Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:26
Autor Wiadomość
kpopis
Wysłany: 2008-05-14, 10:59   Fundusze strukturalne UE
0
UP DOWN

ostatnim czasie wÂśrĂłd PolakĂłw zajĂŞtych zarabianiem pieniĂŞdzy na wÂłasnÂą rĂŞkĂŞ najczĂŞstszym tematem rozmĂłw, poza rewelacjami proponowanymi przez Ministerstwo FinansĂłw oraz ZakÂład UbezpieczeĂą SpoÂłecznych, sÂą bez wÂątpienia fundusze strukturalne. Czy ktos z was probowal badz otrzymal pomoc finansowa z UE?

piotrusiek
Wysłany: 2008-05-14, 23:23   
0
UP DOWN

w mojej okolicy jedna w³aœcicielka zak³adu miêsnego rozbudowywa³a go korzystaj¹c z tych funduszy dostosowuj¹c go do unijnych norm , nieŸle sie zad³u¿y³a czekaj¹c na kolejne transze dotacji które sie opóŸnia³y , dziœ ona jest na bruku z niez³ymi d³ugami , firma posz³a pod m³otek ,ludzie do zwolnienia, i tak sie skoùczy³o.
kilka lat temu te¿ myœla³em o dofinansowaniu z unii , ale po d³ugich namys³ach i zasiêganiu wielu informacji zrezygnowa³em bo, po pierwsze musia³em miec swoje œrodki na rozwój ( potem mia³y byc zwracane ) po drugie ,przy najbli¿szych okazjach kontrole ró¿nych s³u¿b ,którzy bêd¹ albo zachwyceni z twoich postêpów albo doprowadz¹ do zamkniêcia interesu .
ÂŻyjemy w takim kraju ,Âże przedsiĂŞbiorca postrzegany jest jako zÂłodziej i kombinator ,ale jeÂśli masz ochotĂŞ prĂłbowac to Âżycze ci powodzenia a mojÂą wypowiedÂź potraktuj jako odrobine doÂświadczenia i nie dac sie wykoĂączyc jakiemuÂś mÂściwemu urzĂŞdasowi. :wink:

lukas
Wysłany: 2008-05-15, 14:16   
0
UP DOWN

Z t¹ drobiagowoœci¹ urzêdasów to piotrusiek ma racjê, mo¿na zgin¹Ì w walce z nimi. A jeœli chodzi o dofinansowanie to musisz nieŸle poszperaÌ po przeró¿nych funduszach i próbowaÌ dopasowaÌ siê ze swoim celem do ich oczekiwaù. Z tego co mi wiadomo to np. na dzieù dzisiejszy raczej odpadaj¹ inwestycje proekologiczne bo podobno skoùczy³y siê fundusze na ten cel ale mogê siê myliÌ, zawsze warto jeszcze popytaÌ bo taki cel w naszej bran¿y nasuwa siê samoistnie, np. zakup kabiny czy myjki.
PaĂąstwo niby chce te Âśrodki wykorzystywaĂŚ a nie za bardzo to uÂłatwia. Ich pomoc sprowadza siĂŞ do jakiejÂś maÂłej kampanii promocyjnej i to wszystko. Dzisiaj w radio sÂłyszaÂłem reklamĂŞ funduszu "innowacyjna gospodarka" moÂże tu jakoÂś udaÂłoby siĂŞ wpasowaĂŚ, ale wydaje mi siĂŞ Âże ta kasa raczej skierowana jest do producentĂłw.

ewa 
Wysłany: 2008-05-15, 23:35   
0
UP DOWN

od kilku lat "namierzam " czy coÂś moÂżna wykorzystaĂŚ majÂąc niewielki warsztat,ale jak dotÂąd nic siĂŞ nie trafiÂło . problem nie tylko w biurokarcji ,ale rĂłwnieÂż w wysokoÂści ewentualnej "pomocy" . nawet w przypadku inwestycji "ekologicznych" minimalna kwota byÂła zbyt wysoka jak na nasze potrzeby i moÂżliwoÂści.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu