Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Piotr_4888 
Wys³any: 2013-08-20, 19:23   Obrobka przy szybach, glebokie rysy na lakierze.
0
UP DOWN

Sk±d: W³oc³awek
Witam
3 szybkie pytanka.
1) Jak nalezy poprawnie przeprowadzic obrobke blachy wokol szyby czolowej lub tylniej. Czy trzeba ja calkowicie wyciagac aby zlikwidowac ognisko rdzy, (jest 1 pêcherz i to wlasnie przy samej uszczelce przedniej), slyszalem ¿e s± specjalne sznurki ktore sie wpycha miedzy uszczelke szyby a blache.
2) Jakis dziad porysowal Mi samochod do podkladu wiec gleboko. Czy trzeba zeszlifowac te ryse az do bazy(po prostu j± sciac) i wtedy normalnie podklad baza klar? Czy moze delikatnie wyrownac lakier i napchac szpachli?
3) Czy na podklad epoxydowy trzeba daæ podklad akrylowy i dopiero szpachla czy akryl mozna ominac?
Jak to wyglada z punktu widzenia znawcy?
Dziekuje za jakakolwiek pomoc.

diablo74 
Wys³any: 2013-08-20, 19:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
1.najlepiej wyci±æ, to co wy³azi to wierzcho³ek "góry lodowej"
2.rozszlifowaæ na zero
3.bez sensu podk³ad akrylowy miêdzy epox i szpachel

Piotr_4888 
Wys³any: 2013-08-20, 19:42   
0
UP DOWN

Rozumiem.
A czy sa jakies niekonwencjonalne sposoby na takie rzeczy bez wyjmowania szyby?
Sporo tych rys, czy w tym miejscu nie bêdzie widac dolka jak prysne na to akrylem?
Rozumiem, ¿e wystarczy rozszlifowac, i na to po prostu akryl baza klar no chyba ze bedzie blacha to po prostu Epox, Akryl, Baza , klar?

diablo74 
Wys³any: 2013-08-20, 19:49   
0
UP DOWN

chyba nie ma niekonwencjonalnych albo robisz dobrze albo partyzantka problem w tym ¿e rdza zaczyna wy³aziæ od rantu pod szyb± a jak nie doczy¶cisz to wiadomo co siê stanie. Co do rozszyfrowani rysy to nie wiem czasami wystarcz± same podk³ady czasami nie

Piotr_4888 
Wys³any: 2013-08-20, 19:56   
0
UP DOWN

ROzumiem, nie bede partaczyl, zrobie to delikatnie moze nie peknie.
Badz co badz, fotostory juz niebawem.
Sprobuje to wyciagnac....jesli nic nie da to szpachla....
Dziekuje za uwage.

diablo74 
Wys³any: 2013-08-20, 20:02   
0
UP DOWN

a jaki to samochód i która szyba?

Piotr_4888 
Wys³any: 2013-08-20, 20:43   
0
UP DOWN

Audi C4 - szyba przednia.
Mam problem tylko z przednia, tzn praktycznie na srodku jej, jest b±bel toz przy uszczelce nad lusterkiem wstecznym.
Co natomiast w przypadku tylniej wokol ktorej nie ma rdzy. Czy i w tym przypadku musze szybe wyrywac?

diablo74 
Wys³any: 2013-08-20, 21:11   
0
UP DOWN

nie widaæ rdzy nie trza wycinaæ chyba ¿e robisz ca³y tip-top co do przodu nie wiem jak rdza wy³azi trzaby na ¿ywo zobaczyæ

Piotr_4888 
Wys³any: 2013-08-20, 21:23   
0
UP DOWN

Zrobie zdjecie jutro, natomiast nie bardzo wiem jak sie zabrac za tyl, moglbys to jakos przyblizyc? Uszczelke musze odsunac, czy jade rowno z uszczelka tylko?

diablo74 
Wys³any: 2013-08-20, 21:59   
0
UP DOWN

ta¶ma odchylaj±ca rozwi±¿e Twój problem, np.
http://allegro.pl/urban-t...3423315323.html
a z patentów to poczytaj ale np. jedno¿y³owy przewód elektryczny, pociête zdjêcia rentgenowskie lub kubki do rozrabiania lakieru czy nawet papier ¶cierny tak w sumie to nie wiem jak ma uszczelke takie audi i czy co¶ siê nada do odsuniêcia

Piotr_4888 
Wys³any: 2013-08-23, 19:41   
0
UP DOWN

Podjechalem ostatnio do lakiernika, niestety stwierdzil jednoznacznie trzeba wycinac, JA NIESTETY tego kroku sie nie podejme, mam juz za duze koszty. Sprobuje po prostu podgiac uszczelke i bede kombinowa³...Trudno.

robertwystep 
Wys³any: 2013-08-23, 20:04   
0
UP DOWN

Sk±d: Bydgoszcz
szkoda twojej pracy. Za jakis czas rdza zacznie sie rozprzestrzeniac i bedziesz mial to samo albo i gorzej.

Piotr_4888 
Wys³any: 2013-08-23, 20:23   
0
UP DOWN

Zdaje Sobie z tego sprawe, BARDZO BYM CHCIAL ZROBIC TO JAK NALEZY, NI ELUBIE ROBIC G....a ale u Mnie to koszt 300 z³. Mam klej do szyb, czy z zalozeniem jest duzo zachodu? Juz ktos probowal sie z tym bawic?Sa jakies tutoriale na ten temat?

Piotr_4888 
Wys³any: 2013-08-28, 16:56   
0
UP DOWN

robertwystep napisa³/a:
szkoda twojej pracy. Za jakis czas rdza zacznie sie rozprzestrzeniac i bedziesz mial to samo albo i gorzej.

Dodaje fotke.

Image0172.jpg
Plik ¶ci±gniêto 56 raz(y) 230.36 KB

diablo74 
Wys³any: 2013-08-28, 20:16   
0
UP DOWN

do wyciêcia ma³o tego jak bêdziesz mia³ pecha i tak zostawisz to kiedy¶ mo¿e ci pêkn±æ szyba, na rancie zacznie puchn±æ rdza i rozwali szybê

Piotr_4888 
Wys³any: 2013-09-04, 18:45   
0
UP DOWN

Witam, wiec jestem w trakcie remontu, przelecialem wszystko 320 a rysy roztarlem 180 i 240. Wychodze zz zalozenia ze 320 jest za drobny w Moim przypadku i zostane przy 240 .
Uwaza³em przy tym aby nie przetrzec sie do blachy. Poki co idzie praca wedle planu, lecz
napotkalem maly problem z korozja, rdza jest gdzie niegdzie, probowalem j± usunac aby miec CZYSTA gola blache, lecz wzery sa za duze...czym moge te blache zabezpieczyc przed utlenianiem?Poki auto stoi pod chmurka...Czy Epoksyd wystarczy, CZY KONIECZNIE zjechac te rdze do Zera?
Druga sprawa, czy Podklad epoksydowy do okretow, nada sie do zabezpieczenia wnêk na kola, ?Oczywiscie przychodzi plastikowe nadkole, ale chce miec z tym spokoj...

Oj Panowie, zebym to Ja wiedzial ze tyle pracy bedzie i zebym byl ciut bogatszy to bym inaczej to zalatwil.

Image0176.jpg
Plik ¶ci±gniêto 44 raz(y) 338.91 KB

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: