Autor |
Wiadomość |
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-13, 23:31 Kompresor + pistolety
|
0
|
|
|
|
witam mam na imiĂŞ RafaÂł chce kupiĂŚ sb jakiÂś kompresorek i do tego pistolety
dodam ¿e nigdy nie malowa³em obejrza³em z 20filmow jak siê to robi parê poradników ,zamierzam kupiÌ jak¹œ ksi¹¿kê ¿eby siê poduczyÌ ewt kurs
cel:
jestem amatorskim mechanikiem blacharzem, robiĂŞ i remontuje auta czasem coÂś dla znajomych.
przejde do celĂłw : malowanie elementĂłw masek bÂłotnikĂłw ,caÂłych samochodĂłw
mam garaÂże 2 , 1 duÂży na 2 auta i pomieszczeniem za jak na 3 auto i drugi mniejszy blaszany na 1 auto.
blaszany bĂŞdĂŞ ocieplaÂł a od doÂłu na wylewkĂŞ dawaÂł pÂłytki czyli pomieszczenie bd doÂśc czyste
chce kupiÌ kompresor 2 t³okowy wydajnoœÌ 400l z 100-200l butl¹
do tego pistolety dysze 1,3 oraz 1,8
jakie byÂście polecali ? ile mogĂŞ daĂŚ ? to powinniÂście oceniĂŚ , nie miaÂłem pistoletu w rĂŞce nigdy wiec najlepszy by byÂł jakiÂś do nauki lecz chciaÂł bym Âżeby malowanie byÂło dobre
mam do pomalowania teraz moje auto bmw e36 maska bÂłotnik https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1011306_579913335393873_2111447954_n.jpg
wiec mam na czym siĂŞ szkoliĂŚ ( jak kupiĂŞ sprzĂŞt bĂŞdĂŞ wam truÂł o porady)
wiec co byÂście polecali ? |
|
|
|
 |
maddict
|
Wysłany: 2013-07-13, 23:51
|
0
|
|
|

|
Wszystko zalezy od tego ile mozesz wydac, ja na poczatek polecilbym pistolet iwaty air gunse. Co do kompresora to najlepiej cos na pasek - jakis prawdziwy ABAC, najlepiej na sile. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2013-07-14, 01:14
|
0
|
|
|

|
Cytat: | nie miaÂłem pistoletu w rĂŞce nigdy | Âżartujesz sobie?
I mówisz, ¿e na powa¿nie chcesz zaj¹Ì siê lakiernictwem?
Nie lepiej pójœÌ do kogoœ na przyuczenie? PomêczyÌ siê kilka miesiêcy, a doœwiadczenie zostanie? Wiem, ¿e jak ktoœ rozkazuje to siê robi h...., ale szefem potem sobie sam bêdziesz ju¿ do koùca ¿ycia.
Ile masz kasy do przeznaczenia ogó³em na kompresor, wê¿e, bloki przygotowania powietrza, pistolety? |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-07-14, 07:38
|
0
|
|
|
|
wrazle napisał/a: | chce kupiĂŚ kompresor 2 tÂłokowy wydajnoœÌ 400l z 100-200l butlÂą
do tego pistolety dysze 1,3 oraz 1,8
jakie byÂście polecali ? ile mogĂŞ daĂŚ ? to powinniÂście oceniĂŚ , nie miaÂłem pistoletu w rĂŞce nigdy wiec najlepszy by byÂł jakiÂś do nauki lecz chciaÂł bym Âżeby malowanie byÂło dobre |
mĂłwisz i masz....do lakierowanie sata 4000 cena 2k,do podkladu sata 100bf cena 1k
kompresor "fajny" o wyd.400l\min z baniakiem 200l cena 10k
do tego skuteczny filtr sata 100prep 2k.
reasumujac;podstawowy sprzet na 'poziomie' 15 tys.do tego szlifierki,heble,instalacja spr.powietrza,oswietlenie,klucze,podnosniki,promiennik itd.itd
powodzenia...
p.s jesli ma to byc legalna "nora" to juz podpytaj PROJEKTERA o wymogi formalno prawne,wyposazenie i ceny
oczywiscie mozesz kupic tanszy sprzet,ale w tym temacie to juz moze wypowie sie inny kolega;obecnie na przymusowym urlopie
pozdrowienia MK |
|
|
|
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-14, 09:07
|
0
|
|
|
|
tak jak myœla³em ¿e powiecie staÌ mnie na to co mówicie a profesjonalnie nie chce siê za to braÌ lecz amatorsko czasem chce coœ pomalowaÌ g³ównie zderzaki b³otniki maski to co mi daj¹ , malowanie czasem jest dro¿sze ni¿ czêœc dlatego wola³ bym sam malowaÌ i powoli siê uczyÌ.
ile mogê daÌ ju¿ powiedzia³em. czy jak kupie zestaw sata za 3000 to da mi on wiêcej ni¿ pistolety za 500 ? wiadomo ¿e podaliœcie mi jakiegoœ lidera w pistoletach lecz pewnie znaÌie coœ dla amatorów , bo nie wie¿ê ¿e wœród wyboru od 20z³-3000z³ nie bêdzie czegoœ dobrego gorszej firmy "
poprosiÂł bym o zabranie waszego cennego czasu na troszkĂŞ dÂłuÂżej i pomyÂślenia czym wy byÂście malowali jak byÂście zaczynali bo raczej nie satÂą nie mĂłwie Âże go nie kupiĂŞ bo jak siĂŞ poduczĂŞ i nabiorĂŞ jakiejÂś wprawy i bd widziaÂł Âże lakierujÂąc tym za 200zÂł nie wychodzi to co innym pistoletem za 3000 to wtedy na pewno zainwestuje
mĂłwicie Âże lepszy kompresor na pasek ? wydajnoÂśc 400 wystarczy ? |
|
|
|
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-14, 09:11
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-14, 09:30
|
0
|
|
|
|
koledzy mam pytanie nr 2. widzĂŞ Âże w wielu zakÂładach na podÂłodze jest krata. gdzie jÂą kupiĂŞ? ile dam za 1m2? czy jest to lepsze rozwiÂązanie niÂż kafelki ? czy czasem pod tÂą kratka nie zbiera siĂŞ brĂłd ?
dodam Âże nie chce profesionalnie zajmowaĂŚ sie malowaniem , ale czyste pomieszczenie chce mieĂŚ. sÂłyszaÂłem Âże dobrze mieĂŚ wentylator wyciÂągajÂący powietrze jednak wtedy do pomieszczenia bĂŞdzie wchodziÂł kusz z zewnÂątrz garaÂżu :< czy po daniu wentylatora mam uszczelniĂŚ szczelnie garaÂż? a powietrze doprowadzaĂŚ przefiltrowane z np zrobionej budki obok i zastosowaniu filtra powietrza z auta ? |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-07-14, 09:32
|
0
|
|
|
|
wrazle, niestety,zaczynasz przygode z lakiernictwem jak 99% ludzi,kierujac sie zasadÂą;NA POCZTEK KUPIE COS TANIEGO.
jest to bÂłedne myÂślenie;lakiernictwo pojazdowe to szereg powiazanych czynnikow,gdzie na kazdym etapie naprawy powinieneÂś dysponowac sprzetem,materialami,doswiadczeniem
to ile wydasz to juz twoja sprawa;tylko jesli masz zamiar w "tym siedziec" to musi byc stosunkowo profi,a to kosztuje
wrazle napisał/a: | czym wy byÂście malowali jak byÂście zaczynali |
tym co kolego Cie napisaÂłem
z perspektywy czasu,kazdy SZANUJACY sie lakiernik idzie drogÂą ku lepszemu.profesjonalemu sprzetowi
Prawda jest bolesna niestety.Ale jak Ci wspomniaÂłem to Twoj wybĂłr i pieniadze
Im wczesniej to zrozumiesz tym wczesniej zaczniesz cos osiagac,nie tracac pieniedzy i czasu na TANIE rozwiazania
proponuje Ci zapoznas sie z trescia tego forum od a do z, a nie rozpoczynac kariery od kilki filmikow na YT |
|
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-07-14, 09:37
|
0
|
|
|
|
wrazle napisał/a: | widzĂŞ Âże w wielu zakÂładach na podÂłodze jest krata. gdzie jÂą kupiĂŞ? ile dam za 1m2? czy jest to lepsze rozwiÂązanie niÂż kafelki ? czy czasem pod tÂą kratka nie zbiera siĂŞ brĂłd ? |
wrazle napisał/a: | czy po daniu wentylatora mam uszczelniĂŚ szczelnie garaÂż? a powietrze doprowadzaĂŚ przefiltrowane z np zrobionej budki obok i zastosowaniu filtra powietrza z auta ? |
ja odpadam,koledzy wypowiadajcie sie |
|
|
|
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-14, 09:39
|
0
|
|
|
|
kolega ma http://allegro.pl/pistole...3378106687.html coÂś takiego i nie narzeka mĂłwi Âże jest to zamiennik Saty
oglÂądaÂłem malowanie czĂŞÂści i wychodzi nie najgorzej moÂże moje nie doÂświadczone oko nie widzi
czy jak kupie pistolet 1,3mm/1,4mm dysze to kupiĂŚ 2 z dyszÂą 1,8 ? czy lepiej jak kupiĂŞ jakiÂś leszy to poprostu wymiennÂą dyszE? |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-07-14, 09:42
|
0
|
|
|
|
wrazle, tak,masz racje to ZAJEBISTY zaminnik saty
Kupuj w ciemno
szkoda ze nie w digitalu |
|
|
|
 |
bercixxx1992
|
Wysłany: 2013-07-14, 10:30
|
0
|
|
|

|
zamiennik saty?????chyba kpi......to nawet nigdy przy sacie nie lezalo-na poczatku tylko mu sie tak wydaje ze jest to super sprzet za super cene-ale gdy kiedys wezmie taka oryginala sate w lape to szybciej zmieni zdanie i sobie pomysli-po jaka cholere wywalilem te 124,90 zÂł na to sico????? jak juz chcesz cos tanszego to kup sobie np airgunse lub cos od Lare-zawsze to cos ciut lepiej niz pospolity chinol-i masz gwarancje i serwis |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-07-14, 12:36
|
0
|
|
|

|
@wrazel cz³owieku ... nie chciej ¿ebym siê w³¹czy³ w ten temat ze znanym tu powszechnie podejœciem Poczytaj sobie archiwalne posty.
Jak na razie koledzy udzielajÂą ci najmÂądrzejszych moÂżliwych rad :
1. Idzi do pracy do kogoÂś naucz siĂŞ czegoÂś wtedy inwestuj w sprzĂŞt i garaÂż
2. Kup normalny sprzĂŞt, a nie gĂłwno warty syf.
3. Nie k³am i nie konfabuluj, ¿e to amatorskie lakierowanie bo setki osób zaczyna³o jak TY ... i pope³ni³o te same b³êdy co Ty teraz chcesz pope³niÌ. Z ca³ego serca pragniesz zostaÌ gównozjadem na lata ... nie s³uchaj tych rad i zrób sobie po swojemu albo lepiej zgodnie z radami kilku durniów którzy mo¿e bêd¹ mieli odwagê siê odezwaÌ. Wtedy spytaj ich przy okazji dok¹d oni dotarli po latach klepania bidy tandetnym wyposa¿eniem w obsranej norze ... Jak ci zaimponuj¹ .... zrób jak radz¹.
Aktualnie do tego miejsca przekaz tego tematu jest prosty :
Daj sobie spokój z amatorsk¹ zabaw¹ w lakiernictwo samochodwe gówno wartym sprzêtem bo zawsze ch...j z tego jest . Tani badziewny sprzêt nie nadaje siê do lakierowania samochodów powypadkowych czyli do refinishu. Koszty naprawy, wysi³ek i efekt, to zawsze syf w porównaniu do tego co osi¹ga siê normalnym wyposa¿eniem, które TY nie wiedzieÌ czemu nazywasz "profesjonalnym". Pistolet to nie m³otek. Ka¿dy ma swoj¹ dedykacjê robocz¹. Jeden ma takie mo¿liwoœci inny siakie. To co je ³¹czy to tylko fakt ¿e wszystkie rozpylaj¹wlany do œrodka materia³.
Do lakierowania baz zmiennometryczny w sposób idealny i ekonomicznie wydajny jest tylko kilka, niestety drogich modeli. Chcesz "tani" kup sobie u¿ywany markowy, a nie jakikolwiek. To samo dotyczy wydajnej czystej sprê¿arki, filtrów powietrza, czy systemu uzdatniania, a w zakresie przygotowania, szlifierek i promiennika. Gdy zaczniesz korzystaÌ z drogich markowych systemów lakierniczych bêdzie ci zale¿a³o na tym ¿eby na naprawê sz³o mo¿liwe ma³o takich produktów ... i tu odp³ac¹ ci m¹dre zakupy markowego wyposa¿enia ... Jak to olejesz i siêgniesz po tanie produkty ... straty i tak bêd¹ przy tanim wyposa¿eniu i gównianych warunkach pracy, a przy okazji jakoœÌ prezentowanych przez Ciebie wyczynów bêdzie ¿enuj¹ca.
Niestety z takiego szamba ju¿ siê nie wychodzi kolego @wrazel. Raz wdepniesz w to gówno i do koùca twoich dni bêdziesz nim œmierdzieÌ. Tylko tobie i kilku nie maj¹cym o tym pojêcia klientom bêdzie siê wydawaÌ, ¿e robisz piêknie bo operacjia polerowanie to cud objawiony dla ka¿dego gównozjada. Brak wiedzy i obeznania z jakoœci¹ prezentowan¹ przez doskonale wyposa¿one lakiernie, gdzie pracuj¹ wysokiej klasy fachowcy to podstawa panuj¹cego na forach lakierniczych przekonania, ¿e w ka¿dej norze osi¹gn¹Ì mo¿na powtarzalnie doskona³y efekt ... doskona³y tzn na fabrycznym poziomie wygl¹du i trwa³oœci pow³oki. Nie ³udŸ siê kolego. To nie mo¿liwe codziennie przy ka¿dej naprawie non stop z zasady. To mo¿e byÌ co najwy¿ej jednorazowy wyczyn. Mega kosztowny i czasoch³onny. Dlatego te naprawy w norach to generalnie syf. Jednak ka¿dy gównozjad ma w sobie narcystê i go rozwija i rozwija ...
Narcyzm to wykszta³cana szybko cecha ka¿dego gównozjada. Im bardziej obsrana nora tani sprzêt i wiêkszy syf tym wiêkszy specjalista co robi "idea³ bez b³êdów" .
W³aœnie na si³ê, chcesz iœÌ w takim kierunku . Amator kolego nie oznacza œlepego durnego fajansiarza. Amator nie bierze kasy za to co robi dla frajdy ... a Ty bez skrupu³ów sugerujesz, ¿e kombinujesz zawodowy kierunek :
wrazel napisał/a: | ... robiĂŞ i remontuje auta czasem coÂś dla znajomych. ....przejdĂŞ do celĂłw : malowanie elementĂłw masek bÂłotnikĂłw ,caÂłych samochodĂłw
Mam garaÂże 2 , 1 duÂży na 2 auta i pomieszczeniem za jak na 3 auto i drugi mniejszy blaszany na 1 auto. blaszany bĂŞdĂŞ ocieplaÂł a od doÂłu na wylewkĂŞ dawaÂł pÂłytki czyli pomieszczenie bd doÂśc czyste |
Przyjmij do wiadomoÂści co juÂż ci koledzy tu napisali i nie szukaj rad ktĂłre "twoim zdaniem ci pasujÂą" ... Chcesz zrobiĂŚ po swojemu to tak zrĂłb i wtedy nie zawracaj nikomu dupy na forum. Chcesz mÂądrych porad ... przeczytaj co od poczÂątku jest tu napisane, zastosuj siĂŞ podziĂŞkuj, a potem pytaj o dalsze rady i kierunki rozwoju.
... albo rób sobie po swojemu, a za kilka miesiêcy bêdzie z Ciebie niez³y cel do robienia sobie jaj, kierowania ¿artów i wyœmiewania twoich postêpów. Niechybnie do³¹czysz do grona zawodowych - lakierniczych œmieci. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-14, 12:54
|
-1
|
|
|

|
wrazle napisał/a: | kolega ma http://allegro.pl/pistole...3378106687.html coÂś takiego i nie narzeka mĂłwi Âże jest to zamiennik Saty
oglÂądaÂłem malowanie czĂŞÂści i wychodzi nie najgorzej moÂże moje nie doÂświadczone oko nie widzi
czy jak kupie pistolet 1,3mm/1,4mm dysze to kupiĂŚ 2 z dyszÂą 1,8 ? czy lepiej jak kupiĂŞ jakiÂś leszy to poprostu wymiennÂą dyszE?
|
Bardzo dobrze myÂślisz kolego ....
kupuj takie pistolety spokojnie sobie nimi pomalujesz to swoje stare BMW
chocia¿ ja osobiœcie to takiego starego "kon..dona" jakim jest to E36 to "maln¹ bym" wa³eczkiem lakier spi³owa³ papierem na wodê i spolerowa³ jak¹œ past¹ polerska np. Max-em
i masz stare BMW E36 nooo prawie jak.... "ideaÂł" |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-14, 12:57
|
0
|
|
|

|
hamir napisał/a: | wrazle, tak,masz racje to ZAJEBISTY zaminnik saty
Kupuj w ciemno |
Tak jest
ja siĂŞ pod tym podpisujĂŞ "obiema rĂŞkami"..... |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-14, 13:01
|
0
|
|
|

|
Panowie spokojnie
Taki temat juÂż byÂł na forum jakiÂś czas temu tylko wtedy kolega chciaÂł "lakierowaĂŚ" Opla Vectre
opis posiadanego "zaplecza" oraz w³asnych "planów" na "przysz³oœÌ" jest podobny
myÂślĂŞ Âże to ta sama osoba ...... pod innym nickiem |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-07-14, 13:15
|
0
|
|
|

|
Najgorsze jest jednak to Âże takie "jednorazowe tematy" wĂŞdrujÂą do archiwum i kaÂżdy taki powinien byĂŚ zaopatrzony "na drogĂŞ" w jakiÂś komentarz. ... chyba Âże zacznĂŞ stosowaĂŚ zasadĂŞ "wytnij wklej" |
 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-14, 13:31
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | chyba Âże zacznĂŞ stosowaĂŚ zasadĂŞ "wytnij wklej" |
Odpowiedni komentarz na tzw. "poÂżegnanie"
|
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-07-14, 14:57
|
-1
|
|
|
|
wrazle napisał/a: | powietrze doprowadzaĂŚ przefiltrowane z np zrobionej budki obok i zastosowaniu filtra powietrza z auta ? | tak,w tym celu nalezy nabyc 'budke' z piwem lub lodami,dostawic obok garazu,wyciac otwor o srednicy 15 cm,wsadzis rure ze sracza,na to naciagnac stara poszewke od mamy.W ten o to sposĂłb jest mozliwe osiagniecie: wrazle napisał/a: | czyste pomieszczenie chce mieĂŚ | |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-14, 18:33
|
-1
|
|
|

|
hamir napisał/a: | szkoda ze nie w digitalu |
Z Digitalem sÂą inne modele znanej na Âświecie marki Srico....
to model o symbolu ST 2000
takÂże kolego na nic nie czekaj tyko....
wyciÂągaj skarpetĂŞ wysypuj banknoty i ...kupuj ten doskonaÂły pistolet lakierniczy
o wspaniaÂłej nazwie Srico ST 2000 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-15, 13:27
|
-1
|
|
|

|
Ludzie kupujcie tylko pistolety Srico.....
-" pistolet Srico piĂŞknie maluje i nic nie kosztuje...." |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-07-15, 13:29
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | Ludzie kupujcie tylko pistolety Srico..... | tak Robert!only SICO ,SRICO,TICO |
|
|
|
 |
Mariko12
|
Wysłany: 2013-07-15, 14:33
|
0
|
|
|
MyÂślibĂłrz

|
Pistolet SICO TOOLS BRONZE jest w peÂłni profesjonalnym pistoletem uÂżywanym w wielu serwisach samochodowych!!! To nie jest tania chiĂąszczyzna!
Oferta waÂżna do wyczerpania zapasĂłw.
PROMOCYJNA CENA
80,80 zÂł
Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, Âże tacy nie Âświadomi durnie w to wierzÂą i kupujÂą ten badziew |
_________________ MyÂśliborz gĂłrÂą !! |
|
|
|
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-17, 10:50
|
0
|
|
|
|
dziwne wasze podejÂście do ludzi, szczegĂłlne ,,I,, dla osob obraÂżajÂących mnie, a moje e36 jest warte wiĂŞcej niÂż nowa 5 wiec jak nie wiesz to rĂłwnieÂż zapraszam do "nauki "zdecydowaÂłem siĂŞ na sata 4000 ktoÂś ma co do niego jakieÂś obiekcje ? na innych forach ludzie niektĂłrzy narzekajÂą na nie
oraz gdzie kupiĂŚ ? allegro ? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-17, 10:51
|
0
|
|
|

|
Mariko12 napisał/a: | Pistolet SICO TOOLS BRONZE jest w peÂłni profesjonalnym pistoletem uÂżywanym w wielu serwisach samochodowych!!! |
MuszĂŞ w pracy poszukaĂŚ moÂże gdzieÂś sÂą schowane np. na magazynie
a ja (i koledzy z pracy) o niczym nie wiemy ..... |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-17, 10:54
|
0
|
|
|

|
wrazle napisał/a: | moje e36 jest warte wiĂŞcej niÂż nowa 5 |
OczywiÂście kolego ........
kaÂżdy moÂże ceniĂŚ swoje auto na tyle na ile mu siĂŞ podoba.....
Twoje maÂłpy i TwĂłj cyrk
np. w Niemczech to juÂż poszukiwany "zabytek" przynajmniej z lat 90-92 |
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-17, 10:57
|
0
|
|
|

|
wrazle napisał/a: | zdecydowaÂłem siĂŞ na sata 4000 ktoÂś ma co do niego jakieÂś obiekcje |
JuÂż Ci kolego wierzĂŞ...... |
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-17, 11:01
|
0
|
|
|

|
wrazle napisał/a: | moje e36 j |
Kolego bez urazy ale dla mnie osobiÂście to BMW E36 jest juÂż samochodem wartym tyle .... ile waÂży
ZÂłom dla ..... ubogich ludzi ÂśniÂących o "szybkim aucie".....
Tak samo jak VW GOLF III czy Honda Civic...... |
|
|
|
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-17, 11:03
|
0
|
|
|
|
dziĂŞkuje za pomoc w garaÂżu, po to pytaÂłem gdyÂż nie wiem. nie musicie odpowiadaĂŚ gdy nie wiecie a nie ÂśmiaĂŚ siĂŞ z niewiedzy innych zapytaÂł bym ciĂŞ paru rzeczy z mojej dziedziny w ktĂłrej dziennie siedzĂŞ to moÂże byÂś siĂŞ ogarnÂą. nie chce siĂŞ chwaliĂŚ ile zarabiam ale jak mĂłwiÂłem to bardziej moje hobby... i robiĂŞ to po pracy. chciaÂłem pistolet do nauki , ale widzĂŞ koledzy wziĂŞli mnie za chÂłopaka ktĂłry chce kupiĂŚ coÂś do 50zÂł,
dziĂŞkuje za polecenie Sata 4000
Czy wszyscy nim malujecie ? czy moÂże macie inne dobre pistolety ?
co z tym kompresorem ? wczoraj mierzy³em tylni stó³ do pracy i zmieœci mi siê tam tylko 100l butla patrz¹c po wymiarach z allegro. czy taki 400l/min starczy ?? |
|
|
|
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-17, 11:05
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | wrazle napisał/a: | moje e36 j |
Kolego bez urazy ale dla mnie osobiÂście to BMW E36 jest juÂż samochodem wartym tyle .... ile waÂży
ZÂłom dla ..... ubogich ludzi ÂśniÂących o "szybkim aucie".....
Tak samo jak VW GOLF III czy Honda Civic...... |
kolego czym jeÂździsz?
moje auto to bmw e36 m3 jeÂśli porĂłwnujesz te auto do golfa/hondy to twoja wiedza jest mniejsza niÂż moja w wieku 8lat kiedy to mĂłj wujek jÂą kupowaÂł |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-17, 11:09
|
0
|
|
|

|
wrazle napisał/a: | Czy wszyscy nim malujecie ? czy moÂże macie inne dobre pistolety ? |
MoÂżesz odkupiĂŚ z tzw. drugiej rĂŞki Sata jet 2000 (koszt okoÂło 700zÂł)
Jak rĂłwnieÂż jeszcze moÂżna spotkaĂŚ czasami w sklepie nowÂą
Sata jet 3000 (UÂżywana okoÂło 1 tys. zÂł)
Na tym poziomie pistoletów to nie odczujesz takiej ró¿nicy w jakoœci natrysku jak pomiêdzy Sata a Srico
Sata 4000 jest lekka ale mi osobiÂście lepiej leÂży w "Âłapie" Sata 3000 a lakieruje teÂż tak samo |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-17, 11:10
|
0
|
|
|

|
wrazle napisał/a: | moje auto to bmw e36 m3 |
Dobrze juÂż dobrze.....
Masz kolego taki drogi samochĂłd .... i chcesz go sam pomalowaĂŚ.....
Ci co majÂą BMW M to tylko zlecajÂą naprawy .....
Dlatego z "przymruÂżeniem oka" biorĂŞ tÂą wiad. o Twoim BMW M3 |
|
|
|
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-17, 11:18
|
0
|
|
|
|
tak tak kolego dziĂŞkuje za rady o pistoletach ale o autach to ty nie masz pojĂŞcia
uÂżywek nie chce nie jest to aÂż tak drogie Âżeby nie zainwestowaĂŚ
ps dla twojej wiedzy (m powerĂłw w Âłodzi jest nie wiĂŞcej niÂż 5 sÂądzĂŞ Âże Âżaden nie byÂł u cb) |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-17, 11:19
|
0
|
|
|

|
wrazle napisał/a: | zmieÂści mi siĂŞ tam tylko 100l butla |
Mo¿esz kupiÌ 100l kompresor ABACa który ma wydajnoœÌ rzeczywist¹ oko³o 360lit/min
do pistoletu RP spokojnie Ci starczy |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-17, 11:20
|
0
|
|
|

|
wrazle napisał/a: | (m powerĂłw w Âłodzi jest nie wiĂŞcej niÂż 5 sÂądzĂŞ Âże Âżaden nie byÂł u cb) |
Akurat pracujĂŞ w ASO Mercedesa takÂże mam z trochĂŞ innymi do "czynienia" |
|
|
|
 |
Mariko12
|
Wysłany: 2013-07-17, 12:57
|
0
|
|
|
MyÂślibĂłrz

|
Robertlodz09 napisał/a: | wrazle napisał/a: | (m powerĂłw w Âłodzi jest nie wiĂŞcej niÂż 5 sÂądzĂŞ Âże Âżaden nie byÂł u cb) |
Akurat pracujĂŞ w ASO Mercedesa takÂże mam z trochĂŞ innymi do "czynienia" |
Ile cenicie za pomalowanie lewych drzwi tylnych w Mercedesie Vito 2008 rok ? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-07-17, 15:03
|
0
|
|
|
|
hamir napisał/a: | oczywiscie mozesz kupic tanszy sprzet,ale w tym temacie to juz moze wypowie sie inny kolega;obecnie na przymusowym urlopie
pozdrowienia |
Wychodzi Âże dobry ze mnie specjalista od tanich sprzetĂłw... byÂł.
Pozdrawiam rĂłwnieÂż. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-07-17, 15:37
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Wychodzi Âże dobry ze mnie specjalista od tanich sprzetĂłw... byÂł. | jest .pozdro .ja osobiscie do Ciebie nic nie mam.jesli tanie porady sie przydaja innym,to niema sprawy
ja jednak jestem z grupy "PROJEKTER"'a,wiec Krzysztof uszanuj to |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2013-07-18, 00:54
|
0
|
|
|

|
Grupy siê na forum potworzy³y... oj ale cyrk. Za jakiœ czas wyjdzie kolejna g³upia k³ótnia i w grupach zmieni¹ siê cz³onkowie... |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-07-18, 01:29
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | Grupy siĂŞ na forum potworzyÂły. | spokojnie kolego,
mialem tutaj na mysli fakt ze ja jestem zwolennikiem drozszych rozwiazan i tyle.Nikt nikogo tu nie atakuje i nie dziala w koalicji
Jedni lubia tanio,inni drogo
I nie ma tu Âżadnego "wazeliniarstwa".
To czy wolisz tanio czy drogo,to juz indywidualna sprawa kazdego
Ja jednak jestem zwolennikiem zasady;robisz,kupujesz tanio-pÂłacisz 2X....i to nie tylko tyczy sie tej branzy...i tyle. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-18, 08:04
|
0
|
|
|

|
Mariko12 napisał/a: | Ile cenicie za pomalowanie lewych drzwi tylnych w Mercedesie Vito 2008 rok ? |
Podjedziesz do ÂŁodzi to siĂŞ dowiesz....
Zapewniam Âże bĂŞdziesz zadowolony z wykonanej naprawy |
|
|
|
 |
kadafi
|
Wysłany: 2013-07-18, 08:24
|
0
|
|
|
|
hamir napisał/a: | To czy wolisz tanio czy drogo,to juÂż indywidualna sprawa kaÂżdego |
No dokÂładnie i tak powinno byĂŚ.
Zgodnie co jest w prawym gĂłrnym rogu strony forum:
"Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistĂłw i amatorĂłw"
Pomoc powinni otrzymywaĂŚ jedni jak i drudzy..... Sprawa bardzo prosta - profesjonalista nie bĂŞdzie bawiÂł siĂŞ w tanie gĂłvno bo to nie na tym to polega a i tak jak pisaÂłeÂś zapÂłaci x2, a amator zadowoli siĂŞ taĂąszym rozwiÂązaniem i ewentualne pretensje powinien mieĂŚ do siebie - powinien byĂŚ Âświadomy na jaki sprzĂŞcie pracuje i czego moÂże oczekiwaĂŚ.Jak to siĂŞ mĂłwi "szkÂłem dupy nie utrzesz"
Dlatego teÂż znajÂący bardziej temat powinni wiedzieĂŚ co komu przypasuje... i nie wciskaĂŚ amatorowi guna za 4k gdzie na caÂły "sprzĂŞt" ma np 2k.
Najlepiej jak wrazle okreÂśli siĂŞ ile chce na sprzĂŞt przeznaczyĂŚ i bĂŞdzie o wiele proÂściej coÂś doradziĂŚ. |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-07-18, 14:24
|
0
|
|
|
|
kadafi napisał/a: | Najlepiej jak wrazle okreÂśli siĂŞ ile chce na sprzĂŞt przeznaczyĂŚ i bĂŞdzie o wiele proÂściej coÂś doradziĂŚ. | ten koles ma 8zeta na kebab,a chce sie brac za lakierowanie zarobkowe...dlatego takich "misiĂłw"(Âładnie okreÂśam) trzeba nie tylko sprowadzac do parteru,tylko odrazu pokazaz gdzie jego miesce!!!
kolego kadafi, nie rozczulaj sie nad takimi jak on
kadafi napisał/a: | szkÂłem dupy nie utrzesz | |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-07-18, 19:59
|
0
|
|
|

|
kadafi napisał/a: | hamir napisał/a: | To czy wolisz tanio czy drogo,to juÂż indywidualna sprawa kaÂżdego |
Pomoc powinni otrzymywaĂŚ jedni jak i drudzy..... |
SÂłusznie ... OsobiÂście chĂŞtnie pomogĂŞ kaÂżdemu amatorowi lakiernictwa pojazdowego, mÂądrÂą i rzetelnÂą radÂą. ProszĂŞ jednak nie myliĂŚ AMATORA jakiejÂś branÂży z pieprzonym cwanym gĂłwnozjadem ,.
Moja cĂłrka jest amatorkÂą fotografii. ( tak siĂŞ chwalĂŞ ) SprzĂŞt ktĂłry ma, kosztuje ponad xx xxx zÂł, ( baaaaaaardzo duÂżo ) a to tylko trzy aparaty i jakieÂś obiektywy i przesÂłony ... Nie mÂądruje siĂŞ bo nie wiem co jest co ... ale niestety wiem ile kosztuje Wygrywa konkursy i dostaje nagrody czasami pieniĂŞÂżne ... ale to nadal czyste amatorstwo ...
MĂłj sÂąsiad ma Âświra na punkcie Âłowienia ryb. Jest amatorem tego niby sportu ale pochÂłoniĂŞty nim na maks bo to zdeklarowany amator poÂświĂŞcajÂący temu zajĂŞciu kaÂżdÂą wolnÂą chwilĂŞ. Jego ostanie nabytek jakiÂś tam koÂłowrotek kosztowaÂł 4 tyÂś a sprzĂŞt jaki ma do tego Âłowienia kosztuje wiĂŞcej niÂż jego sÂłuÂżbowe BMW X5 ....
MĂłj partner handlowy jest amatorem wszystkie co ma znak Harley Dawidson motory ma dwa z czego jeden to jakiÂś unikat ... nawet nie pytam ... ile ?
MĂłj znajomy klient sponsoruje swojego syna ktĂłry Âściga siĂŞ amatorsko po lasach i bezdroÂżach na zorganizowanych imprezach. Koszt tego kilkuletniego sponsoringu z lawetÂą paliwem opÂłatami i samym samochodem wyÂścigowym non stop rozwalanymi i modyfikowanym ( pomimo, Âże jest oficjalny sponsor z firmy olejowej ) kosztuje tyle co spory domek jednorodzinny.
AMATOR to nie jest "g³upi dureù", to nie jest "biedny wsiok", to nie jest poszukiwacz zajêcia na przysz³oœÌ , lub miejsca w ¿yciu, to nie jest œlepy fanatyk, amator to nie jest te¿ goœÌ który robi coœ dla siebie, tylko dlatego, ¿e go nie staÌ na profesjonalne zlecenie zadania specjalist¹. To nie jest ktoœ skrobie œciany maluje, tapetuje i buduje meble z p³yt bo tak jest taniej jak sam sobie zrobi remont w domu ... choÌ z zawodu jest szewcem, albo na co dzieù prowadzi tramwaj .
Fajnie by byÂło ... jakbyÂście WYPROSTOWALI sobie w gÂłowach pewne sformuÂłowania do ich wÂłaÂściwego poziomu ... wÂłaÂściwego znaczenia. AMATOR to nie jest wstyd lub "obciach" ...
GĂłwnozjad to jest obciach. Tania sprzĂŞt i materiaÂł, obesrana nora i mikroskopijne pojĂŞcie o tym co prĂłbuje taki pajac robiĂŚ za kasĂŞ ... to jest kompletny obciach, to jest powĂłd do wstydu ... to kwintesencja ... gĂłwnozjada, a nie AMATORSTWA.
Dlatego ten portal jest dla profesjonalistĂłw i AMATORĂW ale nie dla GĂłwnozjadĂłw ktĂłrych tu kopiemy po du pie ( tzn. Ja, bardzo chĂŞtnie i namiĂŞtnie to czyniĂŞ ) ... za ich patenciarskie durne koncepcje, sprzĂŞt made in China, syficzne zdjĂŞcia w galerii, przypadkowe tanie materiaÂły do napraw, idiotyczne pomysÂły, upĂłr, krytykĂŞ ASO, narcyzm, teorie z ksiĂŞÂżyca i zarzekanie siĂŞ, Âże nie robiÂą tego malowania za kasĂŞ tylko tak ... amatorasko |
 |
|
|
|
 |
maddict
|
Wysłany: 2013-07-18, 20:09
|
+1
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | kadafi napisał/a: | hamir napisał/a: | To czy wolisz tanio czy drogo,to juÂż indywidualna sprawa kaÂżdego |
Pomoc powinni otrzymywaĂŚ jedni jak i drudzy..... |
SÂłusznie ... OsobiÂście chĂŞtnie pomogĂŞ kaÂżdemu amatorowi lakiernictwa pojazdowego, mÂądrÂą i rzetelnÂą radÂą. ProszĂŞ jednak nie myliĂŚ AMATORA jakiejÂś branÂży z pieprzonym cwanym gĂłwnozjadem ,.
Moja cĂłrka jest amatorkÂą fotografii. ( tak siĂŞ chwalĂŞ ) SprzĂŞt ktĂłry ma, kosztuje ponad xx xxx zÂł, ( baaaaaaardzo duÂżo ) a to tylko trzy aparaty i jakieÂś obiektywy i przesÂłony ... Nie mÂądruje siĂŞ bo nie wiem co jest co ... ale niestety wiem ile kosztuje Wygrywa konkursy i dostaje nagrody czasami pieniĂŞÂżne ... ale to nadal czyste amatorstwo ...
MĂłj sÂąsiad ma Âświra na punkcie Âłowienia ryb. Jest amatorem tego niby sportu ale pochÂłoniĂŞty nim na maks bo to zdeklarowany amator poÂświĂŞcajÂący temu zajĂŞciu kaÂżdÂą wolnÂą chwilĂŞ. Jego ostanie nabytek jakiÂś tam koÂłowrotek kosztowaÂł 4 tyÂś a sprzĂŞt jaki ma do tego Âłowienia kosztuje wiĂŞcej niÂż jego sÂłuÂżbowe BMW X5 ....
MĂłj partner handlowy jest amatorem wszystkie co ma znak Harley Dawidson motory ma dwa z czego jeden to jakiÂś unikat ... nawet nie pytam ... ile ?
MĂłj znajomy klient sponsoruje swojego syna ktĂłry Âściga siĂŞ amatorsko po lasach i bezdroÂżach na zorganizowanych imprezach. Koszt tego kilkuletniego sponsoringu z lawetÂą paliwem opÂłatami i samym samochodem wyÂścigowym non stop rozwalanymi i modyfikowanym ( pomimo, Âże jest oficjalny sponsor z firmy olejowej ) kosztuje tyle co spory domek jednorodzinny.
AMATOR to nie jest "g³upi dureù", to nie jest "biedny wsiok", to nie jest poszukiwacz zajêcia na przysz³oœÌ , lub miejsca w ¿yciu, to nie jest œlepy fanatyk, amator to nie jest te¿ goœÌ który robi coœ dla siebie, tylko dlatego, ¿e go nie staÌ na profesjonalne zlecenie zadania specjalist¹. To nie jest ktoœ skrobie œciany maluje, tapetuje i buduje meble z p³yt bo tak jest taniej jak sam sobie zrobi remont w domu ... choÌ z zawodu jest szewcem, albo na co dzieù prowadzi tramwaj .
Fajnie by byÂło ... jakbyÂście WYPROSTOWALI sobie w gÂłowach pewne sformuÂłowania do ich wÂłaÂściwego poziomu ... wÂłaÂściwego znaczenia. AMATOR to nie jest wstyd lub "obciach" ...
GĂłwnozjad to jest obciach. Tania sprzĂŞt i materiaÂł, obesrana nora i mikroskopijne pojĂŞcie o tym co prĂłbuje taki pajac robiĂŚ za kasĂŞ ... to jest kompletny obciach, to jest powĂłd do wstydu ... to kwintesencja ... gĂłwnozjada, a nie AMATORSTWA.
Dlatego ten portal jest dla profesjonalistĂłw i AMATORĂW ale nie dla GĂłwnozjadĂłw ktĂłrych tu kopiemy po du pie ( tzn. Ja, bardzo chĂŞtnie i namiĂŞtnie to czyniĂŞ ) ... za ich patenciarskie durne koncepcje, sprzĂŞt made in China, syficzne zdjĂŞcia w galerii, przypadkowe tanie materiaÂły do napraw, idiotyczne pomysÂły, upĂłr, krytykĂŞ ASO, narcyzm, teorie z ksiĂŞÂżyca i zarzekanie siĂŞ, Âże nie robiÂą tego malowania za kasĂŞ tylko tak ... amatorasko |
Czyli rozumujac Twoj tok myslenia. Osoba biedna nie moze byc amatorem ?
Wszystkie przyklady, ktore podales tycza sie ludzi o dosc sporym zapleczu finansowym. Znam kilku ludzi, ktorzy wbrew przeciwienstwom losu robia ta co kochaja i odnosza dosc spore sukcesy, chodzi mi oczywiscie o te sportowe. Niektore wyniki smialo mozna rownac z profesionalistami. A jednak do przygotowania wlasnej kondycji czy tez umiejetnosci nie towarzysza im drogie sprzety. To samo tyczy sie np fotografii, tutaj nie zawsze liczy sie sprzet, lecz umiejetnosc. Prawda jest taka, ze trzeba umiec radzic sobie z tym co sie ma. |
|
|
|
 |
kadafi
|
Wysłany: 2013-07-18, 21:41
|
0
|
|
|
|
Ja na przykÂład (nie pisze tu tylko o lakierowaniu - bo w tym temacie nie mam za wiele do powiedzenia) ale ogĂłlnie.
Od maÂłego dziadek uczyÂł mnie majsterkowania, modelarstwa .... to sprwaiÂło Âże interesuje sie wieloma dziedzinami, lubie naprawiĂŚ auto, zrobiĂŚ remont w domu itp itd nie robiĂŞ podobnych rzeczy zarobkowo ale jedynie dla siebie - bo lubiĂŞ.
Jak umiĂŞ wymieniĂŚ tarcze hamulcowe , wymieniĂŚ instalacjĂŞ CO, wod-kan i wiele innych na wÂłasne potrzeby to jestem "gĂłwnozjadem"?
Jak mam w garazu kompresor, pistolety, odwadniacze, migomat, szlifierki i wiele innych narzedzi i zechcĂŞ pomalowaĂŚ (celowo nie napiszĂŞ polakierowaĂŚ) bÂłotnik w moim aucie (nawet jak mnie staĂŚ na oddanie do lakiernika a tego nie zrobie) - to jestem amatorem czy "gĂłwnozjadem" ?
WychdzĂŞ z zaÂłoÂżenia Âże jeÂśli operacja nie jest kosztowna a ja jej wczeÂśniej nie robiÂłem to nie bede wiedziaÂł czy mi siĂŞ uda dopĂłki nie sprĂłbujĂŞ - jestem "gĂłwnozjadem"?
Projekter - ÂżyczĂŞ ci abyÂś w zyciu braÂł do wsytkiego fachowcĂłw - z reguÂły jest tak jak ktoÂś ma duzo kasy lub dwie lewe rĂŞcĂŞ lub jest po prostu leniem ktĂłry z gĂłry zakÂłada Âże tego zrobiĂŚ nie potrafi.
Napisz prosze w takim razie kto wegÂług ciebie jest amatorem lakiernictwa czy dzielisz tylko na "gĂłwnozjadĂłw" i profesjonalistĂłw/fachowcĂłw. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-07-18, 21:41
|
0
|
|
|

|
maddict napisał/a: | Czyli rozumujac Twoj tok myslenia. Osoba biedna nie moze byc amatorem ?
Wszystkie przyklady, ktore podales tycza sie ludzi o dosc sporym zapleczu finansowym. Znam kilku ludzi, ktorzy wbrew przeciwienstwom losu robia ta co kochaja i odnosza dosc spore sukcesy, chodzi mi oczywiscie o te sportowe. Niektore wyniki smialo mozna rownac z profesionalistami. A jednak do przygotowania wlasnej kondycji czy tez umiejetnosci nie towarzysza im drogie sprzety. To samo tyczy sie np fotografii, tutaj nie zawsze liczy sie sprzet, lecz umiejetnosc. Prawda jest taka, ze trzeba umiec radzic sobie z tym co sie ma. |
PoniewaÂż to forum o lakiernictwie samochodowym, a nie innych zagadnieniach ... to zdecydowanie zostaĂąmy przy moim toku rozumowania GdybyÂś chciaÂł szeroko rozmawiaĂŚ o amatorstwie to pamiĂŞtaj Âłaskawie, Âże sportowcy ktĂłrzy jadÂą na olimpiadĂŞ nie przygotowujÂą siĂŞ do wystĂŞpu w komĂłrce na sprzĂŞcie wÂłasnej roboty.
Wracaj¹c do lakiernictwa samochodowego to powiem ci tak ... jak masz spie przyÌ jak¹œ robotê i usprawiedliwiaÌ to amatorstwem to siê lepiej za to nie bierz. To nie amatorstwo tyko pieprzenie roboty i nazywajmy ³askawie sprawy po imieniu. Szukanie usprawiedliwieù dla durnia który wali zacieki nie widzi ró¿nic w kolorze, strukturze pow³oki i pos³uguje siê zastêpczymi narzêdziami i materia³ami jest "dziecinad¹", a nie ¿adnym amatorstwem, czy "trudnymi pocz¹tkami"
Trzymaj¹c siê takiego toku rozumowania, ¿e amator to ten co siê za coœ bierze bo to kocha a i tak wszytko cenzura jest sprowadzeniem amatorstwa do g³upoty. Stolarz amator robi krzes³o które siê rozpada, malarz amator maluje œciany w domu z których odpada farba po tygodniu albo wy³a¿¹ spod spodu plamy, Hydraulik amator montuje kibel z którego œciek wylatuje na pod³ogê, krawiec amator szyje spodnie w których jedna nogawka jest wê¿sza od drugiej, albo pêkaj¹ w nich szwy na dupie ... To jest w³aœnie takie "amatorstwo" którego bronisz ? Jak ktoœ nie uœwiadomi tych ludzi, ¿e to co zrobili to syf ... to za rok obrosn¹ w narcyzm i dalej bêdê robiÌ taki sam syf tym samym w chlewie, ale ju¿ bêd¹ nazywaÌ siebie zawodowcami lub fachowcami ... podaÌ przyk³ad
Co stoi na przeszkodzie, aby po godzinach pracy w biurze pasjonat amator w ciep³ym z wentylowanym czyœciutkim gara¿u wzi¹³ do pazura drogie narzêdzia i przygotowa³ sobie do lakierowania swój zabytkowy samochód. Co stoi na przeszkodzie ¿eby potem pojecha³ do jakieœ normalnej lakierni wynaj¹³ komorê na godzinê i polakierowa³ ten samochód markowymi produktami i przeznaczonym do tego celu pistoletem, a nie szajsem z taniej aukcji internetowej, korzystaj¹c tam z normalnej wydajnej sprê¿arki, filtrów i mo¿liwoœci wygrzania lakieru.... je¿eli oczywiœcie potrafi i chce to zrobiÌ sam. Skoro to amator to robi raz na jakiœ czas ... mo¿e sprzêt po¿yczyÌ zamiast kupowaÌ aby mieÌ w reku odpowiednie narzêdzie.
Czy tak ma to wyglÂądaĂŚ, Âże amator to ÂśmierdzÂący brudas z kupÂą gĂłwno wartego zÂłomu w brudnej norze ? Dziwna sprawa widzisz ... bo tu na forum nie ma jakoÂś masy amatorĂłw lakiernictwa. SÂą natomiast dwie wielkie grupy cwaniakĂłw podszywajÂących siĂŞ pod amatorĂłw. Jedna to ci co chcÂą zaoszczĂŞdziĂŚ i nie jadÂą do lakiernika ... to niestety ci co siĂŞ im wydaje, Âże zaoszczĂŞdzÂą ... "wszytko se zrobiĂŞ sam" ... i druga - ci co guzik potrafiÂą nie majÂą kasy ani zaplecza, ale zaczynajÂą lakierowanie usÂługowe za kasĂŞ. ZaczynajÂą od znajomych rodziny, lub samochodĂłw czy skuterĂłw na handel.
TU w 90 % tematĂłw chodzi zawsze o takie osoby ... "AmatorĂłw" to Ja tu poznaÂłem moÂże z trzech. Tych prawdziwych pasjonatĂłw lakiernictwa ktĂłrzy naprawdĂŞ mogli by to robiĂŚ juÂż zawodowo bo utonĂŞli w lakiernictwie po uszy, ale nie chcÂą ... bo to dla nich to fajna zabawa, ale gĂłwniany zawĂłd. reszta robi albo chce na tym robiĂŚ kasĂŞ ... i tu podziaÂł jest inny :
ProfesjonaliÂści i GĂłwnozjady |
 |
|
|
|
 |
wrazle
|
Wysłany: 2013-07-18, 22:09
|
0
|
|
|
|
hamir napisał/a: | kadafi napisał/a: | Najlepiej jak wrazle okreÂśli siĂŞ ile chce na sprzĂŞt przeznaczyĂŚ i bĂŞdzie o wiele proÂściej coÂś doradziĂŚ. | ten koles ma 8zeta na kebab,a chce sie brac za lakierowanie zarobkowe...dlatego takich "misiĂłw"(Âładnie okreÂśam) trzeba nie tylko sprowadzac do parteru,tylko odrazu pokazaz gdzie jego miesce!!!
kolego kadafi, nie rozczulaj sie nad takimi jak on
kadafi napisał/a: | szkÂłem dupy nie utrzesz | |
WidzĂŞ masz jakieÂś kompleksy. nie bĂŞdĂŞ tego komentowaÂł
pistolet zmowie z allegro bo nikt u mnie w sklepach nawet go nie ma
http://allegro.pl/pistole...3343514904.html
kompresor zdecydowaÂłem siĂŞ na niby 700l/min zobaczymy
http://allegro.pl/kompres...3399060028.html
przez wasze Pier@@@ o szopenie nie wiem czy do tego sata jest wymmienna dysza na 1,8 czy muszĂŞ inny pistolet? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-07-18, 22:16
|
0
|
|
|

|
kadafi napisał/a: | Ja na przykÂład (nie pisze tu tylko o lakierowaniu - bo w tym temacie nie mam za wiele do powiedzenia) ale ogĂłlnie.
Od maÂłego dziadek uczyÂł mnie majsterkowania, modelarstwa .... to sprwaiÂło Âże interesuje sie wieloma dziedzinami, lubie naprawiĂŚ auto, zrobiĂŚ remont w domu itp itd nie robiĂŞ podobnych rzeczy zarobkowo ale jedynie dla siebie - bo lubiĂŞ.
Jak umiĂŞ wymieniĂŚ tarcze hamulcowe , wymieniĂŚ instalacjĂŞ CO, wod-kan i wiele innych na wÂłasne potrzeby to jestem "gĂłwnozjadem"?
Jak mam w garazu kompresor, pistolety, odwadniacze, migomat, szlifierki i wiele innych narzedzi i zechcĂŞ pomalowaĂŚ (celowo nie napiszĂŞ polakierowaĂŚ) bÂłotnik w moim aucie (nawet jak mnie staĂŚ na oddanie do lakiernika a tego nie zrobie) - to jestem amatorem czy "gĂłwnozjadem" ?
WychdzĂŞ z zaÂłoÂżenia Âże jeÂśli operacja nie jest kosztowna a ja jej wczeÂśniej nie robiÂłem to nie bede wiedziaÂł czy mi siĂŞ uda dopĂłki nie sprĂłbujĂŞ - jestem "gĂłwnozjadem"?
Projekter - ÂżyczĂŞ ci abyÂś w zyciu braÂł do wsytkiego fachowcĂłw - z reguÂły jest tak jak ktoÂś ma duzo kasy lub dwie lewe rĂŞcĂŞ lub jest po prostu leniem ktĂłry z gĂłry zakÂłada Âże tego zrobiĂŚ nie potrafi.
Napisz proszĂŞ w takim razie kto wedÂług ciebie jest amatorem lakiernictwa czy dzielisz tylko na "gĂłwnozjadĂłw" i profesjonalistĂłw/fachowcĂłw. |
MaÂło oryginalne podejÂście do sprawy. Pogrzeb sobie w archiwum tego, czy tamtego forum bo taki temat o "Zosi Samosi" byÂł juÂż mielony kolego . Konkluzja z niego jest raczej taka, Âże siĂŞ ludzie biorÂą za wszytko nie dlatego, Âże potrafiÂą, tylko dlatego Âże bieda zmusza ich do szybkiej nauki jakiegoÂś zawodu na poziomie niezbĂŞdnym do jednorazowego wykonania zadania. WeÂź teÂż pod uwagĂŞ to czy masz za duÂżo czasu bo jesteÂś bezrobotny czy musisz braĂŚ urlop z dobrze pÂłatnej pracy Âżeby sobie pomajsterkowaĂŚ w domu, lub wypasionym w narzĂŞdzi garaÂżu. W tej kwestii nic nie jest czarno biaÂłe. Tu sÂą odcienie szaroÂści. Jak skrzypiÂą drzwi to kaÂżdy normalny facet je posmaruje a nie wzywa fachowÂą pomoc ... wazeliniarz drzwi wejÂściowych ... lub jak wolisz SERVICE GERDA. Amator czy zawodowiec to znacznie prostsza sprawa.
Dla mnie @kadafi od lat jest to proœciutkie ... "bierzesz kasê za to co robisz = przestaù k³amaÌ ¿e jesteœ amator". Skoro jest wynagrodzenie jest te¿ normalna us³uga, a nie "przys³uga" i koniec z wymyœlaniem dla siebie usprawiedliwieù i tytu³ów ... a jak wtedy masz gówniany sprzêt i warunki, a i tak bierzesz kasê ... to witaj w wielkim klubie gównozjadów i nieudaczników ¿yciowych .
Jak wiesz ( lub jeszcze nie wiesz ) z moich postów, w tym zawodzie siê nie wychodzi z takiej kloaki zwanej obesran¹ nor¹ .... i na palcach jednej rêki mogê ci wskazaÌ te wybitne przypadki gdy komuœ siê uda³o "bo zrozumia³" ... ale tylko po to ¿eby dowieœÌ, ¿e to co piszê to regu³a, która jak to regu³a ... ma tylko kilka wyj¹tków. Ten zawód ma swój "próg wejœcia". Niezbyt wygórowany, ale nie na poziomie chiùskiego pistoletu, wentylatora w œcianie, przypadkowych materia³ów, mikro sprê¿arki, filtra z pieluchy, i ciep³a z "kozy" na wêgiel.
Natomiast w swoim domu mo¿esz sobie uprawiaÌ na w³asne potrzeby ró¿ne zawody ... mo¿esz np byÌ w³asnym lekarzem skoro masz apteczkê, a bia³y fartuch kupisz za grosze, mo¿esz byÌ, serwisantem AGD skoro masz œrubokrêt krzy¿akowy i kombinerki, mo¿esz byÌ
nawet mechanikiem samochodowym skoro to twĂłj samochĂłd i TY nim jeÂździsz.
Ja kolego @kadafi ... gdy psuje siĂŞ pralka, czy zmywarka, lub siada mi komputer, czy koĂączy Âżywot turbina w Dieselu ... raczej szukam pomocy specjalistĂłw, a nie tych co podobno majÂą jakieÂś tam narzĂŞdzia dostĂŞp do odpowiedniego forum w necie i ogromny zapaÂł . Mnie juÂż Âżycie naumiaÂło czym siĂŞ koĂączÂą durne chytre zachowania i takie pseudo oszczĂŞdnoÂści w ktĂłrych kumpel kupla zrobi coÂś taniej bo siĂŞ na tym trochĂŞ zna.
Dlatego mnie to raczej nie namawiaj do dziadowskich oszczêdnoœci. Te¿ nie lubiê przep³acaÌ i dawaÌ siê rolowaÌ. Te¿ szanujê zarobione pieni¹dze bo nie wypadaj mi z ty³ka jak siê schylam ... Ale kto szybko p³aci ,lub za ma³o p³aci ... p³aci dwa razy. Ja te¿ wiem kiedy op³aca siê naprawiaÌ samochody w ASO w profi warsztacie, a kiedy w szopie ... Tak siê jednak sk³ada, ¿e te naprawy w szopie maj¹ najwiêkszy wskaŸnik ch³amu i wulgarnej partaniny nawet jak na tym forum wszyscy s¹ tylko tymi, co robi¹ wszytko przepiêknie i bezb³êdnie |
 |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-07-18, 22:24
|
0
|
|
|

|
wrazle napisał/a: | przez wasze Pier@@@ o szopenie nie wiem czy do tego sata jest wymmienna dysza na 1,8 czy muszĂŞ inny pistolet? |
To jest tajna wiadomoœÌ. Producent j¹ ukry³ i nigdzie tego nie znajdziesz. Tu masz link do strony która nielegalnie œledzi poczynania SATA na œwiecie. Zapisz sobie gdzieœ bo link zniknie automatycznie za 10 .... 9 .... 8 .... 7 ....
http://www.sata.com./inde...itzpistolen&L=6
... i daj nam dalej uprawiaĂŚ pier.... lenie o szopenie ( co cokolwiek to jest ) |
 |
|
|
|