Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
piotres
Wysłany: 2013-11-27, 23:32   szlifierka mimosrodowa pnetumatyczna -tania i dobra ?
0
UP DOWN

Czesc

Posiadam kompresor walter hd430/100l - 280l/min efektywne na wydechu.

MiaÂłem do niego chinska szlifierke mimosrodowa 150mm odkupiona od kolegi za 50zl (on jej nie uzywaÂł bo miaÂł jakis malutki kompresor- za sÂłaby) - dziaÂłaÂła pieknie, ale poprawcowaÂłem nia z 5 razy (w sumie moze 10 godzin) i padÂła .

DolewaÂłem troche oleju pneumatycznego we wlot powietrza przed kazdym uzyciem ale i tak zdechÂła - teraz juz wogĂłle nie ma siÂły szlifowaĂŚ , dziaÂła 10 sekund po dolaniu oleju i koniec.

Doradzcie mi prosze jakas dobra szlifierke 150mm powiedzmy do 400zl - kupi cos sensownego i na dodatek Âżeby mĂłj walter sobie z nia radziÂł ??

Druga sprawa jak smarujecie swoje szlifierki - macie naolejacze w instalacjach ?

Taki naolejacz przykrecany do urzadzenia za ok 15zl to miaÂłem kiedys w kluczu pneumatycznym ale ÂżygaÂło z niego olejem jak oszalaÂłe, caÂły zbiorniczek czyli jakies 10ml oleju schodziÂło w 5 minut . Wiec do szlifierki to stanowczo odpada bo zachlapie caÂłe szlifowane elementy...

z gory dziekuje za pomoc !

pozdrawiam
Piotrek

Pneumatyka_NTS
Wysłany: 2013-11-28, 09:58   
0
UP DOWN

Witam
Co do odpowiedzi jaka szlifierka bêdzie pracowaÌ optymalnie przy 280 l/min to chyba nie mogê pomóc. Szlifierki znanych mi marek pobieraj¹ coœ miêdzy 360-480 l/min. Jeœli chodzi o temat smarowania, wystarczy jedna kropla dziennie z samego rana do przy³¹cza spr. pow.. Co do uszkodzenia o którym pisa³eœ prawdopodobnie masz pozaklejane lamelki, albo ko³o zêbate szpachl¹ lub innym syfem. Do tego w³aœnie s³u¿y odsysacz jeœli szlifierka jest dostosowana do odsysania py³u (ma tak¹ rurkê wyprowadzon¹ do ty³u). Nale¿y dodaÌ te¿ ¿e jeœli masz wilgoÌ z kompresora + szpachla + brak odsysania to szlifierkê nawet dobrej marki za³atwisz w ten sam sposób co poprzedni¹ nawet po miesi¹cu.

KK 
Wysłany: 2013-11-28, 23:21   
0
UP DOWN

MirkĂŞ Ceros sobie kup.

Gandziorz
Wysłany: 2013-11-28, 23:54   
0
UP DOWN

Kwestia jeszcze skoku.
Jak do szlifowania i obrĂłbki na gotowo to skok maÂły czyli 2,5-3mm, jak do zgrubnego to 5mm.
K2 Extreme jest w tej kasie.

hamir 
Wysłany: 2013-11-29, 01:36   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
MirkĂŞ Ceros sobie kup.
jedyna sensowna propozycja.Lub model DEROS :tak:
Przy takiej wydajnosci kompresora bedziesz sie meczyl Ty i kompresor i pneumat ;)

jesli sie juz tak upierasz to; http://www.lare.pl/szlifierki.php

KK 
Wysłany: 2013-11-29, 02:40   
0
UP DOWN

W sumie na dzieù dzisiejszy pewnie te¿ wzi¹³bym Derosa. ChoÌ ostatnio szlifierka spad³a mi z drabiny na beton i jakby mia³a wbudowany zasilacz to mog³oby byÌ ró¿nie.
Wygoda jednak przy Derosie lepsza,przy Cerosie kable i zasilacz caÂły czas siĂŞ wlecze i przeszkadza.

piotres
Wysłany: 2013-11-29, 23:15   
0
UP DOWN

Nie chce szlifierki elektrycznej- miaÂłem z 4szt takich szlifierek skilla modele np. 7450 lub podobne i kazda byÂła z 4 razy na gwarancji. gora 2 roboty po 2-3 godziny i szly na gwarancje :blee: .

Mirki moze i sa dobre, ale nie wiem czy zauwazyliscie chce na to wydac gora 500zl a nie 1500zÂł.

Ta szlifierka pneumatyczna ktora miaÂłem i wciaz mam (ale zdycha) to byÂło takie sico:
http://allegro.pl/szlifie...3720847135.html

tyle ze nie mialem do niej zadnych dodatkow jak na zdjeciu.

PytaÂłem sie sprzedawcy i on twierdzi ze moze ona pracowac bez odciagu i bedzie OK.

A mimo to moja padÂła..
Ale szlo nia pieknie ! wogole nie czuÂłem slabosci kompresora, o niebo lepsza wydajnosc pracy jak wspomianym skilem 7450 czy elektryczna sico BLR 450W ktora mam obecnie jako "zapasowa" lub do sytuacji gdy nie chce mi sie wyciagac kompresora bo mam szlifowania na 5 minut.

Tak wogole to nie prowadze zakladu lakierniczego a raczej rozna dlubanina na potrzeby gospodarstwa- wiec raczej czesciej szlifuje rdze jak szpachle i nie katuje tego sprzetu po 5 godzin na dzien, a raczej srednio 5 godzin/2 tygodnie .

Ma ktos taka : http://allegro.pl/szlifie...3698342407.html

Wiem ze firma gowniana, sam jej nie lubie, ale moze to sie na cos nada ?

Gandziorz
Wysłany: 2013-11-29, 23:28   
0
UP DOWN

piotres napisał/a:
Nie chce szlifierki elektrycznej- miaÂłem z 4szt takich szlifierek skilla modele np. 7450 lub podobne i kazda byÂła z 4 razy na gwarancji. gora 2 roboty po 2-3 godziny i szly na gwarancje :blee: .

Mirki moze i sa dobre, ale nie wiem czy zauwazyliscie chce na to wydac gora 500zl a nie 1500zÂł.

Ta szlifierka pneumatyczna ktora miaÂłem i wciaz mam (ale zdycha) to byÂło takie sico:
http://allegro.pl/szlifie...3720847135.html

tyle ze nie mialem do niej zadnych dodatkow jak na zdjeciu.

PytaÂłem sie sprzedawcy i on twierdzi ze moze ona pracowac bez odciagu i bedzie OK.

A mimo to moja padÂła..
Ale szlo nia pieknie ! wogole nie czuÂłem slabosci kompresora, o niebo lepsza wydajnosc pracy jak wspomianym skilem 7450 czy elektryczna sico BLR 450W ktora mam obecnie jako "zapasowa" lub do sytuacji gdy nie chce mi sie wyciagac kompresora bo mam szlifowania na 5 minut.

Tak wogole to nie prowadze zakladu lakierniczego a raczej rozna dlubanina na potrzeby gospodarstwa- wiec raczej czesciej szlifuje rdze jak szpachle i nie katuje tego sprzetu po 5 godzin na dzien, a raczej srednio 5 godzin/2 tygodnie .

Ma ktos taka : http://allegro.pl/szlifie...3698342407.html

Wiem ze firma gowniana, sam jej nie lubie, ale moze to sie na cos nada ?

Do czego potrzebujesz szlifierki, do darcia czy wykoĂączeniĂłwki?
NapisaÂłem Ci wyÂżej Âże w miarĂŞ pozytywne opinie znajdziesz na temat K2.
K2 Extreme skok 2,5mm masz po ok. 480zÂł
Lare SP50L skok 5mm masz po ok. 430zÂł.

KK 
Wysłany: 2013-11-29, 23:29   
0
UP DOWN

Jak szukaÂłem szlifierki to teÂż patrzyÂłem na modele do 500zÂł. Na poczÂątku miaÂła byĂŚ pneumatyczna.
Tylko tak, chcê oblecieÌ tynki, g³adzie, jakieœ elementy drewniane w domu i co? Uwalony w¹¿ bêdê ci¹gn¹³ po cha³upach z 50m dalej?

PostanowiÂłem zainwestowaĂŚ raz a dobrze i TobiĂŞ teÂż to radzĂŞ.
OszczêdnoœÌ kasy te¿ jest du¿a wzglêdem pneumatyka poniewa¿ kompresor œredniej wydajnoœci musi chodziÌ prawie, ¿e non stop.... a pobiera 3 lub 4 kw.
Natomiast Ceros tylko 400 wat.
Nie ma co siĂŞ rozpisywaĂŚ. Te tanie zakupy zawsze bokiem wychodzÂą.

mariusz80 
Wysłany: 2013-11-30, 20:08   
0
UP DOWN

Do wszystkich, ktĂłrzy siĂŞ wahajÂą i uwaÂżajÂą Âże 1500zÂł za MirkĂŞ to duÂżo. PracowaliÂście niÂą? Jakbym miaÂł kupowaĂŚ jeszcze raz szlifierke (nie majÂąc obecnej )to i tak wybraÂłbym znowu Derosa. PrzecieÂż wiĂŞcej czasu szlifujemy niÂż lakierujemy. Co z tego, Âże inne sÂą taĂąsze jak i tak je szybciej za.je.bie.cie.

piotres
Wysłany: 2013-11-30, 21:37   
0
UP DOWN

Koledzy KK oraz Mariusz80 - pewnie macie racje. Jakbym pracowal tym profesjonalnie to napewno nabylbym szlifierke za 1000zl czy wiecej. Ale w tym przypadku jeszcze ostatni raz sprobuje zaoszczedzic i kupie za te 400zl K2 extreme czy lare. Jak padna to niestety...

Dzieki za info o K2, faktycznie nie doczytaÂłem wczesniej.

Potrzebuje szlifierki do obrĂłbki zgrubnej, wiec skok to mysle ze napewno min. 5mm, jaki radzicie ?

I co lepsze K2 extreme czy lare ? Odciagu u mnie nie bedzie.

K2 o skoku 5mm widze ze mozna nabyc juz za ok 300zl. Kuszaca oferta, szczegolnie jesli ta szlifierka ma wytrzymac dluzej niÂż 3 miesiace.

mariusz80 
Wysłany: 2013-11-30, 21:44   
0
UP DOWN

Ok, sam zdecydujesz. Po jakimÂś czasie bĂŞdziesz miaÂł te 1500zÂł w Âśmieciach, bo kupisz gĂł.w.niany sprzĂŞt a mĂłgÂłbyÂś mieĂŚ profi na lata ktĂłry i tak na siebie zarobi. TwĂłj wybĂłr. Dla mnie pneumaty to pasaÂżka.

Gandziorz
Wysłany: 2013-11-30, 22:27   
0
UP DOWN

piotres napisał/a:
Koledzy KK oraz Mariusz80 - pewnie macie racje. Jakbym pracowal tym profesjonalnie to napewno nabylbym szlifierke za 1000zl czy wiecej. Ale w tym przypadku jeszcze ostatni raz sprobuje zaoszczedzic i kupie za te 400zl K2 extreme czy lare. Jak padna to niestety...

Dzieki za info o K2, faktycznie nie doczytaÂłem wczesniej.

Potrzebuje szlifierki do obrĂłbki zgrubnej, wiec skok to mysle ze napewno min. 5mm, jaki radzicie ?

I co lepsze K2 extreme czy lare ? Odciagu u mnie nie bedzie.

K2 o skoku 5mm widze ze mozna nabyc juz za ok 300zl. Kuszaca oferta, szczegolnie jesli ta szlifierka ma wytrzymac dluzej niÂż 3 miesiace.

Nie masz starego odkurzacza? NajtaĂąszy odkurzacz na alledrogo kosztuje 80zÂł.
Lepiej jednak daĂŚ odciÂąg, raz Âże lepiej siĂŞ pracuje a dwa Âże nie zasyfisz szlifierki.
Przy skoku 5mm to wzi¹³bym tego lare. Do³ó¿ parê z³ i weŸ model sp50.

KK 
Wysłany: 2013-11-30, 23:20   
0
UP DOWN

Ten najtaùszy odkurzacz da radê przy odci¹gu py³ów? Mój starmix sobie czasem nie radzi, a domowy to po 2 metrach kwadratowych zasypanej piaskiem, kurzem posadzki rozerwa³ filtry i wywali³ wszytko wywiewem.

Gandziorz
Wysłany: 2013-12-01, 01:03   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Ten najtaùszy odkurzacz da radê przy odci¹gu py³ów? Mój starmix sobie czasem nie radzi, a domowy to po 2 metrach kwadratowych zasypanej piaskiem, kurzem posadzki rozerwa³ filtry i wywali³ wszytko wywiewem.

Stary komunistyczny zelmer i rurĂŞ daĂŚ luzem do kosza i powinno zdaĂŚ egzamin.
Te stare odkurzacze sÂą "przelotowe".

KK 
Wysłany: 2013-12-01, 02:55   
0
UP DOWN

Wole juÂż starmixa. ZapÂłaciÂłem za niego 1500zÂł i patenciarstwa nie chcĂŞ. MoÂże i drogo, ale jak potrzebujĂŞ to dziaÂła, a nie cuduje bo nie ciÂągnie, albo wali brudem na boki.

Zelmera mam. Co z tego, ¿e zassa jak straci si³ê ci¹gu i pó³ œmieci wywali wylotem.

grzechoo2008 
Wysłany: 2013-12-01, 17:05   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
Dla mnie pneumaty to pasaÂżka.

Zgadzam siĂŞ z tobÂą w 100% tylko szkoda, Âże o tym nie wiedziaÂłem zanim kupiÂłem moje Rupesy .
Mam kompresor ktĂłry obsÂłuÂży oba Rupesy i SatĂŞ 3k RP naraz a mimo to i tak zdecydowaÂłem siĂŞ na zakup Cerosa i polecam wszystkim jeÂśli majÂą dylemat.

Kolegopiotres, lepiej spÂłaĂŚ kilka rat za Cerosa niÂż wydawaj na wysokie rachunki za prÂąd do kompresora. moim zdaniem przy obecnych rozwiÂązaniach pneumatyka przestaje mieĂŚ sens przy szlifowaniu.
Pozdro!

mariusz80 
Wysłany: 2013-12-01, 17:26   
0
UP DOWN

grzechoo2008, :spoko:

KK 
Wysłany: 2013-12-01, 21:17   
0
UP DOWN

Pewnie, Âże tak, nie ma sensu pneumat. Nie wiem jak bĂŞdzie dalej za kilka lat, ale na dzieĂą dzisiejszy dobry pneumat 800-1000zÂł lub wiĂŞcej, a Ceros 1400-1500. Nie warto siĂŞ zastanawiaĂŚ, nie kupujemy sprzĂŞtu na miesiÂąc czy dwa.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu