Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
koka
Wys³any: 2008-01-23, 17:27   Czy mozna zmatowic podk³ad na sucho???
0
UP DOWN

Tak jak w temacie mam pyt czy mozna matowic podklad na sucho urzywaja powiedzmy papieru 800 1000 pytam to powniewaz zawsze jak matowie podklad na mokro przebijam sie niekiedy do starego lakieru i mam czasam problem z kryciem lakieru i dlatego pomyslem ze jesli zrobie to na sucho to nie bede mial tyle przetarc tylko czy jest do dobre ????

marikk 
Wys³any: 2008-01-23, 17:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
800 na sucho i jszcze wodn± to nie bardzo bo sie zakleja papier i zajecha³by¶ siê jedynie co szlifuje sie podk³ad maszynowo na sucho P360 P500 a na sucho rêcznie by przesz³o P400 P500 pod akryl ale je¶li chodzi o P400 i P500 mam na my¶li te papiery z rolki do szlifu na sucho a 800 z rolki niedostaniesz P500 najdrobniejszy a pod bazy na sucho rêcznie nie brdzo bo na sucho bardziej rysy widaæ

koka
Wys³any: 2008-01-23, 17:54   
0
UP DOWN

czyli co proponujesz zeby lepiej na sucho nie robic tylko woda a jak poradzic sobie z przecierkami masz na to jakis patent co???

marikk 
Wys³any: 2008-01-23, 18:01   
0
UP DOWN

Przed malowaniem po³o¿yæ podk³ad M/M

rbfm 
Wys³any: 2008-01-23, 19:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
koka napisa³/a:
a jak poradzic sobie z przecierkami masz na to jakis patent co???

uwazac jak sie szlifuje

cudak2004 
Wys³any: 2008-01-23, 21:06   
0
UP DOWN

koka, jezli chcesz na sucho to tylko maszyna i ogien ale czy tu czy tu to i tak mozna sie przetszec trzeba uwazac a zebys widzial gdzie juz szlifowales i jak ci to szlifowanie idzie to zakup sibie puder kontrolny fajna sprawa i ulatwia.Przed samym szlifowaniem walisz pudrem i ogien wtedy widzisz gdzie nie doszlifowales-zajebista sprawa

piotrusiek
Wys³any: 2008-01-23, 21:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
ja robie g³ównie na sucho maszynami , bo podk³ad tak jak szpachla lubi troche ch³on±c wody ,w stosunku do szpachli to niewiele ale i tak troszke ch³onie . kiedy¶ robi³em na mokro ,ale teraz to tylko rzadko stary lakier ewentualnie podk³ad (jak mi sie papiery na sucho koñcz±)
ostatnio kupi³em sobie papiery do szlifowania firmy indasa ,s± na specjalnej g±bce o 3 rodzajach grubo¶ci : fine , super fine ,extra fine , czyli do szlifowania pod : podk³ad , baze lub akry,i l pod polerke .
naprawde s± super matowa³em ca³± c3 pod baze na sucho w 15 min ..zero rys !
no i jeszcze jedno mo¿na nimi robiæ tak¿e na mokro ,próbowa³em,a jedn± tak± g±bk± spokojnie mo¿na zrobiæ kilka bryk . REWELACJA , !!!

Wys³any: 2008-01-23, 23:03   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomóg³: 10 razy
Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
jaka cena tych papierów Piter?

Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/

baqo 
Wys³any: 2008-01-23, 23:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
piotrusiek napisa³/a:
, bo podk³ad tak jak szpachla lubi troche ch³on±c wody
to jaki podk³ad dajesz pod bazê wodn± :?: :?: :?: :wink:

rbfm 
Wys³any: 2008-01-24, 05:56   
0
UP DOWN

piotrusiek napisa³/a:
bo podk³ad tak jak szpachla lubi troche ch³on±c wody ,w stosunku do szpachli to niewiele ale i tak troszke ch³onie

nie ma szans. podklad nie jest materialem poliestrowym i nie posiada w skladzie talku. tym sposobem rozumowania moglbys powiedziec ze lakier akrylowy chlonie wode a jak pewnie sie orientujesz jest to bzdura.

marikk 
Wys³any: 2008-01-24, 19:12   
0
UP DOWN

Piotrusiek robisz takimi g±bkami http://sklep.optionall.pl...dnostronne.html mam zamiar sie te¿ na to prze¿uciæ

piotrusiek
Wys³any: 2008-01-25, 01:04   
0
UP DOWN

tak dok³adnie tymi g±bkami robie ,ja kupuje po tej samej cenie u swojego dostawcy,

a je¶li chodzi o te podk³ady to ¶ci¶lej mówi±c podk³ad chemoutwardzalny NIE CH£ONIE wody ,ale jak sie orientujesz dyrektywa unii europejskiej nas nie ominie ,ju¿ mamy bazy wodne ,a co z podk³adami ? nie s³usza³e¶ o podk³adach wodnych , ja mam u siebie HS FILLER AQUA MAX z max mayera i sobie testuje go ¿eby w przysz³o¶ci nie byæ zaskoczonym. A mogê sie z tob± za³o¿yæ o piwko ¿e go na mokro nie wyszlifujesz ,ilo¶æ wody w bazie wodnej nie ma znaczenia (przynajmniej w max mayerze )bo i tak odparuje ! a chodzi o namaczanie g±bk± i szlifowanie a co do tego ¿e szpachle pij± wode to chyba sie ze mn± zgodzisz . u mnie w firmie przeszli¶my na szlifowanie na sucho(ponad 90% roboty ) i robi sie szybciej i czy¶ciej (z odkurzaczami ) i naprawde wszystkim polecam ten system ,kiedy¶ mi równie¿ by³o ciê¿ko przej¶æ na ten system .

A teraz ju¿ nie pamiêtam jak wygl±da lec±ca kropla wody spod uszczelki lub listwy po ¶wie¿ym klarze ....

koka
Wys³any: 2008-01-25, 09:01   
0
UP DOWN

Jakiej granulacji papierem robisz na sucho ten podklad maszynowo bp tego nie napisales sam sprobuje zrobic tak jak mowisz wyszlifowac go na sucho!!!!!!!

Gresus
Wys³any: 2008-01-25, 13:06   
0
UP DOWN

troche ceny mnie rozwalaja tych papierów na gabce 320 i 500 po 4zl a malej ziarnistosci po 70 i 50zl czemu taka róznica :/ i to jest za opakowanie czy jedna sztuke\
mozna to na sztuke kupowac

piotrusiek
Wys³any: 2008-01-25, 19:09   
0
UP DOWN

ja kupuje po 3 z³ za szt , a 50 z³ to pewnieza opakowanie ( kto by robi³ papierem za tak± kasê .he he) podk³ad pod baze p 320 -400 jak chce dok³adniej pod jaki¶ kiepsko kryj±cy lakier to poprawiam na koñcu 500 i git . ale3 nie kupuj tanich papierów bo sie szybko zabijaj± ,no i lepiej z odkurzaczem papier d³u¿ej wytrzyma (warunek dobrze dosuszony podk³ad !!).potem tylko odmuchaæ ,odt³u¶ciæ i lakierek !nic nie ma prawa wyj¶æ (ryski) .
stosuj sobie przek³adki miêdzy maszynke a papier wtedy nie przeszlifujesz no i lepsza pow³oka (nnie ma schodków na ³ukach )

ja robie na lechlerz e wodnym i jest super , nie wiem jak z dupontem bo tan cieñsza warstwa , ale mo¿na na koñcu pog³askaæ papierem super fine i nie ma prawa nic wyj¶æ>

Gresus
Wys³any: 2008-01-26, 13:48   
0
UP DOWN

dziex za info poszukam u siebie tych papierków na gabce a mozna ich uzywac np na klocku drewna nie maszynmowo ja sie nei zajmuje lakiernictwem zawodowo chce sobie owiewki torowe w moto psiknac ale jak cos robic to zeby to wyglada³ nie :D
narazie zbieram info a nidlugo bedzie praktyka

marikk 
Wys³any: 2008-01-29, 20:52   
0
UP DOWN

piotrusiek napisa³/a:
podk³ad pod baze p 320 -400 jak chce dok³adniej pod jaki¶ kiepsko kryj±cy lakier to poprawiam na koñcu 500 i git .
wiesz ja mam pewnne w±tpliwo¶ci ¿e lakier bêdzie odpowiednio siê trzyma³ po zmatowieniu tymi g±bkami i troche dziwne ¿e P500 szlifuje siê wykoñczeniowo i to jeszcze pod baze wodn± chyba jednak pozostane przy szlifie na mokro papierkiem wodnym

Omnix
Wys³any: 2008-01-29, 21:11   
0
UP DOWN

Ja tez robie na takich g±bkach tylko z 3M i u nich dzieli sie na: Fine, Super Fine, Ultra Fine.
Polecam choæ tanie nie s±, ale na niewygodne prace s± bardzo dobre.

koka
Wys³any: 2008-01-30, 12:58   
0
UP DOWN

Pow wam ze dzis sprobowalem matowic podk³±d na such maszynowo papirem 800 i wydaje mi sie ze duzo szybcie i nie ma tyle przecierek niz na mokro chyba zaczne matowic podklad tylko na sucho zrobie jeszcze kilka prob

rbfm 
Wys³any: 2008-01-30, 19:36   
0
UP DOWN

koka napisa³/a:
Pow wam ze dzis sprobowalem matowic podk³±d na such maszynowo papirem 800 i wydaje mi sie ze duzo szybcie i nie ma tyle przecierek niz na mokro chyba zaczne matowic podklad tylko na sucho zrobie jeszcze kilka prob

nie robisz przecierek bo ci sie po prostu papier zapycha.

piotrusiek
Wys³any: 2008-01-30, 23:34   
0
UP DOWN

Warunek.3 zasady :
1. wyschniêty podk³ad
2. dobrej jako¶ci kr±¿ki
3. odkurzacz (nawet zwyk³y domowy i papier wytrzyma dwa razy d³u¿ej)
i gwarantuje ¿e nie bêdziecie chcieli szlifowaæ na mokro .

Wiem co pisze bo te¿ robi³em na morko , ale przechodze na system ca³kowicie na sucho . i naprawde robi sie du¿o szybciej!!!! ale po co sie mam sprzeczaæ ,spróbujcie sami.

kpopis
Wys³any: 2008-02-03, 17:14   
0
UP DOWN

A jakimi maszynami robicie?

Omnix
Wys³any: 2008-02-03, 18:04   
0
UP DOWN

kpopis napisa³/a:
A jakimi maszynami robicie?

Festool.

danielpainter 
Wys³any: 2008-02-03, 21:42   
0
UP DOWN
AIRBRUSH:D:D:D:D

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Zgierz
ja robie maszyna dynabrade na nowej grubej stopce o sredniej twardosci i precyzyjnym skoku 3mm, jest wypas, bardzo ulatwia i przyspiesza prace

dooku 
Wys³any: 2008-05-02, 23:10   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼
W ³odzi w RM maja tylko 400 na kolko z Sia i 500 Indasa.
opykalem tak kilka elementow (raz tym raz tym)i nie polecam :razz:
podklad Gold car 5+1 Fuller i po 2 miesiacach od lakierowania wyszly rysy po szlifierce :sad:
na pewno sa one po mimosrodzie bo maja taki ksztalt.
nie wiem czym to jest spowodowane czy kiepski podklad( w co nie watpie bo jest to firma blizej mi nie znzna) czy to 400 lub 500 na kolko to za malo?
zastanawiam sei czy jak jest lepszy wozek czy nie dawac M/M?
pozD Dooku

Bodzio 
Wys³any: 2008-05-02, 23:14   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Na moje oko to podk³adem tym taczki mozna malowac a nie samochody...

dooku 
Wys³any: 2008-05-02, 23:21   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼
Bodzio napisa³/a:
Na moje oko to podk³adem tym taczki mozna malowac a nie samochody...

dokladnie :mrgreen:
jak mam spora more na podkladzie to szlifuje go 320 pozniej 400 na kolko ofc. z kontrastem
a pozniej i tak jade 800 alr tylko Sia albo mirka bo indasa 800 nie jest taka jak sia 800 :razz:

marikk 
Wys³any: 2008-05-03, 21:29   
0
UP DOWN

Dooku masz na my¶li 800 z indasy wodn± czy kr±¿ki na maszynê ?? bo indasa czerwona wodna jest zabójcza zbieraæ fajnie zbiera ale strasznie rysuje

dawid
Wys³any: 2008-05-06, 22:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
320 3m klocek 500 3m maszyna jesli srebrny metalik przed nalozeniem bazy zamykam binderem i jest idealnie

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: