Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kubas9422 
Wys³any: 2013-05-10, 23:11   lakierowanie plastików
0
UP DOWN

Witam. przegl±dam forum ju¿ od jakiego¶ czasu i nabra³em ochoty na w³asnorêczne polakierowanie skutera. Posiadam jaki¶ chiñski pistolet którym ju¿ kilka rzeczy polakierowa³em ale nie bawi³em siê przy tym w szpachlowanie i podk³ady bo to nie mia³o ³adnie wygl±daæ :) teraz chce przy³o¿yæ siê i odnowiæ swój skuter. problem w tym ze plastiki by³y wcze¶niej traktowane scansolem albo czym¶ podobnym i porobi³y siê w nich w¿ery. zakup nowych nie wchodzi w gre bo skuter jest z 85r i ciê¿ko dostaæ do niego jakiekolwiek czesci :) zakupi³em w mieszalni elastyczna szpachlówke która doradzi³a mi pani z obs³ugi i proszê o porady jak j± nak³adaæ i co jeszcze bêdzie mi potrzebne aby lakier dobrze sie trzyma³ ;)

hematol 
Wys³any: 2013-05-11, 00:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
[quote="kubas9422"]problem w tym ze plastiki by³y wcze¶niej traktowane scansolem albo czym¶ podobnym i porobi³y siê w nich w¿ery.
Najlepiej umyj wszystko nitrem do go³ego plastiku,lub zeszlifuj bo piszesz o skansolu...Na go³y plastik dasz PZP ,czyli podk³ad zwiêkszaj±cy przyczêpno¶æ (pocztaj karte tego¿ podk³adu jak nakladaæ),potem podklad akrylowy.Je¶li masz dziury to szpachlówka elastyczn± tak jak napisa³e¶,tylko poczytaj dobrze karte techn. PZP czym mo¿na go pokryæ itd.Powodzenia. :spoko:

kubas9422 
Wys³any: 2013-05-11, 01:53   
0
UP DOWN

dziêki za porady ;) mam jeszcze du¿o pytañ ale po kolei.
szpachlówke mo¿na nak³adaæ na go³y plastik czy trzeba najpierw plastik pokryæ podk³adem? i kolejna sprawa to plastiki wewnêtrzne i pod³oga, te plastiki nie s± g³adkie ani matowe tylko maj± chropowat± fakture i nie mam pomys³u jak to pomalowaæ. my¶lalem nad zeszlifowaniem ich na g³adko i pokryciem matowym lakierem chociaz wola³bym zachowaæ t± oryginaln± fakture. wydaje mi siê ¿e jak pokryje te plastiki tak jak resztê to te plastiki mi siê wyg³adz± i bêdzie to brzydko wygl±daæ :/

YAMAHER
Wys³any: 2013-05-11, 19:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
kubas -->

Na go³y plastik dajesz szpachle do plastików i jest Git :) I do podk³adu tak jak pawel1008 mowil dodaj dodatku uelastyczniajacego. Bedzie lepiej:)

Co do strultury sa dwie szko³y
a) zalewanie struktury podk±³dem na g³adko
b) szlifowanie tej struktuki i dop podk³ad :)

Osobiscie bym podpi³owa³ t± strukture moze nie na g³adko ale tak zacnie :D

Sa jescze jakies lakiery co nadaj± strukture jak bys chcia³ do niej wrocic ale tak to wiecej o nich sie wypowiedziec ni emoge bo nie wiem :) nie uzywa³em.

kubas9422 
Wys³any: 2013-05-11, 22:15   
0
UP DOWN

dzisiaj trochê poszpachlowa³em i dopiero teraz po przeszlifowaniu widac jak ten plastik jest zniszczony :/ http://zapodaj.net/5aac8f45c376a.jpg.html
aktualnie tak wygl±da ten plastik a jest najmniej zniszczony ze wszystkich. czy tak powinien wygl±daæ poprawnie poszpachlowany plastik?

t± strukture chyba zeszlifuje tak zeby tylko zedrzeæ farbe ze sprayu która kiedys mój brat pomalow±³ ca³y skuter a potem chyba okleje wewnêtrzne plastiki foli± aby na jaki¶ czas zamaskowaæ oryginalny ró¿owy kolor plastików :roll:

YAMAHER
Wys³any: 2013-05-11, 22:22   
0
UP DOWN

kubas --> a to Ty jaka szpachla robisz :D ??? bo chyba to nie jest do plastiku :D

kubas9422 
Wys³any: 2013-05-11, 22:42   
0
UP DOWN

http://www.automobiledire...013-500x500.jpg w atkiej puszce tylko z napisem "plastic putty" wiêc chyba do plastiku :roll: w mieszalnie mi tak± doradzili i mówili ze tego potrzebuje :)
na puszce s± tylko obrazki informuj±ce o czasie schniêcia itp. jest tylko opis ostrzegaj±cy przed kontaktem z oczami i takie tam ;P wiem tylko ¿e jest elastyczna i dobrze trzyma siê tego plastiku wiêc chyba dobrze mi wybrali :D

YAMAHER
Wys³any: 2013-05-11, 23:26   
0
UP DOWN

:spoko: jest git

kubas9422 
Wys³any: 2013-05-12, 00:58   
0
UP DOWN

to dobrze :D juz siê ba³em ze bêde j± musia³ zdzieraæ ^^
a jak jest z przygotowywaniem laminatu do malowania? chcia³em pokryæ obudowe kierownicy laminatem zeby zamaskowac ubytki i dorobiæ mocowania. spawanie plastików i dorabianie brakujacych elementów troche kosztuje a nie chce robiæ sobie dodatkowych kosztów jak moge co¶ zrobiæ w³asnorêcznie ;) bêde móg³ u¿yæ tych samych podk³adów co do plastiku? :roll:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: