Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
zawi3j
Wysłany: 2013-07-17, 23:56   Mazda 323, lakierowanie metalikiem
0
UP DOWN

Panowie, guzdram sie jak nie wiem co, nie mogĂŞ skoĂączyĂŚ mojego auta. Jutro jeÂśli pogoda dopisze mam zamiar polakierowac caÂłe auto. BedĂŞ lakierowaÂł teÂż wnĂŞki od drzwi i wnĂŞkĂŞ klapy bagaÂżnika. Niestety mam za maÂło miejsca aby polakierowaĂŚ wszystko razem
lakier bazowy: 11r sparkle green mazdy
bezbarwny: t4w premium 4444
podkÂład: t4w pik fuller szary
pistolet lare evolution lvlp 1.3, blok ckd w+m1000
Mam kilka obaw/pytaĂą
1. Czy jeœli rozrobie sobie bazê na ca³e auto a bêdê lakierowa³ w 2 turach (najpierw buda, a jak przeschnie to drzwi, zderzaki, klapa baga¿nika. b³otniki przód) bêdzie widoczna ró¿nica odcieni powiedzmy jeœli bude polakieruje rano a reszte elementów wieczorem?
2. Jak aplikowaĂŚ lakier metaliczny aby dobrze uÂłozyĂŚ ziarno?
3. poÂłoÂżenie pionowe/poziome elementu na stojaku ma znaczenie ?
4. Jak unikn¹Ì chmurzenia, i jak je rozpoznaÌ na po³o¿onej bazie, jak naprawiÌ ??

ProsiÂłbym o jakieÂś ostatnie porady :-) tylko nie odsyÂłajcie mnie do "majstra". Na co zwrĂłciĂŚ najwiĂŞksza uwagĂŞ

robertwystep 
Wysłany: 2013-07-18, 16:28   
+1
UP DOWN

1. Nic sie nie stanie.
2.1 warstwa na przypyÂłke nastĂŞpnie peÂłna wylana warstwe. Jak nie pokryje ci na 2 warstwie to walisz nastĂŞpna. Na koncu dajesz wypylonÂą ja robie w ten wÂłaÂśnie sposĂłb.
3.Tak ma. Jak np maska leÂży poziomo na jakimÂś stole to jest WiĂŞksze prawdopodobiĂŞĂąstwo Âże bĂŞdziesz miaÂł wiĂŞcej wtrÂąceĂą. Jak na pion to juÂż nie ma tego problemu. Ja sobie zrobiÂłem specjalny stojak na maske. 2 koziolki przykrecam maske do nich w miejscu gdzie masz Âśruby mocujÂące maske do tych zawiasĂłw. Maska stoi w pionie i jest git. MoÂże amatorsko troche ale efekt jest zawsze o niebo lepszy niÂż jak bym lakierowaÂł maske w poziomie.
4. Po prostu kÂładÂź bazÂą musisz lakierowaĂŚ rĂłwno nie pryskasz troche tu troche tam. Tylko rĂłwnomiernie rozprowadzasz materiaÂł po caloÂści. na koniec wypyÂłka jak juz masz pokryte..
.Powiem ci kolego ¿e ja najpierw lakieruje wnêki, na nastêpny dzieù zamykam drzwi i lakieruje tylko elementy co s¹ na zewn¹trz. Jak masz ma³o miejsca to bym lakierowa³ na 2 tury a nawet wiêcej. Bo pamiêtaj jak lakierujesz ca³oœÌ jest spore zapylenie w warsztacie i bêdziesz mia³ wiêcej syfków oczywiœcie mo¿na zrobiÌ korekte po wyschniêciu bazy bierzesz papier p1200 i usuwasz defekt. Potem pokrywasz jeszcze raz to i jest spoko. Ale mówiê co lepiej na kilka tur jak nie masz dobrej wentylacji i masz ma³y warsztat.

kadafi 
Wysłany: 2013-07-18, 17:18   
0
UP DOWN

:spoko:

zawi3j
Wysłany: 2013-07-18, 19:09   
0
UP DOWN

DziĂŞki wÂłaÂśnie koĂączĂŞ, buda juÂż polakierowana schnie od 2 godzin a teraz walcze z resztÂą

robertwystep 
Wysłany: 2013-07-18, 20:33   
0
UP DOWN

wrzuĂŚ fotki jak wyglÂąda po lakierowaniu. Pochwal sie:)

zawi3j
Wysłany: 2013-07-18, 21:54   
0
UP DOWN

Jutro wrzuce przed chwilk¹ wyszed³em z gara¿u, buda jak buda 3 firanki bo chcia³em za dobrze, a reszta to jutro sie okaze pewnie du¿o polerowania bedzie ale có¿, cz³owiek uczy sie na b³êdach i g³upocie :help:

robertwystep 
Wysłany: 2013-07-18, 22:15   
0
UP DOWN

zawi3j napisał/a:
Jutro wrzuce przed chwilk¹ wyszed³em z gara¿u, buda jak buda 3 firanki bo chcia³em za dobrze, a reszta to jutro sie okaze pewnie du¿o polerowania bedzie ale có¿, cz³owiek uczy sie na b³êdach i g³upocie :help:

DokÂładnie.

zawi3j
Wysłany: 2013-07-19, 12:57   
0
UP DOWN

Kurde, lipa jak .... zwaÂżyÂło mi sie na klapie bagaÂżnika w okolicach zamka zeszlifowaÂłem to do rĂłwna gdzie niegdzie przeszlzif do podkÂładu, nie bĂŞdĂŞ lakierowaÂł caÂłej dolnej belki klapy tylko mam zamiar to wycieniowaĂŚ w okolicach tego zamka a po caÂłoÂści przelecieĂŚ bezbarwnym.
przez przypadek dzisiaj do ok 100 ml bazy dolaÂłem ~8 ml rozcieĂączalnika akrylowego co teraz ? :help:

Powinienem pokryĂŚ tam gdzie sie waÂżyÂło podkÂładem akrylowym ? czy pruszyĂŚ bazÂą ?

Po jakim czasie moge ponownie lakierowaĂŚ ? skoĂączyÂłem lakierowaĂŚ wczoraj ok. 22

rogal-master1
Wysłany: 2013-07-19, 13:32   
0
UP DOWN

Jezeli tylko baze podniosÂło bez podkÂładu przytrzyj 800 1000 i prusz delikatnie na sucho pierwsze warstwy jak bedzie ok to normalnie nie za grubo w to miejsce :D

zawi3j
Wysłany: 2013-07-19, 13:37   
0
UP DOWN

ale na to byÂł wylany teÂż klar, zauwaÂżyÂłem to dopiero rano :/ Âże takie dziadostwo sie porobiÂło:/
co z kwestiÂą zÂłego rozcieĂączalnika ?

rogal-master1
Wysłany: 2013-07-19, 13:41   
0
UP DOWN

Aaaa to jak klar to inna bajka a klar tez poszedÂł do gĂłry czy tylko baza ?

zawi3j
Wysłany: 2013-07-19, 13:42   
0
UP DOWN

wydaje mi sie Âże tylko baza teraz juz jest to wyszlifowane tam gdzie bylo do gĂłry to wyczyÂściÂłem do podkÂładu.
musze teraz przypruszyĂŚ bazÂą ten zmatowiony klar Âżeby to jakoÂś wycieniowaĂŚ. czy mi sie tylko teraz ten klar nie powaÂży ?

rogal-master1
Wysłany: 2013-07-19, 13:43   
+1
UP DOWN

tooo zapodkÂładuj to miejsce ale jutro niech to wyschnie jeszcze trochu.... i podkÂładuj tez tak delikatne warstwy bo jak przylejesz to sie pogryzie to wszystko i dalej bedzie lipa :D

zawi3j
Wysłany: 2013-07-19, 13:47   
0
UP DOWN

dobra to czekam niech to g*** wyschnie Âżeby nie narobiĂŚ wiekszego dziadostwa :/ Jet jakiÂś dobry patent na spolerowanie zaciekĂłw i firanek ?

http://professional.novol.pl/akademia/20.jpg coÂś takiego mam tylko Âże wiĂŞksze, ale nie porobiÂło jakiÂś oczek, i drugi to taka fala

rogal-master1
Wysłany: 2013-07-19, 17:25   
+1
UP DOWN

jak wyschnie dobrze nakladasz delikatnie cienko warstwe szpachlu poza zlewke po bokach i wtedy przycierasz 1500 jak szpachel zachnie trzesz samÂą zlewkĂŞ a nie klar po bokach

lakiernikgryzli
Wysłany: 2013-07-19, 23:12   
0
UP DOWN

lub 1500 na klocka i tez mozesz delikatnie przycierac potem 2000 i 2500 i polerka albo zlewke tasma okleic i tez przycierac....

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-07-19, 23:20   
0
UP DOWN

zawi3j,
PonoĂŚ nie robienie zaciekĂłw lakiernikiem nie czyni... tak projekter napisaÂł,,, no +/-

Ale nie robienie zaciekĂłw to poczatek normalnoÂści na poczatku drogi lakiernika.

Zacznij od 1200..... a kiedy skonczyĂŚ i przeskoczyc na 1500/2000... to juÂż musisz nabraĂŚ doswiadczenia.

Moim zdaniem bedzie widac ten zaciek i firanĂŞ, wiec????
800 i klocek.
I od nowa lakierowanie,,, tym razem bez zaciekĂłw i firanek.

Jak nie robic zaciekĂłw i firanek?

DopasowaÌ cisnienie pracy pistoletu , iloœÌ materialu i ... lepkosc produktu tak, aby aplikowana warstwa by³a cienka, równomierna i,,, nie generowa³a nam zacieków rozlewaj¹c sie przy tym chetnie ;) ;)

To jest taki myk gdzie szklem dupsko podcierasz,,, ale jak ostroznie to i straty bĂŞda znikome.
Dasz radĂŞ. Kombinuj.

zawi3j
Wysłany: 2013-07-20, 09:54   
0
UP DOWN

kur*** ale czÂłowiek gÂłupi jest panowie co zrobiĂŚ zrobiÂłem mikro przecierke, musze lakierowaĂŚ to czy jest inny patent na to ? nie chciaÂłbym lakierowaĂŚ caÂłoÂści bo to duÂży element jest:/ ale teÂż chce zeby to Âładnie wyglÂądaÂło...

rogal-master1
Wysłany: 2013-07-20, 10:00   
0
UP DOWN

Noo trzeba lakierowac :/ ale zapoleruj to i zobacz jak wyglÂąda moze przeÂłkniesz to :D

zawi3j
Wysłany: 2013-07-20, 10:03   
0
UP DOWN

nie przeÂłkne, bo mnie to wkur**** a gdyby zrobiĂŚ tak jakby "plamk"e z bazy i "plamke" klarem i rozcieĂączalnik do cieniowania ? A pĂłxniej zapolerowaĂŚ? mazda jest 3 drzwiowa a to jest na tym tylnym nadkolu przy lampie nie widaĂŚ tego jak jest rozpolerowane ale mnie draÂżni
w sumie plamka malutka moÂże 0,5cm na 0,2 cm

rogal-master1
Wysłany: 2013-07-20, 10:05   
0
UP DOWN

Too jak nie widac to w czym problem?
Tak¹ przecierke nalezy odizolowac podkladem mokro na mokro i dopiero wtedy baza bo inaczej moze zacz¹Ì sie podnosiÌ...
Zostaw to i po sprawie....
WeÂź jakiegos kolege i zapytaj czy coÂś widzi na tym blotniku i jak nie zobaczy tego bedzie ok :D ^^

zawi3j
Wysłany: 2013-07-20, 10:10   
0
UP DOWN

dobry pantent, jeden zaciek zszed³ ciekawe czy bedzie go widaÌ, jak najlepiej morke usun¹Ì ? papier 1200 i stopniowo w góre na maszynke czy sama polerka wystarczy ?

rogal-master1
Wysłany: 2013-07-20, 10:45   
0
UP DOWN

Nie rób 1200 na wode bo nie wyjdziesz z rys poleruj¹c... WeŸ max 1500 na kostkê i bedzie... i to dos³onie tylko zeby œci¹Ì morke i potem juz 2000 na klocku i 2500 i bedzie git....

zawi3j
Wysłany: 2013-07-21, 11:03   
0
UP DOWN

mora wypolerowana, zacieki usuniĂŞte 2 bez Âśladu jeden lekko widaĂŚ

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu