Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kapturek88
Wys³any: 2013-06-30, 18:22   Te nieszczêsne PLASTIKI daj± POPALIÆ :/
0
UP DOWN

Witam Wszystkich U¿ytkowników :)

Jestem ca³kowicie nowy i mam powa¿ny problem z moimi plastikami w aucie :/ najlepiej bêdzie jak opisze sytuacje , no wiec:

Zleci³em lakiernikowi pomalowanie mi boczków z auta pod dany kolor http://www.fotosik.pl/pok...519297d061.html
efekt jego prac by³ straszny. Odda³ kasê i postanowi³em pomalowaæ to na w³asn± rêkê efekt by³ zadowalaj±cy z tym ze kolor (baza) jest inna od ca³ej reszty plastików w aucie chcia³bym zmieniæ ten kolor i w tym problem wykona³em ma³± probe na elemencie tapicerki i dosz³o do zwa¿enie siê http://www.fotosik.pl/pok...5f8ad19dd0.html

historia lakierowania plastików
1 Pan lakiernik:( baza czarna plus utwardzacz)
2 JA: zmatowi³em elementy , odt³u¶ci³em, na³o¿y³em 2 warstwy bazy i na to lakier pó³mat z utwardzaczem (wszystko by³o mieszane u lakiernika) Gdyby nie ten kolor wszystko by³o by SUPER.

Co mam zrobiæ aby na³o¿yæ na elementy lakierowane w pó³macie inny kolor (bazy) ?? niektóre plastiki posiadaj± strukturê któr± chce zachowaæ wiec ¶cieranie nie wchodzi w grê :/

PLASTIKI SA WYKONANE Z PP ORAZ ABS A TAK¯E PP+EPM

BARDZO PROSZÊ O POMOC

936
Wys³any: 2013-06-30, 18:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Jest co¶ takiego jak podk³ad przyczepno¶ciowy do plastiku (bezbarwny 1 komponentowy) ?!
Czy zastosowa³e¶ tak± mixture ?
U¿y³e¶ plastyfikatora do lakieru, ¿eby nie pêka³ podczas exploatacji ?
Dopiero baza i bezbarwny z plastyfikatorem.
Przygotowanie pod³o¿a jest istotn± spraw± w lakiernictwie.
Zajmuje oko³o 80 % czasu malowania, lakierowania
Wygl±da mi to na nie przestrzeganie czasów schniêcia dlatego siê zwarzy³o (reakcja rozcieñczalników bezbarwnego z baz±)
Ps. czytaj karty techniczne produktu - pliki (PDF) dostêpne w necie.

Pozdrawiam

kapturek88
Wys³any: 2013-06-30, 19:22   
0
UP DOWN

podk³adu nie u¿ywa³em za pierwszym razem gdy¿ jak pisa³em wszystko wysz³o ok tylko kolor (bazy) jest za jasny :/ a zanim siê zorientowa³em da³em ju¿ lakier w pó³macie z utw... bez plastyfikatora malowa³em to w Poniedzia³ek a wczoraj wykona³em probe zmiany koloru bazy (na ciemniejsza mieszankê ) i powsta³y takie oto CUDA :/ chwile po na³o¿eniu pierwszej warstwy

czyli jak dobrze rozumiem proces naprawy bêdzie wygl±da³ tak :

zmatowienie lakieru - po³o¿enie podk³adu na plastik - baza 2 warstwy - lakier ?? oczywi¶cie miedzy tym wszystkim s± etapy czyszczenia :)

936
Wys³any: 2013-06-30, 20:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
kapturek88 napisa³/a:
podk³adu nie u¿ywa³em za pierwszym razem gdy¿ jak pisa³em wszystko wysz³o ok tylko kolor (bazy) jest za jasny :/ a zanim siê zorientowa³em da³em ju¿ lakier w pó³macie z utw... bez plastyfikatora malowa³em to w Poniedzia³ek a wczoraj wykona³em probe zmiany koloru bazy (na ciemniejsza mieszankê ) i powsta³y takie oto CUDA :/ chwile po na³o¿eniu pierwszej warstwy

czyli jak dobrze rozumiem proces naprawy bêdzie wygl±da³ tak :

zmatowienie lakieru - po³o¿enie podk³adu na plastik - baza 2 warstwy - lakier ?? oczywi¶cie miedzy tym wszystkim s± etapy czyszczenia :)

i suszenia ! :) oraz zdjêcia ca³ej pow³oki :)

kapturek88
Wys³any: 2013-06-30, 21:39   
0
UP DOWN

oraz zdjêcia ca³ej pow³oki ?? o której mowa tej z³uszczonej (bo takowa wystêpuje tylko na jednym elemencie tym ze zdjêcia) ?? czy pow³oce lakierniczej :)

noxes
Wys³any: 2013-07-01, 07:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Czy¶cisz do go³ego plastiku i dobrze odt³uszczasz. Plastifikator dodajesz tylko do klaru.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: