Autor |
Wiadomo¶æ |
|
fanatix22
|
Wys³any: 2013-04-29, 17:10 Zmiana koloru
|
0
|
|
|
|
Witam,
sporo przegl±da³em forum ale nurtuje mnie kilka pytañ,
jak w temacie chcia³em przemalowaæ auto (astra kombi 94r) na szary kolor, dobra³bym co¶ z palety RAL, ale wyczyta³em ¿e lakier akrylowy to ju¿ "prze¿ytek", bo p³owieje od s³oñca, i tak sobie my¶lê czy mo¿na by akryl pokryæ klarem, ¿eby go zabezpieczyæ, ale znowu¿ mo¿e wej¶æ w reakcje i co¶ tam nie zwi±zaæ miedzy sob±.
¯eby wybraæ zestaw baza + klar, musia³bym pewnie do mega dobrej mieszalni jechaæ,
tak patrzy³em w necie, ciê¿ko znale¼æ stronê z kodami kolorów i zdjêciami aut,
bardzo mi podchodzi RAL 7046 |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2013-04-29, 18:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 259 Sk±d: Kielce
|
nie widze sensu pokrywania akrylu klarem ani efektowne to ani bud¿etowo to korzystnie nie wychodzi .
baza jak baza - bierzesz na calaka to nic Ci nie cenzura*** |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2013-04-30, 20:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
w mieszalni spokojnie dobior± co¶ podobnego w bazie |
|
|
fanatix22
|
Wys³any: 2013-04-30, 20:48
|
0
|
|
|
|
Ju¿ kupi³em akryl Ral 7046, mo¿na na ten lakier na³o¿yæ wosk - oczywi¶cie jak wyschnie, po kilku dniach, chyba siê nic nie stanie. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2013-05-01, 05:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
fanatix22 napisa³/a: | Ju¿ kupi³em akryl Ral 7046, mo¿na na ten lakier na³o¿yæ wosk - oczywi¶cie jak wyschnie, po kilku dniach, chyba siê nic nie stanie. |
Spokojnie nawet na upartego na drugi dzieñ po lakierowaniu oby by³ suchy . Z jakiejgo mieszalnika jest ten akryl i ile za 1L. |
|
|
fanatix22
|
Wys³any: 2013-05-01, 10:29
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-05-01, 21:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Ja kupuje od nich duzo materia³ów i jesem ze wszysstkeigo zadowlony oprocz rozpucha do cieniowania w sprayu.
No i akrylem od nich malowalem bia³ym i by³ kosmiczny moze ktos napisac ze sie nie zgadza ale tam da³em 45 za litr a w mieszalni 70 za po³ czy jakos tak a w dotyku i jakosci byl gorszy.
No ale w kazdym razie napisz jak sie pracowalo na nim |
|
|
|
|
fanatix22
|
Wys³any: 2013-05-05, 20:20
|
0
|
|
|
|
Powiedz mi czy dodawa³e¶ rozcieñczalnik do malowania???
Jak odstêp mia³e¶ miedzy warstwami??? |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-05-05, 22:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
rozpucha dodawa³em do farb akrylowych
a odstep normalny zalezny od warunków od 5 -7 min |
|
|
|
|
fanatix22
|
Wys³any: 2013-05-30, 19:44
|
0
|
|
|
|
Pora siê przyznaæ:
JE¦LI KTO¦ SIE NIE ZNA, NIECH SAM NIE MALUJE,
NIE MASZ KOMPRESORA Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA, PISTOLETU, PRZYGOTOWANEGO POMIESZCZENIA - TE¯ NIE MALUJ.........
Co do farby, nie wiem co mam napisaæ, dobrze kry³a ( szary na srebrny) rozlewa³a siê te¿ ok,
do pierwszego malunku nie doda³em za du¿o rozpuszczalnika, nie chcia³em ¿eby by³a za rzadka - to by³ b³ad, potem ju¿ normalnie 2:1 > 10%.
Kompresor 50 L - koszmar, napompowana butla starcza³a na jakie¶ 20-25 s malowania zanim siê znow w³±czy³, auto prócz tylnej klapy i maski, reszta elementów by³a zdjêta wiêc jako¶ sz³o, ale dach to by³a makabra.......
Pistolet, jaki¶ stary wynalazek ale malowa³ ca³kiem nie¿le, planowa³em kupiæ drugi kompresor 50 L ( taki sam jak mia³em) i spi±æ dwa razem, ale czytaj±c forum, okaza³o siê ¿e przyda³by siê filtr, wiêc kupi³em CKD z reduktorem - mega dobry zakup
Malowa³em w sumie z 10 dni, wiadomo o 17 siê zaczyna, wszystko siê robi samemu, to trwa.
Tak¿e nie dziwie siê ¿e fachowcy tyle bior± za malowanie.
Nie bêdê z siebie robi³ fachowca wysokiej klasy, w kilku miejscach siê skopa³o, nauka kosztuje - wiadomo, ale efekt jest ca³kiem zno¶ny, zacz±³em od b³otników i zderzaka przedniego ¿eby siê nauczyæ - szybko, szybko malujemy, ale na nastêpny dzieñ ju¿ powoli na spokojnie bez po¶piechu.
Wiadomo, pomalowaniu przejecha³em papierkiem 2000 i wygl±da zar±bi¶cie, nawet nie bêdê polerowa³
http://imageshack.us/phot.../dsc0104tb.jpg/
Co do polerowania to mam Farecla g3, i g±bkê na wiertarce, pytanie co by¶cie dalej polecili, g6 czy co¶ innego, na razie zostawiê matowy ale jest plan ¿eby na lustro spolerowaæ. |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-05-30, 20:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
Powodzenia przy myciu tego pó³ mata |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-05-30, 20:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-05-30, 20:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | Czemu polakierowa³e¶ tego Opla |
Bo mia³ .... taki "kaprys" kolego "wiecznie pytaj±cy"......
okoñ napisa³/a: | Powodzenia przy myciu tego pó³ mata |
przecie¿ napisa³ ¿e bêdzie ten "lakier" ..... "polerowa³" |
|
|
|
|
fanatix22
|
Wys³any: 2013-05-30, 21:00
|
0
|
|
|
|
Na zdjêciu tak, ale w rzeczywisto¶ci, na ka¿dym elemencie co¶, jakie¶ g³êbsze rysy, dziurki po kamieniach - na przodzie, na tylnej klapie jakie¶ wgniecenie, tak na upartego to tylko dach by³ OK, lakiernik by pewnie te¿ nie ¿le skasowa³ za porobienie wyprawek na wszystkich elementach.
Przemalowa³em bo chcia³em mieæ co¶ innego, co prawda my¶la³em ¿e auto wyjdzie troszke ciemniejsze, ale i tak jest dobrze, a mycie ¿le nie idzie, trzeba go po prostu wysuszyæ rêcznie, to nie ma zacieków. |
|
|
|