Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
usien
Wysłany: 2013-08-06, 01:39   Jaka pompa do butli 270 L ?
0
UP DOWN

Witam , jestem tu nowy :)

Mam do Was pytanko bo mam ju¿ wiêkszoœÌ do budowania w³asnego kompresora tylko potrzebuje pompy .
I tu jest pytanie , bo ma to sÂłuzyc do malowania jak i uzytkowania " gana" .
Lepiej zeby to byÂły dwie sprĂŞÂżarki po 2 cylindry czy jedna dwucylindrowa V .
Silnik mam dosc dobry bo produkcji TAMEL o mocy 4kW.

ProszĂŞ o propozycje jakie sprĂŞÂżarki/ ka ?
Dodam ze puki co mam 750zl . do wydania

Mariko12 
Wysłany: 2013-08-06, 10:57   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

http://allegro.pl/pompa-s...3405564798.html
idealna wrĂŞĂŚz do butli i silnika :spoko:

usien
Wysłany: 2013-08-06, 11:13   
0
UP DOWN

Wszystko fajnie tylko ta cena trochu mi nie odpowiada , bo chce jeszcze pistolety kupic , ale mam upatszone cos takiego ale chyba bedzie za sÂłabe do mojej butli : http://allegro.pl/pompa-s...3437232355.html albo cos takiego
http://allegro.pl/pompa-s...3390734934.html

Mariko12 
Wysłany: 2013-08-06, 11:37   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

Jak juÂż to bierz tÂą 1, ale wydajnoÂśc ma mniejszÂą, ;/ No ale jak chcesz jeszcze pistolety kupiĂŚ to bierz tÂą Abac-a :roll:

tomek70
Wysłany: 2013-08-06, 12:23   
0
UP DOWN

usien napisał/a:
http://allegro.pl/pompa-s...3437232355.html
Jednocylindrowa , dwutÂłokowa. To chyba jakiÂś wyÂższy model.

usien
Wysłany: 2013-08-06, 12:25   
0
UP DOWN

kurde bo na aukcji nic nie pisze ze do tego abaca czy jest czy nie ma koÂła pasowego ? Jak myslicie ?

Mariko12 
Wysłany: 2013-08-06, 13:03   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

Najlepiej jak zadzwonisz i siĂŞ zapytasz :tak:

usien
Wysłany: 2013-08-06, 13:15   
0
UP DOWN

Dzis jade u siebie w miescie czegos poszukac moze maja jakies dobre ceny gdzies

KK 
Wysłany: 2013-08-06, 13:59   
0
UP DOWN

Abac B6000

usien
Wysłany: 2013-08-06, 17:10   
0
UP DOWN

kupie chyba tego ABAC A-39B a potem dokupie takiego drugiego lub cos podobnego bo mam duzy i dobry silnik a dodatkowo koÂło pasowe na 2 paski wiec no problemo...

jak sadzicie ?

Mariko12 
Wysłany: 2013-08-06, 18:04   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

To po co przepÂłacaĂŚ 2 razy ? :blee:
To lepiej do³ó¿ te 500 z³ i miej problem z g³owy, :tak:
A tak wiĂŞcej roboty i wiĂŞcej kasy w to wÂłoÂżysz

diablo74 
Wysłany: 2013-08-06, 22:01   
0
UP DOWN

usien napisał/a:
kupie chyba tego ABAC A-39B a potem dokupie takiego drugiego lub cos podobnego

a potem to sprzedasz za bezcen bo dojdziesz do oczywistych wnioskĂłw :tak:

diablo74 
Wysłany: 2013-08-06, 22:03   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Abac B6000

o to jest konkret ale b5900 teÂż siĂŞ nada jak ma byĂŚ taniej

usien
Wysłany: 2013-08-06, 22:12   
0
UP DOWN

Ale ten co chce kupic Abac A-39B bedzie dobry bo wydajnosc ma w miare doba a pisotel devilbissa co chce kupic to potrzebuje ok 190L

usien
Wysłany: 2013-08-06, 22:53   
0
UP DOWN

ZnalazÂłem przed chwileczka takie sprĂŞzarki i sadze ze beda lepsze niz a-39b jak myslicie ?
http://allegro.pl/pompa-s...3447140956.html

KK 
Wysłany: 2013-08-06, 22:56   
0
UP DOWN

MĂłwiĂŞ bierz 6000. Przez pewien czas wiatru nie braknie.
Skoro wiesz co chcesz kupiÌ to po co pytasz, nikt nie doradza Ci na z³oœÌ.

usien
Wysłany: 2013-08-06, 22:59   
0
UP DOWN

tak ale skad ja wyciagne tyle hajsu ??? skoro mam odÂłoÂżone 1.5k a chce kupiĂŚ sprĂŞÂżarkĂŞ, pistolety i jakieÂś akcesoria ?

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-06, 23:12   
0
UP DOWN

usien napisał/a:
ZnalazÂłem przed chwileczka takie sprĂŞzarki i sadze ze beda lepsze niz a-39b jak myslicie ?

Skoro hajs troche ogranicza to ta z linku bĂŞdzie dobra.

Pod silnik 3kW z wydajnoœci¹ ok 350 l/min ( pisze ze 385,,, ale ró¿nie to bywa,,, mo¿e i mieÌ bo to jednostopniowa, wiec ok)

diablo74 
Wysłany: 2013-08-06, 23:13   
0
UP DOWN

b6000 nie moÂże bo ma silnik za sÂłaby ale b5900 to juÂż da radĂŞ :spoko:

Mariko12 
Wysłany: 2013-08-06, 23:15   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

Ja mu daÂłem link do b4900
TroszkĂŞ sÂłabsza,ale lepsza od tej co chce kupiĂŚ i od tych chiĂąskich :/
A te akcesoria to co masz na myÂśli ? :arrow:

usien
Wysłany: 2013-08-06, 23:17   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Pod silnik 3kW z wydajnoœci¹ ok 350 l/min ( pisze ze 385,,, ale ró¿nie to bywa,,, mo¿e i mieÌ bo to jednostopniowa, wiec ok)

Tylko ze ja mam juz silnik 4kW

Akcesoria czyli: waz do komprsora, i inne ³¹czniki , przewody, odwadniacz do pistoletu i reduktor, oraz odwadniacz na kompresor i odolejacz

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-06, 23:17   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
MĂłwiĂŞ bierz 6000. Przez pewien czas wiatru nie braknie.

To co proponujesz to juÂż dla zawodowca i jemu wiatru nie braknie.
Tu u kolegi spokojnie to bedzie wspó³graÌ z jego silnikiem 4kW.

Mo¿na z t¹ wydajnoœci¹ zastosowac ten kompresor pod zbiornik 270 litrowy.... to takie minimum, ta wydajnoœÌ.

KK 
Wysłany: 2013-08-06, 23:19   
0
UP DOWN

WybĂłr jest kolegi, ja tylko doradzam. 1500 to za maÂło, kupuje siĂŞ szajs, ktĂłry i tak za jakiÂś czas trzeba zmieniĂŚ, lepiej pomyÂśleĂŚ o ratach.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-06, 23:21   
0
UP DOWN

Mariko12 napisał/a:
Ja mu daÂłem link do b4900

Sprzedawca kÂłamie z tÂą efektywnoÂściÂą.

Dwustpniowa ma lÂżej, ale daje mniej powietrza.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-06, 23:22   
0
UP DOWN

KK,

Ja tez tylko doradzam.

Pozdro.

usien
Wysłany: 2013-08-06, 23:23   
0
UP DOWN

Dobra panowie z moimi srodkami jako praktykant ( zarabianie ok 140zl / mies ) to no wiadomo .... jakos trzeba sobie radzic heeh

Ale ostateczna odpowiedz ktora z tych dwĂłch ostatecznie?
czy ta ? http://allegro.pl/pompa-s...3437232355.html

Mariko12 
Wysłany: 2013-08-06, 23:25   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

Lockdoctor
Co ty pieprzysz ? Dla jakiego zawodowca ?
czyli b5900 juÂż jest dla amatora i ÂśmiaÂło moÂże jÂą kupowaĂŚ :blee:
WydajnoœÌ sprê¿arki nie ma nic wspólnego, z tym czy ktoœ jest zawodowcem czy nie, wiatru musi nie brakowaÌ !! i w kwestii sprê¿arki nie ma czy ktoœ jest amatorem czy zawodowcem ! :x:
Chyba Âże chodzi o kompresory Âśrubowe to inna bajka :tak:
Ale jeœli chodzi o te zwyk³e, to prosze nie myl kolegi i niech tak inwestuje aby póŸniej nie przep³acaÌ 2 razy, jeœli teraz zrobi g³upotê :nie:

KK 
Wysłany: 2013-08-06, 23:28   
0
UP DOWN

PamiĂŞtajcie zawsze trzeba myÂśleĂŚ co bĂŞdzie za jakiÂś czas. W tym momencie potrzebna jest sprĂŞÂżarka o wydajnoÂści np 350l/min realnÂą.
Ok siedzimy na forum, podniecamy siĂŞ.... kupujemy satĂŞ. Nie rp no bo na allegro byÂła akurat sata hvlp i tu sraka, sprĂŞÂżarka za maÂła.

No i tu dalej zastanawianie siĂŞ. cenzura.

Nie wierzê, ¿e jak ktoœ ma 1500 od³o¿one to nie mo¿e dozbieraÌ. Oczywiœcie rozumiem ten punkt widzenia, poniewa¿ sam kupi³em za ma³¹ sprê¿arkê do moich potrzeb. Pó³ roku temu by³a ok, dzisiaj ju¿ 200l/min mi brakuje wydajnoœci. Tak¿e wiecie.

Jak tanio to lepiej bêdzie Ci kupiæ pompê SUMAKÊ, tak± sam± jak w Walterze montuj±, nie s± cudowne, ale wytrzymuj± co maj± wytrzymaæ. Wtedy masz wydajno¶ci 450l/min, przy silniku tylko 3kw. Poni¿ej 900z³ s± w necie, te co montuj± w Walterze GK 530.

http://www.sklepy24.pl/sk...wa-pp-40-3/1799
na necie mo¿na je znaleŸÌ poni¿ej 900z³. Jak poszukasz.

Mariko12 
Wysłany: 2013-08-06, 23:32   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

KK napisał/a:
PamiĂŞtajcie zawsze trzeba myÂśleĂŚ co bĂŞdzie za jakiÂś czas. W tym momencie potrzebna jest sprĂŞÂżarka o wydajnoÂści np 350l/min realnÂą.
Ok siedzimy na forum, podniecamy siĂŞ.... kupujemy satĂŞ. Nie rp no bo na allegro byÂła akurat sata hvlp i tu sraka, sprĂŞÂżarka za maÂła.

No i tu dalej zastanawianie siĂŞ. cenzura.

Nie wierzê, ¿e jak ktoœ ma 1500 od³o¿one to nie mo¿e dozbieraÌ. Oczywiœcie rozumiem ten punkt widzenia, poniewa¿ sam kupi³em za ma³¹ sprê¿arkê do moich potrzeb. Pó³ roku temu by³a ok, dzisiaj ju¿ 200l/min mi brakuje wydajnoœci. Tak¿e wiecie.

Jak tanio to lepiej bêdzie Ci kupiæ pompê SUMAKÊ, tak± sam± jak w Walterze montuj±, nie s± cudowne, ale wytrzymuj± co maj± wytrzymaæ. Wtedy masz wydajno¶ci 450l/min, przy silniku tylko 3kw. Poni¿ej 900z³ s± w necie, te co montuj± w Walterze GK 530.

na necie mo¿na je znaleŸÌ poni¿ej 900z³. Jak poszukasz.

WÂłaÂśnie o tym mĂłwiĂŞ, Âże na takim wariancie nie wolno oszczĂŞdzaĂŚ, A teÂż nie wierzĂŞ w to Âże nie moÂżna dozbieraĂŚ kasy :blee:

juny 
Wysłany: 2013-08-06, 23:33   
0
UP DOWN

KK napisał/a:

Takie sa montowane na walterze banka 200l polecam sÂąsiad ma ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-07, 00:40   
0
UP DOWN

Mariko12,
ChÂłopie czy ty wiesz ile tak naprawde potrzebujesz powietrza do np sata hvlp 3000, tak aby bez problemu (bez spadkĂłw ) pomalowac nawet caÂłe autko?
Czy wiesz jaki bufor daje zbiornik 270 litrĂłw?

Czy Ty zdajesz sobie sprawe ilu lakierników nie wie nawet ze pracuje na sprê¿arkach które maja tak s³aba wydajnoœÌ, ¿e ratuje sytuacje tylko duzy zbiornik?

Do lakierowania 350 l/min wystarczy jak sie ma duzy zbiornik.
Czas lakierowania jest krĂłtki.
Jak juz sie jest zawodowcem, to niestety dochodza maszynki i praca jednÂą powoduje Âże okazuje sie jakim sprzetem dysponujemy.

Dlatego pisze Âże dla zawodowca sprĂŞzarka musi miec wydajnoÂśc ponad 400 l/min, im wiecej ponad, tym lepiej.
Takie cos ma walter 3kW i 3 tÂłokowy kompresor - 440 l/min jak mnie pamiĂŞĂŚ nie myli.
Lub kazda inna z 4 kW silnikiem i wydajnoscia od 410 l/min.... tu juz zalezy od zastosowanego kompresora, przeÂłozenia itd.
Tylko czy ty to rozumiesz?
Mariko12 napisał/a:

No raczej na to nie liczĂŞ Âże rozumiesz,,, zrozumiesz.

tomek70
Wysłany: 2013-08-07, 06:59   
0
UP DOWN

http://tablica.pl/oferta/...html#d051f8a9a6 TrochĂŞ ryzyko z uÂżywanymi , ale wiatru by Ci nie zabrakÂło. http://tablica.pl/oferta/...html#8b5d4a3091

Mariko12 
Wysłany: 2013-08-07, 09:06   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

Lackdoctor napisał/a:
Mariko12,
ChÂłopie czy ty wiesz ile tak naprawde potrzebujesz powietrza do np sata hvlp 3000, tak aby bez problemu (bez spadkĂłw ) pomalowac nawet caÂłe autko?
Czy wiesz jaki bufor daje zbiornik 270 litrĂłw?

Czy Ty zdajesz sobie sprawe ilu lakierników nie wie nawet ze pracuje na sprê¿arkach które maja tak s³aba wydajnoœÌ, ¿e ratuje sytuacje tylko duzy zbiornik?

Do lakierowania 350 l/min wystarczy jak sie ma duzy zbiornik.
Czas lakierowania jest krĂłtki.
Jak juz sie jest zawodowcem, to niestety dochodza maszynki i praca jednÂą powoduje Âże okazuje sie jakim sprzetem dysponujemy.

Dlatego pisze Âże dla zawodowca sprĂŞzarka musi miec wydajnoÂśc ponad 400 l/min, im wiecej ponad, tym lepiej.
Takie cos ma walter 3kW i 3 tÂłokowy kompresor - 440 l/min jak mnie pamiĂŞĂŚ nie myli.
Lub kazda inna z 4 kW silnikiem i wydajnoscia od 410 l/min.... tu juz zalezy od zastosowanego kompresora, przeÂłozenia itd.
Tylko czy ty to rozumiesz?
Mariko12 napisał/a:

No raczej na to nie liczĂŞ Âże rozumiesz,,, zrozumiesz.

Zbiornik to jedno , a wydajnoœÌ to te drugie
mo¿na mieÌ zbiornik 270l a wydajnooœÌ 150l/min i co wtedy zbiornik nadrobi ?
Nigdy nie uÂżywaÂłem Saty 3000 , ale z danych technicznych wynika Âże pobiera 430l/min .
W takim razie wystarczy mieĂŚ sprĂŞÂżarkĂŞ o wydajnoÂści 430l/min i mieĂŚ co jakiÂś czas przerwy, poniewaÂż juÂż wiĂŞkszej sprĂŞÂżarki zaÂłoÂżyĂŚ nie moÂżna, bo jest dla "zawodowcĂłw" // :/
Dlaczego uwaÂżasz Âże do lakierowania starczy 350l/min, skoro daÂłeÂś przykÂład Saty , ktĂłra pobiera 430l/min ? :nie:

mrozu
Wysłany: 2013-08-07, 12:37   
0
UP DOWN

mam zamiar kopiĂŚ pompĂŞ abaca b5900 jakie obroty ma org silnik do takiej sprĂŞÂżarki 1400obr/min czy 2800obr/min a zbiornik 300l wystarczy do tej pompy

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-07, 15:30   
0
UP DOWN

Mariko12 napisał/a:
mo¿na mieÌ zbiornik 270l a wydajnooœÌ 150l/min i co wtedy zbiornik nadrobi ?

Nie moÂżna, bo samo nabicie takiej butli zajmie tylko.... 18 minut. :sciana:

Mariko12 napisał/a:
Dlaczego uwaÂżasz Âże do lakierowania starczy 350l/min, skoro daÂłeÂś przykÂład Saty , ktĂłra pobiera 430l/min ?

Widzisz to nic wielkiego nie kumaĂŚ takich podstaw.
Wiadomo ¿e lepiej mieÌ wydajniejszy kompresor ni¿ zapotrzebowanie sprzêtu, lecz teoria swoje a real,,, ró¿nie.
WiĂŞc majÂąc sÂłabÂą sprĂŞÂżarkĂŞ 350 l/min i pistolet 430 l/min (specjalnie taki drastyczny przyklad daÂłem) to w kaÂżdej minucie lakierowania brakuje 70 litrĂłw wydajnoÂści sprĂŞÂżarki.
Przy zbiornilku 270 litrow to 4 minuty bezustannego poboru i.... spadek o 1 atm cisnienia w baniaku.

Powiesz,,, ale sprĂŞÂżarka bedzie chodzila caÂły czas a to nie jest dobre dla niej i dla jakosci powietrza.
Ok...
Mariko12 napisał/a:
W takim razie wystarczy mieĂŚ sprĂŞÂżarkĂŞ o wydajnoÂści 430l/min i mieĂŚ co jakiÂś czas przerwy,

Niestety jak sie za³¹czy presostat to bedzie te¿ chodzila ca³y czas,,, jedynie cisnienie nie bêdzie spada³o ani ros³o.
Ale nie o to chodzi.

Jedna atm = 4 min ciagÂłej pracy
Po jakim czasie cisnienie tak spadnie Âże wpÂłynie to na cisnienie pracy pistoletu?
Po 20 minutach?
To tak teoretycznie.
Pomijajac ze bedzie mozna jajka gotowac na kompresorze.

Tylko ze lakierowanie elementĂłw to kwestia sekund a nie minut.
Sprê¿arka sie nie zd¹¿y za³¹czyÌ.
Lakierowanie auta caÂłego to minuty a nie naÂście minut czy dziesiÂąt minut ciagÂłej pracy.... sprĂŞÂżarka spokojnie dobije.

Problem jest dopiero jak u¿ywasz maszynek pneumatycznych... wtedy widac s³aboœÌ sprzetu jakim sie dysponuje.
Maszynka pracuje dÂłuzej, duzo dÂłuzej.
Dlatego warto mieĂŚ wydajniejszy kompresor, ale to nie znaczy Âże kolega musi miec B6000, bo inaczej to lipa i kupa.

Sam mam 350 l/min z 200 litrowym baniakiem.
S³aboœÌ widze tylko przy maszynce rupes scorpio gdzie one nale¿¹ do najbardziej oszczednych pobierajac tylko 360 l/min.

Musze prace stopniowaÌ, wieksze prace, aby dac czas sprê¿arce ochlon¹Ì.

Gdybym miaÂł 600 l/minvna wyjsciu, to by nie byÂło tematu.
Gdyby kolega miaÂł 5000 zÂł a nie 1500zÂł,,, to tez by nie byÂło tematu.
Pozdrawiam.

mariusz80 
Wysłany: 2013-08-07, 18:02   
0
UP DOWN

czêœÌ problemu mo¿e znikn¹Ì zmieniaj¹c szlifierkê pneumatyczn¹ na elektryczn¹. Kompresor tak nie dostanie po piz... Oczywiœcie cena jest inna( mówiê tu o markowej ), oczywiœcie cena takiego sprzêtu mo¿e siê szybko zwróciÌ w zale¿noœci jak czêsto u¿ywasz szlifierki. Przypuœcimy, ¿e kompresor ma silnik 3kW a szlifierka któr¹ mam (deros mirki) pobiera tylko 350W i jeœli ktoœ u¿ywa wody to jest pewny, ¿e go nie po³askocze pr¹d

KK 
Wysłany: 2013-08-07, 21:41   
0
UP DOWN

@mariusz80 masz racjê, ale wiatru nigdy dosyÌ. Jak przyjdzie nam pod³¹czyÌ maskê sata to musimy mieÌ ju¿ ponad 550l/min.

Chyba, Âże pracujemy na pistoletach mini.

ZwróciÌ te¿ trzeba uwagê na ¿ywotnoœÌ sprê¿arki, jeœli stosunek pracy utrzymamy na 50/50 to pos³u¿y bardzo d³ugo, natomiast jeœli 80/20 lub 90/10 to mo¿e byÌ ró¿nie.
Tu konkretnie mĂłwiĂŞ, o sprĂŞÂżarkach z obrotami 1400 na pompie, sÂą to wysokie obroty.

Cerosa teÂż mam i powiem tak, Âże super sprawa. Zabieramy jÂą gdzie chcemy i robimy co chcemy. Jest cicha.

mariusz80 
Wysłany: 2013-08-07, 22:20   
0
UP DOWN

Z tym siê zgodzê, ¿e lepiej mieÌ wiêcej wiatru ni¿ mniej, nie martwiÌ siê czy zd¹¿y siê polakierowaÌ jeszcze jeden element bez spadku ciœnienia, nie mêcz¹c przy tym kompresora. A jeœli chodzi o maski Sata, to na tym forum myœlê, ¿e ma je tylko kilka osób. Jakby nie patrzeÌ w zupe³noœci wystarczaj¹ te z 3M

KK 
Wysłany: 2013-08-07, 23:01   
0
UP DOWN

Tak, ale w ciepÂłe dni, zakÂładam maskĂŞ i zero potu. A w 3m+gogle to upocony jak prosie.
No i nosze jeszcze okulary. Maska super sprawa. Filtrów nie trzeba wymieniaÌ, a sama maska to koszt 450z³ + pasek, rozga³êznik itd, daje nam 550 z³.
Czy drogo nie wiem, ale zdrowie najwa¿niejsze. Taka maska z 3m pó³maska, te¿ jest dobra, mam tak¹, ale filtry trzeba zmieniaÌ, jak maskê zostawi siê nie zawiniêt¹ szczelnie to po ca³ym dniu przy lakierach filtry s¹ do wywalenia.

PamiĂŞtaĂŚ teÂż trzeba, Âże nie tylko przez pÂłuca wchÂłaniamy szkodliwe substancjĂŞ, oczy, skĂłra caÂłego ciaÂła teÂż sÂą naraÂżone.

Aczkolwiek przy 3m, jedna zaleta, nie pa³êtaj¹ siê wê¿e.

Zerknij na pw.

Oczywiœcie nie k³ócê siê, ani nic. Oboje mamy racjê :)

Pozdrawiam :spoko:

P.s.
W maskach 3m jest zwykÂły wĂŞgiel aktywny, moÂżna filtry rozpoÂłowiĂŚ, wymieniĂŚ wĂŞgiel i dalej sÂą dobre. Lub zrobiĂŚ dziurĂŞ wysypaĂŚ i napeÂłniĂŚ od nowa.
WĂŞgiel aktywny na kilogramy moÂżna kupiĂŚ, duÂża paka 22zÂł. Starczy na kilkanaÂście filtrĂłw.

Ten wĂŞgiel aktywny z filtrĂłw moÂżna takÂże regenerowaĂŚ.
WĂŞgiel siĂŞ odgotowuje we wrzÂątku, oraz wypieka w piekarniku i nie ma Âżadnych zanieczyzczeĂą. Tal robiÂą osoby, ktĂłre zuÂżywajÂą dziennie kilka kg wĂŞgla aktywnego.

936
Wysłany: 2013-08-08, 21:15   
0
UP DOWN

P.s.
W maskach 3m jest zwykÂły wĂŞgiel aktywny, moÂżna filtry rozpoÂłowiĂŚ, wymieniĂŚ wĂŞgiel i dalej sÂą dobre. Lub zrobiĂŚ dziurĂŞ wysypaĂŚ i napeÂłniĂŚ od nowa.
WĂŞgiel aktywny na kilogramy moÂżna kupiĂŚ, duÂża paka 22zÂł. Starczy na kilkanaÂście filtrĂłw.

Ten wĂŞgiel aktywny z filtrĂłw moÂżna takÂże regenerowaĂŚ.
WĂŞgiel siĂŞ odgotowuje we wrzÂątku, oraz wypieka w piekarniku i nie ma Âżadnych zanieczyzczeĂą. Tal robiÂą osoby, ktĂłre zuÂżywajÂą dziennie kilka kg wĂŞgla aktywnego.[/quote]

:) :) :)
Elegancko !!!
3M ma Pe³ne maski twarzowe ?! i do tego filtry wêglowe z pod³¹czonym sprê¿onum powietrzem.
RĂłwnieÂż ma i kaptury lakiernicze z doprowadzeniem "czystego powietrza"
Ps. z tym naprawianiem filtrĂłw to nie najlepszy pomysÂł.

KK 
Wysłany: 2013-08-08, 23:57   
0
UP DOWN

To nie jest naprawianie filtrĂłw tylko wymiana tego co filtruje powietrze :spoko:

Sam kilka razy regenerowaÂłem wĂŞgiel, ale w przypadku oczyszczania alkoholi takich jak np whisky itd itp. Tam idzie wĂŞgla na kg i koszty sÂą zbyt duÂże. Trzeba sobie radziĂŚ.

Filtry rozebraÂłem w celach edukacyjnych. WĂŞgiel jest identyczny, bo jakby mĂłgÂł byĂŚ inny. Granulat.

To byÂła taka ciekawostka :cool: nikt nie musi robiĂŚ tak jak powiedziaÂłem :x:

Teraz mam maskĂŞ vision i fajnie siĂŞ robi....ale niestety umiejĂŞtnoÂści nie takie jakbym chciaÂł...

Pozdrawiam panie @936:)

usien
Wysłany: 2013-08-09, 00:21   
0
UP DOWN

Panowie ile ta pompa bedzie miala na wydmuchu tak okoÂło ?
http://allegro.pl/pompa-s...3420029563.html

KK 
Wysłany: 2013-08-09, 02:22   
0
UP DOWN

To z Waltera, sumake pompy, chiĂąskie
Od 430l/min do 450l/min. W zaleÂżnoÂści jakie odchyÂłki chinolom wyszÂły.

usien
Wysłany: 2013-08-09, 13:19   
0
UP DOWN

Dobra tyle chciaÂłem wiedzieĂŚ bo jednak na tÂą pompe padÂło ! ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-09, 15:48   
0
UP DOWN

usien,
Nie dopisali Âże to pod silnik 3kW.
Z Twoim silnikiem 4kW bedzie jeszcze lepiej a silnik bedzie miaÂł lÂżej.

Bardzo dobry wybĂłr.

przemo1972 
Wysłany: 2013-08-09, 21:33   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Sam kilka razy regenerowaÂłem wĂŞgiel, ale w przypadku oczyszczania alkoholi takich jak np whisky itd itp. Tam idzie wĂŞgla na kg i koszty sÂą zbyt duÂże. Trzeba sobie radziĂŚ.

Tu chyba sie mylisz ;) Whisky nie oczyszcza sie weglem bo traci swoj urok ;) Zawartosc ketonow ja uszlachetnia ;) , natomiast bimber- tak.Tu najlepszy jest...Zwykly wegiel drzewny z miekkiego drewna.Ok.50 gram proszku ewglowego na litr, filtry do kawy sa niezbedne :D ;) Albo...Kolumna vigreux :tak:

936 napisał/a:
maskach 3m jest zwykÂły wĂŞgiel aktywny,

Ano, zwykly to on nie jest, zalezy z czego otrzymany :tak: Moze byc z drewna, a moze tez z krwi zwierzecej...Kazdy z nich ma inne parametry adsorpcji.I tu jest pies pogrzebany...Wszystko zalezy od jego struktury( powierzchni adsorbcyjnej ) :tak:

KK 
Wysłany: 2013-08-09, 23:53   
0
UP DOWN

Whisky takie jak Jack Danniels oczyszcza siĂŞ wĂŞglem ze spalonego drwa(nie pamiĂŞtam jakiego i nie chce mi siĂŞ szukaĂŚ). WĂŞgiel w wielkich kadziach. Destylat siĂŞ oczyszcza i nabiera trochĂŞ innego smaku, ale byĂŚ moÂże masz racjĂŞ, Âże oczyszcza siĂŞ go zanim pĂłjdzie do beczek. Jest to dokÂładnie nazwane jako filtracja.
Zerknij sobie na filmy o produkcji whisky.

Druga sprawa Whisky to praktycznie bimber, jest po podwójnej destylacji w alembikach(pot still) lub potrójnej. Alembik dzia³a jak deflegmator w po³¹czeniu z pot stillem.
Najlepszy trunek jest nieoczyszczany z drobinkami miedzi z alembikĂłw i najdÂłuÂżej leÂżakujÂący.

Kto w domu sobie robiÂł dynamit i wlaÂł to do opalanej beczki wie, Âże jest to praktycznie to samo. Nawet zapach jest bardzo zbliÂżony. Ba zresztÂą sam bimber podobnie smakuje, tylko trzeba go "zrobiĂŚ" a nie umĂŞczyĂŚ.
Trzeba odseparowaÌ przedgony, odci¹Ì pogony, wybraÌ serce.

Nie zajmujĂŞ siĂŞ Whisky na co dzieĂą, nie jestem degustatorem, ale whisky nie jest destylowane na kolumnie rektyfikacyjnej i zawsze bĂŞdzie zwykÂłym bimbrem.

To jest juÂż off topic.

Jeœli chodzi o oczyszczanie destylatu wêglem np aktywnym Cobra, to taki wêgiel trzeba najpierw wypró¿yÌ, odgotowaÌ, dopiero potem nadaje siê do oczyszczania. Wsypujemy to w tubê 1,5 m wysokoœÌi, szerokoœci 10cm. Od do³u dojœcie destylatu grawitacyjnie, na górze wyjœcie. Najlepiej niech siê s¹czy 1 kropla na sekundê.
OczywiÂście moÂżemy oczyÂściĂŚ takÂże chemiÂą, co robi wiele osĂłb...robiÂąc gĂłwniany destylat.

Wsypywanie wêgla do destylatu to tak naprawdê pó³œrodek.

@przemo1972 jakieÂś uwagi? To moÂże na pw, widzĂŞ, Âże kolega po fachu :cool:

przemo1972 
Wysłany: 2013-08-10, 11:13   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
o jest juÂż off topic.

Dokladnie.Spojrz w PW ;)

juny 
Wysłany: 2013-10-26, 19:51   
0
UP DOWN

Panowie to, to samo czy podrobka??

http://allegro.pl/pompa-s...3646882012.html
http://allegro.pl/pompa-t...3617531213.html

i co powiecie o tym do domowych prac??

http://allegro.pl/sprezar...3610693054.html

marer 
Wysłany: 2013-10-26, 21:57   
0
UP DOWN

Witam
Wszyscy piszÂą o sprĂŞÂżarkach , napisze i ja :)
Mam pompĂŞ ABAC b4900 na baniaku 200 L , silnik napĂŞdzajÂący ma moc 4KW.
ChcĂŞ sobie kupiĂŚ nowÂą pompĂŞ.
Powiedzcie mi proszĂŞ czy ten silnik da sobie radĂŞ z pompÂą B6000 czy lepiej nie ryzykowaĂŚ i zaÂłoÂżyĂŚ B5900 ?
MoÂże ktoÂś ma jakieÂś doÂświadczenie w tym temacie ?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu