Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jolo92
Wys³any: 2013-10-04, 12:27   prosze o pomoc. Renowacja nadkoli, malowanie!
0
UP DOWN

Witam Panowie, jestem tu nowy i by³bym wdziêczny za udzielenie mi pomocy :) . Na wstêpie chcia³bym napisaæ ¿e bedzie to moja pierwsza taka naprawa i proszê o wyrozumia³o¶æ. Proszê te¿ o nie odsy³anie mnie do lakiernika z moim problemem poniewa¿ mieszkam za granic± a tu naprawa u lakiernika wyjdzie mnie wiêcej co to auto warte :sciana: Mam zamiar poje¼dziæ nim 2 lata i nie chcê ¿eby a¿ tak bardzo straszy³o rud±. Dobra przejd¼my do konkretów. Poni¿ej przedstawie zdjêcia (tylko siê nie przestraszyæ). Jak widaæ korozja wziê³a ostro.

A wiêc tak za nadkola mia³em zabraæ siê tak:
1)wszystko dobrze oczy¶ciæ, od³u¶ciæ, przedmuchaæ powietrzem
2)zaaplikowaæ na to brunox 3 warstwy w odstêpach po 30min i po ostatniej warstwie odczekaæ 24h do pe³nego wyschniêcia
3) nastêpnie na to podk³ad epoxydowy
4) ubytki uzupe³niæ szpachl±
5) zczy¶ciæ wszystko (proszê o rade jakimi papierami siê pos³ugiwaæ bo tutaj nie mam pojêcia)
6) daæ podk³ad akrylowy
7)tutaj znowu czy¶cic?
8) baza 3warstwy
9)bezbarwny 3warstwy

Nie wiem zupelnie co z progiem który jest ostro wgniecony proszê o jakie¶ wskazówki.
Maske i zderzak zmatowiæ je¶li potrzeba to szpachla, podk³ad, baza, bezbarwny?

i nie wiem co z tym w¿erem na tylnim b³otniku... :/

Co musze kupiæ, jakiej firmy produkty polecacie.

Bede bardzo wdziêczny za pomoc i udzielenie jakich kolwiek wskazówek.

drzwi (2).jpg
Plik ¶ci±gniêto 3188 raz(y) 20.56 KB

zderzak.jpg
Plik ¶ci±gniêto 49 raz(y) 157.21 KB

nadkole.jpg
Plik ¶ci±gniêto 50 raz(y) 35.61 KB

maska.jpg
Plik ¶ci±gniêto 52 raz(y) 44.5 KB

drzwi.jpg
Plik ¶ci±gniêto 66 raz(y) 28.88 KB

Wasili
Wys³any: 2013-10-04, 13:21   
0
UP DOWN

Brunox tego nie polecam. Lepiej zjechaæ jak najlepiej do go³ej blachy i daæ na to reaktywny. Na reaktywny dajesz podk³ad akrylowy i dopiero szpachel.

jolo92
Wys³any: 2013-10-04, 13:54   
0
UP DOWN

w tym rzecz ¿e ju¿ kupiony brunox w³a¶nie i baza. A co z reszt±? z tym progiem, wykwitem na tylnim b³otniku. Ma to wytrzymaæ ko³o 2 lat

Dumel19
Wys³any: 2013-10-04, 17:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
Panie jolo92, je¶li nie do lakiernika to ja bym zrobi³ to tak:
1.szlif do blachy tam gdzie korozja, i na to reaktywny nawet pêdzelkiem nak³adaj przez dwa dni grubo i zostaw do wyschniecia jeszcze z dzieñ.
2. 3 dzieñ pracy...zeszlifuj ca³kiem reaktywny, nastêpnie gdy widzisz ju¿ prawie ca³kiem "b³yszcz±c±" blachê zamiast rdzy wtedy zapylasz lekko ¶wierzo rozrobiony podk³ad reaktywny i czekasz oko³o godziny a¿ wyschnie, nastêpnie bez matowienia lecisz podk³ad akrylowy jakie¶ 2 warstwy.
3. po wyschnieciu podk³adu akrylowego (ja susze jakie¶ 24h w 20*C) matowisz wszsytko co trzeba papierem 180, przedmuchujesz i szpachlujesz, szpachle wyprowad¼ p180-p240 i odt³usæ i tu masz wybór albo dac podk³ad akrylowy albo epoxydowy, ja daje epoxydowy.
4. po wyschnieciu epoxydu albo akrylu zale¿y czego u¿yjesz, matowisz ca³e elementy papierem p600 tak aby sie nie poprzecinaæ do warstw poprzednich. Ja matowie p600 na mokro po czym przedmuchujê element, suszê odt³uszczam i lecê bazê.
5. Aplikacja bazy...na zmatowion± i odt³uszczon± powierzchniê aplikujesz 2-3 warstwy bazy i t± koñcow± zostawiasz na jakie¶ 30 minut do odparowania rozpuchu, przecierasz szmatk± antystatyczn± bazê, po czym aplikujesz lakier bezbarwny i tu zale¿nie od producenta pistoletu i lakieru dobierasz ci¶nienie oraz jezeli ten lakier to HS to aplikujesz go na 1,5 do 2 warstw, za¶ jezeli u¿yjesz lakieru MS to 2-3 warstw.

je¿eli o czym¶ zapomnia³em to mnie ch³opaki poprawcie :)

chocia¿ czarno to widze to jednak Powodzenia :spoko:

jolo92
Wys³any: 2013-10-04, 22:58   
0
UP DOWN

Panowie a co z tym progiem? zmatowiæ, podk³adowaæ i daæ bazê? czy szpachla tez?

I tez mam pytanie w jakich ilo¶ciach kupowaæ produkty aby starczy³o na 4 nadkola, (chcê prysn±æ troche tez wy¿ej, nie tylko pod spodem) przedni zderzak oraz te drzwi z progiem

YAMAHER
Wys³any: 2013-10-05, 00:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Jolo92.... Jak zrobisz tak jak dumel to pochlodnie Ci to duzo czasu a po miesi±cu bedziesz widzia³ sznyty na lakierze.

Napisze Ci szybko i tresciwie bo posze z kom.

flexa odpalasz z tarcz± listkowa z papierem sciernym. Wywalasz cala rdze ma byc czysty metal.

na to epoxyd. Po godz czasu dajesz na to bez szlifowania podk³ad akrylowy. Polecam goldcara.

po ca³kowitym wyschnieciu na mokro 800 pozniej 1200.

antysylikonowy rozpuch i myjesz nim te elementy.

aplikujesz baze... 1 warstw± ma byc przeswitujaca. 10 min pozniej daj druga tak zeby bylo równo pokryte i zeby nie bylo przeswitow. Jak zle kryje to nie wlewaj od razu wszystkiego na to dane miejsce.

Po godzinie aplikujesz bezbarwny. Tak samo jak z baza czasowo i ilo¶ciowo. Jak masz kase to kup duponta 3750s mega polysk i nie zrobisz zacieku albo taniej Kapci

po 2 dniach juz normalnego u¿ytku auta papierek 1500 przez chwile z wóda a pozniej 2000 i Polera z farecla. :-)

YAMAHER
Wys³any: 2013-10-05, 00:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
A jak masz wgniote bez rdzy to szpachla z wloknem szklanym i heja :-D jakos przetrwa hahha.

a jakiego masz kolego guna :-D ??

jolo92
Wys³any: 2013-10-05, 00:06   
0
UP DOWN

szczerze... to czytam po forum i juz sam zg³upia³em.. jedni pisz± tak drudzy tak sam juz nie wiem czego u¿yæ. Chcê aby wytrzyma³o to jedynie ko³o 2lat. Co z tym progiem który jest do¶æ sporo wgiêty i ca³y porysowany jak go nie zabezpiecze jako¶ to ruda po zimie go poprostu ze¿re.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-05, 10:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Dumel19, :sciana: :sciana: :sciana:
YAMAHER, :?: :?: :?:

Dawno, dawno temu.......... w roku 2011 na tym forum ju¿ pisano...

Robertlodz09 napisa³/a:
oczy¶æ bardzo dobrze z korozji ,nastêpnie zastosuj odrdzewiacz DuPonta i po nim mozesz ¶mia³o po³o¿yæ podk³ad epoksydowy na który mozesz k³a¶æ szpachlówke

Robertlodz09 napisa³/a:
Odrdzewiacz Duponta to Dupont 5717S :tak: Stosuje siê go w celu usuniêcia i zachamowania procesu korozji na stali i aluminium. Oparty jest na bazie czynników hamuj±cych proces korozji pochodzenia kwasowego i fosforowego. W przypadku stosowania go na metalu rozcieñczasz go w proporcji 1:2 (z wod±) a je¶li na aluminium to 1:4 .Najpro¶ciej to na 100ml (5717S) dajesz 200ml. wody (je¶li na stal) lub 400ml. wody je¶li zastosowaæ chcesz na aluminium. :tak:
Pozdrawiam! :spoko:

A dzi¶ resecik, reaktywny jako odrdzewiacz, szlif do go³ej blachy z korozj± i epoksyd, brunoxy i inne bajery.

Czy tak ciê¿ko zapamiêtaæ to co dobre na forum, przydatne i konkretne informacje a nie stek bzduri cenzura k³ótni z których wynika jeszcze gorszy mêtlik informacji, gdzie jedne drugim zaprzeczaj± i s± autorstwa jednej osoby.

Pozdrawiam i ¿yczê mi³ego wytrawiania rdzy.

http://kolorysta.pl/pl/p/...717S-Dupont/116

jolo92
Wys³any: 2013-10-05, 11:28   
0
UP DOWN

a dostane ten odrdzewiacz w mniejszej ilo¶ci np. 100ml bo nie moge znale¼æ.

A na ten próg to powa¿nie szpachla z w³óknem szklanym czy tylko czy¶ciæ i malowac?

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-05, 11:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
jolo92 napisa³/a:
a dostane ten odrdzewiacz w mniejszej ilo¶ci np. 100ml bo nie moge znale¼æ.

na allegro
IXELL KALISZ

jolo92
Wys³any: 2013-10-06, 00:25   
0
UP DOWN

okej a co z progiem? jak daæ t± mate szklan±? pod t± mate jakis podk³ad czy co¶ bo nie wiem..

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: