Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
grego
Wysłany: 2014-01-15, 13:05   sprĂŞÂżarka budowa czy zakup?
0
UP DOWN

Witam
Widzê, ¿e s¹ wœród was fachowcy, a ¿e mam pewien problem wiêc licze na ma³¹ pomoc.
Potrzebuje sprê¿arkê do amatorskiego malowania malowania g³ównie maszyn, czy ma³ych konstrukcji parê razy do roku wiêc nie musi byÌ super wydajny ani super jakoœci g³ównie na cene patrze. By³em nastawiony na budowe w³asnego poniewa¿ butle od gazu mam 2x60l i no w³aœnie to by by³o na tyle... Niby mam jakiœ silnik 2,4KW 2800obr ale bêdzie mi raczej potrzebny do innego urz¹dzenia poza tym jest jakiœ d³ugi o chudy. Ca³¹ reszte trzeba by kupiÌ.
Na wszystko nie chciaÂłbym przeznaczyĂŚ wiĂŞcej jak 1200zÂł i czy przypadkiem za te pieniÂądze nie kupi siĂŞ coÂś fabrycznego jesli tak to co polecacie do takich zastosowaĂą.

Jesli jednak budowa siĂŞ opÂłaca to jakÂą pompĂŞ wybraĂŚ maksymalnie do 600zÂł, w sklepie polecali mi takÂą:
http://allegro.pl/kompres...3849270794.html
sam znalazÂłem coÂś takiego:
http://allegro.pl/sprezar...3833259050.html ewentualnie ABAC za 600z³ ale wydajnoœÌ s³aba. rozumie, ¿e na typowe chiùczyki noname siê nie patrzyÌ czy te¿ idzie coœ kupiÌ do sporadycznego u¿ywania? Jaki do tego silnik i co jeszcze bêdzie niezbêdne do budowy.

Vesto43
Wysłany: 2014-01-15, 15:14   
0
UP DOWN

Co prawda Âżaden ze mnie fachowiec, ale jak mogĂŞ to pomogĂŞ.
SprĂŞÂżarkĂŞ opÂłaca siĂŞ samodzielnie budowaĂŚ ale nie kaÂżdemu. JeÂśli na budowĂŞ sprĂŞÂżarki musisz rezygnowaĂŚ z pracy lub nadgodzin to nie warto. SwĂłj czas teÂż trzeba ceniĂŚ.
Lecz jeÂśli masz czasu pod dostatkiem lub nie pracujesz to spoko, warto zrobiĂŚ samorĂłbkĂŞ.
TwĂłj silnik to chyba tzw. jamnik, ale chcesz go wykorzystaĂŚ to innego sprzĂŞtu wiĂŞc zapomnijmy o nim.

Z podanych linków wybra³ bym sprê¿arkê Fini. Do niej silnik 3kW 2800rpm. Powinieneœ siê zamkn¹Ì w 1000z³, pozosta³e 200z³ musisz wydaÌ na szajbê i armaturê. I napewno trzeba bêdzie do³o¿yÌ wiêcej kasy.
http://allegro.pl/listing...v&search_scope=
http://allegro.pl/listing...kie+dzia%C5%82y

Z racji ¿e masz dwie butle, dojdzie koszt materia³u do budowy ramy, flanszy na butlach bo fabryczne wielozawory maj¹ ma³e przekroje i niewielk¹ przepustowoœÌ. Rurki, z³¹czki, przewody itp. rzeczy niezbêdne i te¿ kosztuj¹.

Masz siê zajmowaÌ malowaniem wiêc chiùszczyzna to nienajlepszy pomys³. Ze wzglêdu na to ¿e wiêkszoœÌ po nied³ugim czasie pluje olejem. Chyba ¿e, kupisz sprê¿arkê chiùsk¹ o znacznie wiêkszej wydajnoœci ni¿ potrzebujesz. I zrobisz wszystko tak ¿eby pracowa³a na 55-70% obrotów maksymalnych. Wtedy mo¿esz oczekiwaÌ od niej trwa³oœci i dostatecznej jakoœci powietrza. I to tylko w cyklu pracy max 60% bo to nie s¹ urz¹dzenia nadaj¹ce siê do pracy ci¹g³ej przez wiele godzin.

juny 
Wysłany: 2014-01-15, 15:58   
0
UP DOWN

Moja sprĂŞÂżarka jest na taki zawĂłr 1/2 cala zbyt wydajna :D

Ten gumowy grzybek wpycha mi w kanalik :D

grego
Wysłany: 2014-01-15, 19:36   
0
UP DOWN

DziĂŞki z pomocne rady, widze, Âże faktycznie z budowÂą zachodu jest sporo a i koszty teÂż bĂŞdÂą. WypatrzyÂłem uÂżywanÂą Metabo zbiornik 100l pompa ABAC 2800B silnik 2,2 jutro jadĂŞ zobaczyĂŚ jak nie jest rozklekotana to jÂą wezmĂŞ 800 zÂł ceni sporo roboty odejdzie no i fabryczna maszyna. Wydaje mi siĂŞ gdyby nawet trzeba byÂło pompe kiedyÂś zregenerowaĂŚ to pewno i tak siĂŞ opÂłaca.
Ale budowy sprê¿arki ca³kowicie nie skreœlam bo bratu przyda³by siê nowszy i wiêkszy kompresor do gospodarstwa bo kó³ i to sporych trochê jest do pompowania, a aktualnie jest samoróbka od ci¹gnika i wiêksze ko³a to i 20 min pompuje...
Rozumie ¿e do pompowania kó³ jedna butla 60l by starczy³a + ta sprê¿arka Fini i ewentualnie ten silnik "jamnik" jeœli oczywiœcie siê nadaje bo przyznam, ¿e dziwnie wygl¹da i pewno sporo by wystawa³ poza butle. Le¿¹ jeszcze silniki 4KW i 5,5 KW oba 2800 obr ale te to ju¿ do konkretnej pompy musia³by by byÌ.
Po przeczytaniu posta Vesto43 wolaÂłbym jednak trafiĂŚ na podobnÂą uÂżywke jak ta Metabo , a jak nie to trzeba siĂŞ bĂŞdzie mĂŞczyĂŚ z budowÂą... :D

KK 
Wysłany: 2014-01-15, 20:34   
0
UP DOWN

Pompy to regenerowaÂł nie bĂŞdziesz pewnie, poniewaÂż to nie te czasy. Nie opÂłaci siĂŞ. Pewnie kupisz nowa.

Vesto43
Wysłany: 2014-01-15, 20:52   
0
UP DOWN

Ja od dÂłuÂższego czasu przeglÂądam ogÂłoszenia w promieniu 100km odemnie i ciĂŞÂżko kupiĂŚ coÂś sensownego. ChoĂŚby samÂą butlĂŞ. Tu jak za 800zÂł weÂźmie kompletny sprzĂŞt, to nawet jakby miaÂł wymieniĂŚ samÂą pompĂŞ za 600zÂł to i tak wyjdzie dobrze bo 1400.
Tyle ¿e nawet i ta bêdzie siê nadawa³a jedynie do pompowania kó³. Nówka daje na wyjœciu 220l, a taka ju¿ trochê wy³echtana da zdecydowanie mniej. No ale jak nie bêdzie rzyga³a olejem, to jakiœ czas na niej popracuje i czêœÌ wydatku siê zwróci.

grego
Wysłany: 2014-01-15, 21:13   
0
UP DOWN

Wiem ¿e sza³u nie ma z t¹ pomp¹ nawet bym nowej takiej nie kupi³ do budowy. Ale za niewielkie pieni¹dza mam fabrycznego gotowca nawet jeœli pompa lata œwietnoœci ma juz za sob¹, bo widzia³em ¿e cuda wystawiaj¹ za podobne pieni¹dze. Najwy¿ej siê w³aœnie wstawi jak¹œ now¹ to przynajmniej bez roboty bêdzie. Albo ta pójdzie do pompowania, a z któregoœ silnika mo¿e siê by coœ z³o¿y³o z wydajniejsz¹ pomp¹ jakby ta nie starcza³a do malowania.

Vesto43
Wysłany: 2014-01-15, 22:11   
0
UP DOWN

Wszystko zale¿y co to za malowanie bêdziesz mia³. Najwiêcej k³opotu bêdziesz mia³ przy malowaniu du¿ych rzeczy bo zwyk³y pistolet bardzo szybko wydmucha powietrze z butli. Jeœli bêdziesz musia³ malowaÌ ci¹gle to zwyczajnie pompa nie nad¹¿y uzupe³niaÌ lufta i zmuszony bêdziesz do robienia postojów. Sprê¿arka przez to nie bêdzie mia³a ani chwili przerwy nawet i przez godzinê bo jak powietrza bêdzie brakowa³o to nie pomalujesz szybko. A co za tym idzie? Bardzo szybkie zu¿ycie, nawet jeœli bêdzie pracowa³a raz na tydzieù, bêdzie bardziej zu¿yta ni¿ ta w³¹czana kilka razy dziennie na 5 minut.

SÂą tacy co na eurotecu z marketu pomalujÂą caÂłe auto... myÂślĂŞ Âże problemĂłw nie bĂŞdziesz miaÂł :D tylko trzeba Âświadomie uÂżywaĂŚ sprzĂŞtu.

grego
Wysłany: 2014-02-09, 11:24   
0
UP DOWN

Koledzy doradŸcie jeszcze jedn¹ rzecz jak ju¿ wspomnia³em kupi³em u¿ywke Metabo za 800 z³ i spisuje siê ca³kiem dobrze, ale rozgl¹dam siê za jeszcze jedna tak¹ g³ównie do pompowania i przedmuchiwania brudu lecz drugi raz raczej taka okazja siê juz nie trafi bynajmniej nic ciekawego nie znalaz³em. Niedaleko mnie chyba handlarz ma Metabo 100l z pomp¹ ABAC b2800b i wo³a 1300z³ oraz ma tak¿e sprê¿arkê FIAC 100l z w³osk¹ pomp¹ AB 238 (wydajnoœÌ jak ABAC b2800b 220l) za jakieœ 750z³ lecz sprzedaje jako uszkodzon¹ bo ma pewn¹ wade, a mianowicie coœ w tej pompie dzwoni najpewniej pierœcienie. I teraz pytanie czy braÌ METABO czy tego FIACA i próbowaÌ naprawiaÌ ewentualnie wstawiÌ tam now¹ pompe ABACA za 600z³.

Vesto43
Wysłany: 2014-02-09, 13:20   
0
UP DOWN

Dzwoni? MoÂże korbowĂłd zastanawia siĂŞ ktĂłrĂŞdy uciec z tej klatki. Jak dzwoni to nie warto.

grego
Wysłany: 2014-02-09, 13:52   
0
UP DOWN

Tak dzwoni, co prawda nie sÂłyszaÂłem tego tylko sprzedawca mĂłwi, Âże tak jest. Tylko tak sobie jeszcze myÂślĂŞ, gdyby przyszÂło wstawiĂŚ nowÂą pompĂŞ ABAC to wyszÂło by w okolicy 1400zÂł, a zawsze to nowa pompa. Bo jak pisaÂłem jest za 1300 uÂżywka Metabo niby w b. dobrym stanie ale tego siĂŞ i tak nie sprawdzi.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu