Autor |
Wiadomość |
 |
prikso
|
Wysłany: 2013-08-02, 12:14 Lakierowanie- odpryski
|
0
|
|
|
|
Witam
ByÂłem dzisiaj w mieszalni lakierĂłw po zaprawkĂŞ , natomiast osoba sprzedajÂąca tam poradziÂła mi , by te ubytki lakieru na drzwiach pomalowaĂŚ pistoletem, a nie zaprawkÂą.
Po chwili namysÂłu poprosiÂłem by zrobiÂł mi zaprawkĂŞ i lakier do pistoletu.
I tu moja proœba do was, osób które zajmuj¹ siê lakierowaniem, czy moglibyœcie mi powiedzieÌ jak móg³bym to zrobiÌ sam ? Sprzedawca mi mówi³ m.in jak ale doœÌ nie zrozumiale ;/
Nie bĂŞdĂŞ malowaĂŚ caÂłych drzwi, tylko do listwy od doÂłu. A czy maskĂŞ musiaÂłbym caÂła malowaĂŚ czy tylko kawaÂłek ?
OtrzymaÂłem w lakierni coÂś takiego :
    |
|
|
|
 |
Bombel
|
Wysłany: 2013-08-04, 00:21
|
0
|
|
|
|
Takich odpryskĂłw nie zrobisz tym co dostaÂłeÂś tak Âżeby nie byÂło widaĂŚ.
Tu trzeba zrobiĂŚ normalnÂą naprawĂŞ a to jak tego nie ogarniasz powaÂżna akcja i brakuje ci jeszcze duzo gratĂłw.
Po krótce. Trzeba to wszystko rozszlifowaÌ, poci¹gn¹Ì szpachlówk¹, zapodk³adowaÌ, dopiero na podk³ad pójdzie baza któr¹ dosta³eœ i na koùcu klar. Ja to tak napisa³em w skrócie ale w praktyce tych czynnoœci jest du¿o wiêcej i jeszcze sporo byœ musia³ dokupiÌ.
Da siê to zrobiÌ ale musisz mieÌ wielk¹ wolê studiowania forum w poszukiwaniu co i jak siê robi i przedewszystkim czym. Na koùcu jak zapytasz o szegó³y to wiele osób ci podpowie. Teraz jak pytasz to nawet nie wiadomo od czego zacz¹Ì ¿eby ciê naprowadzic na dobry kierunek.
Masz jeszcze opcjê aby wzi¹Ì pêdzelek i pêdzelkiem zaciapaÌ odpryski a póŸniej klarem. Niektórzy tak sobie robi¹. |
|
|
|
 |
dav91
|
Wysłany: 2013-08-04, 02:22
|
0
|
|
|

|
Bombel napisał/a: | Masz jeszcze opcjĂŞ aby wzi¹Ì pĂŞdzelek i pĂŞdzelkiem zaciapaĂŚ odpryski a póŸniej klarem. NiektĂłrzy tak sobie robiÂą. |
Jak masz to "zaciapaĂŚ" jak kolega doradziÂł to lepiej w ogĂłle tego nie rĂłb. Przestudiuj forum i postaw sobie pytanie czy sprostasz wyzwaniu |
|
|
|
 |
prikso
|
Wysłany: 2013-08-04, 12:12
|
0
|
|
|
|
Napisze jak to rozumuje, a Wy napiszcie czy dobrze i czy wszystko uj¹³em ..
1- maskowanie auta, w moim wypadku, ca³oœÌ z wyj¹tkiem maski i drzwi kierowcy
2- odtÂłuszczenie tych elementĂłw za pomocÂą zmywacza do silikonĂłw
3- rozszlifowanie odpryskĂłw p150 -> p240 ->p320
4- przetarcie zmywaczem do silikonĂłw i wytarcie rĂŞcznikiem papierowym
5- jeÂśli w niektĂłrych miejscach widaĂŚ blachĂŞ to trzeba pryskaĂŚ podkÂładem czy od razu szpachla ?
6- szpachlowanie ( posiadam szpachle NOVOL universal )
7- szlifowanie szpachli p150 -> p240 -> p320
8- przetarcie zmywaczem i wytarcie rĂŞcznikiem ( czy po szpachli moÂżna przecieraĂŚ tym zmywaczem do silikonĂłw ? )
9- naÂłoÂżenie podkÂładu na szpachlĂŞ ( jedna warstwa czy ile ?)
10- szlifowanie podkÂładu na mokro p400 -> p600
11- przetarcie zmywaczem i wytarcie rĂŞcznikiem
12- przetarcie Âściereczka antystatyczna - potrzebne ?
13- wymieszanie rozcieĂączalnika bazowego z kolorem
14- naÂłoÂżenie bazy na podkÂład ( ile warstw ? )
15- mieszanie utwardzacza z lakierem
16- naÂłoÂżenie lakieru ( cala maska i caÂłe drzwi ? )
Tak wiĂŞc tak to widzĂŞ, czy dobrze ?
Co musiaÂłbym zakupiĂŚ ?
-Na pewno podkÂład, ale jaki? do akrylu? moÂże byĂŚ w sprayu ?
- Âściereczka antystatyczna jeÂśli potrzeba
I najwaÂżniejsze pytanie, jaki pistolet z dysza? moÂże byĂŚ jakiÂś chiĂączyk na to jedno malowanie czy nie bardzo
|
|
|
|
 |
Bombel
|
Wysłany: 2013-08-04, 13:11
|
0
|
|
|
|
eeee widzĂŞ Âże chyba dasz radĂŞ
1-2 OK
3. masz jak¹œ maszynkê na kr¹¿ki?
4 Ok
5. moÂże byĂŚ od razu szpachlĂłwka
6-7 te gradacje po podajesz na maszynĂŞ czy rĂŞcznie?
8.ok
9. podkÂład akrylowy lub mĂłgÂłby byĂŚ teÂż epoksydowy (lepiej) - warstw 2
10-12 OK ale za grube papiery, P800-1000
13-16 OK ale to juz bĂŞdzie wymagaÂło od ciebie jeszcze doszukania informacji bo nie wiem czy chcesz robiĂŚ bazÂą miejscowo (szukaj o cieniowaniu) czy caÂłe elementy na krechĂŞ.
Na jedno malowanie pistolet z PRC moÂże byĂŚ (do 200 zÂł jest wybĂłr w mieszlniach). Dysza 1,4 ale bĂŞdzie problem z podkÂładem, chyba Âże zdecydujesz siĂŞ na epoksyd to moÂże ci siĂŞ udaĂŚ.
PodkÂład w sprayu - NIEEEE |
|
|
|
 |
prikso
|
Wysłany: 2013-08-04, 17:27
|
0
|
|
|
|
mam maszyny, ale myÂślaÂłem o rĂŞcznym szlifowaniu..
co do 13-16 to myÂślaÂłem by pomalowaĂŚ tak jak zaznaczyÂłem na zdj.
Czarny - odpryski
Czerwony - kreska do której malowaÌ ca³oœÌ
 |
|
|
|
 |
prikso
|
Wysłany: 2013-08-08, 14:45
|
0
|
|
|
|
odpryski zeszlifowane, szpachla rownieÂż, czas na podkÂład, ale jak to zrozumieĂŚ ? ;/
4+1+5: 10% podklad
4+1+10: 20% grunt
yyy, jak mam rozrobiĂŚ ?
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-08-08, 17:40
|
+1
|
|
|

|
prikso napisał/a: | yyy, jak mam rozrobiĂŚ ? |
4:1 + 10% rozcieĂączalnika
4:1 + 20% rozcieĂączalnika
Czyli do 100ml. podk³adu dodajesz 25ml. utwardzacza i na ca³oœÌ mieszanki (125 ml.) dodajesz 10% lub 20% rozcieùczalnika
Przy 10% rozcieĂączalnika podkÂład jest jako wypeÂłniacz a przy dodaniu 20% rozcieĂączalnika jest jako izolator.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
prikso
|
Wysłany: 2013-08-08, 19:28
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki |
|
|
|
 |
prikso
|
Wysłany: 2013-08-08, 20:52
|
0
|
|
|
|
a jeszcze takie pytanko , po zapodkÂładowaniu dwoma cienkimi warstwami, matujĂŞ wodnym papierem tylko ten podkÂład czy dana powierzchnie do kÂładzenia bazy ? |
|
|
|
 |
prikso
|
Wysłany: 2013-08-09, 18:50
|
0
|
|
|
|
Sorki, Âże post pod postem, ale lepiej siĂŞ upewniĂŚ
do czarnej kreski matuje papierem wodnym p800 pod bazĂŞ, a wyÂżej p2000 lekko Âścieram stary lakier, by potem pokryĂŚ caÂła maskĂŞ ?
 |
|
|
|
 |
tomek70
|
Wysłany: 2013-08-10, 07:39
|
0
|
|
|
|
Jak bêdziesz k³ad³ klar na ca³¹ maskê , to wszystko szlifuj p1000. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-08-10, 11:44
|
0
|
|
|

|
prikso napisał/a: | wyÂżej p2000 lekko Âścieram stary lakier, |
Maksymalnie to moÂżesz stosowaĂŚ 1500 poniewaÂż powyÂżej tej "gruboÂści" nie bĂŞdziesz juÂż miaÂł tzw. "przyczepnoÂści" ÂświeÂżego lakieru do zmatowanego podÂłoÂża |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2013-08-10, 19:52
|
0
|
|
|

|
Robertlodz09 napisał/a: | Maksymalnie to moÂżesz stosowaĂŚ 1500 poniewaÂż powyÂżej tej "gruboÂści" nie bĂŞdziesz juÂż miaÂł tzw. "przyczepnoÂści" ÂświeÂżego lakieru do zmatowanego podÂłoÂża | teoretycznie tak,a praktycznie roznie bywa...ja kiedys jechalem 2k,w sumie do teraz sobie czasem przejade przy jasnych kolorach i nie zauwazylem jeszcze zadnego problemu . |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2013-08-10, 20:31
|
0
|
|
|

|
Ostatnio u¿ywa³em z³ota/miedzian¹ w³ókninê z 3m i pastê matuj¹c¹ z presty. I jest ok. |
|
|
|