Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Homer S. 
Wysłany: 2013-04-10, 18:55   Praca w Anglii
0
UP DOWN

Mam pewnÂą ofertĂŞ pracy w Anglii a chciaÂł bym wiedzieĂŚ wczeÂśniej na jakich zasadach przyjmujĂŞ siĂŞ pracownika (legalnie ). :?:

hematol 
Wysłany: 2013-04-13, 00:33   
0
UP DOWN

Homer,i co myÂślisz,powaÂżnie o wyjezdzie za granicĂŞ na zarobek?u mnie akurat ruszyÂło peÂłnÂą para (oby tak dalej) wiĂŞc wiosna ,te sprawy napewno bezie duÂżo kilentĂłw. ;)
JeÂśli jednak chcesz sprĂłbowaĂŚ pracy za granicÂą to ok,ale pamiĂŞtaj,inwestuj kasĂŞ zarobionÂą w siebie,tzn w sprzĂŞt,TwojÂą halĂŞ,wyposaÂżenie itd,bozawsze masz gdzie wrĂłciĂŚ i dalej krĂŞciĂŚ lody...!Pozdrawiam. :spoko:

Homer S. 
Wysłany: 2013-04-14, 11:48   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
Homer,i co myÂślisz,powaÂżnie o wyjezdzie za granicĂŞ na zarobek?u mnie akurat ruszyÂło peÂłnÂą para (oby tak dalej) wiĂŞc wiosna ,te sprawy napewno bezie duÂżo kilentĂłw. ;)
JeÂśli jednak chcesz sprĂłbowaĂŚ pracy za granicÂą to ok,ale pamiĂŞtaj,inwestuj kasĂŞ zarobionÂą w siebie,tzn w sprzĂŞt,TwojÂą halĂŞ,wyposaÂżenie itd,bozawsze masz gdzie wrĂłciĂŚ i dalej krĂŞciĂŚ lody...!Pozdrawiam. :spoko:

RuszyÂło siĂŞ ^^ to byÂło tak z 6 lat wstecz jak na placu czekaÂło cierpliwie 20 samochodĂłw . Teraz jak mam 3 z czego 2 bez czĂŞÂści to jest Ok. W okolicy u wszystkich jest tak samo na mieszalniach mikro obroty . WarsztatĂłw jest za duÂżo ceny za element na poziomie minimalnym a ja nie porabiam na materiaÂłach ,,no name,, .

Homer S. 
Wysłany: 2013-04-17, 18:03   
0
UP DOWN

Dalej siĂŞ ruszyÂło :D tak od okoÂło 7 maja to bĂŞdĂŞ siĂŞ logowaÂł z Anglii :shock:

okoĂą
Wysłany: 2013-04-17, 19:29   
0
UP DOWN

A co tam masz zamiar robiĂŚ? Dalej w zawodzie blacharz-lakiernik?

Homer S. 
Wysłany: 2013-04-17, 19:36   
0
UP DOWN

Yes ^^

okoĂą
Wysłany: 2013-04-17, 21:23   
0
UP DOWN

No to klasa :) Nic tylko jechaĂŚ i siĂŞ cieszyĂŚ lepszym pieniÂądzem sory teraz to bĂŞdzie Money ;)

hematol 
Wysłany: 2013-04-18, 00:58   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
Dalej siĂŞ ruszyÂło :D tak od okoÂło 7 maja to bĂŞdĂŞ siĂŞ logowaÂł z Anglii :shock:

Pochwal sie homer,na jakich warunkach opiera sie ta praca?

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-04-18, 09:51   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
Pochwal siĂŞ homer,na jakich warunkach opiera sie ta praca?

A skÂąd on moÂże biedny teraz ci powiedzieĂŚ :tak: jak zapewne kolego hematol wiesz ustalenia "w kraju" odbiegajÂą czĂŞsto od tego co zastaniemy "na miejscu" po przylocie... ;)

Homer podstawa to jĂŞzyk oraz unikanie "rodakĂłw znad WisÂły"....... :spoko:

hematol 
Wysłany: 2013-04-18, 09:56   
0
UP DOWN

Cytat:
A skÂąd on moÂże biedny teraz ci powiedzieĂŚ

ChodziÂło mi o to co mu naobiecywali..... ;)
Cytat:
Homer podstawa to jĂŞzyk oraz unikanie "rodakĂłw znad WisÂły"....... :spoko:

ÂŚwiĂŞta sÂłowa,Robertlodz09,znam to z wÂłasnej autopsji. :D

Homer S. 
Wysłany: 2013-04-18, 15:46   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
A skÂąd on moÂże biedny teraz ci powiedzieĂŚ jak zapewne kolego hematol wiesz ustalenia "w kraju" odbiegajÂą czĂŞsto od tego co zastaniemy "na miejscu" po przylocie...

15 min rozmowy przez komĂłrkĂŞ i 1,5h na Skype
Robertlodz09 napisał/a:
Homer podstawa to jĂŞzyk oraz unikanie "rodakĂłw znad WisÂły".......

Tego nie da siê unikn¹Ì jak siê jêzyka nie zna mo¿e 1-den na 100-stu Polaków w Anglii to nie Ch...j :?:
OdmĂłwiÂłem juÂż nastĂŞpne naprawy , zostaÂło mi do zrobienia ostatnie gracisko i spadam . Tak zakÂładam Âże mogĂŞ szybciej wrĂłciĂŚ niÂż wyjechaÂłem ^^ i Âże zostanĂŞ zrobiony w Ch... takie Âżycie . A czy siedzenie i modlenie siĂŞ pod warsztatem Âże bĂŞdzie lepiej i te 250zÂł za element (okoliczna Âśrednia) pozwoli mi na godne Âżycie :roll:

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2013-04-20, 22:24   
0
UP DOWN

Homer S., Powodzenia :!:
Moi znajomi ktĂłrzy wyjechali do UK sÂą w wiĂŞkszoÂści bardzo zadowoleni (tak + - 90% z nich) ;)

juny 
Wysłany: 2013-04-20, 22:57   
0
UP DOWN

Moj znajomy pojechaÂł do angli, ale nie lakiernik tylko kierowca ciĂŞÂżarĂłwki, jak przyjedzie to 10 tyÂś potrafi rozwaliÂś na zabawe :D

okoĂą
Wysłany: 2013-04-20, 23:09   
0
UP DOWN

A póŸniej jak wyleczy kaca to siê ³apie za g³owê coja kur... takiego zrobi³em :x: A za chwilê " a niewa¿ne, najwa¿niejsze ¿e kumple myœl¹, ¿e du¿o zarabiam" :rotfl: Typowy polak dopóki sam nie zobaczy co ten chleb warty jest ;)

Homer S. 
Wysłany: 2013-04-21, 10:47   
0
UP DOWN

juny napisał/a:
Moj znajomy pojechaÂł do angli, ale nie lakiernik tylko kierowca ciĂŞÂżarĂłwki, jak przyjedzie to 10 tyÂś potrafi rozwaliÂś na zabawe :D

,, Jak siĂŞ bawiĂŚ to siĂŞ bawiĂŚ drzwi rozwaliĂŚ nowe wstawiĂŚ ^^ ,,

diablo74 
Wysłany: 2013-05-16, 21:27   
0
UP DOWN

jak tam Homer skÂąd siĂŞ logujesz, z Anglii?

unek83
[Usunięty]
Wysłany: 2013-06-09, 13:49   

diablo74 napisał/a:
jak tam Homer
:cool: :?:

Homer S. 
Wysłany: 2013-06-09, 15:09   
0
UP DOWN

JuÂż od 2 tygodni jestem w domu i odrabiam straty :sciana: . Za bardzo byÂłem wÂściekÂły Âżeby na ÂświeÂżo to opisaĂŚ .
1- nie szukajcie pracy oferowanej przez PolakĂłw a juÂż na pewno u takich co handlujÂą autami w Anglii
2- omijajcie z daleka og³oszenia pracy oferowane przez agencje pracy ,,staff-finders ,, do podpisania umowy bêdzie i pomoc z znalezieniu pokoju , za³atwieniu dokumentów a nawet lekcji angielskiego . By³ pokój dwuosobowy z jednym ³ó¿kiem :D , umowa po Angielsku po moich telefonach i mailach do tej pory jej nie dosta³em .Praca by³a w firmie .... robi¹cej auta po kolizjach pod ,,ubezpieczalnie,,. Mia³a byÌ tam opieka pracowników Polaków ale oni tam pracuj¹ na akord i nie s¹ niaùkami ( tu ich rozumiem w 100% ). Moj¹ wyp³atê (za kilka dni pracy) przelano na cudze konto (wina agencji) gdzie dopiero groŸbami odzyska³em kasê .
3- te czasy gdzie brano PolakĂłw bez znajomoÂści jĂŞzyka minĂŞÂły i ja jestem tego przykÂładem
4- jeÂżeli jesteÂś kawalerem to za te 350f za tydzieĂą idzie przeÂżyĂŚ i coÂś odÂłoÂżyĂŚ ale jak masz w Polsce rodzinĂŞ na utrzymaniu to niÂżej niÂż 400F tygodniĂłwki to nie radzĂŞ szukaĂŚ pracy .
5- A i bym zapomniaÂł w 99,99% musisz mieĂŚ swoje narzĂŞdzia z sobÂą w nowej pracy wszystko oprĂłcz sprĂŞÂżarki ,spawarki ,spottera, zgrzewarki i innych to oferujĂŞ pracodawca . Lakiernik ma trochĂŞ lÂżej bo tylko profesjonalne ,,bÂączki,, , heble ,pistolety itp. Koszt zakupu narzĂŞdzi na miejscu to tak na ,,oko,, 2-3tyÂś.FuntĂłw .
6- 1tyÂś funtĂłw to minimum jakie powinno siĂŞ posiadaĂŚ jadÂąc w poszukiwaniu pracy do Anglii nawet jak teoretycznie praca jest pewna :idea:
To nie poradnik tylko moje skromne spostrzeÂżenia :!:
Bardzo du¿o w Anglii pomóg³ mi Kolega z naszego forum za co jestem Mu dozgonnie wdziêczny oœwieci³ mnie i przekaza³ cenne rady na przysz³oœÌ .

unek83
[Usunięty]
Wysłany: 2013-06-09, 17:10   

No to lipa okrutna :roll:
Sam zastanawiam siĂŞ czy aby teÂż nie wyjechaĂŚ ale nie do Anglii :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-06-09, 18:11   
0
UP DOWN

unek83 napisał/a:
Sam zastanawiam siĂŞ

Ja po tej zimie stracilem nadzieje na normalnoÂśc w tej branÂży,,, usÂług , dokÂładnie to mamna mysli.
Sprawe zalatwiÂłem skutecznie autami na handel w iloÂściach ,,, mnogich ^^ rocznikach powyzej 2000.

Us³ugi sporadycznie, tylko swoje auta i....... aby zachowaÌ podstawowa plynnoœÌ finansow¹ ..................................... JUTRO PIERWSZY DZIEN DO NORMALNEJ PRACY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odleg³oœÌ 1km od mojej wsi.
ByÂłem , widziaÂłem,,, podoba mi siĂŞ.

To tak zamiast rzucenia wszystkiego i wyjechania w nieznane.

Lawetka i internet jest,,, kryteria wyszukiwania do 150km... myslĂŞ Âże takie rozwiÂązanie da mi wynik finansowy podobny do tego co daje dobra emigracja..... i codziennie spaĂŚ bedĂŞ w domku.

Pozdrawiam Homer,,, dobrze ze tylko tak siĂŞ zakoĂączyla Twoja przygoda w krainie dreszczowcĂłw. :spoko:

gugun 
Wysłany: 2013-06-10, 10:51   
0
UP DOWN

wszedzie dobrze gdzie nas nie ma ;) wspolczucia kolego :tak:

Homer S. 
Wysłany: 2013-06-10, 15:01   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
wszedzie dobrze gdzie nas nie ma ;) wspolczucia kolego :tak:

No nie tak caÂłkiem bo jak bym nie pojechaÂł teraz to by mnie to gryzÂło jak robak jabÂłko ^^ .
ByÂłem jakoÂś przeÂżyÂłem te 3 tyg. wiem teraz jak to w realu wyglÂąda .Jak bym znaÂł jĂŞzyk to bez trudu bym znalazÂł pracĂŞ w Angielskim warsztacie .

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2013-06-10, 23:37   
0
UP DOWN

Homer S., Masz 100% racjĂŞ. Swoje przeÂżyÂłeÂś, trochĂŞ siĂŞ powÂściekaÂłeÂś, ale za jakiÂś czas bĂŞdziesz to wspominaĂŚ z uÂśmiechem.

P.S. Paru moich znajomkĂłw wyjechaÂło do UK i puki co sÂą zadowoleni / bÂądÂź bardzo zadowoleni. ChoĂŚ oni znajÂą angolski.

KK 
Wysłany: 2013-06-12, 01:28   
0
UP DOWN

Homer S. w jakim stopniu posÂługiwaÂłeÂś/posÂługujesz siĂŞ jĂŞzykiem angielskim?

Nie wiem gdzie mieszkaÂłeÂś, ale teÂż byÂłem w Anglii, powiem tyle, czy to korzystasz z usÂług agencji(biura zatrudnienia) czy szukasz pracy sam dla siebie, to nie wierzĂŞ, Âże ktoÂś z opanowanym jĂŞzykiem angielskim w stopniu Âśrednim nie znajdzie pracy i nie przesiedzi sobie miesiÂąca. W tym czasie wyrabiajÂąc sobie numer pracownika, aby bez stresu szukaĂŚ pracy wszĂŞdzie gdzie siĂŞ da, bezpoÂśrednio w warsztatach itd.

Nie wiem gdzie mieszkaÂłeÂś, ale ja za mieszkanie i wyÂżywienie nie pÂłaciÂłem wiĂŞcej niÂż 100f na tydzieĂą.

Natomiast polak za granicÂą to niestety h... strzeÂżcie siĂŞ jak ognia pomocnych kolegĂłw.

W biurach pracy widziaÂłem wielu PolakĂłw szukajÂących pracy? Na pytanie jakiej pracy szukajÂą nie potrafili odpowiedzieĂŚ po angielsku, tylko stali i siĂŞ jÂąkali.
Dziwicie siĂŞ, Âże tak wielu PolakĂłw wraca z innych krajĂłw? Mnie juÂż nic nie zdziwi.

Natomiast wiem jedno, jeÂśli anglik, zobaczy, Âże dobrze pracujesz, chodzisz do pracy normalnie(nie w kratkĂŞ jak niektĂłrzy) to pracĂŞ masz pewnÂą i na umowĂŞ.

MĂłj kuzyn, ktĂłry pojechaÂł pierwszy raz do Anglii, sam jak palec... szukaÂł pracy miesiÂąc, nie wiedziaÂł co i jak i nawet gdzie iÂśc. StraciÂł wszystkie oszczĂŞdnoÂści. Najpierw roznosiÂł ulotki, aby mieĂŚ na czynsz i jedzenie. ZaÂłapaÂł siĂŞ w pracy w pizzerri. ChodziÂł od lokalu do lokali i pytaÂł(to jest tam normalne), szukaÂł teÂż w gazetach.
Potem znalazÂł pracĂŞ w wytwĂłrni pÂłyt CD. Tam juÂż odkuÂł siĂŞ i pracuje do dzisiaj.
TakÂże liczy siĂŞ determinacja, nie pojechaÂłem...wywalili mnie i wracam. Tylko nie udaÂło siĂŞ, to szukam dalej.

Pierwszy krok znaleŸÌ warsztaty lakiernicze w okolicy, pojechaÌ, konkretnie oznajmiÌ, ¿e cz³owiek zna siê na tym dobrze, ¿e przez 1 dzieù popracuje siê za free, aby to udowodniÌ.
Tylko przydaÂłaby siĂŞ karta pracownika miĂŞdzynarodowy nr ubezpieczeniowy czy coÂś w ten deseĂą, czyli tak czy siak trzeba jakiÂś czas pracowaĂŚ i poÂświĂŞciĂŚ na jej wyrobienie.

Homer S. 
Wysłany: 2013-06-17, 18:25   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Nie wiem gdzie mieszkaÂłeÂś, ale teÂż byÂłem w Anglii, powiem tyle, czy to korzystasz z usÂług agencji(biura zatrudnienia) czy szukasz pracy sam dla siebie, to nie wierzĂŞ, Âże ktoÂś z opanowanym jĂŞzykiem angielskim w stopniu Âśrednim nie znajdzie pracy i nie przesiedzi sobie miesiÂąca. W tym czasie wyrabiajÂąc sobie numer pracownika, aby bez stresu szukaĂŚ pracy wszĂŞdzie gdzie siĂŞ da, bezpoÂśrednio w warsztatach itd.

Ledwo 20-30 s³ów a to za ma³o ¿eby samodzielnie szukaÌ pracy
KK napisał/a:
Natomiast wiem jedno, jeÂśli anglik, zobaczy, Âże dobrze pracujesz, chodzisz do pracy normalnie(nie w kratkĂŞ jak niektĂłrzy) to pracĂŞ masz pewnÂą i na umowĂŞ.

No to siê w³aœnie wi¹¿e z jêzykiem Angielskim a dok³adnie z jego nie znajomoœci¹
A i tak wyjadĂŞ tylko teraz wiem czego siĂŞ tam spodziewaĂŚ

KK 
Wysłany: 2013-06-17, 22:26   
0
UP DOWN

Jak trafisz na normalnych AnglikĂłw, to bĂŞdÂą Cie chwaliĂŚ i miejsce w firmie zagrzejesz dÂługo.
Ja nie mogÂłem zostaĂŚ wtedy na staÂłe, miaÂłem studia nieskoĂączone, a zresztÂą za bardzo tĂŞskniÂłem za domem.

Wolê tu siedzieÌ za mniejsze pieni¹dze, wœród znajomych ni¿ tam sam jak palec. Chyba, ¿e jedziemy ca³¹ ekip¹ no to wtedy co innego.

Niestety jĂŞzyk to podstawa, inaczej zawsze taki czÂłowiek bĂŞdzie poÂśmiewiskiem wÂśrĂłd polaczkĂłw no i dziadostwa Angielskiego(mÂłodzi Anglicy).

p.s.
Ogólnie to gratulujê odwagi :) , wiem, ¿e w tak podesz³ym wieku to ciê¿ko ju¿ nawet do ubikacji dojœÌ, a co dopiero wyjechaÌ do pracy.
ÂŻartowaÂłem :)

przemo1972 
Wysłany: 2013-06-18, 23:00   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
wiem, ¿e w tak podesz³ym wieku to ciê¿ko ju¿ nawet do ubikacji dojœÌ, a co dopiero wyjechaÌ do pracy.

@KK, nie skakaj starym po pagonach, bo pujdziesz po czerwonym dywanie na tygodniowy urlop.

KK 
Wysłany: 2013-06-19, 23:25   
0
UP DOWN

Przemo1972 przecieÂż napisaÂłem, Âże ÂżartujĂŞ. TrochĂŞ rozrywki/Âżartu nie zaszkodzi chyba nikomu.
Lepsze to ni¿ niekoùcz¹ca k³ótnia forumowa w wykonaniu pewnej osoby.

LAKIEROWANKO Strona Główna » POZOSTAÂŁE » Off Topic

Odpowiedz do tematu