Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
shel82 
Wysłany: 2013-08-16, 07:54   Malowanie bÂłotnikĂłw w quadzie - efekt matu/faktury?
0
UP DOWN

Witam, postanowiÂłem pomalowaĂŚ bÂłotniki w swoim quadzie i wszystko byÂło by fajnie gdybym uzyskaÂł na wszystkich ten sam efekt, tzn. efekt matu i niejednolitej (nie gÂładkiej/nie bÂłyszczÂącej) faktury na powierzchni.
UÂżywam do tego zwykÂłego lakieru akrylowego, ale problem w tym, Âże pierwszy z bÂłotnikĂłw wyszedÂł taki jak chciaÂłem, a nastĂŞpne wychodzÂą juÂż z poÂłyskiem...

Moje pytanie wiĂŞc jest takie (moÂże trochĂŞ dziwne) w jakich proporcjach powinienem pomieszaĂŚ lakier akrylowy z utwardzaczem, aby w efekcie pistole wÂłaÂściwie nie rozpylaÂł tylko rĂłwnomiernie "pluÂł", aby uzyskaĂŚ wÂłaÂśnie mat z fakturÂą?

pistolet z dyszÂą 1,5 RP, ciÂśnienie ustawiaÂłem 2,5

hamir 
Wysłany: 2013-08-16, 09:40   
0
UP DOWN

shel82, ja swojego lakierowalem baza solidowa,na to bezbarwny matowy :)jesli jestes bystry to znajdziesz odpowiedz gdzie sekret ;)

kalbi 
Wysłany: 2013-08-16, 12:47   
0
UP DOWN

nie masz pluĂŚ lakieru akrylowego (w poÂłysku) w celu uzyskania matu ale uÂżyĂŚ do tego celu lakieru akrylowego wymieszanego z pastÂą matujÂącÂą lub zastosowaĂŚ bazĂŞ w kolorze jaki chcesz i na to lakier bezbarwny matowy lub lakier bezbarwny z pastÂą matujÂącÂą (z utw). I naleÂży poÂłoÂżyĂŚ normalne warstwy mokre. Tak poÂłoÂżony lakier zrobi siĂŞ matowy jak juÂż wyschnie.

breyger
Wysłany: 2013-08-17, 09:55   
0
UP DOWN

sory za off top, ale czy matowy klar po wypolerowaniu da poÂłysk?

juny 
Wysłany: 2013-08-17, 11:12   
0
UP DOWN

DokÂładnie :spoko:

936
Wysłany: 2013-08-18, 13:34   
0
UP DOWN

Malowanie bÂłotnikĂłw w quadzie - efekt matu/faktury?

a co z fakturÂą ?
kto jÂą wystawi ?
23 % czy 7% ?

KK 
Wysłany: 2013-08-18, 14:17   
0
UP DOWN

hehhe :rotfl:

shel82 
Wysłany: 2013-09-09, 18:19   
0
UP DOWN

Nie do koùca chyba mnie rozumiecie, chcia³bym uzyskaÌ efekt jak na pierwszym zdjêciu (nie mam dobrego aparatu wiêc jakoœÌ jest kiepska, bo w rzeczywistoœci wygl¹da to du¿o lepiej):

tu widaĂŚ jak wyszÂło drugie malowanie tÂą samÂą farbÂą tylko po tygodniowej przerwie (mam czas tylko na weekenodwe grzebanie):

a tu porĂłwnanie:

aha, malowane zwykÂłym akrylem...

936
Wysłany: 2013-09-10, 12:02   
0
UP DOWN

To siĂŞ nazywa lakier strukturalny satynowy lubmatowy.
Kolor Ty wybierasz.
A "fakture"-strukture tworzysz dodajÂąc mniej lub wiĂŞcej rozcienczalnika + utwardzacz jeÂśli jest to materiaÂł 2k

shel82 
Wysłany: 2013-09-10, 21:41   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
To siĂŞ nazywa lakier strukturalny satynowy lubmatowy.
Kolor Ty wybierasz.
A "fakture"-strukture tworzysz dodajÂąc mniej lub wiĂŞcej rozcienczalnika + utwardzacz jeÂśli jest to materiaÂł 2k

Hmm tylko, ¿e ja u¿y³em zwyk³ego lakieru akrylowego i to z po³yskiem, bo akurat w mieszalni taki mieli, a sprzedawca doradzi³ mi trik (dodaÌ 10% utwardzacza wiêcej na 100 gr), który jak widaÌ za pierwszym razem mi wyszed³, problem w tym, ¿e gdybym malowa³ wszystko za jednym razem wysz³o by ok, ale malowa³em na raty i nie pamiêtam dok³adnie jak mia³em ustawiony pistolet, na pewno mia³em dan¹ du¿¹ iloœÌ dawki lakieru...

Za pewne nikt nie podzieli siê taùszym patentem na pomalowanie moich b³otników patrz¹c po postach sami fachowcy i fachowe porady tylko, ¿e jak przychodzi co do czego to wiêkszoœÌ robi jakieœ patenty, a szkoda bo ja siê przyznaje, ¿e lakierkiem nie jest i nie spodziewam siê jakiœ rewelacji po malowaniu w gara¿u, ale myœla³em, ¿e chocia¿ na forum mi ktoœ coœ podpowie...

936
Wysłany: 2013-09-10, 23:13   
0
UP DOWN

Po co siĂŞ nakrĂŞcasz ?

1. FAchowiec, ktĂłry ci nakitowaÂł, Âże wiĂŞcej utwardzacza zaÂłatwi sprawe bĂŞdzie zawsze fachowcem od je....... owiec nie specjalistÂą !!!

Po to s¹ proporcje Lakier-uwardzacz, ¿eby te cz¹steczki mog³y siê po³¹czy w odpowiednich wi¹zaniach chemicznych.
DodajÂąc za duÂżo utwardzacza powstajÂą nie poÂłaczone czÂąsteczki uwiĂŞzione w lakierze automatycznie wystĂŞpuje wada lakiernicza w postaci niewyschniĂŞtego lakieru, sÂłabszego, podatnegho na zniszczenie. itp.

2. do lakieru akrylowego kupuje siĂŞ dodatek matujÂący i w odpowiednich proporcjach dodajesz do gotowej mieszanki w zalerznoÂści co chcesz uzyskac satyna-mat !

A nie jakis "Czesio Chydraulik" bĂŞdzie Tobie kit wciskaÂł o lakierachi farbach.

936
Wysłany: 2013-09-10, 23:37   
0
UP DOWN

Ps. czytaj karty techniczne produktu.
Znajdziesz je w necie w plikach PDF.
Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu