Autor |
Wiadomo¶æ |
|
sawmaster
|
Wys³any: 2013-05-16, 17:50 rysy pod baz±
|
0
|
|
|
|
Polakierowa³em b³otnik metalikiem, lecz widaæ pod baz± ¿e s± ryski od papieru p800. Robi³em wszystko na wodê. Ryski co ciekawe nie s± kuliste tylko pod³u¿ne. Kto¶ wie o co kaman? Aha bym zapomnia³ ryski s± tylko na starej bazie a nie na podk³adzie, mo¿liwe ¿e pojawi³y siê bo przedar³em bezbarwny na starej bazie? |
|
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-05-16, 17:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
NIe przykry³es rys po papierze baz± albo siad³ ci podk³ad na rysy z grubego papieru na szpachli.... |
|
|
|
|
sawmaster
|
Wys³any: 2013-05-16, 17:54
|
0
|
|
|
|
rogal-master1 napisa³/a: | NIe przykry³es rys po papierze baz± albo siad³ ci podk³ad na rysy z grubego papieru na szpachli.... |
grube warstwy dawaæ bazy jak maluje? |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-05-16, 17:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
Ja nie wiem ja siê nie znam... Ja tylko szpachel zamiatam ale widzia³em jak Zdzichu malowo³ to lo³ a¿ mu z pyndzla kapa³o |
|
|
|
|
maciej214
|
Wys³any: 2013-05-16, 20:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 95 Sk±d: KNS
|
Je¿eli cieniowa³e¶, a w dodatku na jasnym metaliku i je¶li tylko w miejscach, gdzie nowej bazy nie dawa³e¶ to odkurz lakierniczy osiad³ Ci na ryskach po matowieniu starego bezbarwnego. Ale takie co¶ jest raczej widoczne tylko w mocnym punktowym ¶wietle. Nastêpnym razem albo stosuj binder, albo... lepsza wentylacja, lub próbuj jako¶ okleiæ ten fragment który pozostaje bez warstwy bazy - ale z tym ostro¿nie, ¿eby nie by³o widocznego miejsca cieniowania.
rogal-master1 napisa³/a: |
NIe przykry³es rys po papierze baz± |
Przy cieniowaniu bezbarwny "zalewa" takie miejsca, chyba, ¿e s± to naprawde grube rysy i przetarte do bazy. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-05-17, 06:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
sawmaster napisa³/a: | grube warstwy dawaæ bazy jak maluje? |
Wal bazy na max.... to wtedy nawet mo¿e i jakie¶ "niedoróbki szpachlówki" przykryje
rogal-master1 napisa³/a: | widzia³em jak Zdzichu malowo³ to lo³ a¿ mu z pyndzla kapa³o |
maciej214 napisa³/a: | Je¿eli cieniowa³e¶, |
A gdzie kolega napisa³ ¿e "cieniowa³"...... Tylko ¿e lakierowa³ baz±.....
maciej214 napisa³/a: | Nastêpnym razem albo stosuj binder, albo... lepsza wentylacja, |
Nie no kolego rozwali³e¶ mnie......
Napisz co¶ o tym.....Binderze..... aaaa nie wiedzia³em ¿e wentylacja ma wp³yw na "takie defekty" na pow³oce |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-05-17, 13:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 210
|
wentylacja ma wlplyw bo jechal na ostro moze w wodzie miales syf i rysy zostaly:) |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-05-17, 14:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
rogal-master1 napisa³/a: | Ja nie wiem ja siê nie znam.. | o witam,to podobnie jak ja
sawmaster napisa³/a: | grube warstwy dawaæ bazy jak maluje? | jak malujesz srebrnym,to nierozcienczaj bazy,wtedy jest taka 'masna' i zalewa rysy...
|
|
|
|
|
maciej214
|
Wys³any: 2013-05-18, 00:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 95 Sk±d: KNS
|
sawmaster napisa³/a: | ryski s± tylko na starej bazie |
Z tego wywnioskowa³em, ¿e nie ca³y b³otnik by³ pokrywany baz±.
Logicznie my¶l±c pokrywaj±c tylko czê¶æ elementu baz±, i robi±c odpowiednie przej¶cie - o czym kolega sawmaster nie napisa³ - jest procesem cieniowania lakieru.
To samo mogê napisaæ:
Robertlodz09 napisa³/a: | jakie¶ "niedoróbki szpachlówki" |
A gdzie kolega sawmaster napisa³, ¿e u¿ywa³ szpachli
Stosuj±c s³owo binder, chodzi³o mi o produkt u³atwiaj±cy nak³adanie np. jasnych baz przy cieniowaniu.
Robertlodz09 napisa³/a: | aaaa nie wiedzia³em ¿e wentylacja ma wp³yw na "takie defekty" na pow³oce |
Naprawde nikomu nie zdarzy³o siê zaobserwowaæ takiego zjawiska, gdy na RÊCZNIE obrabianej pow³oce mo¿na zobaczyæ odkurz osiad³y na rysach?
Wentylacja wp³ywa na szybko¶æ usuwania "mg³y lakierniczej", czym wiêksze zapylenie=wiêcej bazy osiad³ej np. na s±siednich elementach. Wiêc nie wiem o co Tobie kolego chodzi |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-05-18, 08:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
maciej214 napisa³/a: | Naprawde nikomu nie zdarzy³o siê zaobserwowaæ takiego zjawiska, gdy na RÊCZNIE obrabianej pow³oce mo¿na zobaczyæ odkurz osiad³y na rysach? |
Dobrze piszesz i wczesniej tez dobrze opisales to zjawisko osiadania odkurzu bazy na rysach po matowaniu.
Preparat do cieniowania likwiduje to zjawisko.
Tez to napisa³e¶. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|