Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
damian 
Wys³any: 2011-08-17, 11:29   Opinie nt LAKIER BEZBARWNY NOVOL 570
0
UP DOWN

Sk±d: Lublin
Witam, czy taki lakier http://allegro.pl/lakier-...1738406362.html bêdzie dobry do polakierowania ca³ego samochodu? W mieszalny mi mówi³, ¿e do tego koloru który bêdzie najlepszy by³ by z filtrem uv, ale mia³ za ok 130z³. Czy lakier ten jest wymagaj±cy, czy da radê na³o¿yæ go "gara¿owy pseudolakiernik" ?

Adam Rentel
Wys³any: 2011-08-17, 11:58   
0
UP DOWN

Odpu¶æ sobie lakiery Novola,ja mam przykre do¶wiadczenia z bezbarwnym od nich :nie:

damian 
Wys³any: 2011-08-17, 12:19   
0
UP DOWN

a takie co¶ http://allegro.pl/lakier-....html?source=oo ? bojê siê, ¿e za t± cenê bêdzie jakie¶ g*wno, ale przyznam, ¿e 120z³ za litr to trochê drogo, ale je¶li to jedyna opcja to wolê dop³aciæ, ni¿ za jaki¶ czas lakierowaæ od pocz±tku gdy co¶ siê stanie z lakierem.

gugun 
Wys³any: 2011-08-18, 09:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ten z red cara nie jest najgorszy...jest bardzo latwy w malowaniu,jak pomalujesz tak praktycznie zostaje..kiedys malowalem tanie auta new chemem i blu carem,ale to jedno i to samo...

damian 
Wys³any: 2011-08-18, 09:59   
0
UP DOWN

nie zacznie siê np ³uszczyæ po jakim¶ czasie, lub bêdzie siê ³atwo rysowa³, albo co¶ innego siê z nim dzia³o? robiê samochód dla siebie i zale¿y mi na jako¶ci, ¿eby to wytrzyma³o kilka lat

gugun 
Wys³any: 2011-08-18, 12:36   
0
UP DOWN

damian napisa³/a:
nie zacznie siê np ³uszczyæ po jakim¶ czasie, lub bêdzie siê ³atwo rysowa³, albo co¶ innego siê z nim dzia³o? robiê samochód dla siebie i zale¿y mi na jako¶ci, ¿eby to wytrzyma³o kilka lat
to kup duponta za 90zl to nic sie nie bedzie napewno dzialo...z tych tanich jesli chodzi o malowanie i polerke to red car obleci,ale czy on za pol roku nie zblednie to nie mam pojecia...

damian 
Wys³any: 2011-08-18, 13:03   
0
UP DOWN

nie jest on wymagaj±cy przy nak³adaniu, dam sobie z nim radê?
który lepszy, ten http://allegro.pl/duxone-...1753891321.html czy ten http://allegro.pl/lakier-...1766840710.html ?

lakierok 
Wys³any: 2011-08-18, 17:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
3750 S jest lepszy ni¿ duxon 1044

Frostt.pl

gugun 
Wys³any: 2011-08-18, 18:22   
0
UP DOWN

duxon ogolnie zly nie jest,ale to taka lekka podrobka,jesli porownywac to 2gi lepszy lecz duxon itak jest jak najbardziej ok :spoko: co do nakladanie to musisz troche uwazac bo dosc mocno sie rozplywa po naniesieniu na element...w tej cenie ja moge ci polecic "mipa c50 ms"jak polakierujesz tak zostaje,glebia,wydajnosc i inne jak najbardziej w normie..cena ponizej 70zl na allegro ktos sprzedaje od jakiegos czasu.

damian 
Wys³any: 2011-08-18, 19:43   
0
UP DOWN

jest, ale tylko w baniaczki 5l

gugun 
Wys³any: 2011-08-19, 08:55   
0
UP DOWN

http://www.prowest.pl/lak...pa-jako-ms.html utw. osobno dokupujesz,cena ponizej 70

damian 
Wys³any: 2011-08-19, 16:30   
0
UP DOWN

który utwardzacz wzi±æ, MS10, czy MS25?

gugun ju¿ tyle razy mi pomog³e¶ na tym forum, dziêkujê Ci za to, mam nadziejê, ¿e bêdzie kiedy¶ okazja ¿eby Ci siê odwdziêczyæ

gugun 
Wys³any: 2011-08-19, 19:28   
0
UP DOWN

jesli lakierujesz w temp normalnej do boku to szybki bo wcale nie jest az taki szybki:) jesli calaka to raczej normalny zeby zapyla tak nie siadala....ja wlasnie polakierowalem bok auta lakierem za 100zl,wzielem na probe i przyznam ze do mipy sie chowa...jesli ci pistolet na to pozwoli to nie dodawaj rozpucha...

damian 
Wys³any: 2011-08-19, 19:53   
0
UP DOWN

dach bêdê malowa³ oddzielnie (auto rozebrane, stoi sama buda, przewrócê na bok i bêdê mia³ dobry dostêp do dachu, nie bêdê musia³ malowaæ na 2 razy i py³ tak nie osi±dzie :D ) a pó¼niej resztê na raz, pistolet to air gunsa az3 hte2, dysza standart chyba 1.3. Rozumiem, ¿e mam braæ ten wolniejszy, tzn ten ms10, tak?

gugun 
Wys³any: 2011-08-20, 11:16   
0
UP DOWN

ms 10 to ten szybszy...a samochodu na dach nie musisz przewracac....wystarczy ze z jednej strony zaczniesz malowac od siebie do srodka,nastepnie przechodzisz na druga strone i jedziesz juz normalnie reszte do siebie i nic sie nie kurzy"tak sie maluje dachy"a pomysl zeby jechac na 2 razy dobry..dodatkowo proponuje oprocz dachu zostawic jeszcze maske na nastepny dzien bo jak zaczniesz malowac od jednego blotnika to na 2 stronie skonczysz i nie bedzie zadnej zapylki...wez ten szybki zanim objedziesz go dookola to juz bedziesz mogl jechac 2gi raz od nowa..1sza warstwa lekko wylana tylko zebys mogl stwierdzic na ile sie rozlewa i jak mozna wylac zeby nie pocieklo 2ga wg uznania...mysle ze air gunsa da rade bez rozcienczania jak ciut podkrecisz cisnienie

damian 
Wys³any: 2011-08-26, 08:46   
0
UP DOWN

gugun dziêkujê :D bardzo fajny lakier, wyla³ siê tak, ¿e nie trzeba polerowaæ i nie wyszed³ ani jeden zaciek :D ¿eby zrobiæ zaciek trzeba chyba naprawdê siê postaraæ. na razie polakierowa³em tylko wnêki, teraz robota stoi w miejscu, bo nie mogê siê napatrzeæ na efekt ;P co do lakierowania maski oddzielnie to nie wiem czy to dobry pomys³ bo lakier to ten czerwony brylant, wystarczy, bojê siê, ¿e na³o¿ê trochê wiêcej lub mniej barwnika i wyjdzie inny kolor. polakierujê chyba tylko oddzielnie dach, bo i tak nie bêdzie siê rzuca³o w oczy nawet jak wyjdzie inny odcieñ, dodatkowo znaj±c moje szczê¶cie to pewnie bym siê zapomnia³ i dotkn±³ drzwi przewodem od powietrza robi±c dach

taki kolorek uda³o siê uzyskaæ :D

gugun 
Wys³any: 2011-08-26, 09:25   
0
UP DOWN

ja wiem ze fajny bo nim maluje juz od roku i mimo wielu prob nie znalazlem niczego lepszego..wg mnie lepiej sie nim maluje jak dupontem,jakosc tez powloki podobna bardzo...w takim wypadku to faktycznie malowanie maski powinno sie odbyc razem z bokami...w takim razie jak zaczniesz od lewego blotnika i skonczysz na masce i ko zapylisz to siknij w to miejsce rozpuchem do cieniowania i zapylka zniknie...co do zacieku to idzie zrobic,bo juz bywalo :D :D :D ale to w temp 50st. bo sie ladnie rozlewa,a w normalnej zostaje raczej tak jak go polozysz...a kolor normalnie miodzio...

ignac2004 
Wys³any: 2011-08-26, 14:56   
0
UP DOWN

Szczerze, to ja narobi³em firanek ale tylko za pierwszym razem.
Za mocno go rozcienczy³em i pop³yn±³.
Damian (p.s. te¿ mam tak na imiê), ¶wietna ta czerwieñ, w³a¶nie takie co¶ chcia³em na ko³a :spoko:

pitervr6 
Wys³any: 2011-08-27, 09:37   
0
UP DOWN

Sk±d: rze
witam lakier mipa c50 bêdzie lepszy do malowania w domowych warunkach od duponta 3750c ?

gugun 
Wys³any: 2011-08-27, 09:48   
0
UP DOWN

obydwa sa bardzo dobre,gestosc podobna,dupont moze ciut lepszy,ale ja wole mipe,jest mniej wymagajaca,tansza a jakosciowo zbytnio nie odbiega od duponta,i przedewszystkim nie matowieje po czasie...zaraz dodam cos w galerie to sobie mozesz oblukac jak wychodzi

bandita7 
Wys³any: 2011-10-09, 20:43   
0
UP DOWN

damian mo¿esz podaæ numer lub kod tego lakieru sorry ze odkopuje temat ale kolor super
masz mo¿e foto na s³oñcu ?

krystek 
Wys³any: 2011-10-12, 13:52   Lakiery NOVOLa
0
UP DOWN

Kolega Adam Rentel pisze ,¿e mia³ z³e do¶wiadczenia z Novolem....
Ale jakie...?
Bo ja od trzech lat , jak by³em u nich na szkoleniu przerzuci³em siê w³a¶nie na ich lakiery HS 590, VHS 505 a ostatnio , jak zaczê³o byæ ch³odno , to biorê jeszcze lakier Ultra.
Jestem bardzo zadowolony .
Trzyma siê bazy, nie ga¶nie tak(ale nie dolewam rozcieñczalników) Po roku lakierowa³em znowu jedno auto zrobione na Novolu i widzia³em ,¿e jest ok.
Do tego lakieru Ultra to dolewam tylko trochê rozpuszczalnika. Nie wiem jak bêdzie wygl±da³ za rok ale póki co jestem zadowolony bo nie trzeba wygrzewaæ, albo bardzo krótko .

jacenty 741
Wys³any: 2011-10-12, 17:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Uwa¿aj na Ultra,bo mi na dwu niebieskich autach zrobi³ kupê,¶ciemni³ kolor.Dwie per³y,jedna z BMW,druga Opla.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-10-12, 18:51   Re: Lakiery NOVOLa
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
krystek napisa³/a:
przerzuci³em siê w³a¶nie na ich lakiery HS 590, VHS 505

Czy te lakiery nie ¶ciemniaj± tobie odcienia na gotowym elemencie :?:

krystek 
Wys³any: 2011-10-13, 07:52   Lakiery NOVOLa
0
UP DOWN

Wzi±³em te lakiery , bo na szkoleniu Rafa³ technik z Novola pokaza³ wla¶nie ¿e s± bardzo czyste,nie zó³te i przy cieniowaniu nie zmieniaj± tak koloru.
Raz tylko wysz³o mi za ciemne cieniowanie na bialym , ale wiecie jak to jest z bia³ymi .
Mo¿e da³e¶ za du¿o rozpuszczalnika do Ultry jak ci ¶ciemni³ kolor bo ruszy³o bazê?
No i staram siê na cieniowanie k³a¶æ jedn± warstwê.
Nie zawsze sie uda ale czêsto daje tylko jedna warstwe jak maluje vhs-em albo hs-em

jacenty 741
Wys³any: 2011-10-13, 09:05   
0
UP DOWN

Ultra bez rozpuszczalnika.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-13, 18:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
krystek napisa³/a:
No i staram siê na cieniowanie k³a¶æ jedn± warstwê.

Zapytam na szkoleniu jak to jest z tym ¶ciemnianiem.
Bo nie krytykujê novola robi±c od podstaw na ich materia³ach, ale takie zjawisko mi wystêpuje i nic nie potrafiê wym³odziæ aby problem znikn±³.
Rozpucha nie u¿ywam.
Nie ¶ciemnia economy, aby by³o ¶mieszniej ^^

senior
Wys³any: 2011-10-14, 21:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Lackdoctor napisa³/a:
Zapytam na szkoleniu jak to jest z tym ¶ciemnianiem.
Lakieru czy ........ :D
A tak na powa¿nie to spory czas temu lakierowa³em MS-em 570 i dla mnie by³ super ale w³a¶nie do czasu gdy mocno przejecha³em siê na dwóch autach. Trafi³y siê takie kolory ¿e dopiero zobaczy³em jak zajebi¶cie je ¶ciemni³ i wtedy sobie go odpu¶ci³em. Jako¶ tak siê sk³ada³o ¿e kilka lat chyba setki litrów go przerobi³em zanim trafi³y siê te dwa kolory na których by³o to od razu i ewidentnie widaæ.
Wiêc nie wiem jak teraz ale 570 z ok. 4 lata temu ¶ciemnia³ jak cholera.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-14, 22:21   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
4 lata temu ¶ciemnia³ jak cholera.

4 tyg temu nadal ¶ciemni³.

gugun 
Wys³any: 2011-10-15, 09:25   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
4 tyg temu nadal ¶ciemni³.
i za 4 miesiace nadal sciemni:)

kubazjan
Wys³any: 2011-10-15, 16:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
a mi tam nic nie sciemnia... :D lakieruje na nim juz od dluzszego czasu i jest gitara.Nie mam dojscia do Profixa czy Mipy to musze brac co maja...Ewentualnie moge miec cos od Duponta ale to chyba ta sama pó³ka :fiu:

gugun 
Wys³any: 2011-10-17, 08:59   
0
UP DOWN

Cytat:
Ewentualnie moge miec cos od Duponta ale to chyba ta sama pó³ka
oj chyba nie...

Siekiera
Wys³any: 2011-10-17, 19:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
O co wam chodzi z tym ¶ciemnianiem? Gdzie ¶ciemnia? Na cieniowanym elemencie?

kalbi 
Wys³any: 2011-10-18, 16:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Siekiera napisa³/a:
O co wam chodzi z tym ¶ciemnianiem? Gdzie ¶ciemnia? Na cieniowanym elemencie?

lakierujesz przedni b³otnik w kolorze srebrnym, cieniujesz przednie drzwi, po aplikacji bezbarwnego i rozklejeniu auta, okazuje siê, ¿e drzwi przednie nie pasuj± do tylnych drzwi (lakier bezbarwny przyciemni³ kolor)

Siekiera
Wys³any: 2011-10-18, 22:37   
0
UP DOWN

Nooo, to OK bo ju¿ my¶la³em ¿e na naprawianym elemencie

To tak jak w oknach trójszybowych :cool: - s± ciemniejsze od dwuszybowych i du¿o ciemniejsze od jednoszybowych - podobna zasada, wiêc nie ma siê co tak dziwiæ, ja takich delikwentów odsy³am na lekcje fizyki ;P (bez urazy)

jacenty 741
Wys³any: 2011-10-19, 03:42   
0
UP DOWN

Tak,bez urazy.
A teraz pos³uchaj:lakierujê dwa zderzaki i przedni± maskê,per³a niebieska z palety opla,symbolu nie pamiêtam.Maska lakierowana ze wzglêdu na du¿± ilo¶æ odprysków,zderzak przedni przytarty+odpryski,ty³ po s³upku.Ca³o¶æ podk³ad Duxone 1062,dok³adnie ten sam,robione razem.Lakierowanie ju¿ oddzielnie,i maska pokryta na koñcu Sikkensem BT300,pasuje idealnie na ostro.
Zderzaki pokryta Novolem ultra,obydwa za ciemnie,i to mocno.
Podobna sytuacja po 2 tygodniach,bardzo podobna per³a z BMW,na próbkach i w mieszalni idealnie,zrobiona na czarnym podk³adzie jak producent chcia³,na koñcu Novol Ultra...I jak my¶lisz,jak wysz³o?
Na ¿adnym innym kolorze tego nie mia³em,ale niebieski per³y ¶ciemnia po ca³o¶ci.

Siekiera
Wys³any: 2011-10-19, 17:45   
0
UP DOWN

A próbowa³e¶ porównaæ zderzak z mask±, no bo z tego co piszesz wnioskujê ¿e tam te¿ powinna byæ ró¿nica.

malarz
Wys³any: 2011-10-19, 18:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Bieszczady
Dawno mnie na forum nie by³o i nie ¶ledzi³em co siê dzieje w bran¿y ale powiem ¿e ja nie zaobserwowa³em owego ¶ciemniania na novolu. Robiê tym od lat, 570, 590, 575 a od dwóch lat najwiêcej 505. Kiedy¶ jak jeszcze by³ stary HS 4+1 to on faktycznie by³ niebieski i trzeba by³o uwa¿aæ na srebrach ale te obecne klary s± OK.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-20, 00:08   
0
UP DOWN

malarz napisa³/a:
ale te obecne klary s± OK.

Gdyby nie by³o problemu to by tematu nie by³o.
Robiê novolem, nic do niego niemam.
Ale kilka razy mnie zawiód³ ¶ciemniaj±c sreberka i jasne niebieskie metale.
Ostatnio mia³em 206 srebrnego, prosty kolor a komplikacji co nie miara.
Srebrne volvo z lat 97-99 mia³y taki jakby wypalony klar i lakieruj±c drzwi na przejscie,, po rozklejeniu porazka.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-10-20, 00:37   
0
UP DOWN

Czy problem z lakierem bezbarwnym 570 wystêpuje tylko gdy zaaplikuje siê go na inny "stary" lakier bezbarwny :?:
Czy tak¿e 570 ¶ciemnia gdy polakierujemy nim "now±" bazê :?:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-20, 11:29   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek,
Pozostawiê Twoje dywagacje bez odpowiedzi. :x:
Brak mi s³ów aby ogarn±æ Twój przekaz. :blee:

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-10-20, 12:01   
0
UP DOWN

Có¿ by³bym wdziêczny za odpowied¼ jakiej¶ innej kompetentnej osoby.

lukas
Wys³any: 2011-10-23, 17:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Ciekawy problem z tym ¶ciemnianiem.

Sw.Piotrek napisa³/a:
Czy problem z lakierem bezbarwnym 570 wystêpuje tylko gdy zaaplikuje siê go na inny "stary" lakier bezbarwny :?:
Czy tak¿e 570 ¶ciemnia gdy polakierujemy nim "now±" bazê :?:

Ja rozumiem to tak, ¿e ¶ciemnienie jednego elementu do drugiego mo¿na oceniæ w sytuacji gdy malujemy t± sam± baz± dwa elementy tak samo zapodk³adowane i przykrywamy je ró¿nymi bezbarwnymi, przy za³o¿eniu ¿e bêdziemy nak³adali podobne ilo¶ci tego lakieru z podobnym sposobem aplikacji. W takiej sytuacji mo¿na faktycznie stwierdziæ ¿e jeden wyszed³ ciemniejszy od drugiego.

W sytuacji gdy lakierujemy jeden element (lub kilka) i porównujemy go do starej pow³oki to moim zdaniem nie mo¿na mówiæ o ¶ciemnieniu z winy lakieru bezbarwnego bo nie mamy pewno¶ci ¿e baza zosta³a idealnie dobarwiona i po³o¿ona. Przecie¿ wiadomo jest, ¿e w zale¿no¶ci od u¿ytego sprzêtu, sposobu aplikacji, ci¶nienia w instalacji (wahañ), temperatury w lakierni itp mo¿na uzyskaæ ró¿ne pow³oki (kolor, struktura) a jak do tego do³o¿ymy tolerancjê przy dobarwianiu bazy to rozbie¿no¶ci mog± byæ ogromne.

Inna sytuacja wystêpuje przy cieniowaniu...

kalbi napisa³/a:
lakierujesz przedni b³otnik w kolorze srebrnym, cieniujesz przednie drzwi, po aplikacji bezbarwnego i rozklejeniu auta, okazuje siê, ¿e drzwi przednie nie pasuj± do tylnych drzwi (lakier bezbarwny przyciemni³ kolor)

czyli kalbiemu ¶ciemni³o tylko na elemencie cieniowanym bo nic nie pisze ¿e nie pasuje do maski. W tej sytuacji powodem mo¿e byæ to o czym pisa³:

Siekiera napisa³/a:
To tak jak w oknach trójszybowych :cool: - s± ciemniejsze od dwuszybowych i du¿o ciemniejsze od jednoszybowych - podobna zasada

jeszcze inna sytuacja mo¿e byæ w przypadku:

jacenty 741 napisa³/a:
lakierujê dwa zderzaki i przedni± maskê,per³a niebieska z palety opla,symbolu nie pamiêtam.Maska lakierowana ze wzglêdu na du¿± ilo¶æ odprysków,zderzak przedni przytarty+odpryski,ty³ po s³upku.Ca³o¶æ podk³ad Duxone 1062,dok³adnie ten sam,robione razem.Lakierowanie ju¿ oddzielnie,i maska pokryta na koñcu Sikkensem BT300,pasuje idealnie na ostro.
Zderzaki pokryta Novolem ultra,obydwa za ciemnie,i to mocno.

¦ciemnienie zosta³o zauwa¿one na lakierowanych elementach z tworzywa. My¶lê ¿e powszechna jest ¶wiadomo¶æ o trudno¶ciach z lakierowaniem tworzyw, wiêc w tym przypadku nie mo¿na wykluczyæ ¿e to nie by³o w³a¶nie powodem tego ¶ciemnienia. Nie wiemy te¿, czy jacenty 741, porównywa³ tylny b³otnik do maski lakierowanej Sikkensem czy do ty³u auta po za³o¿eniu zderzaka. To ma znaczenie bo ty³ auta móg³ byæ przecie¿ wcze¶niej malowany i kolor nie musia³ siê zgadzaæ z przodem auta. Za du¿o jest tu niewiadomych.
A o problemie z uzyskaniem odpowiedniego koloru na tworzywach, niektórzy chc± pisaæ prace dyplomowe, wiêc... temat jest.

http://lakierowanko.info/...astik%F3w+praca

Ja bym tu nie wyrokowa³, ¿e to jest wina tego czy tamtego lakieru bezbarwnego. Za du¿o elementów sk³ada siê na dok³adne odwzorowanie koloru w refinishu samochodowym aby tak sp³ycaæ temat.

senior
Wys³any: 2011-10-23, 18:32   
0
UP DOWN

¦ciemnia wszystko tylko nie na ka¿dym kolorze widaæ: du¿e Coupe: zmieniony ca³y przód na nowy wiêc lakierowany i kolory ¶cieniowane na ca³ych drzwiach z ka¿dej strony i po rozklejeniu na nastêpny dzieñ totalna pora¿ka wiêc dwa dni odstêpu lekki mat, ta sama baza tyle ¿e ca³y przód z drzwiami od kantu do kantu plus cieniowanie na tylnych b³otnikach, inny klar i ig³a...
Wcze¶niej test: element podzielony na 3 czê¶ci: ¶rodkowa zaklejona, dwie boczne zmatowane i pokryte t± sama baz±, baza schnie, zaklejam jedn± z czê¶ci a drug± pokrywam 570, na drugi dzieñ maskujê t± w klarze 570 i rozklejam t± w bazie i pokrywam innym bezbarwnym. Na nastêpny dzieñ rozklejam wszystko i nie lakierowany ¶rodek pasuje do tego co by³o lakierowane innym klarem a to co 570 jest piêæ odcieni w bok.
Wiêc wiêcej testów ju¿ nie potrzebowa³em.

Siekiera
Wys³any: 2011-10-23, 18:42   
0
UP DOWN

Dobry test. To mo¿e jak bêdzie jaka¶ kolejna ekipa w novolu na szkoleniu to niech go powtórz±. senior, jaki to by³ nr koloru i ten drugi bezbarwny? No i z jakiego mieszalnika baza? My¶le, ¿e nie bedzie problemu aby to powtórzyæ.

senior
Wys³any: 2011-10-23, 18:56   
0
UP DOWN

Baza Deber, kolor platyna {symbolu nie pamiêtam}, drugi klar Standox Easy

jacenty 741
Wys³any: 2011-10-23, 20:09   
0
UP DOWN

lukas napisa³/a:
. Nie wiemy te¿, czy jacenty 741, porównywa³ tylny b³otnik do maski lakierowanej Sikkensem czy do ty³u auta po za³o¿eniu zderzaka. To ma znaczenie bo ty³ auta móg³ byæ przecie¿ wcze¶niej malowany i kolor nie musia³ siê zgadzaæ z przodem auta. Za du¿o jest tu niewiadomych.
Nie wiecie:to odpowiadam.
Przed lakierowaniem ca³y samochód w idealnie tym samym odcieniu,ilo¶æ warstw bazy taka sama,podk³ad czarny ten sam,maska po lakierowaniu do przedniego b³otnika na ostro na +- 95%,a przedni zderzak o dwa odcienie ciemniejszy,podobnie jak tylny zderzak do tylnego b³otnika.A co lepsze,tylny zderzak podk³adowany i lakierowany baz± tylko z jednej strony,uszkodzonej,a bezbarwny po ca³o¶ci.Po obydwu stronach jednakowo ciemny.
Bo niby czemu mia³bym porównywaæ tylny b³otnik do przedniej maski :sciana:

novolek
Wys³any: 2011-10-23, 21:10   
0
UP DOWN

Witam, jestem pracownikiem Novola a to mój pierwszy post na forum, choæ przyznam, ¿e czytelnikiem jestem od dawna. Ceniê sobie szczere uwagi, które siê tutaj pojawiaj±, mimo ¿e czasami s± gorzkie, czasami z³o¶liwe, chcia³bym zapewniæ ¿e przyjmujemy je wszystkie z uwag± i szacunkiem i wcale nie obra¿amy siê ;)

Jako ¿e rêkawice zosta³y rzucone, wypada je podnie¶æ ;)
Zatem aby wyja¶niæ czy nasze lakiery ¶ciemniaj± czy nie ¶ciemniaj± bazy, podejmujê siê zorganizowania takiego testu z udzia³em chêtnych w naszym laboratorium. Aby test by³ rzetelny proponujê zakupiæ na wolnym rynku nasze wybrane lakiery i lakiery konkurencji oraz kilka trudnych baz. Mo¿emy wspólnie wytypowaæ z jakimi klarami mamy siê porównaæ. Pierwszych kandydatów ju¿ mamy.

Nie wiem jaki bêdzie fina³ tego testu ale wiem jedno, ¿e je¿eli faktycznie siê oka¿e, ¿e problem wystêpuje to bêdzie to sygna³ dla naszego labo aby szybko zdiagnozowaæ to. My¶lê, ¿e to, ¿e jeste¶my firm± polsk±, tu mamy laboratoria, pozwala nam szybko reagowaæ na problemy i wyja¶niaæ takie sprawy aby Wam nie utrudnia³y pracy a nam nie ci±¿y³y na opinii.

Wiêc có¿, czekam na zg³oszenia materia³ów i uczestników do testu ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-23, 21:32   
0
UP DOWN

novolek napisa³/a:
Wiêc có¿, czekam na zg³oszenia materia³ów i uczestników do testu

Ja bêdê w listopadzie, wiêcej na PW.
Postaram siê na¶wietliæ sprawê, bo kolega
lukas napisa³/a:
Ciekawy problem z tym ¶ciemnianiem.

w bardzo ciekawy sposób sobie wszystko wyt³umaczy³.
Koledzy odpowiedzieli, ale to by³o niepotrzebne powtórne opisywanie problemu.
Sciemnia novol 570, 580, 590.
Nie ¶ciemnia novol economy. A to ju¿ naprawdê dziwne.
Kolega lukas, nie rozumie prostego faktu - cieniowanie elementu.
Na szybko to naprawiany b³otnik przedni przy lampie i lakierowany ca³y b³otnik lakierem bezbarwnym.
Po rozklejeniu maskowania drzwi widoczna ró¿nica - b³otnik ciemniejszy i bardziej taki per³owy.
Niema bazy - tylko klar.
Jesli chodzi o nastepne t³umaczenie
Siekiera napisa³/a:
To tak jak w oknach trójszybowych

Hehe.
Powiedz kolego ¿e zgodnie z kart± techniczna nak³adamy 2-3 warstwy novol 570 ms.
Proponujesz daæ pó³??warstwy??

To jest problem znany i nielubiany.
Ze swojej strony postaram siê zrobiæ takie natryski na elemencie w jasnym metaliku i wezmê je do novola.

Dalej robiê novola klarami ale ratujê siê w ten sposób ¿e w lakier idzie max 2/3 elementu a reszta jest koñczona rozcieñczalnikiem do cieniowania i wtedy jest oki.
Tak robiê b³otniki przednie - nigdy nie lakieruj±c do koñca.
Ostatni problematyczny b³otnik to peugeot 206 w srebrnym typowym dla tej marki kolorze.
Uszk przy lampie, baza do po³owy elementu, bezbarwny na ca³y element - 2 pe³ne warstwy bez rozpucha.
Sprzêt sata 4000 1.3 rp digital z cisnieniem 2.2 atm, temperatura 20*C wilgotno¶æ nieznana.
Powietrze w instalacji czyste jak ³za - osuszacz ziêbniczy plus kpl blok filtracyjny ckd 4000.
Proporcje wagowe nie na oko.
Po rozklejeniu nie pasuje z drzwiami i progiem ani mask±.

Przepraszam za d³ugi wywód, ale robiê na novolu od a-z tak jak ksi±¿ka pisze i chcia³bym ten problem wyeliminowaæ.

Na pytania chêtnie odpowiem tu lub na PW.

lukas
Wys³any: 2011-10-23, 22:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
jacenty 741 napisa³/a:
Bo niby czemu mia³bym porównywaæ tylny b³otnik do przedniej maski :sciana:

bo np. mia³e¶ zdjête zderzaki i maskê i malowa³e¶ na stojakach

Ja nie twierdzê ¿e ten lakier nie ¶ciemnia tylko napisa³em, ¿e powody takiego ¶ciemniania mog± byæ ró¿ne a w przypadku zderzaków to ju¿ zupe³nie jest inny problem bo w fabrycznie nowych autach te¿ s± ciemniejsze. Dlaczego? U¿yli klar novola?

Lackdoctor napisa³/a:
Kolega lukas, nie rozumie prostego faktu - cieniowanie elementu.
Na szybko to naprawiany b³otnik przedni przy lampie i lakierowany ca³y b³otnik lakierem bezbarwnym.
Po rozklejeniu maskowania drzwi widoczna ró¿nica - b³otnik ciemniejszy i bardziej taki per³owy.
Niema bazy - tylko klar.

Kolego, to mo¿e bêdzie trochê z³o¶liwe ale ty nie rozumiesz ¿e ja rozumiem ¿e na koñcu cieniowanego elementu nie ma bazy. Za to jest du¿o grubiej bezbarwnego ni¿ na obu s±siednich elementach zw³aszcza jak go dasz tak jak jest w karcie napisane.

Lackdoctor napisa³/a:
Hehe.
Powiedz kolego ¿e zgodnie z kart± techniczna nak³adamy 2-3 warstwy novol 570 ms.
Proponujesz daæ pó³??warstwy??

Nie rozumiem dlaczego zak³adasz, ¿e nie mo¿na daæ cieniej klaru ni¿ normalnie siê daje. Bo nie ma o tym napisane w karcie technicznej? To nie argument bo id±c tym tokiem rozumowania to wszyscy co cieniuj± bazê robi± b³±d bo nie nak³adaj± ilo¶ci podawanych w kartach technicznych (w kartach nie ma s³owa o cieniowaniu) a przecie¿ nie o to chodzi ¿eby dok³adnie robiæ to co jest napisane w karcie tylko ¿eby z g³ow± stosowaæ technologiê dostosowuj±c ja do szczególnych sytuacji.

PS. Gratulacje dla novola za odwagê

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: