Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
sawyer
Wysłany: 2008-05-20, 20:05   Kwestia zdrowia w lakiernictwie
0
UP DOWN

Jak to jest, lakierowanie w masce np 3m z pochÂłaniaczmi A2 , jest jakieÂś ryzyko choroby pÂłuc?

mebArth 
Wysłany: 2008-05-20, 23:43   
0
UP DOWN

Jak siedzisz 8h w pracy i masz 8h maske na twarzy to nie ma zagrozenia. Ta z pochÂłaniaczami to tylko do malowania a ogĂłlnie to mozesz miec zwykÂła byle nie papierowÂą bo to g...daje, tylko przeszkadza.
Lakiernictwo to tak jak gĂłrnictwo - przesrany zawĂłd na pÂłuca.

sawyer
Wysłany: 2008-05-21, 18:07   
0
UP DOWN

a szpachlowanie? to wystarczy zwykÂła maska przeciw pyÂłowa, pytaÂłem kolegi ktĂłry pracowaÂł w duÂżym zakÂładzie lakierniczym to tam nikt nie zakÂładaÂł maski do szpachlowania

mebArth 
Wysłany: 2008-05-22, 08:24   
0
UP DOWN

Dlatego w wieku 40 lat nie majÂą zebĂłw i plujÂą szpachlÂą. Nie mĂłwiÂąc o ciezkim oddechu. Co szlifujesz to wdychasz wiec sam pomyÂśl.

b-rad
Wysłany: 2008-05-22, 23:41   
0
UP DOWN

A jak to jest z okularami/soczewkami kontaktowymi podczas lakierowania? Sam noszĂŞ okulary i czasami siĂŞ czymÂś zabrudzÂą. Interesuje mnie najbardziej sprawa soczewek, bo podobno z nimi jeszcze gorzej jest.

ewa 
Wysłany: 2008-05-23, 00:28   
0
UP DOWN

z "kwestiÂą zdrowia" w lakiernictwie jest tak ,Âże niektĂłre firmy ubezpieczniowe nie zawierajÂą z lakiernikami dodatkowych polis.nie zabezpieczysz siĂŞ przed tym caÂłym syfem caÂłkowicie ,ale na ile ci mozliwoÂści ( i kasy) wystarczy ,to siĂŞ staraj .

dawid
Wysłany: 2008-05-23, 06:30   
0
UP DOWN

Ja miedzy innymi wyjechalem z polski ze wzgledu na warunki pracy jakie panuja w lakiernictwie, pracuje teraz w norwegi i tu zabezpieczenia sa maksymalne stanowisko do slifowania z wyciagami nie moge szlifowac klockiem nie podlaczonym do odkurzacza, kakretne wyciagi w pokoju przygotowania farby praktycznie nie czuje zapachu rozpuchu, do rozpuszczalnikow nie moge podchodzic bez rekawic, malowanie w pelnym okryciu skury, pamietajmy ze farba wodna jest przyjazdna dla srodowiska nie dla lakiernika ze wzgledu na to ze skora szybciej wchlania wode, no i materialy wszystkie z obnizonym voc, niedlugo wszystko ma byc na bazie wody od gruntow po lakier, tutaj jesli chodzi o ochrone zdrowia to na tym punkcie maja swira, i dobrze.

ewa 
Wysłany: 2008-05-23, 10:22   
0
UP DOWN

no wÂłasnie ! w Norwegii " nie moÂżesz " i wykonujesz polecenie ,ale ciekawe jak postĂŞpowaÂłbyÂś "tutaj"? doprosiĂŚ siĂŞ nie moÂżna nawet Âżeby okulary do szlifowania zakÂładali ( o maskach i rĂŞkawiczkach nawet szkoda gadaĂŚ).

mebArth 
Wysłany: 2008-05-23, 12:03   
0
UP DOWN

@b-rad - co do okularĂłw to pracowaÂłemkiedys z gosciem co nosiÂł okulary i do pracy miaÂł inne. Takie tansze co mozna "zniszczyc" na zmianĂŞ. PrzykÂład - jak wyglÂądajÂą rzĂŞsy po malowaniu komory bagaznika w MATIZIE? Kolorowo, wiec to samo siada na szkÂło. Zaopatrz sie druga parĂŞ i dziaÂłaj :)

elakiery.pl
Wysłany: 2008-05-23, 15:07   
0
UP DOWN

ok ja ma pytanie dotyczÂące masek, jakie polecacie do codziennej pracy? KtĂłre wedÂług was dajÂą nam najwiĂŞksze bezpieczeĂąstwo?

Joker_Paint
Wysłany: 2008-05-23, 17:50   
0
UP DOWN

Cytat:
doprosiĂŚ siĂŞ nie moÂżna nawet Âżeby okulary do szlifowania zakÂładali ( o maskach i rĂŞkawiczkach nawet szkoda gadaĂŚ).

ZaleÂży gdzie... ja akurat pracuje w zakÂładzie gdzie kÂładÂą duÂży nacisk na BHP.
Tak¿e maski przeciwpy³owe i lakiernicze s¹ podstaw¹, bo kontrole BHP na ogó³ s¹ ¿e tak powiem... niezapowiedziane :)

Wysłany: 2008-05-23, 21:45   
0
UP DOWN
MTGarage.

elakiery.pl napisał/a:
ok ja ma pytanie dotyczÂące masek, jakie polecacie do codziennej pracy? KtĂłre wedÂług was dajÂą nam najwiĂŞksze bezpieczeĂąstwo?

3m seria 6000 pelny zestaw lakiernika do lakierowania mi wystarcza, reszta prac w maskach jednorazowych, ale nie tych papierĂłwkach, tylko takich szmacianych z zaworkami :wink:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi