. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-05-15, 15:02
|
-1
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | Podsumowuj±c. | masz passssaaata b4 |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-15, 18:06
|
-1
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | Sw.Piotrek napisa³/a: | Podsumowuj±c. | masz passssaaata b4 |
Mam Passata B4 i siê z tego cieszê... |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-05-15, 19:57
|
-1
|
|
|
|
Tak gugun ma passata B4 który jest w dobrych rêkach i zapewne prze¿yje Twój dupowóz o parê ³adnych latek... A za 20 lat powiesz jaki ja by³em g³upi ¿e tak zapu¶ci³em swoje wszystkie auta ... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-05-15, 21:17
|
-1
|
|
|
|
no tego mi nie wmowisz ze ja nie dbam o auta kazde jedno jakie mialem to najpierw przechodzilo serwis,korekte lakieru i normalne pranie zanim w nie wsiadlem bo wiesz...uj by mnie strzelil jakbym stal gdzies w drodze bo nie wymienilem rozrzadu na czas itp...no chyba ze 206 ktore sluzy jako wol roboczy do dojazdu na garaz to faktycznie az wstyd jezdzic bo ani lakieru ani tapicerki,no i wzawieszeniu cos wali wiecznie a b4 tez mialem kilka lat temu, i to w TD tak pechowego auta to nigdy nie mialem...przez 2-3 miesiace z 5razy zlapalem kapcia w trasie i to bylo moje jedyne chyba z 5 razy no ale dostal nowy lakierek i pierwsza gielda i b4 nie bylo a za 2 miechy go odkupilem za 1/5 tego co sprzedalem bo szczesliwym nabywca okazal sie daleki sasiad i zaliczyl dacha no i znowu lakierek nowy i sruuuuuu ciekaw jestem czy wgl istnieje ten pechozol jeszcze
okoñ napisa³/a: | ma passata B4 który jest w dobrych rêkach | nie sadze,bynajmniej w kwesti lakieru |
|
|
|
|
MALY001
|
Wys³any: 2013-05-18, 15:58
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | nie sadze,bynajmniej w kwesti lakieru |
No có¿, passata kupi³em rok temu i wyda³em na niego co mia³em bo doszed³ remont silnika i
zawieszenia, nie oby³o siê te¿ bez prania tapicerki ale niestety na lakier przybra³o i tak siê nim kulam... teraz czas siê wzi±æ za lakier... Kto wie, jak wypali to co mam w g³owie to mo¿e i go do Ciebie gugun przyprowadzê aby na w³asnym samochodzie sprawdziæ czy naprawdê jeste¶ a¿ tak dobrym lakiernikiem za jakiego siê uwa¿asz... tak dla zasady... |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-05-18, 19:01
|
0
|
|
|
|
MALY001 napisa³/a: | Kto wie, jak wypali to co mam w g³owie to mo¿e i go do Ciebie gugun przyprowadzê aby na w³asnym samochodzie sprawdziæ czy naprawdê jeste¶ a¿ tak dobrym lakiernikiem za jakiego siê uwa¿asz... tak dla zasady.. |
A ci pojecha³ |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-05-20, 14:03
|
0
|
|
|
|
toæ ja papudrun jestem jakich malo tylko duzo gadam |
|
|
|
|
bundy-er
|
Wys³any: 2013-05-24, 13:38
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich,
Potrzebujê pomocy w wycenie naprawy w warszawie. Kole¿anka dosta³a w bok. Volvo V50 2006. Uszkodzony zaczepy zderzaka, przedni ca³y b³otnik, drzwi i listwy. Z tego co siê dowiedzia³em to:
elementy s± dostêpne jedynie w autoryzowanej stacji Volvo. Przybli¿one ceny s± nastêpuj±ce
- b³otnik 890 z³
- drzwi PP p³at (poszycie) 810 z³, plus szkielet 2170 z³
- listwy drzwi P 410 z³
- ¶lizg zderzaka 85 z³
Ile trzeba doliczyæ za robociznê w Wawie tj wymiana i lakieowanie elemntów + lakier. Bo musi przedstawiæ wycenê dla rzeczoznawcy. Bêdê wdziêczny za odpowied¼.
Ps: Starczy wypisanie na kartce czy trzeba mieæ jaki¶ druk
Serdecznie pozdrawiam |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-05-26, 11:14
|
0
|
|
|
|
wystarczy podjechaæ do jakiego¶ warsztatu to ci zrobi± wycene,cenzura± pieczêæ i po problemie |
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2013-05-26, 12:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
gugun napisa³/a: | wystarczy podjechaæ do jakiego¶ warsztatu to ci zrobi± wycene,cenzura pieczêæ i po problemie |
pod warunkiem ze jest to zrobione w programie do kalkulacji szkody np.eurotax ,audatex.
kalkulacja zostaje zweryfikowana na podstawie opisu i zdjec rzeczoznawcy ,je¶li zatwierdzone s± czê¶ci z serwisu to ubezpieczyciel chce fv zród³owe za zakup czê¶ci i naprawê ,w przeciwnym razie wyp³aci ok 1/3 warto¶ci rzeczywistej szkody (kwota bezsporna) |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
bundy-er
|
Wys³any: 2013-05-26, 13:57
|
0
|
|
|
|
Rzeczoznawca powiedzia³ kole¿ance ze zobaczy moja wycenê i albo podpisze albo ja sam zweryfikuje. My¶licie ze 500 PLN jak na wawe mo¿e byæ za element ? Lakier czarny akryl. Elemnty bêd± malowane poza autem i pó¼niej tylko przekladka. A mozecie podac calkowita kwote jaka moge podac? z góry wielkie dziêki za pomoc |
|
|
|