Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mirok78
Wys³any: 2013-10-31, 20:33   Farba bia³a poliuretanowa LP155P - prosze o pomoc :(
0
UP DOWN

Czy kto¶ spotka³ siê z ta farb± i mo¿e mi poradziæ jak siê z tym uporaæ ?:(

Nie jestem fachowcem lakiernikiem, w pracy sporo lakieruje
akrylowym bezbarwnym spectralem 505 i z tym sobie radze, ale teraz
dosta³em ten poliuretanowy syf LP155P i takie du¿e wanny (mniejsza o szczegó³y) muszê
malowaæ i jest masakra :(
Jak próbuje malowaæ to na powierzchni robi siê co¶ co mo¿na by nazwaæ "skórka pomarañczy" ale du¿o gorzej. Jak poleje wiecej farby to robi± siê zacieki. Dam du¿o rozcienczalnika to powierzchnia siê wyg³adza, ale za to s³abo kryje kolorem.
Mam pistolety z dysza 1.2 i 1.4.
Mo¿e kto¶ co¶ poradziæ ?
Czy problem mo¿e byæ przez zbyt niska têperaturê ? Jest ok 18-20C
Ta wanna jest pokryta ¿elkotem, zmatowiona papierem 240.

I jeszcze maly drobiazg... jak lakieruje co¶ ju¿ bia³ego, te¿ na bia³o to ni ch...
nie widzê, gdzie ju¿ malowa³em a gdzie nie... kwestia o¶wietlenia,
Czy do lakierowania stosuje siê jakie¶ specjalne o¶wietlenie ?

Dziekuje.

Dumel19
Wys³any: 2013-10-31, 22:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
Panie mirok78,
mirok78 napisa³/a:
Czy do lakierowania stosuje siê jakie¶ specjalne o¶wietlenie ?

tak najlepsze s± lampy o barwie zimny bia³y i najlepiej ¿eby by³y na wysoko¶ci metra od pod³ogi oraz wyzej, jak w kabinach lakierniczych...

Malowa³em poliuretanem wiele razy i szczerze powiem ze jest on jak zwykly akryl, ja maluje w temp. ok 25-30 stopni, i jest ok

Mo¿esz Pan pierwsz± warstwê spróbowac po³ó¿yc w miarê warstwê kontaktow± bez rozpucha, tylko z utwardzaczem, a drug± warstwê po 10 minutach dolaæ 10% rozpucha, wtedy bedziesz Pan widzia³ czy nadal robi sie mora czy lakier sie rozlewa, ewentualkie 3 warstwa mocno rozrzedzona rozpuchem i wylaæ/wymalowaæ tak aby nie pociek³o i bedzie ci pka anio³ka :spoko:

YAMAHER
Wys³any: 2013-11-01, 08:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Mirok... Tak na szyybko to kup w interacsie lampke neonowa taka mala na kablu za 25 pln. Taka jak sprawdza sie na warsztatach podwozie auta. I w lewej rece trzymaj ja i moze cos Ci pomoze :-)
:-) a co do lakierowania rob jak dumel mowi :-) lakieruje sie normalnie :-) a tyle rozpucha nie lej bo to i tak jak wodsa jest :-) :-) kwestia ilosci lakieru odleglosci guna od malowanego elementu cisnienia. Trzeba posprawdzac ustawienia i bedzie git.

mirok78
Wys³any: 2013-11-03, 10:40   
0
UP DOWN

Dziekuje za odpowiedz :)
Wciaz jednak mam problemy, tak sobie mysle ze moze jest jakies "spiecie" na linii zelkot farba ? Poki co nastepna wanne pokrylem rzadziutka szpachlowka natryskowa, teraz
tylko przetre troche i zobacze. Myslalem tez po prostu o jakims podkladzie, ale nikt
w sklepie nie umial mi nic polecic.

Taka reczna lampke oczywiscie mam i uzywam od dawna, jednak w tym
konkretnym przykladzie nie sprawdza sie niestety.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: