Autor |
Wiadomość |
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-03-14, 08:27
|
0
|
|
|

|
Witam. JeÂśli kolego pawel ,uwaÂżasz Âże "przyczynÂą" jest (lub moÂże byĂŚ) nowo zakupiony pistolet to proponuje podjechaĂŚ z nim do jakiegoÂś "znajomka z branÂży" i go u niego sprawdziĂŚ na np. jakimÂś starym elemencie czy elementach. Ewentualnie poÂżyczyĂŚ inny pistolet i sprawdziĂŚ u siebie co siĂŞ bĂŞdzie dziaÂło
Tak naprawdê to ciê¿ko jest siedz¹c tylko przy komputerze wpaœÌ na to co mo¿e byÌ przyczyn¹ tego "t³uszczu w lakierze" tzw oczek.
Przewody powietrza wymieniÂłeÂś po tym jak siĂŞ to zaczĂŞÂło dziaĂŚ czy przed tym ?
RĂłwnieÂż tak jak pisze Lackdoktore Âże podkÂład teÂż moÂże byĂŚ tego przyczynÂą. Sam z dwa lata temu miaÂłem taki Âże oczka na nim wychodziÂły jak serie z karabinu maszynowego Ale to byÂła taka jedna tylko puszka w ktĂłrej juÂż w Âśrodku byÂły jakieÂś "oczka" a raczej ich setki
Co do smarowania pistoletów to jeœli stosujemy w³aœciwy smar (który zalecaj¹ producenci) to nie ma on wp³ywu na jakoœÌ pow³oki ,no chyba ¿e ktoœ zamiast smaru stosuje olej
U mnie wszystkie pistolety mam "wysmarowane" poniewaÂż dostaje "biaÂłej gorÂączki" jak tylko sÂłyszĂŞ "skrzypiÂące sprĂŞÂżyny" w pistolecie Poza tym przedÂłuÂżamy Âżycie naszemu narzĂŞdziu pracy A miaÂłem juÂż dwa razy taki przypadek Âże odkupiony od kogoÂś pistolet wymagaÂł wymiany takÂże sprĂŞÂżyn poniewaÂż byÂły tak powycierane (od pracy na sucho) Âże aÂż siĂŞ zÂłamaÂły (w najcieĂąszym miejscu przetarcia)
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-03-14, 09:06
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | Przewody powietrza wymieniÂłeÂś po tym jak siĂŞ to zaczĂŞÂło dziaĂŚ czy przed tym ? |
przewĂłd wymieniÂłem przed tym jak zaczĂŞÂło siĂŞ to dziaĂŚ. Robertlodz09 napisał/a: | podkÂład teÂż moÂże byĂŚ tego przyczynÂą |
juÂż jakiÂś czas robiĂŞ tym podkÂładem,ale teraz zrobiĂŞ zmianĂŞ,nawet po to aby wykluczyĂŚ winĂŞ podkÂładu.
RozbiorĂŞ dzisiaj pistolet i wygotujĂŞ we wrzÂątku to co moÂżna.
DziĂŞkujĂŞ ,pozdrawiam |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-03-14, 09:14
|
0
|
|
|

|
pawel1108 napisał/a: | wygotujĂŞ we wrzÂątku to co moÂżna. |
Proponuje zamiast tego ,umyĂŚ go dokÂładnie w alkoholu lub spirytusie (czystym)
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-03-14, 09:21
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | alkoholu lub spirytusie |
ooooo i to jest pomysÂł,przynajmniej na humor to dobrze wpÂłynie,kupiĂŞ sobie 0,5L i bĂŞdĂŞ spokojnie myÂł |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-03-14, 10:34
|
0
|
|
|

|
a reszte zawsze moÂżna sobie dopiĂŚ tylko kup z dobrego zrĂłdÂła bo bedziesz cale zycie juz oczka na lakierze widziaÂł |
|
|
|
 |
freezef1
|
Wysłany: 2012-03-24, 13:27
|
0
|
|
|
|
Siema chlopaki tez mialem taki problem kiedys teraz go nie mam bo:
zaraz przed malowaniem uzywam pianki do mycia szyb bo srodki takowe sa organiczne i zmyja nam wszystko to czego Solvent (panel wipe) nam nie zmyje, oczywiscie po tym jak przetre pianka zapodaje zmywaczem nie pozwalajac wyschnac mu na powierzchni trzeba go szybko wytrzec do sucha czysta szmatka:) pozdro |
_________________ Find your style and run with it, because the only person you have to impress is yourself. |
|
|
|
 |
paws0
|
Wysłany: 2012-03-31, 18:06
|
0
|
|
|
|
Problem ustÂąpi po dodaniu 5% antysilikonu(ANTI-CRATERING ADDITIVE
459S) do lakieru... pozdrawiam... |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-03-31, 18:40
|
0
|
|
|
|
paws0 napisał/a: | Problem ustÂąpi po dodaniu 5% antysilikonu |
dziĂŞkujĂŞ Kolego za sugestiĂŞ ale to nie dziaÂła,sprawdzone.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-31, 18:47
|
|
|
|
pawel1108 napisał/a: | dziĂŞkujĂŞ Kolego za sugestiĂŞ ale to nie dziaÂła,sprawdzone.
Pozdrawiam |
Zastosuj POLYKAR . Sprawdzone |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-04-02, 16:31
|
0
|
|
|
:)

|
paws0 napisał/a: | Problem ustÂąpi po dodaniu 5% antysilikonu(ANTI-CRATERING ADDITIVE
459S) do lakieru... pozdrawiam... |
Ale filozofia, tyle ze antysilikon to 100% silikon.... |
|
|
|
 |
maliniak
|
Wysłany: 2012-04-12, 22:29
|
0
|
|
|
|
miaÂłe to z mojÂą satÂą 3000 hvlp wymyÂłem w acetonie nasmarowaÂłem i tak juÂż z 8 lat hula bez zarzutu a teÂż byÂły oczka |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2012-04-19, 14:56
|
0
|
|
|

|
Dzisiaj to pod³¹czy³em jutro lecê ca³ego busa bêdzie okazja na szukanie ,,oczek,, .Co do parametrów osuszacza to wydajnoœÌ oko³o 600l/min bêdzie chodzi³ tylko z pistoletem
LGIM0132.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 62 raz(y) 877.67 KB |
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-04-19, 17:58
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
GratulujĂŞ zakupu .
Oczka teraz niech R.I.P.
Ale jak siĂŞ pozbyĂŚ tych cholernych wtrÂąceĂą w naszych norkach !
Pozdrawiam |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2012-04-19, 18:06
|
0
|
|
|

|
WtrÂącenia to inna historia chociaÂż majÂą duÂżo wspĂłlnego z ,,oczkami,, to teÂż defekt powÂłoki .ÂŁatwiej sobie radzĂŞ z wtrÂąceniami niÂż z ,,oczkami,, . |
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-04-19, 19:34
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Homer S. napisał/a: | ÂŁatwiej sobie radzĂŞ z wtrÂąceniami niÂż z ,,oczkami,, |
To Ci zazdroszczĂŞ ,ja nigdy nie miaÂłem problemu z oczkami (no moÂże za maÂło lakierujĂŞ ).
MoÂże pomogÂło to, Âże zrobiÂłem instalacjĂŞ tak jak tu na forum pisaliÂście .
pozdr. |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-04-19, 20:56
|
0
|
|
|
|
Homer S. napisał/a: | Dzisiaj to pod³¹czyÂłem jutro lecĂŞ caÂłego busa bĂŞdzie okazja na szukanie ,,oczek,, |
GratulujĂŞ zakupu
Mam tylko pytanie,jaki to ma zwiÂązek z oczkami z ktĂłrymi mam a w zasadzie miaÂłem problem???
jarbia napisał/a: | Oczka teraz niech R.I.P. |
osuszacz niestety nie ma na to wpÂływu,bo pewnie posiadacie filtry CKD i to pewnie serii 4000
gdzie pierwszy to 5 micronĂłw a drugi,ktĂłry jest wiecznie czysty ma 0,1 microna i co Panowie,te czÂąstki wody lub mgÂły olejowej omijajÂą tak dokÂładny filtr,Âżeby go nie zanieczyszczaĂŚ i lÂądujÂą po zÂłoÂści na klarze ,Âżeby nam wszystkim utrudniaĂŚ Âżycie?
DÂługo z tym walczyÂłem i puki co mam spokĂłj, powodzenia w osuszaniu powietrza do punktu rosy:)
a jak dalej bĂŞdziecie powodowaĂŚ powstatwanie owych kraterĂłw to i tak one bĂŞdÂą,chocby byÂły 2,3, lub cztery osuszacze.
Absolutnie,Âżadna to tajemnica jak siĂŞ pozbyĂŚ kraterĂłw,czyli oczek jak ktoÂś bĂŞdzie miaÂł taki problem chĂŞtnie pomogĂŞ |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2012-04-19, 21:07
|
0
|
|
|

|
to pisz ÂśmiaÂło pawel bo ja nie mam za bardzo juÂż pomysÂłu..
Homer jakÂą masz butle, wielka siĂŞ wydaje |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
 |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2012-04-19, 21:30
|
0
|
|
|
|
pawel1108,
Ja tez mam problem z oczkami, duÂżo nie ma ale siĂŞ trafiajÂą.
ZdradÂź tajemnicĂŞ jak je wyeliminowaĂŚ ? |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2012-04-20, 14:05
|
0
|
|
|

|
ksenonn napisał/a: | to pisz ÂśmiaÂło pawel bo ja nie mam za bardzo juÂż pomysÂłu..
Homer jakÂą masz butle, wielka siĂŞ wydaje |
400 litrĂłw |
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2012-04-20, 18:21
|
0
|
|
|

|
konkretny baniak, a co go zasila, jak¹ to ma wydajnoœÌ?
pawel zdradzisz tÂą tajemnice? |
 |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2012-04-20, 19:12
|
0
|
|
|

|
5,5KW 650l/min taka to DDR-rowska sprĂŞÂżarka . Osuszacz dziaÂła i robi robotĂŞ .LakierowaÂłem busa po caÂłoÂści w biaÂłym akrylu oczek nie widaĂŚ bo biel bije po oczach . |
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2012-04-20, 20:34
|
0
|
|
|

|
ja dzisiaj podkÂładowaÂłem podÂłogĂŞ w busie oczek teÂż nie byÂło widaĂŚ, szczegĂłlnie Âże juÂż troche byÂło ciemno :P |
 |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-04-20, 20:44
|
0
|
|
|
|
Cytat: | ZdradÂź tajemnicĂŞ jak je wyeliminowaĂŚ ? |
ksenonn napisał/a: | pawel zdradzisz tÂą tajemnice? |
Panowie ,Âżadna to tajemnica.
W moim przypadku byÂło to gazowanie lakieru bezbarwnego,nic po za tym.
Po prostu zÂła technika nakÂładania i nie przestrzeganie czasu odparowania,krĂłtko mĂłwiÂąc popadanie w rutynĂŞ i nie przejmowanie siĂŞ kartÂą technicznÂą.
Pewnie spieraÂłbym siĂŞ,gdyby ktoÂś prĂłbowaÂł mi tÂłumaczyĂŚ,Âże jest to zÂła technika aplikacji klaru ALE...
Wczoraj pojawiÂł siĂŞ u mnie Pan technik z firmy,ktĂłrej klarami najczĂŞÂściej lakierujĂŞ R-M
i trochê poÌwiczyliœmy-ja b³otnik ,On b³otnik.Sprê¿arka moja,brak osuszacza mój w¹¿ do sprê¿arki mój,Pistolet mój SATA 3000 ale Pan technik mia³ taki sam wiêc wymienialiœmy siê na czas testów
No i co? na moim elemencie 2 kratery u Pana Technika na elemencie ZERO !!!!
MoÂże to i zbieg okolicznoÂści ,przypadek? ZrobiliÂśmy klarem w sumie osiem elementĂłw,takich przypadkĂłw nie ma.U mnie kropki u Pana ZERO.
NiezaleÂżnie jakim pistoletem lakierowane.
SkorzystaÂłem z nauki i duÂżo siĂŞ dowiedziaÂłem na temat aplikacji lakierĂłw bezbarwnych DIAMONDCLEAR CP,STARLUX CP, BASIC CP,
JeÂżeli ktoÂś robi tymi klarami i chce coÂś siĂŞ dowiedzieĂŚ,chĂŞtnie doradzĂŞ.
Pozdrawiam PaweÂł
[ Dodano: 2012-04-20, 20:46 ]
ksenonn napisał/a: | dzisiaj podkÂładowaÂłem podÂłogĂŞ |
ja na podkÂładzie teÂż nigdy kraterĂłw nie miaÂłem,na bazie rĂłwnieÂż a na klarze miaÂłem duuuuÂżo.Mam nadziejĂŞ,ze nauka w las nie pĂłjdzie i bĂŞdzie juÂż lepiej |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2012-04-20, 20:59
|
0
|
|
|

|
nie no ja mojÂą wypowiedÂź zakoĂączyÂłem tÂą mordÂą z jĂŞzorem wiĂŞc se jaja z lekka robiÂłem
teÂż nigdy na podkÂładzie nie miaÂłem kraterĂłw
tak myœla³em ¿e powiesz o gazowaniu, sam nie wiem, Panowie w iloœciach 2- 3 kratery/el. mo¿na mówiÌ o gazowaniu? jak mi siê zachce zrobiê jak¹œ próbê z lakierem Polikara, w po³owie el. dam 1,5 warstwy a a na drugiej ze 3 i zobaczymy, choÌ wierzyÌ mi sie nie chce..
ja se chyba osuszacz kupiĂŞ bo juÂż dzisiaj obczaiÂłem ze filterek coÂś tam wody wyÂłapaÂł |
 |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-04-20, 21:03
|
0
|
|
|
|
ksenonn napisał/a: | w poÂłowie el. dam 1,5 warstwy |
a powiedz szczerze uczyÂł Cie ktoÂś jak wyglÂąda aplikacja tej pierwszej 0,5 warstwy?
Nie zrozum,Âże jestem zÂłoÂśliwy,ale ja myÂślaÂłem,Âże chodzi o to Âżeby albo tylko przyprĂłszyĂŚ,albo,ze wylaĂŚ jÂą delikatniej,na zmniejszonej iloÂści materiaÂłu i wiesz co?
goooowno na ten temat wiedziaÂłem.
ksenonn napisał/a: | ja se chyba osuszacz kupiĂŞ |
a ja kabinĂŞ,bo mam wtrÂącenia |
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-04-20, 21:05
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisał/a: | goooowno na ten temat wiedziaÂłem. |
No to opisz jak to ma byĂŚ... ja wiem tyle co Ty. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2012-04-20, 21:07
|
0
|
|
|
|
No,PaweÂł,nie bÂądÂź taki tajemniczy.WyjaÂśnij TwojÂą teoriĂŞ o tej 0,5 warstwy.Ja przyznam,Âże sam mam z tym problem,dlatego wolĂŞ lakiery wylewane peÂłnymi warstwami. |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-04-20, 21:25
|
0
|
|
|
|
jaki tajemniczy???
ja po prostu nie braÂłem jak widaĂŚ waÂżnych rzeczy pod uwagĂŞ.
LakierujÂąc wczoraj element z technikiem jako pierwszy po prostu go przyprĂłszyÂłem robiÂąc w moim rozumieniu warstwĂŞ kontaktowÂą,no i sobie czekaÂłem,nie pamiĂŞtajÂąc i nawet pewnie nie interesujÂąc siĂŞ,tym ile czasu jest na odparowanie w karcie technicznej,tylko po jakichÂś 7 moÂże 8 minutach jak zawsze sprawdziÂłem palcem,czy podeschÂło,no i fakt podeschÂło z tym,Âże dla Diamnodclear-a CP,ktĂłrym robiliÂśmy czas z karty technicznej jest DO 3 (TRZECH) minut.
NastĂŞpna warstwa,czyli jak zawsze,peÂłna wylana.No i wylaÂłem-byÂło git,ale po 5-10 minutach pojawiÂły siĂŞ 3 kratery.
Sposób technika-rozkrêcony towar na maxa SATA 3000 RP,odleg³oœÌ od elementu ok.20cm,miot³a max,ciœnienie 2,5bar ,nie jak u mnie 2.0 i ch³op zrobi³ to tak jakby wod¹ lakierowa³-bardzo szybko nie powtarzaj¹c ruchu rêk¹ lewo-prawo,tylko ruch i warstwa ni¿ej,b³otnik od Laguny II jakieœ 10-15 sekund.
Po tym z zegarkiem w rĂŞku 3 minuty i warstwa peÂłna z powtĂłrzeniem ruchu lewo-prawo-lewo i niÂżej (mam nadzieje,Âże wiecie o co mi chodzi)
i po zawodach.CzekaliÂśmy,oglÂądaliÂśmy i zero kropki
PytaÂłem,tylko co zrobiĂŚ jak jest wiĂŞcej elementĂłw bo wiadomo,Âże nie dam rady w ciÂągu trzech minut zrobiĂŚ np.dwĂłch bokĂłw i ew.maski i uzyskaÂłem odpowiedz,Âże robiĂŚ np,dwa lub trzy elementy,przy dobrej wprawie zrobiĂŚ bok.
Zosta³em pouczony,¿e nie wolno robiÌ np.8 czy 10 elementów na zasadzie pó³ warstwy wszystko,bo mo¿e to zaj¹Ì np.10 minut czy 15 tylko po kolei.
Pozostaje tu niestety kwestia wentylacji,bo np.jeden bok robimy po kolei na gotowo a potem idziemy na drugi i wiadomo,Âże coÂś siĂŞ zapyli na tym gotowym. |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2012-04-20, 21:51
|
0
|
|
|

|
pawel1108 napisał/a: | ksenonn napisał/a: | w poÂłowie el. dam 1,5 warstwy |
a powiedz szczerze uczyÂł Cie ktoÂś jak wyglÂąda aplikacja tej pierwszej 0,5 warstwy?
Nie zrozum,Âże jestem zÂłoÂśliwy,ale ja myÂślaÂłem,Âże chodzi o to Âżeby albo tylko przyprĂłszyĂŚ,albo,ze wylaĂŚ jÂą delikatniej,na zmniejszonej iloÂści materiaÂłu i wiesz co?
goooowno na ten temat wiedziaÂłem.
ksenonn napisał/a: | ja se chyba osuszacz kupiĂŞ |
a ja kabinĂŞ,bo mam wtrÂącenia |
szczeroœÌ to moje drugie imiê - nie uczy³ mnie nikt, a pól warstwy to dla mnie zaprószone nie wylane - po³owa do wylania, czyli jak bym do³o¿yl drugie tyle by³o by wylane
staram siĂŞ nie odebraĂŚ Twojego postu jak w pewnym rodzaju zÂłoÂśliwoÂści ale nie rozkminiam tych mordek przy moim haÂśle o osuszaczu
MImo wszystko dalej nie jestem przekonany..
ZdrĂłwko |
 |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-04-20, 22:01
|
+1
|
|
|
|
ksenonn napisał/a: | nie rozkminiam tych mordek przy moim haÂśle o osuszaczu |
ja siĂŞ cieszĂŞ,Âże ja nie muszĂŞ kupowaĂŚ osuszacza
a przekonywaÌ Cie na si³ê nie chcê,mog³em siê nie odzywaÌ ,bo pewnie nie jeden forumowicz pomyœli,¿e nic nie potrafiê a siê udzielam.Ka¿dy pope³nia b³êdy i nie ma co siê wstydziÌ.Po prostu podzieli³em siê nabyt¹ wiedz¹ i mo¿e komuœ to siê przyda |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2012-04-20, 22:40
|
0
|
|
|

|
co do osuszacza do ja mam podejœcie ¿e wypada³o by mieÌ, bo profi lakiernia ma - robie w gara¿u do profi mi daleko, ale chcê iœÌ w tym kierunki, robiÌ coraz lepiej..
nie chodzi o przekonywanie mnie, bo mo¿esz mieÌ racjê i dobrze, ¿e to napisa³eœ, sam spróbujê potestuje i siê przekonam - ja tak nie pomyœla³em, ¿e nic nie potrafisz i siê udzielasz i wiem, ¿e wiêkszoœÌ te¿ tak nie pomyœla³a - trzeba siê dzieliÌ wiedz¹ i punkt dla Ciebie za to |
 |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2013-09-27, 21:36
|
0
|
|
|
|
Dzisiaj malowaÂłem blotnik,pdkÂł.epoks.-posypaÂło rybimi oczkami,pdkÂł wypelniajacy oczy baza oczy na koniec lakier i oczy.
Co qurwa jest grane.
Wczesniej bez problemu,powitrze czyste,pogoda wilgotno deszczowo i zimno w dziupli troche mokro,czy to moÂże byc toooo |
|
|
|
 |
bercixxx1992
|
Wysłany: 2013-09-28, 10:30
|
0
|
|
|

|
w dziupli troche mokro -jedna z przyczyn sam wymieniles,sprawdz instalacje,przeczysc filtry-jesli masz
przemywaj wszystko zmywaczem,mozesz takze dodac antysylikonu do klaru |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-09-28, 12:03
|
0
|
|
|
|
lak napisał/a: | Dzisiaj malowaÂłem blotnik,pdkÂł.epoks.-posypaÂło rybimi oczkami,pdkÂł wypelniajacy oczy baza oczy na koniec lakier i oczy. |
Nic sie nie martw, weÂź urlop, jak wrĂłcisz to problemu nie bĂŞdzie.
Serio.
lak napisał/a: | Wczesniej bez problemu, |
Dokladnie.
lak napisał/a: | pogoda wilgotno deszczowo i zimno w dziupli troche mokro,czy to moÂże byc toooo |
Ano
Temperatura, wilgotnoœÌ a nawet cisnienie tego dnia sprawi³o ¿e wilgoÌ w powietrzu ( w instalacji oczywiœcie) zaczê³a sie skraplaÌ i wod¹ , z olejem niestety, sypa³es z pistoletu.
Sama woda nic nie robi, zadnych oczek, niczego.
Ale kondensat........... uuuuu, to juÂż widzisz efekt na elementach.
Kondensat zatrzymywaÂły filtry, ale one nie dzialaja jak sa po prostu mokre.
bercixxx1992 napisał/a: | mozesz takze dodac antysylikonu do klaru |
Do epoksydu, bazy i nawet do zmywacza
Nic nie da ten preparat na olej.
Wiec popraw instalacjĂŞ, wiesz, takie tam slepe nitki, ÂłabĂŞdzie szyjki, filtry i odwadniacze na kazdym ujeciu.... o to pytaj @Projektera jak to zrobiĂŚ.
Lub wykazujac sie odrobina inwencji i majac drobne 1000zÂł,,,, szukaj okazyjnego osuszacza ziebniczego , ale nie starego.
Wcinasz go w instalacje przed filtrami , filtry wymywasz, wklady wymieniasz i ...................... OD TEJ CHWILI LAKIEROWANIE TO NIE BEDZIE LOTERIA CZY SIĂ UDA CZY WYJDA OCZKA.
Taniej...... 5 metrĂłw rurki miedzianej 1/2 cala wsadzone do lodĂłwki po babci Helenie i za tym Âłabedzia szyjka gdzie woda bedzie sie gromadzila i spust reczny lub kup automat.
Dalej to juz filtry ktĂłre masz.
Jeszcze taniej, ale woda zgromadzi sie w Twoich filtrach...... wiadro, zimna woda, nawet kostki lodu i ta spirala miedziana w tym.
To ostatnie to na szybko aby mĂłc skoĂączyc robote bez oczek..... kilka moÂże wystapiĂŚ , bo to nie eliminuje problemu do konca. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2013-09-28, 20:43
|
0
|
|
|
|
DZIĂŞki panowie!
Jak moÂżna stwierdziĂŚ czy instalacja jest zanieczyszczona?
DmuchajÂąc powietrzem na kartke papieru nie stwierdziÂłem obecnoÂści wody i oleju.
Chyba Âże jest coÂś w instalacji czego nie widaĂŚ!a potem patrzy na nas duzymi oczami
z pomalowanego elementu? |
|
|
|
 |
unek83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-09-28, 23:54
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Taniej...... 5 metrĂłw rurki miedzianej 1/2 cala wsadzone do lodĂłwki po babci Helenie i za tym Âłabedzia szyjka gdzie woda bedzie sie gromadzila i spust reczny lub kup automat.
Dalej to juz filtry ktĂłre masz. |
oooo Widze patent dostaÂł pakiet plus czyli spust kondensatuu tylko szkoda, Âże znowuu musiaÂłeÂś podeprzeĂŚ siĂŞ wiedzÂą jakÂże nie lubianego przez ciebie Projektera
http://lakiernik.info.pl/...04b4f04c7#91304
aaaa Krysiu gdzie punkt rosyyy ??? przecieÂż zawsze to piszesz ??? zapomniaÂło Ci siĂŞ no coÂż przecieÂż wiem wszyscy, Âże masz tÂą skleroze |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2013-09-29, 00:29
|
0
|
|
|
|
Unek rocznik 83,wszak troche wyruzomialoÂści,toĂŚ jestesmy produktem wyszszej inteligencji!
Musimy sobie radziĂŚ sami na tym padole..i jakie byÂśmy grzechy nie popelnili tutaj.
tam bedziemy rowni :tak:amen (niech tak bĂŞdzie) |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2013-09-29, 00:42
|
0
|
|
|
|
Witam
Ja rĂłwnieÂż dziÂś przeÂżyÂłem horror z doÂłkami w bezbarwnym.
LakierowaÂłem bÂłotnik i drzwi od colta.
Wszystko by³o extra , za jak¹œ godzinê przypomnia³em sobie ze nie wy³¹czy³em sprê¿arki , poszed³em do gara¿u i rozpacz :(.
Na bÂłotniku setki maÂłych doÂłkĂłw ktĂłre wyszÂły dopiero po okoÂło godzinie.
W CKD zero wody , przed pistoletem filtr devilbis .
Nie mam pomysÂłu , normalnie totalna zaÂłamka :( |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2013-09-29, 01:00
|
0
|
|
|
|
N ooo to mamy ten sam problem.
Wymyj dobrze pomieszczenie wysusz i dobrze wentyluj.
WspoÂłczuje to zbliza lakiernikow
Powodzenia!!!!! |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2013-09-29, 01:12
|
0
|
|
|
|
lak,
Z czego mam wymyĂŚ to pomieszczenie ?
Ja mam w pomieszczeniu czystko , zaraz po malowaniu wychodzi lustro, dopiero po jakimÂś czasie zaczynajÂą siĂŞ doÂłki robiĂŚ. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-09-29, 01:43
|
0
|
|
|
|
unek83 napisał/a: | gdzie punkt rosyyy ??? |
Ano w tym miejscu gdzie Twoj umysÂł nie ogarnia tego czego nie widzi goÂłym okiem.
Luz, rozumiem TwĂłj problem pachoÂłku swojego pana p. |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-09-29, 03:57
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Taniej...... 5 metrĂłw rurki miedzianej 1/2 cala wsadzone do lodĂłwki po babci Helenie i za tym Âłabedzia szyjka gdzie woda bedzie sie gromadzila i spust reczny lub kup automat.
Dalej to juz filtry ktĂłre masz.
Jeszcze taniej, ale woda zgromadzi sie w Twoich filtrach...... wiadro, zimna woda, nawet kostki lodu i ta spirala miedziana w tym.
To ostatnie to na szybko aby mĂłc skoĂączyc robote bez oczek..... kilka moÂże wystapiĂŚ , bo to nie eliminuje problemu do konca | Krzysiek daj spokuj,nie prosciej napisac...kup osuszacz albo wysokiej klasy filtry np za 2k?chlopak sie urobi,umysli,ukombinuje.... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-09-29, 10:39
|
0
|
|
|
|
hamir napisał/a: | Krzysiek daj spokuj,nie prosciej napisac...kup osuszacz |
Pierwsza opcja byÂła kup osuszacz.
Zobacz raz jeszcze. |
|
|
|
 |
unek83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-09-29, 10:44
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Pierwsza opcja byÂła |
No byÂła ....
A 2 opcja to turbooo tylko nie twoja .....
Papa .....
lak,
Jestem wyroozumiaÂły ale nie na Krysia ... |
|
|
|
 |
bercixxx1992
|
Wysłany: 2013-09-29, 16:23
|
0
|
|
|

|
marer napisał/a: | Witam
Ja rĂłwnieÂż dziÂś przeÂżyÂłem horror z doÂłkami w bezbarwnym.
LakierowaÂłem bÂłotnik i drzwi od colta.
Wszystko by³o extra , za jak¹œ godzinê przypomnia³em sobie ze nie wy³¹czy³em sprê¿arki , poszed³em do gara¿u i rozpacz :(.
Na bÂłotniku setki maÂłych doÂłkĂłw ktĂłre wyszÂły dopiero po okoÂło godzinie.
W CKD zero wody , przed pistoletem filtr devilbis .
Nie mam pomysÂłu , normalnie totalna zaÂłamka :( |
moze za grube warstwy wylewasz-mialem podobnie- i gdy zaczolem lakierowac cienkimi warstwami ustalo cholerstwo:D |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2013-09-29, 19:33
|
0
|
|
|
|
bercixxx1992,
MoÂże i masz racjĂŞ.
Wyla³em 2 pe³ne warstwy klaru Novol 570 w doœÌ krótkim odstêpie czasu 5 minut a w gara¿u tylko 15 stopni.
Za nastĂŞpne 5 minut poprawiÂłem jeszcze 3 warstwĂŞ z gĂłry bÂłotnika bo tyle mi zostaÂło lakieru.
Powiem tak lakier nie byÂł doschniĂŞty bo po wylaniu nastĂŞpnej warstwy od razu byÂło lustro tak jak bym dolewaÂł mokre na mokre.
MalowaÂłem satÂą mini z dysza 1,0 sr wiĂŞc nie wiadomo jakiej gruboÂści tam nie byÂło, na dodatek dodane byÂło okoÂło 15% rozpucha. |
|
|
|
 |
bercixxx1992
|
Wysłany: 2013-09-30, 20:05
|
0
|
|
|

|
ja lakieruje tez sata minijet ,tylko mam dysze 1,2 sr-powiem ci ze na 99% za grubo pojechales |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2013-10-04, 19:18
|
0
|
|
|
|
czy para z E.papierosa moÂże mieĂŚ wplyw na powstawanie oczek na lakierze/? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2013-10-04, 20:28
|
0
|
|
|
|
lak napisał/a: | czy para z E.papierosa moÂże mieĂŚ wplyw na powstawanie oczek na lakierze/? | a co lakierujesz i sobie popalasz?? |
|
 |
lak
|
Wysłany: 2013-10-04, 22:07
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | a co lakierujesz i sobie popalasz?? |