Autor |
Wiadomość |
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-08-28, 14:14 Lakier bezbarwny Novol Ultra
|
0
|
|
|
|
Mam pewien problem, posiadam lakier bezbarwny Novol Ultra. PolakierowaÂłem na prĂłbĂŞ kawaÂłek starej maski. Po okoÂło 2 tygodniach klar nadal jakby nie do koĂąca siĂŞ utwardziÂł tzn. po przejechaniu paznokciem zostaje rysa a po nacisniĂŞciu paznokciem zostaje "wgniecenie"
Wczoraj polakierowaÂłem ponownie kawaÂłek bo myÂślaÂłem Âże moÂże przez przypadek daÂłem za maÂło utwardzacza ale wczoraj i dzisiaj leÂżaÂł caÂły dzieĂą na sÂłoĂącu i to samo. Klar wedlug daty produkcji ma niecaÂłe 3 miesiÂące. |
|
|
|
 |
robertwystep
|
Wysłany: 2013-08-28, 15:07
|
0
|
|
|
|
A w jakich proporcjach daÂłeÂś utwardzacz? UÂżywaÂłem bezbarwnego Novola i nie miaÂłem nigdy problemu z nim. |
|
|
|
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-08-28, 16:26
|
0
|
|
|
|
Tak jak zaleca producent czyli 2:1 Dziwi mnie to tym bardziej Âże wiele osĂłb pisze Âże ten klar szybko schnie. A tu lipa |
|
|
|
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-08-28, 20:21
|
0
|
|
|
|
Ma ktoÂś jakieÂś rady ? |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2013-08-28, 21:18
|
0
|
|
|

|
MoÂże stary??
Albo nie wÂłasciwie przechowywany ? |
|
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-08-28, 22:03
|
0
|
|
|
|
Na poczÂątku pisaÂłem Âże wedÂług daty produkcji na opakowaniu ma niecaÂłe 3 miesiÂące. WiĂŞc jest ÂświeÂży. Co do przechowywania to staÂł w zamkniĂŞtej szafce w garaÂżu, przy obecnych temperaturach nie powinien siĂŞ "popsuĂŚ" |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2013-08-28, 22:27
|
0
|
|
|

|
A nie poj*ebaÂłeÂś puszek??
CzegoÂś innego nie dolaÂłeÂś?? |
|
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-08-28, 22:46
|
0
|
|
|
|
No bez przesady puszek na pewno nie pomyliÂłem. Jeszcze tak myÂślaÂłem Âże moÂże przez przypadek nalaÂłem Âźle utwardzacza ale robiÂłem prĂłbne lakierowanie drugi raz i to samo. Pomimo dokÂładnego rozrobienia . |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2013-08-28, 23:00
|
0
|
|
|

|
Te ultra to odpowiedÂź novola na tansze produkty innych firm, lepiej ich unikaĂŚ jak ognia |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-08-28, 23:05
|
0
|
|
|
|
juny,
Ty widzisz to co opisujesz?
Unikac ultra, bo to odpowiedz na tani syf?
Bo komuÂś gdzieÂś cos nie utwardza siĂŞ?
GratulujĂŞ fantazji. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2013-08-30, 12:21
|
0
|
|
|

|
Ja nie widzĂŞ problemu. Wchodzisz na ich stronĂŞ www, szukasz mapki z przedstawicielami, dzwonisz do odpowiedniego i skÂładasz reklamacjĂŞ, on przyjeÂżdÂża i zabiera klar do badania.
Nic cie to nie kosztuje no mo¿e wykonanie tel. ale zawsze mo¿esz napisaÌ maila ale na koùcu bêdziesz mia³ pewnoœÌ cy to ty coœ zawali³eœ czy oni. Jak siê boisz ¿eby coœ nie pokombinowali to podziel pozosta³y lakier i utwardzacz na pó³ i zostaw sobie dla czêœÌ dla siebie na wypadek jakbyœ chcia³ pójœÌ do s¹du |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2013-08-30, 12:42
|
0
|
|
|
|
kamek19 napisał/a: | No bez przesady puszek na pewno nie pomyliÂłem. Jeszcze tak myÂślaÂłem Âże moÂże przez przypadek nalaÂłem Âźle utwardzacza ale robiÂłem prĂłbne lakierowanie drugi raz i to samo. Pomimo dokÂładnego rozrobienia . |
Tak jak napisaÂł Siekiera , reklamuj .......... trochĂŞ czasu to moÂże potrwaĂŚ ale moÂże zwrĂłcÂą albo wymieniÂą towar. |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-08-30, 14:24
|
0
|
|
|
|
lakierok napisał/a: | Tak jak napisaÂł Siekiera , reklamuj .......... trochĂŞ czasu to moÂże potrwaĂŚ ale moÂże zwrĂłcÂą albo wymieniÂą towar. |
Ja bym bardziej liczy³ na diagnozê co robi Ÿle i co musi poprawiÌ aby uzyskaÌ wymagane minimum dla aplikacji materia³ów. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-08-30, 19:55
|
0
|
|
|
|
Chyba nie moge tego zareklamowaĂŚ bo wywaliÂłem paragon. Ale kupiÂłem tylko 0,5 litra wiĂŞc majÂątku nie strace. A tak z ciekawoÂści do osĂłb kture juÂż na coÂś skÂładaÂły reklamacje- jak wyglÂąda taka procedura. Czy moja reklamacja jako amatora ktĂłry nie ma firmy ani Âżadnych uprawnieĂą na lakiernictwo bĂŞdzie uwzglĂŞdniona. (moÂże to nie to samo ale znajomy kiedyÂś skÂładaÂł reklamacje na czĂŞÂści do auta to w sklepie nie przyjeli reklamacji bo powiedzieli Âże musi mieĂŚ paragon albo jakiÂś kwit potwierdzajacy Âże czĂŞÂści montowaÂł mechanik ) |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-09-02, 23:00
|
0
|
|
|

|
Kamek19 ... Mialem taki sam przypadek tylko ze z nieco drozszym lakierem bo dupont 3750s gdzie komplet kosztuje 140 pln.
Okazalo sie ze tani kubek przeklamywal 100 ml prawdziwe wlalem do nieog a pokazalo 85. Tak wiec waga w mieszalni albo kubek colda
:-)zmiejszaj jeszcze raz i daj znac |
|
|
|
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-09-03, 19:45
|
0
|
|
|
|
Musze przelaĂŚ z jakiejÂś miarki wody do kubka i zobaczyĂŚ czy siĂŞ bĂŞndzie zgadzaĂŚ. Kubki sÂą firmy BOLL. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-09-03, 23:40
|
0
|
|
|

|
Wez kup dwie strzykawki w aptece albo kubel Colda. A nie kubki z bolla
:-Ddenko pewnie miekkie po 1 farbce jak |
|
|
|
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-09-04, 17:32
|
0
|
|
|
|
Skala na kubku BOLL jest ok . NalaÂłem 400 ml wody z kubka SATA RPS do kubka boll
i by³o równie¿ 400 ml wed³ug skali. Jeszcze raz sprawdza³em to co malowa³em kiedyœ tym lakierem , tam gdzie by³a jedna bardzo cieniutka warstwa twardoœÌ wydaje siê byÌ ok ale tam gdzie by³o 2-3 cienkie warstwy jest nie do koùca utwardzone . W jednym miejscu da³em grubiej to tam ca³kiem miêkko, zrobi³ mi siê jeden zaciek i tam to ca³kowicie lipa zaciek jest jak "¿elek". Te moje próby robi³em oko³o 2 tyg temu. A ten lakier jest podobno szybko schn¹cy |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-09-05, 00:09
|
0
|
|
|

|
Kamek... No to jak proporcje dobre to nie wiem, rozpucha ile dales ?
czemu 2 3 warstwy ?? To nie jest przypadkiem Hs ktory powinno sie na 1.5 waliĂŚ ?? Moze cos z czasem odparowania zroibles |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-09-05, 00:10
|
0
|
|
|

|
Zawsze zostaw resztke w kubku i zobacz nast dnia jak wyglada lakierek czy elstik cyz plastik |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2013-09-05, 00:24
|
0
|
|
|
|
YAMAHER, ultra to MS, na 3 warstwy jak rozpycha dolejesz
kamek19, to ze na kubku jednym i drugim jesz 400ml nie oznacza ze podziaÂłka jest dobrze zrobione 2:1, 3:1 itd. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-09-05, 20:31
|
0
|
|
|
|
Miki z tÂą podziaÂłkÂą to masz w sumie racje Jak bĂŞde miaÂł czas to troche poeksperymentuje jeszcze z tym lakierem |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-09-14, 08:55
|
0
|
|
|

|
Nie naleÂży wierzyĂŚ bezgranicznie podziaÂłce na kubku.
Nie uwa¿am ¿eby by³a to wina lakieru. Je¿eli coœ dzieje siê z lakierem, to z ca³ej partii. Sygna³ów z runku by³oby du¿o wiêcej. Nie zauwa¿y³em ¿eby kiedykolwiek Novol wycofywa³ ULTRE ze sklepów.
ZanieÂś ten lakier do mieszalni gdzie go kupiÂłeÂś. Oni przeÂślÂą go do lab. Novola i oddzwoniÂą do Ciebie. SÂądzĂŞ , Âże nie zapytajÂą CiĂŞ o paragon. DorzuĂŚ teÂż natrysk, przy odrobinie szczĂŞÂścia dowiesz siĂŞ co jest przyczynÂą. |
|
|
|