Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
czaku131 
Wys³any: 2013-06-05, 13:21   Malowanie akrylem i Polerka
0
UP DOWN
Civic

Witam mam odnosnie takie pytanie.
Dzis odebra³em samochód od blacharza, wspawa³ mi reperaturki, zakitowa³, zapodk³adowa³. Czyli auto juz jest przygotowane do lakierowania. I teraz mam pytanie jak malowac akrylem, czy malowac ca³y element. czy poprostu robic odciecie. Ile warstw ? Z tego co s³ysza³em to dwie wystarcz±. I jak potem polerowac ? Papier 2000 na mokro a potem pasta polerska i polerka ?

Prosze o odpowiedz z góry dzieki. Pozdrawiam

Dumel19
Wys³any: 2013-06-05, 14:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
takich pytañ by³o wiele, najlepiej poczytaj u¿ywaj±c szukajki ;P

czaku131 
Wys³any: 2013-06-05, 17:59   
0
UP DOWN
Civic

Nie mogê znalesc nic co mnie interesuje. Wiec dlatego szukam tutaj pomocy xd Bd pierwszy raz malowa³ dlatego siê w³a¶nie pytam.

hamir 
Wys³any: 2013-06-05, 18:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
czaku131, dobra rada-oddaj to lakiernikowi...jesli nie masz doswiadczenia,wpylka akrylem bedzie BARDZO widoczna. ;)

czaku131 
Wys³any: 2013-06-05, 20:29   
0
UP DOWN
Civic

Powiem ci tak ¿e rêkê do malowania mam. Bo maluje drzwi i futryny lakierami akrylowymi. Ale to jest roznica drewno a metal i dlatego siê w³a¶nie pytam jak to zrobiæ. Nie zale¿y mi bo auto nie jest pierwszej m³odo¶ci a na czym¶ poæwiczyæ trzeba :)

czaku131 
Wys³any: 2013-06-06, 20:36   
0
UP DOWN
Civic

Panowie prosze o pomoc naprawde. Bo w sobote bym sie za to chcial zabrac.

Dumel19
Wys³any: 2013-06-06, 21:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
czaku131 napisa³/a:
Panowie prosze o pomoc naprawde. Bo w sobote bym sie za to chcial zabrac.

a wiêc tak, odrazu ostrzegam ze technologia która Ci zaraz opisze jest moj± wyuczon± na b³êdach i wogóle robiê tak bo poprostu tak sie nauczy³em i tak wychodzi. Doidam jeszcze ze wiedzê czerpa³em z tego oto forum.

A wiêc tak:
1. Je¶li masz juz wyschniêty i równiutki podk³ad pod lakier to bierzesz papier p600 na mokro (bo zak³adam ze nie masz maszynki ani jej nie kupisz do jednorazowego uzytku) i tym papierkiem matujesz ca³y podk³adzik , nastêpnie poprawiasz P1000 miejsce zgrubnie przeciete 600tk± .
2 nastêpnie matujesz papierem p1500 troszkê dalej ni¿ obszar podk³adowany czyli jakie¶ 15 cm nad podk³adem zachodz±c na miejsce matowione papierem 1000.
3 odt³uszczasz i wszystko przed malowaniem...
4. ustawiasz sobie pistolet i zrób najlepiej warstwê kontaktow±(zapyl tak aby by³o widac drobny prze¶wit) i odczekaj z 10 minut zanim rozpuch odparuje, po czym pomaluj matowiony grubszym papierem obszar (p1000) i wypyl lakier tam gdzie matowi³e¶ 1500, i tu przyda³ by sie drugi pistolet ...
5. je¶li ju¿ wypyli³e¶ to dolewasz troszeczkê rozpuchu DO CIENIOWANIA do lakieru który masz rozrobiony w pistolecie i wypylasz UWAGA TEN ROZPUCH BARDZO MOCNO ROZRZEDZI CI LAKIER
6. jak masz drugi pistolet czysty umyty, to tym pistoletem zapylasz obszar matowiony 1500 czystym rozpuszczalnikiem do cieniowania, UWAGA CIENKIMI WARSTWAMI CO 5-10 MINUT PONIEWA¯ ON STRASZNIE LUBI POCIEKN¡Æ A PRZY POLEROWANIU £ATWO GO PRZETRZEÆ i gdy przetrzesz to bedzie widaæ ³±czenie lakieru...

mog³em co¶ pomin±æ ale powinno tak dobrze wyj¶æ...

jesli co¶ namiesza³em, prosze mnie poprawic, ka¿dy sie moze mylic :)

Jak ju¿ wczesniej by³o pisane technika cieniowania nie jest taka ³atwa, wiec opisa³em to tak jak ja to robiê, i wychodzi mi to tak bardzo dobrze :spoko:

jak Ci sie nie uda to jedyne wyjscie to lakiernik :)

powodzenia. :spoko:

czaku131 
Wys³any: 2013-06-07, 14:53   
0
UP DOWN
Civic

Dzieki wielkie za pomoc. Jutro sprobuje i dam ci znac co i jak :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: