Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
hamir 
Wysłany: 2013-02-24, 10:55   wkÂład filtra do CKD
0
UP DOWN

Panowie co ile zaleca siĂŞ wymianĂŞ wkÂładu filtra do seperacji mgÂły olejowej w CKD?
Czy te wk³ady sa jednorazowe czy da sie im przed³u¿yÌ ¿ywotnoœÌ?

Matix 
Wysłany: 2013-02-24, 23:29   
0
UP DOWN

Wiem Âże filtry w odwadniaczu trzeba wymieniaĂŚ co 1000 roboczogodzin i sÂą dostĂŞpne same wkÂłady, ale o odolejaczach nic nie pisze wiĂŞc ciĂŞÂżko powiedzieĂŚ.

KK 
Wysłany: 2013-06-22, 01:33   
0
UP DOWN

DowiadywaÂłem siĂŞ w jednym sklepie, niby moÂżna te wszystkie wkÂłady myĂŚ, ale nie wiem czy to dobry pomysÂł. WyczyÂściÂłem je benzynÂą ekstrakcyjnÂą, i jakby teraz jest wiĂŞkszy problem z separacjÂą kondensatu i oleju. Filtry nie zatrzymujÂą wszystkiego, takÂże dupa.

Powinno to siĂŞ myĂŚ w jakimÂś detergencie...ale prĂłbowaÂłem wody z ludwikiem i ten filterek mgÂły olejowej jest nie do wyczyszczenia.

OgĂłlnie jak dla mnie gĂłwno, a filterek mgÂły olejowej to chyba ponad 100zÂł.

Teraz muszĂŞ przebudowaĂŚ instalacjĂŞ i szukam czegoÂś lepszego niÂż ckd.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-06-22, 08:43   
0
UP DOWN

KK,
Olej... Benzyna to jego rozpuszczalnik.
WkÂład na jakis czas w benzynĂŞ, dmuchanie i znow czysta benzyna.
Wklad nie dziala jak masz wode w ukladzie.

PROJEKTER
Wysłany: 2013-06-22, 11:44   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
DowiadywaÂłem siĂŞ w jednym sklepie, niby moÂżna te wszystkie wkÂłady myĂŚ, ale nie wiem czy to dobry pomysÂł. WyczyÂściÂłem je benzynÂą ekstrakcyjnÂą, i jakby teraz jest wiĂŞkszy problem z separacjÂą kondensatu i oleju. Filtry nie zatrzymujÂą wszystkiego, takÂże dupa.

Powinno to siĂŞ myĂŚ w jakimÂś detergencie...ale prĂłbowaÂłem wody z ludwikiem i ten filterek mgÂły olejowej jest nie do wyczyszczenia.

OgĂłlnie jak dla mnie gĂłwno, a filterek mgÂły olejowej to chyba ponad 100zÂł.

Teraz muszĂŞ przebudowaĂŚ instalacjĂŞ i szukam czegoÂś lepszego niÂż ckd.

Mo¿e chwilê siê zastanów ;) , Filtr na ujêciu jest do KOÑCOWEGO oczyszczenia powietrza. Tzn. do usuniêcia tych zanieczyszczeñ i kondensatu które mog³y siê pojawiæ pomiêdzy filtrem wstêpnym za sprê¿ark±, a ujêciem na stanowisku. ¯le z instalacj± jest wtedy gdy filtr wstêpny nape³nia siê kondensatem i zapycha olejem, lub gorzej jakimi¶ cz±stkami sta³ymi. Bardzo ¿le jak syf jest te¿ w filtrach na stanowisku koñcowym bo to oznacza ¿e magistrala na tym odcinku tez jest ju¿ zasyfiona

Szukasz lepszego filtra koĂącowego - powiadasz. No dobra LEPSZEGO tzn. Jakiego ? ...

ÂŻaden nie zatrzyma kondensatu jeÂżeli jego zbiornik siĂŞ juÂż wypeÂłni. W tej sytuacji "lepszego" to jakiego ? 0,01 um ? Samo oczyszczajÂącego ? Z niezniszczalnym wkÂładem ( np. brÂąz spiekowy lub prasowany ) JakiÂś cyklon ?.

OczywiÂście moÂżesz szukaĂŚ kupowaĂŚ i eksperymentowaĂŚ ... jednaka najtaniej byÂłoby po prostu zrobiĂŚ prawidÂłowo magistralĂŞ, przyjrzeĂŚ siĂŞ sprĂŞÂżarce, a jak jest ona OK to moÂże postawiĂŚ jÂą w inne miejsce ... bo o zmiennej wilgotnoÂści powietrza na zewnÂątrz z pewnoÂściÂą czytaÂłeÂś. ............... Kondensat nie bierze z "nikÂąd" ;)

KK 
Wysłany: 2013-06-23, 21:27   
0
UP DOWN

@Lackdoctor wiem, wiem p³uka³em w benzynie, odczeka³em, wydmucha³em i tak kilka razy. Nastêpnym razem potrzymam to kilka minut, ale w benzynie normalnej 95, widaÌ, ¿e ta g¹bka ma problem, aby nasi¹kn¹Ì w szybkim tempie.
MoÂże to polepszy rezultat finalny.

@Projekter
Co do kondensatu to wiem, Âże nie powstaje bez przyczyny. Musze naÂświetliĂŚ sprawĂŞ bo inaczej doradziĂŚ siĂŞ nic nie da.
Po pierwsze nie jestem lakiernikiem, po prostu mnie ta praca ciesz hobbystycznie. G³ównie spawam plastiki no i lakierujê to co poskleja³em do kupy, czasem jakiœ b³otnik, maska(rzadko). ¯adnych tam ca³oœciówek. Rozumiecie mnie pewnie.
Na co dzieù gara¿(nora) s³u¿y mi g³ównie do napraw kompletnie innego rodzaju.

Obok warsztatu mam drugie pomieszczenie, ktĂłre jest przedÂłuÂżeniem warsztatu. Pomieszczenia dzieli Âściana(25cm). Tam stoi kompresor, wywalony ze wzglĂŞdu na haÂłas.
W pomieszczeniu nie ma ogrzewania, ani ocieplenia. W zimie jest czasem poniÂżej 0, latem w upaÂły jest 35 stopni. Tak ostatnio byÂło jak zaczĂŞÂły siĂŞ problemy z nieczystym powietrzem.
Instalacja jakÂą mam jest prowizoryczna.

Kompresor Walter GK 530/100L 3 tÂłokowa. Niedawno byÂł nowy, do dzisiaj nie wiem czy siĂŞ dotarÂł bo jak na moje oko bierze za duÂżo oleju. Zaraz przy kompresorze na wyjÂściu z butli jest separator cyklonowy OMI bodajÂże 1" lub 3/4" nie pamiĂŞtam teraz.
Za nim zawór no i w¹¿ z oplotem fi 16(œrodek) oko³o 10m, który wchodzi do stanowiska pracy w drugim pomieszczeniu. W warsztacie jest blok ckd 3000, czyli 3/8".
W bloku ckd(osuszacz z reduktorem) ca³y czas jakaœ tam iloœÌ wody siê pojawia³a, w drugiej czêœci bloku czyli odolejacz olej by³ w samym tylko filterku, w zbiorniczku sucho i czysto. By³o tak d³ugo d³ugo. Wylewa³em tylko kondensat z butli, separatora(w którym jak dla mnie gromadzi siê tej wody ma³o) i odwadniacza.
Ale ostatnio podczas upa³ów wody by³ chyba za du¿o no i w zbiorniku z odolejaczem pojawi³a siê rosa i kropelki. Od razu wê¿e siê zabrudzi³y i przy dmuchaniu powietrzem zauwa¿y³em smugê(mg³ê) wydobywaj¹c¹ siê z pistoletu.
WyczyÂściÂłem wszystko, ale niezbyt siĂŞ polepszyÂło.
Nie mam zrobionych œlepych nitek w instalacji...wiem, ¿e to b³¹d.

Mam dwie Iwaty lph 80 i supernovÂą hd, no i szkoda mi zabrudziĂŚ te sprzĂŞty. MuszĂŞ coÂś zrobiĂŚ, aby byÂło tak jak trzeba. MyÂślaÂłem nawet o osuszaczu ziĂŞbniczym, ale w tym momencie muszĂŞ kupiĂŚ kamerĂŞ inspekcyjnÂą(2 tys) i mnie zwyczajnie nie staĂŚ. Chyba, Âże na raty.
Mam teÂż maskĂŞ sata 2000 i filtr wĂŞglowy bĂŞdzie wskazany.

Mariko12 
Wysłany: 2013-06-23, 22:14   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

Maska chyba secura 2000 ?

hamir 
Wysłany: 2013-06-24, 01:28   
0
UP DOWN

Mariko12 napisał/a:
secura 2000

http://www.youtube.com/watch?v=YYi1iXvoxUs

KK 
Wysłany: 2013-06-24, 01:46   
0
UP DOWN

Tak Sate Vision 2000. Mam jeszcze 3m 7500, ale lubi kapn¹Ì z niej pot no i noszê denka od s³oików.

Miki
Wysłany: 2013-06-24, 07:53   
0
UP DOWN

JeÂśli juÂż macie myĂŚ wkÂłady do filtra to tylko zmywaczem silikonowym WODNYM.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-06-24, 14:28   
0
UP DOWN

Miki,
WkÂład z filtra odwadniacza mozna sie pokusic o mycie w zmywaczu, ale odolejacz to juz inna bajka i ten zmywacz nie bedzie skuteczny.

Raz byÂłem zmuszony wymyĂŚ syf wodno olejowy z obu filtrĂłw i benzyna byÂła idealnym Âśrodkiem do tego.
My³em w momencie w³¹czenia w uklad osuszacza, aby syf z filtrów nie psu³ efektu pracy osuszacza.
Od tego momentu ... pieprz w filtrach.
Oleju tez nie uswiadczysz.

KK 
Wysłany: 2013-06-25, 22:17   
0
UP DOWN

@Miki rozwiĂą swojÂą wypowiedÂź, moÂże wiesz coÂś wiĂŞcej niÂż my.

Miki
Wysłany: 2013-06-25, 22:58   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Miki,
WkÂład z filtra odwadniacza mozna sie pokusic o mycie w zmywaczu, ale odolejacz to juz inna bajka i ten zmywacz nie bedzie skuteczny..

A miaÂłeÂś kiedyÂś taki(zmywacz do systemĂłw wodorozciĂŞczalnych) Âże piszesz ze nie bĂŞdzie skuteczny?

KK 
Wysłany: 2013-06-25, 22:59   
0
UP DOWN

Lepiej napisz dlaczego benzyna siĂŞ nie nadaje tylko zmywacz wodny?

KK 
Wysłany: 2013-07-08, 00:29   
0
UP DOWN

Dobra to ja napisze, jeÂśli dÂłuÂżej potrzymamy ten filterek w benzynie to po wyjĂŞciu i przedmuchaniu zrobi siĂŞ taki dziwny, jakby osad na nim. Po kilku myciach zacznie siĂŞ kruszyĂŚ i polecÂą papry z niego. Tych zbiorniczkĂłw teÂż radzĂŞ nie myĂŚ w benzynie 95, ani ekstrakcyjnej, matowieje i h... widaĂŚ przez okienka.

Co do blokĂłw 1//4 i 3/8" jest to podobno to samo, tylko wyjÂścia sÂą inne, takÂże 1000 l przepÂływu mamy tylko do dyspozycji.

U siebie mam w tym momencie separator cyklonowy Omi za sprĂŞÂżarkÂą od razu, od tego zbudowaÂłem instalacjĂŞ ze Âślepymi nitkami i odwrĂłconÂą literÂą U. W lakierni:D jest reduktor/odwadniacz CKD 1/2"(4000), za nim caÂły blok na 3/8"(odwadniacz i odolejacz) i dalej filtr wĂŞglowy do wody wytrzymujÂący 8 bar ciÂągÂłej pracy(tylko do maski i lakierowania).
Minimalna iloœÌ wody jest tylko w CKD 1/2", kilka kropel.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu