Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
franus_
Wys³any: 2008-06-10, 18:59   Ile warstw lakieru?
0
UP DOWN

Witam, mam pytanie, maluje swoje bmw, jestem pocz±tkuj±cy,
Mianowicie:
ile muszê po³o¿yæ warstw bazy i po jakim czasie k³a¶æ nastêpne warstwy i ile warstw bezbarwnego?

peter
Wys³any: 2008-06-10, 19:20   
0
UP DOWN

w zaleznosci jaka to baza,woda,rozpuszczalnik,jaka firma,kolor,krycie.Nikt ci tak nie odpowie nie znajac szczegolow.Napisz cos wiecej.
Odstep miedzy warstwami uzalezniony jest od ich grubosci oraz od miejsca gdzie samochod bedziesz lakierowal.Czy jest to garaz czy kabina?
Lakier naklada sie po calkowitym wyschnieciu bazy,srednio jest to 20 min od ostatniej warstwy.Ilosc powlok lakieu zalezy od tego czy chcesz samochod polerowac w pozniejszym czasie czy tez nie.Srednio od 1,5-3 warstw lakieru oczywiscie w pewnych odstepch czasowych miedzy warstwami.Lepiej polozyc wiecej warstw cienszych niz np dwie grube gdyz nadmierne nalozenie lakieru z niezachowanymi odstepami czasu potrafi spompowac farbe.

franus_
Wys³any: 2008-06-12, 12:55   
0
UP DOWN

a wiec jest to rozpuszczalnik standoxa, kolor o numerach 237 to co¶ w stylu szarego metalica, bede malowa³ w gara¿u wiec pewnie pó¼niej bedzie potrzebne polerowanie papierem, wiec ile warst bazy na³o¿yc aby to mia³o efekt i po jakim czasie nastepna warstwe bazy? lakier rozumie ze po wyschnieciu bazy, tylko ile tych warst i w jakich odstêpach? z góry dziekuje za wszelkie odpowiedzi poniewa¿ pierwszy raz bede malowa³ metalikiem.pozdro

mebArth 
Wys³any: 2008-06-12, 17:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Szrary metal po raz 1...no nic...powodzenia Ci zycze naprawde szczerze:)
Standox - 3 warstwy w odstepach 5 minut (mamy lato, szybciej wysycha wartstwa), zreszta zobaczysz gdzie masz prze¶wity i czy trzeba jescze dolac czy juz starczy.
SKonczysz baza, to po pauzie na fajke malujesz klarem. Ja tak robie i dzia³a. Basa ma byc sucha ale nie PRZESUSZONA (potem sie ³uszczy bezbarwny bo nie ma styku z baz±)

Powodzenia i zdaj relacjê i fotki:) (przewaznie nikt nie daje fotek (nie licze airbrush)....ciekawe dlaczego :) :):) )

rbfm 
Wys³any: 2008-06-12, 18:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
mebArth napisa³/a:
Powodzenia i zdaj relacjê i fotki:) (przewaznie nikt nie daje fotek (nie licze airbrush)....ciekawe dlaczego :) :) :) )

bo przewaznie na nich nic nie widac.

mebArth 
Wys³any: 2008-06-12, 18:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
rbfm napisa³/a:
mebArth napisa³/a:
Powodzenia i zdaj relacjê i fotki:) (przewaznie nikt nie daje fotek (nie licze airbrush)....ciekawe dlaczego :) :) :) )

bo przewaznie na nich nic nie widac.

Bo sie je robi tak jak na allegro - zeby nie by³o widac tego co nie potrzeba.

franus_
Wys³any: 2008-06-12, 19:25   
0
UP DOWN

kiedy¶ musi byæ ten pierwszy :oops: raz poza tym wole nauczyæ sie na swoim aucie :wink: , dam fotki,
Jeszcze mam pytanie, jesli na dzwiach mam ryse, tak± g³êbok± d³ugo¶ci 20cm, zaszpachlowa³em j± i spolerowa³em papierem wodnym to czy teraz musze ca³y element spryskaæ baz± czy tylko na d³ugo¶ci tej rysy a resztê lekierem?

rbfm 
Wys³any: 2008-06-12, 20:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
franus_ napisa³/a:
Jeszcze mam pytanie, jesli na dzwiach mam ryse, tak± g³êbok± d³ugo¶ci 20cm, zaszpachlowa³em j± i spolerowa³em papierem wodnym to czy teraz musze ca³y element spryskaæ baz± czy tylko na d³ugo¶ci tej rysy a resztê lekierem?

mozesz zaczac zdzierac to wszystko i na nowo szpachlowac, po czym klasc podklad i dopiero szlifowc na mokro.

franus_
Wys³any: 2008-06-12, 22:38   
0
UP DOWN

dlaczego? juz po³o¿y³em podk³ad i wyszlifowa³em na mokro.

ksenonn 
Wys³any: 2008-06-13, 07:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
szpachli nie szlifuje sie na mokro bo chlonie wode, a jak miales gola blache to zacznie korodowac..

franus_
Wys³any: 2008-06-13, 08:10   
0
UP DOWN

mysle ze nic sie nie powinno stac, wkoncu nie szpachlowalem pó³ dzwi tylko mal± 20cm ryse, no ok, ale pytanie tyczylo sie czegos innego

ksenonn 
Wys³any: 2008-06-13, 10:05   
0
UP DOWN

daj po 3 cienkie warstwy w odstepach 5-10 min
bezbarwy polz po 15-20 min tez 3 warstwy w odstepach jak wyzej
powodzenia

franus_
Wys³any: 2008-06-14, 08:57   
0
UP DOWN

Panowie, jeszcze ma³e pytanko,
Jesli mam do malowania pewny element to czy musze malowac go ca³y podk³adem? Czy tylko po³o¿yc podk³ad w tym miejscu gdzie by³y ewentualne uszkodzenia?

ksenonn 
Wys³any: 2008-06-14, 11:11   
0
UP DOWN

wystarczy tylko tam gdzie byl uszkodzony..
pozniej zmatowic wszystko 800 na wodzie i mozna lakierowac

franus_
Wys³any: 2008-06-14, 18:40   
0
UP DOWN

ok, auto pomalowane, jednak wyszed³ mi brzydki zaciek na klarze, nie wiem co teraz zrobic? czy po wyschniêciu zjechaæ to papierem i pó¼niej jeszcze raz lakier czy zostawic do polerki, czy polerka ¶ci±gnie taki zaciek?

Bodzio 
Wys³any: 2008-06-14, 18:44   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Lub szmatk± szar± zmatowic na mokro, mniej roboty ;)

edit: co do zacieku, to niech podeschnie, pó¼niej papier 1500, klocek gumowy, na koniec 2500, pasta polerka i wsio ;)

franus_
Wys³any: 2008-06-16, 13:28   
0
UP DOWN

ok, dziekuje za wszelakie porady, auto pomalowane zacieki zeszlifowane teraz zosta³a tylko polerka, w sumie jak na pierwszy raz wysz³o nawet nie¼le, jak wypoleruje dam fotki jak obieca³em, pozdro.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: