Autor |
Wiadomo¶æ |
|
bernard
|
Wys³any: 2013-05-15, 16:35 kompleksowy remont skorupy niewiadów
|
0
|
|
|
|
Witam serdecznie,
Troszkê przegl±da³em to forum w poszukiwaniu recepty na odrestaurowanie laminatowej przyczepki niewiadów 126n, ale dok³adnie nie znalaz³em, albo ¼le ³±cze w fakty to co tu jest napisane.
Pierwsze pytanie mam o takie ubytki jak na za³±czonych zdjêciach, czy je wyszlifowaæ jak±¶ szczotk± czy bezpo¶rednio na³o¿yæ szpachlê poliestrow±?
Paj±czki tylko zmatowiæ, czy pog³êbiæ i zaszpachlowaæ?
z ca³ej przyczepy zedrzeæ lakier do skorupy czy tylko równomiernie delikatnie drobnym papierem zmatowiæ?
zastanawia³em siê nad pomalowaniem farb± typowo do laminatu, typu ¿eglarskie lub polren.
a mo¿e jaka¶ inna farba z podk³adem?
Pomys³ jest na ca³± bia³±, chocia¿ nie wykluczam jakiego¶ wzoru po boku. Moja inwencja z kolorami i wzorami opiera siê bardziej na jaki¶ znajomych co maj± "dizajnerskie" pomys³y.
Powiem szczerze ¿e zale¿y mi na dobrej jako¶ci w bardzo dobrej cenie. Odda³ bym do profesjonalisty, ale boje siê ze koszt przewy¿szy zakup i zak³adany remont.
Posiadam Pistolet natryskowy wagner 625, malowa³em tym p³ot, jakie¶ ¶ciany i dwie taczki i pokrywa³o super i wygl±da³o fajnie, wiêc chyba w tym ustrojstwem bêdê malowa³.
Jeszcze mam takie pytanie, czy wasze uwagi, rady i propozycje mogê zamie¶ciæ na forum fanklubu niewiadówek? Tam jest bardzo fajna grupa ludzi która samodzielnie zmaga siê z remontami swoich przyczep i na pewno ludzie którzy co¶ wiedz± o malowaniu mog± pomóc.
Pozdrawiam
2013-05-15 17.12.44.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 589 raz(y) 1.75 MB |
2013-05-15 17.12.13.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 330 raz(y) 1.62 MB |
2013-05-15 17.11.53.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 382 raz(y) 1.71 MB |
|
|
|
|
|
cabrio1
|
Wys³any: 2013-05-15, 21:13
|
0
|
|
|
|
ja sie nie znam ale podobne rzeczy robilem tak, jesli jest dosc grube to jechalem dolek i nakladalem zywice i mate taka nie za gruba na 2-3 warstwy, wysychalo to obrobka na sucho papierem 80, potem szpachla z wloknem znow 80 i na koniec szpachla uni i papier 120 180 podklad matowanko i lakier, z tego co wiem to ona jest z zywicy, jak uda ci sie dobrze zywica i mata to wyrownac to mozna bez wlokna, ja bym tak zrobil ale popatrze co inni koledzy napisza |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-05-20, 00:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
bernard --> Twoja przyczepka to Zelkot i mata szklana i zywica poliestrowa Wszystko co najtañsze.
Tak ze to biale co widzisz to nie lakier tylko zelkot ( bialy). W niewiadowi czy w innej firmie maja formy lej± kolorowyc zelkot a pozniej na to mata i zwycia polistrowa. Mozna tak dopracowac forme i przy dobrym zelkocie wyjety element wygladaj jak lakierowany.
Najlepiej wiec jak bys to zasmerfowal zelkotem ale jak nie robiles nigdy nic z tym to preoponuje lekko przeszlifowac np tarczka z dremelem i wladowac szpachle UNI. Bo jak dasz na te rysy szpachle a pozniej wyslzifujesz to trafisz do punktu wyjscia albo zostyawisz himalaje i dunaje
wiec malutki rowek a pozniej szpachle. No a pozniej zabawa w podklady i inne bajery |
|
|
|
|
bernard
|
Wys³any: 2013-06-16, 18:34
|
0
|
|
|
|
ok, to ju¿ z dziurami, rysami wszystko wiem. Jeszcze na youtubie wspomog³em siê typem co ³odzie naprawia z boatworks. No to teraz z informacji które uzyska³em to malowanie albo akrylem albo poliuretanem.
akryl:
odt³uszczenie
podk³ad 2 warstwy
odt³uszczenie
akryl
szlif na such tylko nie wiem jaka gradacja
akryl
szlif na mokro, tez nie wiem jakiej gradacji
akryl
poliuretan
odt³uszczenie
podk³ad 2 warstwy
odt³uszczenie
poliuretan
poliuretan
poliuretan
i tu nie wiem czy musze szlifowaæ(matowaæ) co warstwe.
no i ostatnie pytanie, czy czym¶ takim moge to wszystko wykonaæ
Pozdrawiam |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2013-06-16, 22:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 289
|
Przecie¿ to jest pistolet do malowania ¶cian Raczej mo¿esz skoro mo¿na b³otnik lakierowaæ prejem |
|
|
|
|
Matix
|
Wys³any: 2013-06-16, 22:15
|
0
|
|
|