Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
seeb29
|
Wysłany: 2008-05-13, 12:18 uÂłoÂżenie ziarna w bazie
|
0
|
|
|
|
Witam,
wyszla mi dosyc spora ró¿nica w ulo¿eniu ziarna alu w bazie,
lakier na oplu ciemne bordo z ma³¹ iloœcia i gleboko osadzonymi ziarnami , a wysz³o za jasno i jakby za du¿o ziarna, cisnienie 2bary, rozcienczone 1:1, warstwy 3, grunt czarny,
poza tym jeszcze nie trafili z odcieniem, w tym kolorze sÂą 3 - dali 1 czyli najjaÂśniejszy?
pewnie mi go troche przyciemniÂą ale co z ziarnem?
jak nakÂładac baze aby ziarno tak nie wychodziÂło? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-13, 13:37
|
0
|
|
|
|
seeb29 napisał/a: | jak nakÂładac baze aby ziarno tak nie wychodziÂło? |
najpierw bym zaczal od poprawnego dobrania koloru a pozniej bym sie ewentualnie martwil. moze po prostu nalali ci z receptury w ktorej wlasnie takie ziarno wystepuje? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-05-13, 21:57
|
0
|
|
|
|
seeb29 napisał/a: | poza tym jeszcze nie trafili z odcieniem, w tym kolorze sÂą 3 - dali 1 czyli najjaÂśniejszy? |
a co zawoziÂłeÂś do mieszalni Âżeby dobrali lakier??
ja ogĂłlnie jadĂŞ do mieszalni po fiszki, sprawdzam do sÂąsiedniego elementu, ktĂłra najlepiej pasuje, jeÂśli jest "idealna" to nie cieniuje.
jeÂśli zawiozÂłeÂś, np. klapkĂŞ wlewu paliwa lub inny element, ktĂłry nie jest sÂąsiednim do lakierowanego to nie ma co siĂŞ dziwiĂŚ (moÂże wczeÂśniej byÂł juÂż lakierowany i cieniowany). Teraz ciĂŞÂżko trafiĂŚ samochĂłd nielakierowany. |
|
 |
piotrusiek
|
Wysłany: 2008-05-13, 22:04
|
0
|
|
|
|
wedÂług mnie Âźle dobrali ci kolor ,podejrzewam Âże to baza konwencjonalna to rĂłwnieÂż moÂże miec wpÂływ na kolor technika nakÂładania ( w bazach wodnych ktĂłrymi ja maluje juÂż ten problem nie wystĂŞpuje )
Ja bym na twoim miejscu zrobi³ 2 natryski próbne - 1 na pó³ sucho (wypruszyc )a 2na pó³ mokro i porówna³bym je ze sob¹ .jeœli nadal bêd¹ sie ró¿nic od auta ,to oddaj lakier do poprawienia w mieszalni (masz prawo do reklamacji na podstawie próbek !!!)
ale jeÂśli lakier byÂł dorabiany z numeru to raczej na 99 % iloÂśc ziarna jest odpowiednia ,chyba Âże ktoÂś przelaÂł w mieszalni!!! |
|
|
|
 |
Norbert
|
Wysłany: 2008-05-13, 23:20
|
0
|
|
|
|
Witam. Na Twoim miejscu zobilbym natrysk probny w technice jaka napisales i tym samym cisnieniem na bazie ktora posiadasz. Nastepnie zamowil inne warianty tej bazy, powiedzmy w ilosci mozliwej do uzyskania receptury, i ponowil natryski probne na karty testowe. Wszystko porownal wraz z ulozeniem ziarna. Jezeli okaze sie ze ziarno jest ulozone dokladnie tak samo w kazdym z testow - wybralbym wtedy najlepszy kolor i probowal uzyskac poprawne rozlozenie aluminium poprzez zmiany cisnienia. Piotrusiek ma racje z napylaniem, uwazaj tylko na suchy odkurz... to tez zmienia wizualny efekt ulozenia bazy pod lakierem. Z drugiej strony, mimo tego ciemnego podkladu, zastanow sie czy baza wystarczajaco pokryla miejsce naprawy. Na transparentnych kolorach, zwlaszcza bordo Renault czy Opla, niepokrycie podkladu objawia sie wlasnie jasniejszym kolorem. Zacznij od poprawnie wykonanej karty testowej. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-05-14, 00:08
|
0
|
|
|
|
MiaÂłem kiedys zielonego Passata pereÂłke. RobiÂłem 3 natryski na oryginalmym rozpuszczalniku standoxa - kazdy inny wyszedÂł. W koncu zmieniÂłem rozpuszczalnik na NIEORYGINALNY i kurcze ZONK bo ziarenko i kolor wszedÂł 100/100.
Nawet dobrze dobranÂą baze mozna zepsuc brakiem wprawy. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
seeb29
|
Wysłany: 2008-05-14, 08:43
|
0
|
|
|
|
Do mieszalni przyjechaÂłem samochodem i lakier mieszaÂł sam szefo bo ktoÂś tam byl na chorobowym,
karta testowa: rozumiem Âże na blache podkÂład+baza+klar,
jeszcze jedno , jakim strumieniem (szeroki, okrÂągÂły, pÂłaski) malowaĂŚ baze?
dziĂŞki za dobre rady |
|
|
|
 |
ÂŁukasz79
|
Wysłany: 2008-05-14, 11:54
|
0
|
|
|
|
OczywiÂście, Âże najlepiej okrÂągÂłym Czy to zapytanie nie powinno byĂŚ zadane w dziale poniÂżej, "Jestem amatorem" ? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-14, 13:09
|
0
|
|
|
|
buhahaha.... a jaki to ten okragly strumien jest ????? chyba taki na zbyt malym cisnieniu |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-05-14, 15:36
|
0
|
|
|
|
seeb29 napisał/a: | jakim strumieniem (szeroki, okrÂągÂły, pÂłaski) malowaĂŚ baze?
|
Otwierasz maxymalnie strumien zeby byÂła "miotÂła" i to tyle. |
|
|
|
 |
Norbert
|
Wysłany: 2008-05-14, 19:03
|
0
|
|
|
|
Witaj Seeb. Wszystkie natryski probne zrob oczywiscie na blache w sposob jaki napisales (podklad, baza, klar). Jezeli blacha jest znakowana to przy okazji zobaczysz jakie krycie ma ta baza. Nie staraj sie zalac blachy baza, po prostu nakladaj warstwy dokladnie takie jakie stosujesz na samochodzie - wtedy wyjda mozliwosci krycia tego koloru. Cisnienie 2 bary, rozkres pistolet tak aby atomizowal farbe w sposob jaki malujesz samochod. Nie zmieniaj szerokosci strumienia, zachowaj takie ustawienia jakie zastosujesz na samochodzie. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
ÂŁukasz79
|
Wysłany: 2008-05-14, 21:17
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | buhahaha.... a jaki to ten okragly strumien jest |
UÂżyÂłem tylko sarkazmu |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-14, 21:53
|
0
|
|
|
|
Cytat: | UÂżyÂłem tylko sarkazmu |
wiem |
|
|
|
 |
ÂŁukasz79
|
Wysłany: 2008-05-15, 20:38
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
tomimoto
|
Wysłany: 2008-05-20, 21:29
|
0
|
|
|
|
Witaj Seeb.
napisz z jakiej firmy masz te lakiery i jaki to jest nr lakieru tego opla 549, czy inny.
W tych kolorach moÂże byĂŚ problem z odcieniem poniewaÂż producenci zalecajÂą uni baze( nr od 300 do 313) pod wÂłaÂściwa baze metalizowanÂą czy perÂłowÂą,
przewaÂżnie te borda sÂłabo kryjÂą, jeÂśli z tym sie uporasz to albo za suchy natrysk kolejnych warstw albo zÂłe ziarno
Ci wlali w miezszalni. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-05-21, 00:29
|
0
|
|
|
|
Kazde bordo sÂłabo kryje, dlatego jak widze bordo to kupuje czerwony podkÂład albo barwie szary zlewkami. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
seeb29
|
Wysłany: 2008-05-21, 14:49
|
0
|
|
|
|
Witam Tomimoto
zgadza sie, to kolor 549 a lakier z Novola,czyli tak jak piszecie kijowo kryje, ale teraz zanim coÂś pomaluje to bez natrysku prĂłbnego ni huha,
to co juz pomalowaÂłem zmatuje i prysne drugi raz, |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-21, 17:04
|
0
|
|
|
|
kazdy lakier kryje dobrze pod warunkiem ze sie stosuje podklad w odpowiedniej szarosci !!!!!! |
|
|
|
 |
Norbert
|
Wysłany: 2008-05-21, 20:59
|
0
|
|
|
|
To prawda. Szarosci spektralne Seeb to podstawa. Poszukaj w internecie lub swojej mieszalni. Powinni posiadac palete dziesieciu kolorow oraz ich odcieni, pod ktore nalezy stosowac odpowiednia szarosc podkladu - wtedy na pewno zmniejszysz zuzycie bazy i unikniesz wspomnianych klopotow. Nawet z kolorem bordo. Szarosci jest okolo 4-5 rodzajow wiec nie jest to klopotliwe. Wiecej zabawy z barwieniem podkladu niz to warte. Pozdrawiam. |
|
|
|