Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-22, 20:38
Autor Wiadomość
Bzyku 
Wysłany: 2008-05-11, 11:52   Z147 Opla (srebrny metalic) polegÂłem :(
0
UP DOWN

Witam,

By³em dobraÌ farbê srebrn¹ metalic symbol Z147, malowa³em jak zwykle :) czyli moimi gara¿owymi sposobami bez komory sprzêtem z dolnej pó³ki.

Pomalowane elementy s¹ innego koloru wysz³y o wiele jaœniejsze ni¿ te na aucie. Czy polerka ca³ego auta wraz z tymi nowymi elementami jakoœ zbli¿y te dwa ró¿ne kolory?

Co zrobiÂłem Âźle, przestrzegano mnie jedynie przed chmurkami ktĂłre na srebrnym mogÂą powstaĂŚ.

RozcieĂączenie bazy, zÂły lakier, zÂłe ciÂśnienie czy Âźle nakÂładana baza? co byÂło zÂłe :) Wszystko NOVOLa, lakier 2:1

ProszĂŞ o pomoc.

rbfm 
Wysłany: 2008-05-11, 13:33   
0
UP DOWN

Bzyku napisał/a:
Pomalowane elementy s¹ innego koloru wysz³y o wiele jaœniejsze ni¿ te na aucie. Czy polerka ca³ego auta wraz z tymi nowymi elementami jakoœ zbli¿y te dwa ró¿ne kolory?

nie

Bzyku napisał/a:
Co zrobiÂłem Âźle, przestrzegano mnie jedynie przed chmurkami ktĂłre na srebrnym mogÂą powstaĂŚ.

brak natrysku probnego, za duze cisnienie, za mala dysza, za duze rozcienczenie - zaloze sie ze wszystko na raz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Bzyku napisał/a:
RozcieĂączenie bazy, zÂły lakier, zÂłe ciÂśnienie czy Âźle nakÂładana baza? co byÂło zÂłe :) Wszystko NOVOLa, lakier 2:1

novol zawsze jest 1:1

Bzyku 
Wysłany: 2008-05-11, 16:14   
0
UP DOWN

A moÂżesz napisaĂŚ jak powinno wyglÂądaĂŚ malowanie elementu w srebrnym metalicu? zeby wyszÂło tak jak powinno.

kalbi 
Wysłany: 2008-05-11, 19:59   
0
UP DOWN

w RM-ie jest kilka fiszek do wyboru w tym kolorze, chyba ze 3 ró¿ne odcienie z tego co pamiêtam bo niedawno lakierowa³em ten sam kolor. Nie wiem czy w Novolu maj¹ do wyboru ró¿ne fiszki, czy lej¹ z podstawy od razu....

OgĂłlnie to ze srebrnymi to ciĂŞÂżko idealnie trafiĂŚ odcieĂą, proponuje przecieniowac kolejny element i po kÂłopocie...

rbfm 
Wysłany: 2008-05-11, 21:52   
0
UP DOWN

w novolu tez maja kilka alternatyw dla jednego koloru, ale nie do wszystkich

Bzyku 
Wysłany: 2008-05-12, 00:38   
0
UP DOWN

odcien byÂł dobierany na listek i byÂł taki sam. ZÂły dobĂłr farby nie wchodzi raczej w grĂŞ

[ Dodano: 2008-05-13, 20:54 ]

Tak to wyglÂąda, uwaga spore zdjĂŞcia po 1,5MB w rozdzielczoÂści 3488x2616 Âżeby byÂło coÂś widaĂŚ.

sawyer
Wysłany: 2008-05-13, 21:00   
0
UP DOWN

Bzyku napisał/a:
odcien byÂł dobierany na listek i byÂł taki sam. ZÂły dobĂłr farby nie wchodzi raczej w grĂŞ

Bzyku to metalik a nie akryl, poczÂątkujÂący zawsze pomaluje tak Âże bĂŞdzie inny odcieĂą, a odcieĂą jest zaleÂżny od multum rzeczy, poczytaj na forum, trzeba cieniowaĂŚ

kalbi 
Wysłany: 2008-05-13, 21:38   
0
UP DOWN

Bzyku napisał/a:

z kÂąta jest inny odcieĂą, na prosto jeszcze moÂże byĂŚ.

cieniowanie i tyle lub w ch... zabawy z dobieraniem itd itp,

Bzyku 
Wysłany: 2008-05-14, 12:27   
0
UP DOWN

No w³aœnie nie z ka¿dej strony jest Ÿle zale¿y z jakiego miejsca siê patrzy :) zrobi³em tak gdzie widaÌ ró¿nicê, Wiêc czeka mnie cieniowanie :) to bêdzie rzeŸ.
DziĂŞki za info. Pozdrawiam

piotrusiek
Wysłany: 2008-05-15, 22:39   
0
UP DOWN

Srebrne na kreske robi sie wtedy jak sie ma 100% pewnoÂśc koloru jeÂśli umiesz malowac i dobrze poloÂżyÂłeÂś baze to ci Âźle umieszali kolor ( do poprawy) na fiszce waÂżny jest kolor z przodu ,ale i z kÂąta !!! waÂżny teÂż jest klar bo rĂłwnieÂż i on moÂże zmieniac kolor .przy lakierowaniu boku najbezpieczniej jest cieniowac ,na masce ,dachu duÂżo moÂżna wytracic (zaÂłamania). osobiÂście maÂło robiÂłem novolem ale w bazie chyba ze sikkensa (konwencjonalnej ) przy perle musiaÂłem mocniej dolewac bo ziarno sie Âźle rozkÂładaÂło i wychodziÂło na biaÂło (straszne problemy z cieniowaniem ,musiaÂłem uÂżywac Âżywic do cieniowania)

mebArth 
Wysłany: 2008-05-16, 02:25   
0
UP DOWN

Jutro maluje SAXO tez silver (lakier oryginaÂł) - bÂłotnik do drzwi na ostro, woda DuPont. Ciekawe jak wyjdzie :) Nie cieniuje bo klient nie-pÂłatnik :P a rozbierac drzwi mi sie nie chce.

Postaram sie wrzucic foty jak nie zapomne aparatu.

rbfm 
Wysłany: 2008-05-16, 10:53   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Nie cieniuje bo klient nie-pÂłatnik :P

:razz: :razz: :razz:

wez go namow na cieniowanie. trzeba uczyc powoli klientow :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mebArth 
Wysłany: 2008-05-16, 15:57   
0
UP DOWN

No...obieli³em SAXO...ale z trudem. Do tego numeru kolory by³o 19 przyk³adek DuPonta, przewaznie bywa kilka a nie kilkanascie! Wybra³em 2 najbli¿sze, i pope³ni³em b³¹d. Na przyk³adce 1 by³o OK a na 2 za jasny. Wybra³em 1 bo by³ najbli¿szy. Po 2h grzania rozklei³em strucla i okaza³o sie ze mog³em wybrac wariant 2 (jaœniejszy) to by wskoczy³ 100/100. Klient by³ i mu sie BARDZO podoba ale nie mi.

ZostaÂło na przecieniowanie ale to dopiero jak sie uczepi i wrĂłci z reklamacjÂą. Strachu nie ma :)
Na polu wyglada lepiej...nie bije po oczach ale z 19 wariantĂłw na ostro to i tak niezÂły wynik :D

RB - To nie mój bajzel...mówi³em staremu ¿e pasuje wycieniowac bo silver i to w dodatku francowaty francuz to NIE...Wiêc nic dodac nic uj¹Ì. A to ciemniejsze bym spokojnie wycieniowa³ w po³owie jaki by ch....wy nie by³ bo drzwi d³ugie (2 os.)

onyx 
Wysłany: 2008-07-29, 10:59   
0
UP DOWN
zawsze o krok dalej

w R-M Opel 147, MA172.50 jak nic nie bylo wczesniej malowane z tej prĂłbki, na cieniowanie zawsze wchodzi. Jesli klient sobie nie zyczy cieniowania, no coz trzeba go przekonac... ;p

mebArth 
Wysłany: 2008-07-29, 15:30   
0
UP DOWN

OdgrzaÂłes kotleta....auto juz dawno jezdzi i klientowi sie podoba :D
RM nigdy nie wchodziÂł 100/100 zawsze byÂły jaja z kolorem ale moze to wina mieszlanika bo ja w tym rÂąk nie moczyÂłem. (RM)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu