Autor |
Wiadomość |
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-04-10, 18:55 Praca w Anglii
|
0
|
|
|

|
Mam pewnÂą ofertĂŞ pracy w Anglii a chciaÂł bym wiedzieĂŚ wczeÂśniej na jakich zasadach przyjmujĂŞ siĂŞ pracownika (legalnie ). |
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2013-04-13, 00:33
|
0
|
|
|

|
Homer,i co myÂślisz,powaÂżnie o wyjezdzie za granicĂŞ na zarobek?u mnie akurat ruszyÂło peÂłnÂą para (oby tak dalej) wiĂŞc wiosna ,te sprawy napewno bezie duÂżo kilentĂłw.
JeÂśli jednak chcesz sprĂłbowaĂŚ pracy za granicÂą to ok,ale pamiĂŞtaj,inwestuj kasĂŞ zarobionÂą w siebie,tzn w sprzĂŞt,TwojÂą halĂŞ,wyposaÂżenie itd,bozawsze masz gdzie wrĂłciĂŚ i dalej krĂŞciĂŚ lody...!Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-04-14, 11:48
|
0
|
|
|

|
hematol napisał/a: | Homer,i co myÂślisz,powaÂżnie o wyjezdzie za granicĂŞ na zarobek?u mnie akurat ruszyÂło peÂłnÂą para (oby tak dalej) wiĂŞc wiosna ,te sprawy napewno bezie duÂżo kilentĂłw.
JeÂśli jednak chcesz sprĂłbowaĂŚ pracy za granicÂą to ok,ale pamiĂŞtaj,inwestuj kasĂŞ zarobionÂą w siebie,tzn w sprzĂŞt,TwojÂą halĂŞ,wyposaÂżenie itd,bozawsze masz gdzie wrĂłciĂŚ i dalej krĂŞciĂŚ lody...!Pozdrawiam. |
RuszyÂło siĂŞ to byÂło tak z 6 lat wstecz jak na placu czekaÂło cierpliwie 20 samochodĂłw . Teraz jak mam 3 z czego 2 bez czĂŞÂści to jest Ok. W okolicy u wszystkich jest tak samo na mieszalniach mikro obroty . WarsztatĂłw jest za duÂżo ceny za element na poziomie minimalnym a ja nie porabiam na materiaÂłach ,,no name,, . |
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-04-17, 18:03
|
0
|
|
|

|
Dalej siĂŞ ruszyÂło tak od okoÂło 7 maja to bĂŞdĂŞ siĂŞ logowaÂł z Anglii |
|
 |
okoĂą
|
Wysłany: 2013-04-17, 19:29
|
0
|
|
|
|
A co tam masz zamiar robiĂŚ? Dalej w zawodzie blacharz-lakiernik? |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-04-17, 19:36
|
0
|
|
|

|
Yes |
|
 |
okoĂą
|
Wysłany: 2013-04-17, 21:23
|
0
|
|
|
|
No to klasa Nic tylko jechaĂŚ i siĂŞ cieszyĂŚ lepszym pieniÂądzem sory teraz to bĂŞdzie Money |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2013-04-18, 00:58
|
0
|
|
|

|
Homer S. napisał/a: | Dalej siĂŞ ruszyÂło tak od okoÂło 7 maja to bĂŞdĂŞ siĂŞ logowaÂł z Anglii |
Pochwal sie homer,na jakich warunkach opiera sie ta praca? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-04-18, 09:51
|
0
|
|
|

|
hematol napisał/a: | Pochwal siĂŞ homer,na jakich warunkach opiera sie ta praca? |
A skÂąd on moÂże biedny teraz ci powiedzieĂŚ jak zapewne kolego hematol wiesz ustalenia "w kraju" odbiegajÂą czĂŞsto od tego co zastaniemy "na miejscu" po przylocie...
Homer podstawa to jĂŞzyk oraz unikanie "rodakĂłw znad WisÂły"....... |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2013-04-18, 09:56
|
0
|
|
|

|
Cytat: | A skÂąd on moÂże biedny teraz ci powiedzieĂŚ |
ChodziÂło mi o to co mu naobiecywali.....
Cytat: | Homer podstawa to jĂŞzyk oraz unikanie "rodakĂłw znad WisÂły"....... |
ÂŚwiĂŞta sÂłowa,Robertlodz09,znam to z wÂłasnej autopsji. |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-04-18, 15:46
|
0
|
|
|

|
Robertlodz09 napisał/a: | A skÂąd on moÂże biedny teraz ci powiedzieĂŚ jak zapewne kolego hematol wiesz ustalenia "w kraju" odbiegajÂą czĂŞsto od tego co zastaniemy "na miejscu" po przylocie... |
15 min rozmowy przez komĂłrkĂŞ i 1,5h na Skype
Robertlodz09 napisał/a: | Homer podstawa to jĂŞzyk oraz unikanie "rodakĂłw znad WisÂły"....... |
Tego nie da siê unikn¹Ì jak siê jêzyka nie zna mo¿e 1-den na 100-stu Polaków w Anglii to nie Ch...j
OdmĂłwiÂłem juÂż nastĂŞpne naprawy , zostaÂło mi do zrobienia ostatnie gracisko i spadam . Tak zakÂładam Âże mogĂŞ szybciej wrĂłciĂŚ niÂż wyjechaÂłem i Âże zostanĂŞ zrobiony w Ch... takie Âżycie . A czy siedzenie i modlenie siĂŞ pod warsztatem Âże bĂŞdzie lepiej i te 250zÂł za element (okoliczna Âśrednia) pozwoli mi na godne Âżycie |
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2013-04-20, 22:24
|
0
|
|
|
|
Homer S., Powodzenia
Moi znajomi ktĂłrzy wyjechali do UK sÂą w wiĂŞkszoÂści bardzo zadowoleni (tak + - 90% z nich) |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2013-04-20, 22:57
|
0
|
|
|

|
Moj znajomy pojechaÂł do angli, ale nie lakiernik tylko kierowca ciĂŞÂżarĂłwki, jak przyjedzie to 10 tyÂś potrafi rozwaliÂś na zabawe |
|
 |
okoĂą
|
Wysłany: 2013-04-20, 23:09
|
0
|
|
|
|
A póŸniej jak wyleczy kaca to siê ³apie za g³owê coja kur... takiego zrobi³em A za chwilê " a niewa¿ne, najwa¿niejsze ¿e kumple myœl¹, ¿e du¿o zarabiam" Typowy polak dopóki sam nie zobaczy co ten chleb warty jest |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-04-21, 10:47
|
0
|
|
|

|
juny napisał/a: | Moj znajomy pojechaÂł do angli, ale nie lakiernik tylko kierowca ciĂŞÂżarĂłwki, jak przyjedzie to 10 tyÂś potrafi rozwaliÂś na zabawe |
,, Jak siĂŞ bawiĂŚ to siĂŞ bawiĂŚ drzwi rozwaliĂŚ nowe wstawiĂŚ ,, |
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2013-05-16, 21:27
|
0
|
|
|
|
jak tam Homer skÂąd siĂŞ logujesz, z Anglii? |
|
|
|
 |
unek83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-09, 13:49
|
|
|
|
diablo74 napisał/a: | jak tam Homer | |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-06-09, 15:09
|
0
|
|
|

|
JuÂż od 2 tygodni jestem w domu i odrabiam straty . Za bardzo byÂłem wÂściekÂły Âżeby na ÂświeÂżo to opisaĂŚ .
1- nie szukajcie pracy oferowanej przez PolakĂłw a juÂż na pewno u takich co handlujÂą autami w Anglii
2- omijajcie z daleka og³oszenia pracy oferowane przez agencje pracy ,,staff-finders ,, do podpisania umowy bêdzie i pomoc z znalezieniu pokoju , za³atwieniu dokumentów a nawet lekcji angielskiego . By³ pokój dwuosobowy z jednym ³ó¿kiem , umowa po Angielsku po moich telefonach i mailach do tej pory jej nie dosta³em .Praca by³a w firmie .... robi¹cej auta po kolizjach pod ,,ubezpieczalnie,,. Mia³a byÌ tam opieka pracowników Polaków ale oni tam pracuj¹ na akord i nie s¹ niaùkami ( tu ich rozumiem w 100% ). Moj¹ wyp³atê (za kilka dni pracy) przelano na cudze konto (wina agencji) gdzie dopiero groŸbami odzyska³em kasê .
3- te czasy gdzie brano PolakĂłw bez znajomoÂści jĂŞzyka minĂŞÂły i ja jestem tego przykÂładem
4- jeÂżeli jesteÂś kawalerem to za te 350f za tydzieĂą idzie przeÂżyĂŚ i coÂś odÂłoÂżyĂŚ ale jak masz w Polsce rodzinĂŞ na utrzymaniu to niÂżej niÂż 400F tygodniĂłwki to nie radzĂŞ szukaĂŚ pracy .
5- A i bym zapomniaÂł w 99,99% musisz mieĂŚ swoje narzĂŞdzia z sobÂą w nowej pracy wszystko oprĂłcz sprĂŞÂżarki ,spawarki ,spottera, zgrzewarki i innych to oferujĂŞ pracodawca . Lakiernik ma trochĂŞ lÂżej bo tylko profesjonalne ,,bÂączki,, , heble ,pistolety itp. Koszt zakupu narzĂŞdzi na miejscu to tak na ,,oko,, 2-3tyÂś.FuntĂłw .
6- 1tyÂś funtĂłw to minimum jakie powinno siĂŞ posiadaĂŚ jadÂąc w poszukiwaniu pracy do Anglii nawet jak teoretycznie praca jest pewna
To nie poradnik tylko moje skromne spostrzeÂżenia
Bardzo du¿o w Anglii pomóg³ mi Kolega z naszego forum za co jestem Mu dozgonnie wdziêczny oœwieci³ mnie i przekaza³ cenne rady na przysz³oœÌ . |
|
 |
unek83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-09, 17:10
|
|
|
|
No to lipa okrutna
Sam zastanawiam siĂŞ czy aby teÂż nie wyjechaĂŚ ale nie do Anglii |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-06-09, 18:11
|
0
|
|
|
|
unek83 napisał/a: | Sam zastanawiam siĂŞ |
Ja po tej zimie stracilem nadzieje na normalnoÂśc w tej branÂży,,, usÂług , dokÂładnie to mamna mysli.
Sprawe zalatwiÂłem skutecznie autami na handel w iloÂściach ,,, mnogich rocznikach powyzej 2000.
Us³ugi sporadycznie, tylko swoje auta i....... aby zachowaÌ podstawowa plynnoœÌ finansow¹ ..................................... JUTRO PIERWSZY DZIEN DO NORMALNEJ PRACY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odleg³oœÌ 1km od mojej wsi.
ByÂłem , widziaÂłem,,, podoba mi siĂŞ.
To tak zamiast rzucenia wszystkiego i wyjechania w nieznane.
Lawetka i internet jest,,, kryteria wyszukiwania do 150km... myslĂŞ Âże takie rozwiÂązanie da mi wynik finansowy podobny do tego co daje dobra emigracja..... i codziennie spaĂŚ bedĂŞ w domku.
Pozdrawiam Homer,,, dobrze ze tylko tak siĂŞ zakoĂączyla Twoja przygoda w krainie dreszczowcĂłw. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2013-06-10, 10:51
|
0
|
|
|

|
wszedzie dobrze gdzie nas nie ma wspolczucia kolego |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-06-10, 15:01
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | wszedzie dobrze gdzie nas nie ma wspolczucia kolego |
No nie tak caÂłkiem bo jak bym nie pojechaÂł teraz to by mnie to gryzÂło jak robak jabÂłko .
ByÂłem jakoÂś przeÂżyÂłem te 3 tyg. wiem teraz jak to w realu wyglÂąda .Jak bym znaÂł jĂŞzyk to bez trudu bym znalazÂł pracĂŞ w Angielskim warsztacie . |
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2013-06-10, 23:37
|
0
|
|
|
|
Homer S., Masz 100% racjĂŞ. Swoje przeÂżyÂłeÂś, trochĂŞ siĂŞ powÂściekaÂłeÂś, ale za jakiÂś czas bĂŞdziesz to wspominaĂŚ z uÂśmiechem.
P.S. Paru moich znajomkĂłw wyjechaÂło do UK i puki co sÂą zadowoleni / bÂądÂź bardzo zadowoleni. ChoĂŚ oni znajÂą angolski. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2013-06-12, 01:28
|
0
|
|
|

|
Homer S. w jakim stopniu posÂługiwaÂłeÂś/posÂługujesz siĂŞ jĂŞzykiem angielskim?
Nie wiem gdzie mieszkaÂłeÂś, ale teÂż byÂłem w Anglii, powiem tyle, czy to korzystasz z usÂług agencji(biura zatrudnienia) czy szukasz pracy sam dla siebie, to nie wierzĂŞ, Âże ktoÂś z opanowanym jĂŞzykiem angielskim w stopniu Âśrednim nie znajdzie pracy i nie przesiedzi sobie miesiÂąca. W tym czasie wyrabiajÂąc sobie numer pracownika, aby bez stresu szukaĂŚ pracy wszĂŞdzie gdzie siĂŞ da, bezpoÂśrednio w warsztatach itd.
Nie wiem gdzie mieszkaÂłeÂś, ale ja za mieszkanie i wyÂżywienie nie pÂłaciÂłem wiĂŞcej niÂż 100f na tydzieĂą.
Natomiast polak za granicÂą to niestety h... strzeÂżcie siĂŞ jak ognia pomocnych kolegĂłw.
W biurach pracy widziaÂłem wielu PolakĂłw szukajÂących pracy? Na pytanie jakiej pracy szukajÂą nie potrafili odpowiedzieĂŚ po angielsku, tylko stali i siĂŞ jÂąkali.
Dziwicie siĂŞ, Âże tak wielu PolakĂłw wraca z innych krajĂłw? Mnie juÂż nic nie zdziwi.
Natomiast wiem jedno, jeÂśli anglik, zobaczy, Âże dobrze pracujesz, chodzisz do pracy normalnie(nie w kratkĂŞ jak niektĂłrzy) to pracĂŞ masz pewnÂą i na umowĂŞ.
MĂłj kuzyn, ktĂłry pojechaÂł pierwszy raz do Anglii, sam jak palec... szukaÂł pracy miesiÂąc, nie wiedziaÂł co i jak i nawet gdzie iÂśc. StraciÂł wszystkie oszczĂŞdnoÂści. Najpierw roznosiÂł ulotki, aby mieĂŚ na czynsz i jedzenie. ZaÂłapaÂł siĂŞ w pracy w pizzerri. ChodziÂł od lokalu do lokali i pytaÂł(to jest tam normalne), szukaÂł teÂż w gazetach.
Potem znalazÂł pracĂŞ w wytwĂłrni pÂłyt CD. Tam juÂż odkuÂł siĂŞ i pracuje do dzisiaj.
TakÂże liczy siĂŞ determinacja, nie pojechaÂłem...wywalili mnie i wracam. Tylko nie udaÂło siĂŞ, to szukam dalej.
Pierwszy krok znaleŸÌ warsztaty lakiernicze w okolicy, pojechaÌ, konkretnie oznajmiÌ, ¿e cz³owiek zna siê na tym dobrze, ¿e przez 1 dzieù popracuje siê za free, aby to udowodniÌ.
Tylko przydaÂłaby siĂŞ karta pracownika miĂŞdzynarodowy nr ubezpieczeniowy czy coÂś w ten deseĂą, czyli tak czy siak trzeba jakiÂś czas pracowaĂŚ i poÂświĂŞciĂŚ na jej wyrobienie. |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-06-17, 18:25
|
0
|
|
|

|
KK napisał/a: | Nie wiem gdzie mieszkaÂłeÂś, ale teÂż byÂłem w Anglii, powiem tyle, czy to korzystasz z usÂług agencji(biura zatrudnienia) czy szukasz pracy sam dla siebie, to nie wierzĂŞ, Âże ktoÂś z opanowanym jĂŞzykiem angielskim w stopniu Âśrednim nie znajdzie pracy i nie przesiedzi sobie miesiÂąca. W tym czasie wyrabiajÂąc sobie numer pracownika, aby bez stresu szukaĂŚ pracy wszĂŞdzie gdzie siĂŞ da, bezpoÂśrednio w warsztatach itd. |
Ledwo 20-30 s³ów a to za maÂło Âżeby samodzielnie szukaĂŚ pracy KK napisał/a: | Natomiast wiem jedno, jeÂśli anglik, zobaczy, Âże dobrze pracujesz, chodzisz do pracy normalnie(nie w kratkĂŞ jak niektĂłrzy) to pracĂŞ masz pewnÂą i na umowĂŞ. |
No to siê w³aœnie wi¹¿e z jêzykiem Angielskim a dok³adnie z jego nie znajomoœci¹
A i tak wyjadĂŞ tylko teraz wiem czego siĂŞ tam spodziewaĂŚ |
|
 |
KK
|
Wysłany: 2013-06-17, 22:26
|
0
|
|
|

|
Jak trafisz na normalnych AnglikĂłw, to bĂŞdÂą Cie chwaliĂŚ i miejsce w firmie zagrzejesz dÂługo.
Ja nie mogÂłem zostaĂŚ wtedy na staÂłe, miaÂłem studia nieskoĂączone, a zresztÂą za bardzo tĂŞskniÂłem za domem.
Wolê tu siedzieÌ za mniejsze pieni¹dze, wœród znajomych ni¿ tam sam jak palec. Chyba, ¿e jedziemy ca³¹ ekip¹ no to wtedy co innego.
Niestety jĂŞzyk to podstawa, inaczej zawsze taki czÂłowiek bĂŞdzie poÂśmiewiskiem wÂśrĂłd polaczkĂłw no i dziadostwa Angielskiego(mÂłodzi Anglicy).
p.s.
Ogólnie to gratulujê odwagi , wiem, ¿e w tak podesz³ym wieku to ciê¿ko ju¿ nawet do ubikacji dojœÌ, a co dopiero wyjechaÌ do pracy.
ÂŻartowaÂłem |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2013-06-18, 23:00
|
0
|
|
|

|
KK napisał/a: | wiem, Âże w tak podeszÂłym wieku to ciĂŞÂżko juÂż nawet do ubikacji dojœÌ, a co dopiero wyjechaĂŚ do pracy. |
@KK, nie skakaj starym po pagonach, bo pujdziesz po czerwonym dywanie na tygodniowy urlop. |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2013-06-19, 23:25
|
0
|
|
|

|
Przemo1972 przecieÂż napisaÂłem, Âże ÂżartujĂŞ. TrochĂŞ rozrywki/Âżartu nie zaszkodzi chyba nikomu.
Lepsze to ni¿ niekoùcz¹ca k³ótnia forumowa w wykonaniu pewnej osoby. |
|
|
|