Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
pietka81
Wys³any: 2014-01-12, 11:16   
0
UP DOWN

Obroty zmienia siê przyciskami +,-, a klapka to tylko w³±cznik

hamir 
Wys³any: 2014-01-12, 12:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
Deros pracuje na dwa ustawienia;albo ustawiasz przyciskami +/- obroty i sa stale po nacisnieciu w³±cznika,lub przyciskami +/- ustawiasz max dla danej operacji predkosc a w³±cznikiem dodatkowo mozesz kontrolowac obroty maszynki,podobnie jak w pneumacie :tak:

KK 
Wys³any: 2014-01-12, 13:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Pamiêtajmy, ¿e przy poborze 400wat/h ta maszynka kosztuje nas oko³o 25 groszy na godzinê pracy. Dziennie daje nam 2,50z³ za 10h pracy.
Miesiêcznie przyjmuj±c 20 dni pracy po 10h mamy 50z³. Co do pneumata to ró¿nica jest tak kolosalna, ¿e ró¿nice w cenie i serwisowanie cerosa mamy gratis po roku pracy.

Z tego wynika, ¿e kupno pneumata na dzieñ dzisiejszy to totalny bezsens. Choæ ka¿dy ma swój cyrk i swoje zabawki.

mezotr 
Wys³any: 2014-01-12, 13:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Mam pneumata dynabrade 5mm i elektryka festola ets150/3 i czesciej uzywam festola.
Plusem elektryka jest jego cicha praca, a ciagle za³aczanie sie sprezarki doprowadza mnie do szalu, normalnie nie s³ysze radia :D .
Lecz moj festool o skoku 3mm slabo sprawdza sie przy obróbce szpachlowki(za wolno obrabia) planuje zakup jeszcze jednej szlifierki, a DEROS mnie zaciekawi³ :cool:

KK 
Wys³any: 2014-01-12, 13:16   
0
UP DOWN

Celowo zani¿ê pobór pr±du przez pneumata na 2000 wat/h.
I teraz 2000w/h x 10h dziennie = 20kw. 20kw x 0,60 groszy = 12z³.

12 z³ dziennie ! ! !

12z³ x 20 dni w miesi±cu pracy = 240z³ miesiêcznie !

240z³ x 12 miesiêcy = 2880z³ polskich ciê¿ko zarobionych na robocie w kamienio³omach.

Utrzymanie cerosa 50z³ x 12 = 600z³ rocznie.

Zostaje nam 2280z³.

Co to jest... tylko Sata w Digitalu lub drugi Ceros. Pó³ sprê¿arki....itd, masa materia³ów, biedny spotter, ¶redniej klasy migomat.

hamir 
Wys³any: 2014-01-12, 13:33   
0
UP DOWN

Sk±d: Astana
KK, do tego dochodzi amortyzacja kompresora :spoko:
a i kompresora w niedziele nieslychac :x: ^^

Miki
Wys³any: 2014-01-12, 13:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Co¶ te twoje wyliczenia siê nie zgadzaj±. Kompresor chodzi, u mnie dzieñ w dzieñ 5,5kw, promiennik podczerwieni 12kw suszê wszystko od szpachli po klar, o¶wietlkenie ,wentylacja. Miesiêcznie to a¿ 90z³ ,
Co do mirki to w rêku mia³em derosa, lecz nie pracowa³em nim. I przestañcie pisaæ o instalacjach pneumatycznych i innych problemach. Jak chcesz przy tym robiæ to ciê to nie ominie. Nie teraz to za rok a i tak j± bêdziesz musia³ zrobiæ. A pobór pr±du jest tak wyliczony ¿e czy bêdziesz u¿ywa³ tego czy tego to wyjdzie na to samo.

Kompresor powinien byæ zawsze dwa razy wydajniejszy ni¿ potrzeba, wtedy nie masz takich problemów ¿e chodzi ca³y czas tylko w³±cza siê raz na kilka minut i chodzi 30-40sek. Ale jak we¼miesz kompresor co ma 200l/min a sprzêt o zapotrzebowaniu 400 to siê nie dziw ¿e Ci pr±du cenzura.

A te wasze argumenty o szlifowaniu ¶cian albo futryn w domu s± naprawdê fajne.

KK 
Wys³any: 2014-01-12, 13:53   
0
UP DOWN

Mo¿e u Was jest inaczej. U mnie samo o¶wietlenie w gara¿u, przy mechanice to 100z³ miesiêcznie.
Nie wiem, mo¿e nie umiem liczyæ. Jak co¶ to popraw mnie.

5,5kwh non stop to 5,5 x 0,60 groszy = 3,3z³ na godzinê.
Dziennie 10h= 33z³.
Nie wiem jak Ty to liczysz, ale podpowiedz mo¿e zmienie wyliczenia. Mo¿e energetyka oszukuje ca³e forum od kilkunastu lat.

O szlifowaniu ¶cian to s± moje argumenty, bez Cerosa to bym siê zaj.... w domu.
Jak malujesz np futryny to zawsze j± wyrywasz do malowania i pó¼niej wstawiasz?

Miki
Wys³any: 2014-01-12, 14:04   
0
UP DOWN

KK, kolego kompresor chodz±cy non stop to przeno¶nia. Chodzi co jaki¶ czas jak mu ci¶nienie spadnie do 6bar. Na 4min pracy pneumatem(sta³ej) kompresor chodzi jakie¶ 40-50sek. A przecie¿ ca³y dzieñ siê pneumatem nie ciora. Wiêc na dzieñ kompresor chodzi max 1 godzinê, bo s± przecie¿ te¿ inne urz±dzenia. A jak jest robota blacharska to i ca³y dzieñ siê nie za³±czy.

Nie kuce siê z wami szczê¶liwymi i zadowolonymi posiadaczami elektrycznych urz±dzeñ, tyko piszê ze w ogólnym rozrachunku wychodzi na to samo. A sprê¿one powietrze w warsztacie musi byæ. No chyba ze zaczniecie wagnerami lakierowaæ :D

KK 
Wys³any: 2014-01-12, 14:16   
0
UP DOWN

No dobra ale nawet jak kompresor chodzi pod pneumatem 1h dziennie to jest to 3,30z³. Bo ³yknie 5,5kw.
Natomiast Ceros ³yknie w tym czasie do 0,30 groszy na 1h pracy.
Moje wyliczenia maj± tylko pokazaæ ró¿nicê.

Czyli Ceros w tym czasie mo¿e pracowaæ kilka godzin, a Ty pneumatem za ta kasê zrobisz tylko 1h.

Jak jest robota blacharska to ceros te¿ nie chodzi.

Twoje my¶lenie jest nie poprawne i nie jest prawd±, ¿e ogólnie wychodzi to samo. Poniewa¿ przy Cerosie kompresor nie musi chodziæ wcale.
I nie m±æ, albo udowodnij, ¿e masz racje matematycznie.

Miki
Wys³any: 2014-01-12, 14:20   
0
UP DOWN

Nie porównuj pracy kompresora do urzadzenia. 1 godzina pracy kompresora to ca³y dzieñ pneumata. Kumasz ju¿ czy jeszcze?

KK 
Wys³any: 2014-01-12, 14:25   
0
UP DOWN

A ja jestem z archiwum X.

Zapominasz, ¿e mam warsztat i kilkana¶cie urz±dzeñ pneumatycznych. W tym diaxy, które jak chodz± to maj± takie zapotrzebowanie, ¿e kompresor chodzi non stop.
I chcesz mi powiedzieæ, ¿e jak nabijesz butle 200 litrów ci¶nieniem 10 bar kilka razy dziennie to Ci starczy pod pneumat na ca³y dzieñ.
Nie no, podaæ Ci adres na pw? Wsiadaj w auto i przyjed¼ do mnie z tym rupesem czy co tam masz i Ci udowodniê, ¿e nie masz racji. Nó¿ siê w kieszeni otwiera dos³ownie.

Przy airpolu mam licznik godzin przepracowanych, wiêc jest to ³atwo sprawdziæ.

Miki
Wys³any: 2014-01-12, 14:34   
0
UP DOWN

Ja przy swoim te¿ mam licznik i widzê ile godzin chodzi. Jak ju¿ wcze¶niej pisa³em ale ty tego widocznie nie mo¿esz poj±c. Sprê¿arka powinna byæ 2 razy wydajniejsza ni¿ potrzeba maszynie. A diaxy potrzebuj± go 450(+-50)l/min. Za³ap to wreszcie, bo ciê¿ko z tob± gadaæ na ten temat.

I nie chce mi siê ju¿ pisaæ i udowadniaæ ¿e to jeden chuj.

Jak koñczê i bez odbioru.

KK 
Wys³any: 2014-01-12, 14:41   
0
UP DOWN

Nie wa¿ne ju¿, ka¿dy sobie przeliczy sam. Mo¿e komu¶ przyda siê ta dyskusja do przeliczenia czegokolwiek.

Co z³ego to nie ja ^^
Oczywi¶cie nie chcia³em Cie obraziæ @Miki, wiem, ¿e jeste¶ dobrym lakiernikiem/fachowcem, tego nie negujê.
We¼ kiedy¶ do rêki Cerosa u kogo¶ z forum i spróbuj, naprawdê fajna rzecz.

http://www.mirka.com/Docu..._11_2013-42.pdf
http://www.mirka.com/Docu...20NW2013-10.pdf

Miki
Wys³any: 2014-01-12, 15:08   
0
UP DOWN

Spoko. Jedyn± zalet± tych szlifierek jak± ja widzê jest ha³as którego nie ma. Co do testów na stronach których poda³e¶ to sam wiesz jak jest, ka¿dy producent zrobi wszystko ¿eby wysz³o na jego. W kwartalnikach lakierniczych pewnej firmy ich produkty te¿ s± najlepsze :D

KK 
Wys³any: 2014-01-12, 15:22   
0
UP DOWN

No szczególnie Troton :D

zloty213 
Wys³any: 2014-01-12, 15:50   
0
UP DOWN
z³oty

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
Cytat:
Miki ale u mnie Scorpio 6 zepsu³ siê po kilku godzinach pracy (zreszt± nie tylko u mnie)

U mnie siê czasami zacina, nie raz po w³±czeniu osi±ga mo¿e 30-40 % swojej mocy, w tedy trzeba dwa, trzy razy w³±czyæ i wy³±czyæ i jest ju¿ dobrze.

Cytat:
Bo widzisz, jak by¶ nie by³ taki do przodu i kupi³ by¶ stary model ra150 to by¶ siê cieszy³ do dzisiaj, ale chcia³e¶ byæ trêdy i na fali to poszed³e¶ na desingn.

Dok³adnie chcia³em taka jak pisa³e¶ RUPES RA 150 a i nawet j± zamówi³em w elakierach tylko na drugi dzieñ zadzwonili z informacja ¿e ju¿ nie maj± takich modeli w sprzeda¿y (nie usuneli aukcji) bo wyszed³ nowy model ble ble ble.. a nie mia³em wtedy za bardzo czasu to kupi³em RUPES SCORPIO :)

grzechoo2008 
Wys³any: 2014-01-12, 17:45   
0
UP DOWN

Sk±d: kuj-pom
zloty213 napisa³/a:
bo wyszed³ nowy model ble ble ble.. a nie mia³em wtedy za bardzo czasu to kupi³em RUPES SCORPIO

...i wcale nie ¿a³uj bo to ¶wietne maszyny tylko maj± s³aby punkt w postaci ³o¿ysk na wirniku. Jak masz sprzêt po gwarancji to zakup nowe ³o¿yska nr 6000 C3 o powiêkszonym luzie dobrej firmy i ¿aden RA 150 nie podskoczy Scorpio.
Swoj± drog± fabryczne ³o¿yska w Scorpio to istny bubel.
Ale pomimo,¿e po poprawkach jest to teraz ¶wietna maszyna to i tak le¿y bezczynnie i zbiera kurz od kiedy kupi³em Cerosa, tylko Scorpio 3 jeszcze czasem u¿yjê ,ale to te¿ jak mi siê bardzo chce.
A co do zakupu tego sprzêtu dla bycia trendy i dla designu :/ ... sprzêt za takie pieni±dze nie s³u¿y do lansowania siê tylko do zarabiania.
Pozdro!

zloty213 
Wys³any: 2014-01-12, 20:17   
0
UP DOWN
z³oty

W³a¶nie nie wiem czy jest jeszcze gwarancja czy nie, jutro zobaczê.
To przez te ³o¿ysko pojawia siê ten problem u mnie czy co ?
Tego CEROSA masz z jakim skokiem ?

grzechoo2008 
Wys³any: 2014-01-12, 21:05   
0
UP DOWN

zloty213 napisa³/a:

Prawdopodobnie, a wrêcz na 95% zaciera ci siê dolne ³o¿ysko na wirniku. Wymiana niezbyt skomplikowana a efekt zaskakuje.Pamiêtaj tylko aby ³o¿ysko by³o dobrej firmy bo na syfie za daleko nie pojedziesz :D .
Mój Ceros jak wiêkszo¶æ na forum jest o skoku 5 mm.
Pozdro!

zloty213 
Wys³any: 2014-01-12, 22:15   
0
UP DOWN
z³oty

grzechoo2008 napisa³/a:
Prawdopodobnie, a wrêcz na 95% zaciera ci siê dolne ³o¿ysko na wirniku. Wymiana niezbyt skomplikowana a efekt zaskakuje.

Dziêki za info:)

grzechoo2008 napisa³/a:
Pamiêtaj tylko aby ³o¿ysko by³o dobrej firmy bo na syfie za daleko nie pojedziesz :D .

To chyba normalne ¿eby dziadostwa nie zak³adaæ :)

Pierwsze kupiê ³o¿ysko a pó¼niej rozkrêce i od razu za³o¿ê.
Wymienia³e¶ to bêdziesz wiedzia³, któr± mam opcje wybraæ ?

³o¿ysko kulkowe C3
nr. ³o¿yska 6000

Wymiary:

¦rednica wewnêtrzna 10mm
¦rednica zewnêtrzna 26mm
Szeroko¶æ 8mm

Info:

RS - £o¿ysko kryte plastikiem z jednej strony
2RS - £o¿ysko kryte plastikiem z dwóch stron
ZZ - £o¿ysko kryte metalem z dwóch stron
Z - £o¿ysko kryte metalem z jednej strony
C3 - £o¿ysko z luzem

grzechoo2008 napisa³/a:
Mój Ceros jak wiêkszo¶æ na forum jest o skoku 5 mm.

Obrabiasz nim podk³ad pod lakier i wszystko jest git ?

grzechoo2008 
Wys³any: 2014-01-12, 22:55   
0
UP DOWN

Dok³adnych wymiarów nie pamiêtam ale na pewno musi byæ opcja C3 bo przy tych obrotach normalnie spasowane ³o¿ysko grzeje siê nadmiernie i wytapia smar z wewn±trz. Z tego co pamiêtam to by³a to wersja ZZ.

Co do Cerosa to w "ogórach" obrabiam od A do Z a jak jest jaka¶ robota, przy której trzeba siê powczuwaæ to mam pod rêk± Scorpio 3 ale to tylko podk³ad pod lakier i to ostatni szlif no i ewentualnie lakier jak potrzeba.

KK 
Wys³any: 2014-01-12, 23:09   
0
UP DOWN

Mirka u siebie przewiduje szlif podk³adu 5tk±, ale osobi¶cie jakbym mia³ kupiæ to wzi±³bym 2.5. O takiej my¶la³em, ale nie kupi³em ze sklepu tylko z allegro od takiej kobitki, taniej. I akurat mia³a 5mm skok, wiêc nie mia³em wyj¶cia.

2,5 te¿ obrobisz szpachlê, chyba, ¿e du¿o szpachlujesz... :D
2,5 zostawi na pewno mniejsze sprê¿ynki i bêdzie bezpieczniejsza.

Klar te¿ lecia³em 5mm swoj± i by³o ok, ale tylko papierem 3000 na koniec. Tak¿e za du¿o nie by³o widaæ. Przypuszczam, ¿e przy 1500 ró¿nica ju¿ bêdzie widoczna.

zloty213 
Wys³any: 2014-01-13, 00:20   
0
UP DOWN
z³oty

grzechoo2008 napisa³/a:
Dok³adnych wymiarów nie pamiêtam ale na pewno musi byæ opcja C3 bo przy tych obrotach normalnie spasowane ³o¿ysko grzeje siê nadmiernie i wytapia smar z wewn±trz. Z tego co pamiêtam to by³a to wersja ZZ.

Co do Cerosa to w "ogórach" obrabiam od A do Z a jak jest jaka¶ robota, przy której trzeba siê powczuwaæ to mam pod rêk± Scorpio 3 ale to tylko podk³ad pod lakier i to ostatni szlif no i ewentualnie lakier jak potrzeba.

ok wszystko ju¿ jasne, dziêki :)

zloty213 
Wys³any: 2014-01-13, 00:36   
0
UP DOWN
z³oty

KK napisa³/a:
Mirka u siebie przewiduje szlif podk³adu 5tk±,

Muszê zbadaæ temat tej MIRKI :]

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-13, 18:31   
0
UP DOWN

MART-DENT

Z t± ró¿nic± cen to bez przesady.
Nie jest dwukrotna bo moje DYNABRADY by³y po 1200 czy nawet 1200 z lekkim haczykiem.

Poza tym sam zastanawiam siê od sporego czasu nad elektrykiem.
A dok³adnie nad wiêkszym heblem.
Niby hektarów ju¿ siê za czêsto nie robi - ale ja lubiê mieæ.
Dodatkowo zastanawiam siê jeszcze w³a¶nie nad b±kiem 150mm bo i mnie od dawna jazgot sprê¿arki wkur...ia - bo maszynki DYNA... s± i tak cichutkie.

Ale ka¿dy robi czym lubi.
Ja kiedy¶ (pewnie szybciej ni¿ pó¼niej) te¿ wezmê elektryka - tylko szkoda ¿e DEROSÓW 2,5mm chyba póki co nie ma.

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-13, 18:33   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
zloty213 napisa³/a:

Prawdopodobnie, a wrêcz na 95% zaciera ci siê dolne ³o¿ysko na wirniku. Wymiana niezbyt skomplikowana a efekt zaskakuje.Pamiêtaj tylko aby ³o¿ysko by³o dobrej firmy bo na syfie za daleko nie pojedziesz

Chyba ¿e masz wodê w uk³adzie powietrza i ona zamarza .

Miki
Wys³any: 2014-01-13, 19:46   
0
UP DOWN

³ysy73, Zapytaj siê kolegi @ksenona za ile kupi³ 2 scorpio, jednemu z u¿ytkowników tego forum te¿ za³atwia³em ra150 te¿ mo¿esz poszukaæ i zapytaæ za ile.

zloty213 
Wys³any: 2014-01-13, 21:56   
0
UP DOWN
z³oty

³ysy73 napisa³/a:
Chyba ¿e masz wodê w uk³adzie powietrza i ona zamarza .

Nie, woda raczej odpada :)

Miki napisa³/a:
jednemu z u¿ytkowników tego forum te¿ za³atwia³em ra150 te¿ mo¿esz poszukaæ i zapytaæ za ile

Co mo¿esz za³atwiæ jeszcze w dobrych pieni±dzach ? :)

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-14, 15:23   
0
UP DOWN

Dziêki MART nie bêdê pyta³ bo porównywa³em do swoich.
Ja wola³em DYNY bo dla mnie jest o niebo lepsza:
- cichsza
- wygodniejsza
- ma lepszy odsys
- dodatkow± podtrzymkê na nadgarstek - na to chyba nawet ma swój patent
- ³opatki bodaj¿e kewlarowe.

Ale ja i tak kupiê...
Wiesz ¿e nie lubiê byæ trendy i chodzê swoimi drogami
- dyny zamiast rupesów ;)
- sata i szybkie pozbycie siê na rzecz IWATY :D
- gówniany 3M do podk³adu :sciana:
W stadzie ³atwiej/spokojniej ... ale w stadzie chadzaj± na ogó³ .......... :fiu: :fiu: :D

Wiêc teraz bêdzie czas na elektryka - najwy¿ej znów bêdzie kolejne nowe narzêdzie do sprzeda¿y jako u¿ywka prawie nie ¶migana :D
Pzdr

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: