Autor |
Wiadomość |
 |
vag.dienst
|
Wysłany: 2013-09-03, 21:15 Porada o dobĂłr sprĂŞÂżarki do butli.
|
0
|
|
|
|
Witam
Uda³o mi siê skombinowaÌ prawie now¹ sprê¿arkê Fini MK113 i do tego butlê 240l. Na pocz¹tku wydawa³o mi siê to dobrym po³¹czeniem ale z³apa³y mnie trochê w¹tpliwoœci.
Sprê¿arka ma wydajnoœÌ podawan¹ w Internecie od 320 do 370l/min przy 1400 obrotach. Œrednica t³oków w niej to 65mm.
Zastanawiam siĂŞ czy jednak nie szukaĂŚ trochĂŞ wiĂŞkszej i wydajniejszej sprĂŞÂżarki. Np. juÂż coÂś dwustopniowego.
Narazie zajmuje siĂŞ wiĂŞcej mechanikÂą (pneumat itp.) niÂż lakiernictwem ale z chĂŞciÂą bym siĂŞ pouczyÂł i poprĂłbowaÂł tego fachu. Jak myÂślicie taka butla nie bĂŞdzie mĂŞczyĂŚ tej sprĂŞÂżarki, nie bĂŞdzie siĂŞ to nabijaÂło za dÂługo? Niby fabrycznie jÂą montujÂą nawet do 270l zbiornikĂłw.
KaÂżda porada mile widziana. |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2013-09-03, 23:07
|
+1
|
|
|

|
Ja robie na butli 180l od aspy
2 sprezarki jelcz sw 680 (hs 31) jedna ok 400-450 l/min
Bedzie ok 800-900 l/min ;D |
|
 |
kamek19
|
Wysłany: 2013-09-04, 17:55
|
+1
|
|
|
|
Ja mam fabryczny kompresor z wydajnoÂściÂą 340 l/m i butlÂą 200 litrĂłw I nie ma problemĂłw.
Jak twoja butla bêdzie troche wiêksza to myœle ¿e nie bêdzie ¿adnego problemu. Tym bardziej ¿e wed³ug danych sprê¿arka któr¹ posiadasz ma 370 l/m wydajnoœci rzeczywistej. Swoj¹ u¿ywam do lakierowania amatorskiego i mi bez problemu starcza pod ró¿ne pistolety. Nape³nienie od zera do 11 bar trwa kilka minutek ale jak póŸniej tylko dopompowuje to szybko uzupe³nia powietrze. Z kluczem pneumatycznym nie bêdzie problemu nawet jak bêdzie mia³ du¿e zapotrzebowanie na powietrze bo przecie¿ kluczem nie robisz ca³y czas bez przerwy tylko odkrêcisz pare œrub i coœ "pod³ubiesz" po œci¹gasz i znowu krêcisz. Wiêc kompresor spokojnie na d¹¿y i butla nie jest za du¿a. |
|
|
|
 |
vag.dienst
|
Wysłany: 2013-09-07, 10:33
|
0
|
|
|
|
kamek19 dziĂŞki za informacjĂŞ.
W 11 barów nie bêdê uderzaÌ, na pewno wy³¹cznie sprê¿arki bêdzie na ni¿szym ciœnieniu tak¿e i nabicie butli bêdzie krótsze.
Jeszcze na pewno siĂŞ zastanowiĂŞ jeszcze nad tym i pokalkuluje koszty ewentualnego wymienienia na coÂś wiĂŞkszego.
juny, ja wiem, ¿e s¹ sprê¿arki od ci¹gników (sam mam ma³y kompresor teraz na hs11) i ciê¿arówek ale dobre ich modele te¿ nie s¹ tanie, czêsto maj¹ smarowanie ciœnieniowe, trzeba trochê do nich wiêcej modyfikacji aby zamontowaÌ na kompresorze dlatego zdecydowa³em siê na zwyk³¹ fabryczn¹. |
|
|
|