Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
tasek
Wysłany: 2013-05-31, 18:48   
0
UP DOWN

a ja kupiÂłem nowy kompresor Fini mk 103 150 3 i w instrukcji napisano Âże fabrycznie zalany olejem 15w50!!!! a to jest olej samochodowy i na dodatek o duÂżej lepkoÂści.
Ciekawe co napiszÂą teraz ci ktĂłrzy mĂłwiÂą Âże broĂą BoÂże nie mozna lac oleju samochodowego. A nie jest to kompresor z targowicy i kosztowaÂł 2400zÂł

no i co laĂŚ sprĂŞzarkowy ldaa 100 czy samochodowy? Bo w sklepach mĂłwiÂą Âże nie wolno samochodowego a Fini na odwrĂłt napisaÂło no i kto ma racjĂŞ???
PrzecieÂż w kompresorze olej tylko smaruje ukÂład korbowo tÂłokowy nic wiĂŞcej, nie ma turbo, nie ma obrotĂłw 6 tyÂś, temperatura duÂżo niÂższa. PatrzyÂłem na oleje do kompresorĂłw to wychodzi Âże to sÂą czyste oleje o znikomej liczbie wartoÂści przeciwzuzyciowych. olej samochodowy nawet 15w40 ma ich praktycznie kilkadziesiÂąt razy wiĂŞcej.
Do kosiarek teÂż nie mozna laĂŚ olejĂłw syntetycznych a moja od 13 lat smiga na samochodowym syntetyku i kondycja jak ze sklepu.
I kto ma racjĂŞ? Chyba Ci ktĂłrzy sprzedajÂą kompresory i kosiarki, szybciej padnie szybciej kupimy nowy

okoĂą
Wysłany: 2013-05-31, 20:14   
0
UP DOWN

Producent ma racjĂŞ ...

groszek923
Wysłany: 2014-03-18, 20:08   
0
UP DOWN

CzeœÌ. Jakiej dok³adnie marki lejecie olej do FINI?

mundek
Wysłany: 2017-02-13, 20:37   
0
UP DOWN

shel82 napisał/a:
Olej powinno siĂŞ wymieniaĂŚ po 500 godzinach pracy, a filtr powietrza, po 16 godz. usuwajÂąc zalegajÂącÂą wodĂŞ w zbiorniku poprzez spuszczenie jej prze otwĂłr na spodzie zbiornika....

Witam

mam pytanie do znawcĂłw.

czy to prawda z tym filtrem? czy trzeba go wymieniaĂŚ co 16 godzin??

czyli co drugi dzieĂą trzeba dawaĂŚ nowy filtr??

jeÂśli to gÂłupie pytanie to jak zwykle sorry

Ricorro 
Wysłany: 2022-01-20, 20:51   
0
UP DOWN

Zalogowa³em siê tu tylko dlatego ¿eby napisaæ ¿e zalanie gêstego oleju np 15W-40 zamiast LDAA lub silnikowego o zdecydowanie innej charakterystyce - to NAJWIÊKSZA G£UPOTA JAK¡ W ¯YCIU S£YSZA£EM. Nie róbcie tego bo zniszczycie sobie sprê¿arki. CZYSTA G£UPOTA. Zgadam siê ¿e mo¿na zalaæ silnikowym taki mam te¿ wlany ale nie gêstym na Boga co za brednie. Jak mo¿na do uk³adu bez pompy z rozbryzgowym smarowaniem bez natrysków na denko t³oka jakie s± w silnikach pojazdów zalaæ gêste gówno 15W ch³opie...... Rozumiem olej 0w-40 5W-40 je¶li sprê¿arka jest wykonana dobrze technologicznie mo¿na zastosowaæ cieñszy film olejowy 0W-30 lub 5W-30 ale to ryzyko ¿e mo¿e zerwaæ film olejowy. Pomimo oporów lepszy "40".
Wa¿ne najwa¿niejsze! - sprê¿arka czêsto pracuje w cyklach start stop olej rozgrzewa siê wolno czasem nie osi¹ga wysokiej temp dlatego tak wa¿ne jest aby przy zimnym uk³adzie nie by³ za gêsty. Smarowanie rozbryzgowe to dodatkowa trudnoœÌ. To nie jest tak ¿e zaraz musi byÌ LDAA mo¿e byÌ silnikowy ale trzeba to dobraÌ z g³ow¹.
Jeœli ktoœ pisze ¿e mo¿na tylko i wy³¹cznie ldaa to nie ma wiedzy dotycz¹cej jakie w³aœciwoœci maj¹ oleje i jak szlachetne s¹ oleje silnikowe oraz w jak trudnych warunkach pracuj¹ oraz jak¹ wsadkê uszlachetniaj¹c¹ maj¹ w tym wiskozytory antydepresatory, inhibitory korozji antyutleniacze stabilizatory ph i wiele innych. Podkreœlam w sprê¿arce wa¿n¹ kwesti¹ jest smarowanie od zera na zimno a to zapewniaj¹ oleje o zimowej charakterystyce zbli¿onej do "0". Zaznaczê ¿e ldaa oraz silnikowe maj¹ zblizon¹ temperaturê zap³onu od 200 do 250 œrednio to jest 220 stopni w obu przypadkach ( w tym w dislach np. dzia³aj¹ w komorach rozgrzanych do 700 stopni)
Jedna uwaga dotyczÂąca wielkiej „niechĂŞci” strachu przed stosowaniem olejĂłw 0W-40 i 5W-40 – to zabobon i nieznajomoœÌ tematu – wyjaÂśniam. Olej o charakterystyce wielosezonowej np.: 0W-40 ma mniejszÂą lepkoœÌ, jest rzadszy podczas rozruchu dajÂąc idealne smarowanie odpowiadajÂące prawie smarowaniu przy rozgrzanym oleju co jest bardzo po¿¹dane dla ukÂładu korbowo-tÂłokowego nie waÂżne w jakiej konstrukcji. PragnĂŞ zaznaczyĂŚ Âże dla silnika okres rozgrzani zazwyczaj trwa krĂłtko potem olej po rozgrzaniu zachowuje siĂŞ tak jak opisuje druga charakterystyka czyli”40” lub „30” . ZauwaÂżcie Âże nie waÂżne czy mamy 0W-40 czy 15W-40 oleje te po rozgrzaniu posiadajÂą takÂą samÂą charakterystykĂŞ lepkoÂściowÂą w wysokich temperaturach (parametr drugiego czÂłonu) i zasadniczo wiĂŞkszoœÌ dziaÂłania silnika to wÂłaÂśnie ta charakterystyka ma zasadnicze wÂłaÂściwoÂści w smarowaniu na gorÂąco a pierwszy czÂłon dotyczy wÂłasnoÂści smarnych a konkretnie lepkoÂści na zimno. PodkreÂślam osoby mĂłwiÂące Âże silnik siĂŞ rozcieknie po wlaniu 0W…. lub 5W….. to osoby nie znajÂące podstaw i charakterystyki olejĂłw i ich wÂłasnoÂści. MĂłgÂłbym przytaczaĂŚ wiele jeszcze uzasadnieĂą ale po prostu mi siĂŞ juÂż nie chce. PiszĂŞ tylko bo niestety nie mogĂŞ przejœÌ obojĂŞtnie obok bzdurnych i szkodliwych podpowiedzi. OsobiÂście zalane mam w dwutÂłokowej 150l - 5W-40 przy wymianie przejdĂŞ na 0W-40. To samo dotyczy kosiarki brigsa ktĂłra juÂż kilku dobrych lat a wÂłaÂściwie nie wiem kiedy byÂła na dedykowanym chyba w okresie gwarancyjnym chodzi mi na 5w-40 choĂŚ mĂłgÂłby tam byĂŚ z powodzeniem 5w-30 lub 0w-30 poniewaÂż dedykowany jest SAE30 (czyli olej o charakterystyce letniej 30!). Jeszcze jedna kwestia czy abt nawet ten do kosiarek SAE30 nie jest czasem mineralnym ze wzglĂŞdu na ekologiĂŞ JEST ponad wszelkÂą wÂątpliwoœÌ !. TO teraz proszĂŞ moÂże mi ktoÂś uzasadni ktĂłry jest lepszy syntetyk czy mineralny (pomijajÂąc fakt Âże w Niemczech mamy prawnie okreÂślona iloœÌ wsadki estrĂłw w Polsce nie mimo wszystko i tak lepiej syntetik...... OstaĂącie z wiedza. Pozdrawiam :cool:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu