Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jarbia
Wys³any: 2011-11-10, 00:37   Iwata ws400 supernova
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wlkp.
Witam forumowiczów .Przeszuka³em ca³e forum i nie znalaz³em opinii o tym pistolecie.
Sk³oni³o mnie to do za³o¿enia tematu i zamieszczenia moich skromnych uwag.
Zaznaczam ¿e jestem amatorem , ''lakierujê'' od roku czê¶ci do zabytkowych motocykli dla siebie .Przez ten okres zakupi³em osiem pistoletów w wiêkszo¶ci chiñczyków o 100 do 300 z³,by³y to speedy , fobosy i inne .Zawsze by³ z nimi jaki¶ problem to odkrêca³y siê pokrêt³a to smarka³ lakierem to miot³a nierówna wiêc prawie zawsze pojawia³a siê jaki¶ zaciek albo inna wada pow³oki Obecnie chiñczyka z dysz± 1.8 u¿ywam tylko do podk³adów .Jakie¶ dwa miesi±ce temu zakupi³em chwalony tu na forum pistolet air gunssa z dysz± 1.3 i rzeczywi¶cie jako¶æ tego pistoletu i to jak siê nim maluje pozytywnie mnie zaskoczy³a . Wcze¶niej s±dzi³em ,¿e nie ma sensu wydawaæ pieniêdzy na lepszy pistolet,bo na pewno to tylko moje niedo¶wiadczenie by³o powodem powstawania wad lakierniczych , ale siê myli³em!
W zasadzie powinienem na tym pistolecie poprzestaæ, ale jak zobaczy³em na youdupie film lakierowanie iwat± wb400 ,jak go¶æ drzwi polakierowa³ w 20s , to zacz±³em nowe poszukiwanie w³a¶ciwego pistoletu bo moja air gunssa nadaje siê na ma³e elementy ale co¶ wiêkszego to trzeba siê namachaæ .I tak przez przypadek trafi³em na alledrogo takie cudo jak IWATA ws400 supernova za ok 1400 z³ do klaru ( malujê g³ównie akrylem) mia³a byæ dysza 1.3 ale okaza³o siê ,¿e jest 1,4 .Muszê Wam koledzy powiedzieæ ,¿e malowanie tym gunem to czysta przyjemno¶æ ! Od kiedy go mam nie zrobi³em ¿adnego zacieku ,jest bardzo lekki ,regulacje s± bardzo precyzyjne ,i mo¿e dla niektórych ma³o istotna uwaga - bardzo ³atwo siê go myje jest po kilkunastu malowaniach jak nowy.Trochê denerwuj± mnie pokrêt³a ,które s± nak³adane na trzpienie i czasami spadni±, jak je zaczepiê,za to siê je dobrze myje.Miot³a jest du¿o szersza ni¿ w air gunsa przez co mniej siê macha i taki amator jak ja ma mniejsz± mo¿liwo¶æ zrobienia zacieku,a pow³oka jest równiutka.Jest mniejszy odkurz, i maluj±c drobnicê mo¿na pracowaæ przy ma³ym ci¶nieniu nawet ok 1 bar .Lakierowa³em z ciekawo¶ci zderzak baz± konwencjonaln± i klarem tym pistoletem z t± dysz± 1.4 i wysz³o ca³kiem nie¼le .Pewnie dla niektórych król jest jeden , ale supernova te¿ jest niez³a a co najwa¿niejsze jest szybka i wybacza b³êdy niedo¶wiadczenia.
Przepraszam za d³ugi wywód ,zaznaczam jeszcze raz jest to opinia amatora i dla amatorów takich jak ja.Pozdrawiam

Nokia 
Wys³any: 2011-11-10, 07:35   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Fajnie ze wyrazi³es opinie na temat tego pistoletu.
Ile za niego zap³aci³es ?
Ja tez sie zabieram do kupna ale ogladam sie za devilbiss'em gti pro.

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-10, 08:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
@jarbia ;) oczywi¶cie ¿e "król jest jeden" .... ale IWATA depcze mu ( jej ) po piêtach i król czuje zawsze jej oddech. :D

... a ju¿ tak zupe³nie zupe³nie powa¿nie to napisze ci tyle, ¿e jak na swój pierwszy post na forum to napisa³e¶ bardzo du¿o m±drych rzeczy. W zasadzie same m±dre rzeczy. Bravo :spoko:

Osobi¶cie wolê SATA ... ale to ju¿ wiesz bo czytasz posty ... jednak podkre¶lam, ¿e wolê SATA przede wszystkim z powodu ich filozofii, zaplecza i podej¶cia do klientów, przy jednoczesnym najwy¿szym poziomie tego sprzêtu. IWATA technicznie nie ustêpuje SATA w niczym. Ostatnie modele IWATA ( szczególnie dysze i g³owice ) s± naprawdê godne podziwu. Reszta ... to co dooko³a pistoletu to ju¿ ka¿dy musi sobie sam oceniæ.

Zapytam tylko o jedno. Napisa³e¶, ¿e mia³a byæ dysza 1,2 jest 1,3 ... Czy widzisz jakie¶ problemy z tym zwi±zane ? Czy wola³by¶ jednak 1,2 ?

Generalnie w przypadku pistoletów IWATA raczej jest taka tendencja do lekkiego zawy¿ania rozmiaru g³owicy ... np W SATA RP lepiej mieæ 1,2 ni¿ 1,3 a w³a¶nie w IWATA odwrotnie ... lepiej sprawuje siê 1,3 ( oczywi¶cie przy klarze i emalii )

Jak Ty to oceniasz ? .... Masz jaki¶ "niedosyt" w kwestii efektu pow³oki przy tym rozmiarze dyszy ?

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-10, 10:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
PROJEKTER napisa³/a:
Napisa³e¶, ¿e mia³a byæ dysza 1,2 jest 1,3
jarbia napisa³/a:
mia³a byæ dysza 1.3 ale okaza³o siê ,¿e jest 1,4

Widaæ nie czytasz dok³adnie, ale spoko. prawie dobrze ^^ ^^ ^^
Dobrze ¿e kolega nie u¿ywa jej do bazy bo z t± dysz± nie z ka¿d± baz± sobie mo¿e poradziæ.

gugun 
Wys³any: 2011-11-10, 10:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ladnie sie prezentuje,ladny opis i od dawna sa checi jesli o iwate ws400 chodzi....ale ogolnie nie moge sie przekonac a nie mam sobie skad wziasc takiego cacka i cos nim machnac i zobaczyc czy mi przypasuje :D a w ciemno to moge tylko sate brac bo pracuje na niej caly czas i wiem czego moge sie spodziewac,z tym ze czegos wciaz mi brak w tych pistoletach...mianowicie szybkosci i cholernie szerokiego strumienia zeby taka maseczke na 3-4 machniecia obmalowac a nie na 10:)i jescze 1 maly szczegol ktory ma sata a czego brakuje u wiekszosci to digital,szczegol ale bardzo przydatny bo nie trzeba robic zadnych dokladanek ograbniczajacych przeplyw powietrza czy tez wyliczac ile idzie na straty...

jarbia
Wys³any: 2011-11-10, 10:58   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Witam
Odpowiadam Projekterowi.
W opisie mia³ byæ ws400 1301c ale jak siê okaza³o po zakupie jest ws400 1401c czyli dysza 1,4 do klaru.Ale maj±c na uwadze mój nieprofesjonalizm nie odes³a³em go i my¶lê ¿e dobrze zrobi³em .Bo maluj±c zderzak klarem zauwa¿y³em , ¿e bardzo rozbija materia³ i czego nigdy wcze¶niej nie robi³em , do klaru (maxmeyer) doda³em rozpuszczalnika aby lepiej siê zlewa³o dlatego s±dzê ,¿e dla profesjonalistów lepsza bêdzie w³a¶nie do klaru dysza 1,4. Co do malowania nim baz± ,to na pewno macie koledzy racjê , ¿e dysza za du¿a ale mnie po raz pierwszy nie wysz³y chmury co mia³em przy poprzednich pistoletach równie¿ przy air gunssie 1,3.
Tak ,¿e dla moich amatorskich zastosowañ idealny pistolet ,po za tym zawsze mogê dokupiæ zestaw dysza i iglica do bazy 1,3.Zap³aci³em za niego 1450 z³.Chêtnie da³bym go do wypróbowania specjali¶cie z mojej okolicy pod warunkiem ¿e bêdê przy malowaniu (chêæ podpatrzenia fachowca przy pracy).
Pozdrawiam

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-10, 12:25   
0
UP DOWN

jarbia napisa³/a:
Bo maluj±c zderzak klarem zauwa¿y³em , ¿e bardzo rozbija materia³ i czego nigdy wcze¶niej nie robi³em , do klaru (maxmeyer) doda³em rozpuszczalnika aby lepiej siê zlewa³o

Ciekawie to wymysli³e¶.
Do bardzo dobrego pistoletu u¿y³e¶ rozcieñczalnika aby sie lepiej zlewa³o pisz±c chwilê wcze¶niej ¿e zauwa¿y³e¶ bardzo dobr± atomizacje.

Zapewne jednak ta atomizacja przy dyszy 1.4 nie by³a a¿ tak doskona³a jak przy mniejszych dyszach - patrz wydatek cieczy w tabelkach na stronach iwaty.
Do tego dodawszy fakt jak rozkrêci³e¶ iglice i ile materia³u da³e¶.

Nie krytykujê iwaty supernova, bo to ponoæ lepszy gun od saty, ale na ten temat mog± wypowiedzieæ siê posiadacze takich iwat.

Jako skromny posiadacz kilku sat stwierdzam ¿e Twoje informacje s± trochê sprzeczne, ale wynikaj± zapewne z ma³ego do¶wiadczenia.
Po zmianie psikawek na saty konieczno¶c rozcieñczania lakierów bezbarwnych zmala³a do zera.

jarbia
Wys³any: 2011-11-10, 12:57   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Masz racjê Lackdoctor moje do¶wiadczenie jest prawie zerowe napisa³em tylko ,to co zauwa¿y³em i zrobi³em i liczê w³a¶nie na takie uwagi .Prawdopodobnie przyczyna mog³a byæ inna np temperatura jest teraz ch³odniej ni¿ wtedy (mimo ¿e moj± "mini kabinê" ogrzewam ),gdy ostatnio malowa³em klarem i innym pistoletem ,mo¿e to ,¿e malowa³em wtedy innym klarem. mo¿e jest ch³odniejsze powietrze w pistolecie -nie wiem.Prawdê mówi±c my¶la³em ,¿e mnie tu ca³kowicie zbesztacie ale nie jest na razie ¼le i krytykê pokornie zniosê .

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-10, 13:37   
0
UP DOWN

jarbia napisa³/a:
Prawdopodobnie przyczyna mog³a byæ inna np temperatura jest teraz ch³odniej ni¿ wtedy

Do tego dodaj tylko temperaturê materia³ów, zapewne ni¿sz± ni¿ latem.
I juz masz tego wynik - mus dolewania rozcieñczalnika aby sie klar rozlewa³.
A gdyby¶ zwróci³ uwagê na zachowanie odpowiedniej temperatury materia³ów, to ich gêsto¶æ i lepko¶æ by by³a odpowiednia, zgodnie z zaleceniami producenta i nic by¶ rozcieñczaæ nie musia³.

jarbia
Wys³any: 2011-11-10, 13:42   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Dziêki za konstruktywn± odpowied¼ .Nastêpnym razem podgrzejê materia³ (jak siê ma now± zabawkê to zapomina siê o podstawowych sprawach) .A co my¶lisz o temperaturze powietrza ze sprê¿arki (mam j± w nieogrzewanym gara¿u) ma te¿ du¿y wp³yw na to?

gugun 
Wys³any: 2011-11-10, 13:52   
0
UP DOWN

teraz to mi sie dostanie ale,wloz bezbarwny przed malowaniem do cieplej wody i go zagrzej do ok 20st. przed malowaniem,tylko odkrec kapselki zeby ci nie wylakierowalo calego garazu :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-10, 13:55   
0
UP DOWN

jarbia napisa³/a:
A co my¶lisz o temperaturze powietrza ze sprê¿arki

To dobrze, bo wiêkszo¶æ pary wodnej skrapla siê w zbiorniku, im wiêkszy tym lepiej.
Do tego spr꿱rka ma ch³odzenie i nie przegrzeje siê i oleju nie pu¶ci tak chêtnie.
Co do temperatury powietrza.... tu zaczynaj± sie pewne problemy.
Bo ta temperatura powi±zana jest ze skraplaniem sie pary wodnej w przewodach le¿±cych na posadzce.
Tu wielu lakierników ma pewne problemy z wod± i stosuj± ró¿ne sztuczki aby tej wody nie by³o.

Ja mam osuszacz ziêbniczy który doprowadza powietrze do 3*C a potem po odseparowaniu wody podgrzewa je do temperatury pierwotnej, lub ciut wy¿szej.

Bo temperatura powietrza zasilaj±cego pistolet ma te¿ wp³yw na materia³ PO aplikacji, bo wych³odzony (np do 3*C) powoduje s³absze rozlewanie siê go na elementach.
No i tu znów znaczenie ma temperatura samego elementu.

To sa takie podstawy w szybkim streszczeniu.
Pomog± Ci mam nadzieje w zrozumieniu podstaw jak najbardziej prawid³owego lakierowania.

[ Dodano: 2011-11-10, 14:05 ]
gugun napisa³/a:
wloz bezbarwny przed malowaniem do cieplej wody

Oczywi¶cie utwardzacz te¿, bo to czasem bywa powodem forumowych przepychanek z betonem forumowym.

Jesli przechowujemy materia³y ponizej tych zalecanych do u¿ytku 20*C, to nale¿y je doprowadziæ do tej temperatury.
Woda jako medium grzewcze to normalna sprawa.

Jak kupujesz materia³y w sklepie czy z busa, czy kurier je dostarcza to te¿ trzeba postêpowac podobnie i je podgrzaæ.

gugun napisa³/a:
teraz to mi sie dostanie

Bardzo w±tpie, bo po tym jak najstarsi userzy przestali siedzieæ cicho i mu siê postawili (za naszym przyk³adem) to tematy na forach innych,,, sa zamykane, lub kasowane.
Czasy dyktatury i gnojenia minê³y bezpowrotnie.
Tak samo jak czasy bywania na snobistycznych forach z dziwnymi pogl±dami i brakiem szacunku do amatorów.

jarbia,
Dlatego kolego my tu opiszemy i odpowiemy na ka¿dy problem w sposób wyczerpuj±cy i... ludzki.
Czego nie spodziewaj sie od naszego przyjaciela Projeætera betona najmana. wel testosterona penisa - jak to sam napisa³ na innym forum (przepraszam za brzydkie s³owa o narz±dach rodnych przytoczonych tu z rozmów z w/w betonem)

Pozdrawiam normalnych.

gugun 
Wys³any: 2011-11-10, 14:05   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
To sa takie podstawy w szybkim streszczeniu.
Pomog± Ci mam nadzieje w zrozumieniu podstaw jak najbardziej prawid³owego lakierowania.
a na kazda podstawe sa jakies sztuczki :D :D :D cieply lakier wiadro z ciepla woda
cieply element opalarka:)
suche powietrze to juz twoj pomysl:)
tak ze z wiekszoscia problemow idzie sobie poradzic w jakis tam sposob jesli nie ma sie odpowiednich warunkow,glownie stalej temperatury i czystego powietrza co jest podstawa...

[ Dodano: 2011-11-10, 14:14 ]
jarbia napisa³/a:
Prawdê mówi±c my¶la³em ,¿e mnie tu ca³kowicie zbesztacie ale nie jest na razie ¼le i krytykê pokornie zniosê .
poprostu trafiles w dobre miejsce,gdzie wiekszosc uzytkownikow w kulturalny sposob z toba porozmawia,wytknie bledy i w miare mozliwosci udzieli konkretnej,rzecvzowej i jasnej odpowiedzi na wszystkie twoje pyt.pozdrawiam

senior
Wys³any: 2011-11-11, 22:15   
0
UP DOWN

Ja przyznajê ¿e jestem cichym lecz wielkim fanem IWATY.
Lecz niestety ale w naszym kraju minusem jest brak takiego jej zaplecza technicznego jakie ma tylko SATA. I wed³ug mnie to w³a¶nie zaplecze które mocno i skutecznie rozbudowa³o reklamê {czasami zbyt nachaln±} jest powodem tego ¿e z najwy¿ej cenionej trójki : Iwata, Devilbiss, Sata... Najpopularniejsz± jest Sata.
Bo Sata jest wszêdzie, a na all... to prawie wiêcej jej ni¿ chinoli.....
Ale nie wa¿ne bo dzia³a jak najbardziej poprawnie - upodobania to ju¿ inna sprawa.

Tak w temacie Iwaty SUPERNOWEJ z tego co w wolnych chwilach poczyta³em i wyszuka³em to z tego co znalaz³em s± jej 4 wersje:
-WS400
-WS400HD
-LS400
-LS400H
W przeno¶ni oddam konia z rzêdem temu który by to wszystko ³adnie i czytelnie wyja¶ni³ i opisa³ - najlepiej potwierdzaj±c szczegó³owymi danymi fabrycznymi {WS-ów znam ale LS-ów nie}

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-11-11, 23:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
senior napisa³/a:
Sata jest wszêdzie, a na all... to prawie wiêcej jej ni¿ chinoli.....

Kolego Senior nie przesadzaj na Alle...o Sata s± tylko na nieca³e 2 strony razem z ala-sata in china ;) a "chiñsko-taywañskich cacuszek" masz na ca³ej reszcie stron :rotfl:
Wracaj±c do tematu: :tak:
Je¶li kolego interesujesz siê Iwat± i chcesz wszystko o niej wiedzieæ ³±cznie z wziêciem do rêki oraz sprawdzeniem "w pracy" ;) to namawiam na "wizyte" na Targach Motoryzacyjnych w Poznaniu :tak: Tam gdzie jest ekspozycja wyposa¿enia warsztatowego :tak: Bezpo¶rednio u producenta otrzymasz wszystkie informacje jakie chcesz tylko poznaæ ;) Podobno nawet pod koniec targów jest mo¿liwo¶æ zakupiæ egzemplarze powystawowe podobnie jak na innych targach np. poligraficznych czy dla dzieci itd. :tak:
Pozdrawiam! :spoko:

jarbia
Wys³any: 2011-11-12, 20:24   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Witam
Ci±g dalszy moich uwag dotycz±cych tego pistoletu .
Dzisiaj stosuj±c siê do rad kolegów podgrza³em akryl (max mayer) i wyla³ siê du¿o lepiej.Nie mam pirometru i nie wiem tylko do jakiej temperatury ,podgrzewa³em na kaloryferze .
Tym razem po³o¿y³ szybko cienk± i równ± pow³okê ,tak± jak chcia³em i ciê¿ko by by³o zrobiæ zaciek co przy poprzednich moich pistoletach zdarza³o siê czêsto (najlepszy jaki do tej pory mia³em to air gunssa).
Im wiêcej nim malujê tym bardziej jestem przekonany ,¿e dysza 1,4 jest dla mnie lepsza i do¶wiadczonemu lakiernikowi szybciej bêdzie siê k³a¶æ klar ni¿ dysza 1,3.
Mo¿e dysza sata 1.3 i dysza iwata 1,3 to nie to samo ,mo¿e np. dysz± 1,3 sata lakieruje siê tak samo jak dysz± iwata 1,4 - nie wiem .
Dla mnie na razie jak sata jest królem , to iwata supernova to królowa .Szkoda tylko ,¿e dystrybutorzy nie wypo¿yczaj± np. za kaucj± tych pistoletów ,mo¿e wtedy wiêcej by³oby ich w u¿ytkowaniu i opinie o tym gunie napisa³by fachowiec a nie taki amator jak ja.
Na razie nie ¿a³ujê tych 1.45 kz³.
Pozdrawiam

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-12, 23:36   
0
UP DOWN

jarbia napisa³/a:
Mo¿e dysza sata 1.3 i dysza iwata 1,3 to nie to samo

Sata po cichu wprowadza w b³±d wymiarowaniem swoich dyszy.
Mowa o sacie rp.
Sata 3000 1.3 rp by³a reklamowana jako demon szybko¶ci nie do pobicia przez inne wiod±ce marki.
Tu ma³y myk - dysza faktycznie ma 1.46 mm a 1.3 to taki swoisty wymiar saty, która przy znacznie wiekszym otworze wymiarowanym w mm potrafi³a zachowaæ bardzo dobr± atomizacjê i nikt nawet nie zauwa¿y³ ¿e ta szybko¶c rp to lekkie szachrajstwo ze strony saty.
Dodaj±c do tego ¿e w sacie 4000 rp dysza 1.3 ma wiekszy otwór niz dysza 1.6 w sacie 100 bf 1.6 rp (do podk³adu).... to ju¿ nic mówiæ nie muszê o szybko¶ci aplikacji.
A co do atomizacji to ju¿ wiadomo - perfekcja saty pozwala na takie lekkie oszukañstwo.

Kupuj±c sate 4000 wiedzia³em ju¿ o tym dziwnym wymiarowaniu dysz i dlatego do tej saty dokupi³em zestaw 1.2, bardziej precyzyjny - sie zobaczy.

Dlaczego o tym napisa³em.
Bo masz dysze 1.4 i bardzo dobrze Ci siê aplikuje lakier bezbarwny.
Mówisz cienkie warstwy i nie sposób zrobiæ zacieku mimo wiêkszej dyszy.
Dla porównania tej niby wielkiej dyszy poda³em te przyk³ady dysz saty które przy Twojej dyszy w iwacie to dopiero potwory.

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-13, 06:55   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
PROJEKTER napisa³/a:
Napisa³e¶, ¿e mia³a byæ dysza 1,2 jest 1,3
jarbia napisa³/a:
mia³a byæ dysza 1.3 ale okaza³o siê ,¿e jest 1,4

Widaæ nie czytasz dok³adnie ...

Fakt ... Przepraszam. Chodzi³o mi jednak o zasadê w tych rozmiarach SATA - IWATA

[ Dodano: 2011-11-13, 07:51 ]
Lackdoctor napisa³/a:
jarbia napisa³/a:
Mo¿e dysza sata 1.3 i dysza iwata 1,3 to nie to samo

Sata po cichu wprowadza w b³±d wymiarowaniem swoich dyszy.
Mowa o sacie rp.
Sata 3000 1.3 rp by³a reklamowana jako demon szybko¶ci nie do pobicia przez inne wiod±ce marki.
Tu ma³y myk - dysza faktycznie ma 1.46 mm a 1.3 to taki swoisty wymiar saty, która przy znacznie wiekszym otworze wymiarowanym w mm potrafi³a zachowaæ bardzo dobr± atomizacjê i nikt nawet nie zauwa¿y³ ¿e ta szybko¶c rp to lekkie szachrajstwo ze strony saty.
Dodaj±c do tego ¿e w sacie 4000 rp dysza 1.3 ma wiekszy otwór niz dysza 1.6 w sacie 100 bf 1.6 rp (do podk³adu).... to ju¿ nic mówiæ nie muszê o szybko¶ci aplikacji.
A co do atomizacji to ju¿ wiadomo - perfekcja saty pozwala na takie lekkie oszukañstwo.

Kupuj±c sate 4000 wiedzia³em ju¿ o tym dziwnym wymiarowaniu dysz i dlatego do tej saty dokupi³em zestaw 1.2, bardziej precyzyjny - sie zobaczy.

Krzysiu ... doskonale wiesz, ¿e SATA nikogo nie wprowadza w b³±d tymi oznaczeniami tylko powszechna wiedza o pistoletach wielu lakierników jest taka ¿e oznaczenie na dyszy czy g³owicy odpowiada wymiarom metrycznym. :tak: Pamiêtasz zapewne ¿e na stronach i w instrukcjach SATA nie ma ¿adnych oznaczeñ metrycznych przy parametrach dysz i g³owic.

Ja nie wiem sk±d taki pomys³ ... jak i ten ¿e HVLP jest do bazy a LVLP czy RP do bezbarwnego. Wiem gdzie tkwi± korzenie historyczne takich mitów, ale nie wiem czemu lakiernicy czynni zawodowo maj±cy z tym kontakt buduj± swoje do¶wiadczenie o takie zabobony ? Jedni ju¿ wiedz± jak jest ale nadal ogromna grupa my¶li ¿e 1,4 to 1 milimetr i cztery setki ;)

Z tymi wymiarami metrycznymi w milimetrach to jest tak ju¿ chyba tylko w tych chiñskich pistoletach lakierniczych i mo¿e w WANach z Warszawy. ^^

Tak by³o do 1990 roku ... w porywach mo¿e do 2000. Potem gdy ju¿ wszyscy licz±cy siê producenci pistoletów wiedzieli z praktyki u¿ytkowników ich sprzêtu jak gigantyczna jest zale¿no¶æ miêdzy wielko¶ci± dyszy materia³owej a efektem kolorystycznym to zaczêli te g³owice i dysze modyfikowaæ pod produkt, a nie pod "linijkê" . Wymiary metryczne skoñczy³y siê ju¿ dawno. Teraz otwór dopasowywany jest do konkretnej grupy materia³ów jakie maj± byæ aplikowane takimi g³owicami.

Sam widzisz, ¿e coraz powszechniej wchodz± oznaczenia literowe i nikt nie pyta ju¿ nawet o rozmiar tych dysz. Masz informacjê ...np SATA 3000 B HVLP g³owica WSB i wiesz, ¿e to konfiguracja do aplikacji bazy wodorozcieñczalnej. To samo jest w IWATA i we wszytkich pistoletach ITW. Szkoda ze nie ma jednego standardu. St±d te¿ taki ba³agan i trudno¶ci z doborem dysz do konkretnych pistoletów.

Najwiêkszym problemem jest powszechnych dostêp do szybkiej informacji samego producenta pistoletu ... jaka dysza i g³owica jest przez niego wskazana do konkretnego produktu ... np bazy DuPonta Cromax, czy np. Sikkensa AutoWave.

SATA ma takie informacje na swojej stronie pod ka¿dym pistoletem. B³yskawicznie mo¿esz go sobie skonfigurowaæ choæ i tu czasami jest tak 1,2 / 1,3. :tak: U innych producentów ten przep³yw informacji kuleje jednak zupe³nie ... a potem jest w³a¶nie wielki zaskoczenie, ¿e dysza z typoszeregu 1,3 nie ma jednak 1,3 milimetra tylko jaki¶ tam przybli¿ony wymiar ... tym czasem 1,3 u innego producenta prawie prawie jest idealnie zbli¿one do 1,3 mm.

Po prostu trzeba siê pozbyæ z g³owy tego mitu o wymiarach w milimetrach i trzymaæ wytycznych producenta jakie wskaza³ on dla wybranego pistoletu i zadañ jakie ma on realizowaæ. Ka¿dy renomowany producent wyk³ada tysi±ce euro, czy dolarów na takie badania i testy w praktyce w o¶rodkach szkoleniowych producentów lakierów do refinishu. To dzi¶ podstawa skuteczno¶ci tych pistoletów które s± uznawane za czo³owe marki dla profesjonalistów. Tego w³a¶nie ... tej precyzji .... brakuje tanim i prostym rozpylaczom farby, gdzie otwory w dyszach pi³uje siê skokiem metrycznym. Jednak pomiêdzy 1,2, a 1,3 efekt kolorystyczny mo¿e byæ diametralnie ro¿ny, a by³by najlepszy przy wymiarze metrycznym dyszy 1,253 mm ... i co wtedy z oznaczeniami w typoszeregu metrycznym ?
Dlatego lepiej jest teraz oznaczaæ dysze i g³owice symbolami, WB, WBX, WSB, C, W, SR, LV, T1, H1, H2, HD ... a nawet 1, 2, 3.

------------------------------------------------

Co do wymiaru dyszy 1,4 w IWATA ... to przyznam, @jarbia, ¿e jestem zaskoczony tak pozytywn± opini±. Albo faktycznie jeszcze eksperymentujesz z tym pistoletem, albo masz racjê i IWATA mo¿e sobie pozwoliæ na prawid³ow± pracê przy bazach metalicznych nawet z tak du¿± dysz± jak 1,4 bo ju¿ 1,3 uznawana jest za du¿± ( co napisa³em w po¶cie pomy³kowo przyjmuj±c ¿e masz w³a¶nie du¿± dyszê 1,3 w tej W400 )

Szkoda, ¿e nie mo¿na tego sprawdziæ wymieniaj±c dysze w jednym pistolecie. Opinie dwóch ró¿nych u¿ytkowników mog± byæ przecie¿ ró¿ne z zupe³nie innych powodów. Przy jednej "rêce" i "oku" ³atwiej jest zestawiæ wady i zalety, wydaj±c wi±¿±c± opinie.

Kiedy¶ czyta³em spór dwóch ró¿nych u¿ytkowników na temat IWATA W400 z g³owic± WBX i dysput, czy siê da, czy nie da ... ³adnie po³o¿yæ bezbarwny ? Temat ostry jak brzytwa, ale ¿adnego wspólnego wniosku koñcowego. :/

senior
Wys³any: 2011-11-13, 20:36   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
Senior nie przesadzaj na Alle...o Sata s± tylko na nieca³e 2 strony razem z ala-sata in china ;) a "chiñsko-taywañskich cacuszek" masz na ca³ej reszcie stron
Robercie to by³a przeno¶nia....... ;)
Robertlodz09 napisa³/a:
..............to namawiam na "wizyte" na Targach Motoryzacyjnych w Poznaniu :tak: Tam gdzie jest ekspozycja wyposa¿enia warsztatowego :tak: Bezpo¶rednio u producenta otrzymasz wszystkie informacje jakie chcesz tylko poznaæ...........
Dziêki za info. Je¶li móg³by¶ jeszcze mi na PW napisaæ kiedy bêd± nastêpne bêdê wdziêczny.
Lackdoctor napisa³/a:
I w tym co¶ jest. Bo z czo³ówki pistoletów Sata zawsze reklamuje Rp-ki jako super szybkie jednocze¶nie nigdzie nie podaj±c ¿e oznaczenie na g³owicy ma wymiar metryczny oraz nigdzie nie podaje przep³ywu cieczy przez dyszê materia³ow± co podaj± pozosta³e marki. Pewnie w³a¶nie dlatego aby nikt od razu nie sklei³ siê ¿e to jest powodem jej szybko¶ci a nie geniusz Marki.
PROJEKTER napisa³/a:
Jedni ju¿ wiedz± jak jest ale nadal ogromna grupa my¶li ¿e 1,4 to 1 milimetr i cztery setki
1 milimetr i 4 dziesi±tki ;)
I o ile z reszt± siê prawie zgadzam o tyle z tymi wymiarami w milimetrach {mniej wiêcej z jakimi¶ odchy³kami} ju¿ nie. A to dlatego ¿e tylko sata we wszelkich ¼ród³ach podaje same cyfry natomiast zarówno Iwata jak i devilbiss ju¿ z dopiskiem: "mm". Wiêc nie s±dzê aby obydwie te fabryki tkwi³y w micie i chc±c czy nie chc±c podawa³y b³êdne dane we wszelkich ¼ród³ach opisowych swoich modeli gunów. Ale prawdê mówi±c nie ma to ¿adnego znaczenia czy to jest 1,33333 czy 1,366666 - bo dopóki jest mo¿liwo¶æ wyboru to ka¿dy wybierze to, co najbardziej mu odpowiada.

Odno¶nie konkretnych oznaczeñ to fakt ¿e ju¿ s±: BASE i CLEAR {ale nadal rozmiary dysz s± do wyboru lakiernika - najczê¶ciej tylko dwie, ale jednak}.

A nawi±zuj±c do Saty i doboru zestawieñ gunów do ró¿nych producentów lakierów to proszê:
http://www.sata.com/index.php?id=lackdaten&L=0

[ Dodano: 2011-11-13, 20:49 ]
Cytat:
Co do wymiaru dyszy 1,4 w IWATA ... to przyznam, @jarbia, ¿e jestem zaskoczony tak pozytywn± opini±. Albo faktycznie jeszcze eksperymentujesz z tym pistoletem, albo masz racjê i IWATA mo¿e sobie pozwoliæ na prawid³ow± pracê przy bazach metalicznych nawet z tak du¿± dysz± jak 1,4 bo ju¿ 1,3 uznawana jest za du¿±
I tutaj mamy pewne uzasadnienie, a nawet dwa dlaczego tak jest w porówaniu Sata VS Iwata:
- Ta Iwata 1,4 ma dyszê ok 1,4mm, a Sata zalecana do baz Cromax Pro przez techników DP to 4000 RP 1,2 czyli wg sat 3000 rp, 1,3 ma otwór materia³owy oko³o 1,46mm - czyli wiêkszy ni¿ ta Iwata. Wiêc je¶li Sata z wiêksz± dziura mo¿e to dlaczego Iwata z mniejsz± by nie mog³a?
A tym bardziej ¿e:
- Iwata ma wstêpn± preatomizacjê materia³u poprzez specjalne naciêcia na dyszach materia³owych i rozbija materia³ wcze¶niej i lepiej ni¿ inne marki pistoli. {Sata nadrabia to strasznym ci¶nieniem wyj¶ciowym na g³owicy}
Tak¿e te dwa guny robi± ostatecznie to samo tylko innymi patentami konstrukcyjnymi.
I w tych szczegó³ach ale niestety ja jestem za Iwat± bo robi to "bardziej zmys³owo/umys³owo" {technicznie} a Sata "bardziej si³owo" {wali wielkim ci¶nieniem}.
Dwie zupe³nie inne wizje i inne drogi a ostateczny cel ten sam

jarbia
Wys³any: 2011-11-13, 21:34   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Witam
Projekter, zawsze zaznaczam ,¿e s± to moje amatorskie uwagi i raczej jeszcze z nim eksperymentujê . Chcia³bym wiedzieæ to od profesjonalnego i do¶wiadczonego u¿ytkownika ,ale ¿aden siê nie wypowiada .Z tego co siê orientujê to w tym pistolecie mo¿na zastosowaæ inne rodzaje dysz z iglic± ,g³owica jest ta sama i mo¿na je porównaæ w pracy .Pistolet jest ten sam ,a kolor pokrête³ jest chyba tylko dla rozró¿nienia klar czy baza .Go¶æ,który mi to sprzedawa³ mia³ te¿ drugi do bazy ale przyjrza³em siê tylko iglicy ,mia³a inaczej wyprofilowan± koñcówkê ,ale nie wiem czy by³a 1.3 czy 1,4 mia³y byæ obie 1,3. Zmierzy³em w moim ¶rednicê dyszy przy uj¶ciu lup± pomiarow± i wysz³o,¿e nie ma dok³adnie 1,4 mm tylko ok 1.35 mm .Cieszê siê , ¿e coraz wiêcej informacji siê tu pojawia i dziêki kolegom co¶ mogê siê tu dowiedzieæ .
Pozdrawiam

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-11-13, 22:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Informacja dla wszystkich zainteresowanych profesionalnymi pistoletami lakierniczymi
Sata ,Iwata ,DeVilbiss :
TTM (Targi Techniki Motoryzacyjnej) w Poznaniu odbêd± siê w 2012r. w dniach 13-15 kwietnia (piatek ,sobota ,niedziela) Tak¿e namawiam wszystkich na wyjazd do Poznania i zwiedzenie stoisk producentów wyposa¿enia warsztatowego (pistoletów lakierniczych ,sprê¿arek itd.) :tak: Tylko uwaga! Pi±tek jest dniem wystawowym otwartym dla Vip-ów ,dziennikarzy i wystawców ,tak¿e dla zwiedzaj±cych jest sobota i niedziela ;)
Pozdrawiam! :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-13, 23:41   
0
UP DOWN

Robertlodz09,
Dziêki za info.
Ja doprecyzujê tylko ¿e sata 3000 rp 1.3 ma dyszê ok 1.46 mm a sata 4000 rp 1.3 ma jeszcze wiekszy otwór, który nie zosta³ jeszcze pomierzony (bo nie o to chodzi ze sie czepiam) a porównanie do saty 100 bf 1.6 rp nie oddawa³o tego co zamierza³em przekazaæ mówi±c o lekkiej marketingowo technologicznej ¶ciemie saty.

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-14, 09:58   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Ja doprecyzujê tylko ¿e sata 3000 rp 1.3 ma dyszê ok 1.46 mm a sata 4000 rp 1.3 ma jeszcze wiekszy otwór, który nie zosta³ jeszcze pomierzony (bo nie o to chodzi ze sie czepiam) a porównanie do saty 100 bf 1.6 rp nie oddawa³o tego co zamierza³em przekazaæ mówi±c o lekkiej marketingowo technologicznej ¶ciemie saty.

eeee tam ... czepiasz siê ^^ . Powiedz jakie to ma znaczenie ? Naprawdê my¶lisz, ¿e SATA "wywali³a wielkie dziury" w dyszach po to ¿eby dystansowaæ konkurencjê ? Jak mo¿na w ogóle wpa¶æ na taki pomys³ ? SATA nie produkuje pistoletów po to ¿eby siê ¶cigaæ z IWATA czy DeVilbiss ... dla SATA to tylko konkurencja handlowa i to pod±¿aj±ca w³asn± drog±. Takie przepychanki co jest lepsze w tym, a co lepsze w tamtym to przepychanki na poziomie handlowym. Producent ma to w nosie bo pod±¿a drog± w³asnych do¶wiadczeñ i robi takie otwory jakie daj± najlepszy efekt przy aplikacji konkretnych produktów.

Tak robi IWATA, tak robi ITW i tak od lat postêpuje SATA. To nie jest identyczny sprzêt ró¿ni±cy siê niuansami takimi jak dziesi±ta czê¶æ milimetra w wielko¶ci otworu dyszy tylko zupe³nie ró¿ne konstrukcje ... Co to za teoria o k³amstwie marketingowym, przy wielko¶ci dyszy materia³owej jak wkrêcaj±c iglice mo¿esz ograniczyæ przep³yw materia³u przez dyszê ?

Zobacz ¿e IWATA, lub ITW nie ma pistoletów klasy RP. Znajd¼ je to wtedy bêdziesz móg³ trzymaæ siê teorii marketingowego oszustwa i naci±gania. Jakiego¶ spisku ^^

SATA we w³asnych materia³ach reklamowych podaje informacje, ¿e klasa RP to pistolety o wiêkszym wydatku. Nie ma jednak takiego parametru jak "szybko¶æ pracy". To ju¿ informacje z ust do ust i dotycz± porównania systemów HVLP - RP, a nie SATA, IWATA, DV.

Zawsze tak tu jest, ¿e stajê w obronie SATA ... jednak nie jestem przedstawicielem handlowym SATA, nie pracujê dla nich, a nawet nie u¿ywam na co dzieñ tych produktów. Po prostu oceniaj±c podej¶cie, filozofiê postêpowania , zaplecze, serwis, dostêp do informacji technicznych, nie mam co do tego ¿adnych, absolutnie ¿adnych w±tpliwo¶ci, ¿e SATA to nr. 1, w bran¿y naprawa samochodowych, na ca³ym ¶wiecie a najwiêcej pistoletow sprzedaje w .... Chinach .... gdzie jak wiemy jest tyle tanich i doskona³ych produktów :tak:

IWATA ma fajne pistolety, ale bior±c pod uwagê ca³okszta³t kryj±cy siê za danym znakiem producenta niestety odstaje. Nawet jak komu¶ siê bardziej podoba i lepiej sprawuje. W pe³nej ocenie to nr 2. Mo¿e kiedy¶ siê to zmieni ... teraz tak w³a¶nie jest.

S± tacy producenci którzy maj± doskona³e produkty, a mimo to niestety przegrywaj± konkurencjê z tymi którzy maj± tylko te dobre, jednak lepiej podane i wypromowane. Lepiej dopasowane do indywidualnych wymagañ odbiorcy.

Nawet jak kto¶ dowiedzie niezbicie, ¿e IWATA modelem X z g³owic± Y bije na g³owê SATA to niczego nie zmienia ... Na razie potêga SATA nie podlega dyskusji, a ju¿ na pewno nie na poziomie co siê tam komu bardziej podoba.

Gdyby za produktami SATA kry³o siê oszustwo i nie by³yby one nic warte, lub wypada³y gorzej .... a nawet identycznie na tle konkurencji to by³bym pierwszy który zmieni³by natychmiast zdanie. Uczestnicz±c przy formowaniu uk³adu technicznego i technologicznego wielu nowoczesnych lakierni ... co mam zaproponowaæ swoim klientom ¿eby nie naraziæ siê na krytykê, czy brak profesjonalizmu ... Walcoma ? ...DV ? .... IWATA ? .... no raczej NIE. Zdecydowanie SATA bo to synonim bran¿y lakierniczej, a dopiero potem mogê ewentualnie podj±æ dyskusje ... Jak nie SATA to Co ? ... to czy klient sobie kupi to czy tamto .... to ju¿ nie moja sprawa. Wa¿ne jest tylko to ¿e Ja nie wygadywa³em g³upot namawiaj±c go do zakupu pistoletu nr. 2 ... i krytykuj±c nr. 1 na rynku. ... bo tu nie chodzi o oryginalno¶æ tylko o rzetelno¶æ oceny :tak:

Tu na forum ma³o kto odpowiada z imienia i nazwiska za swoje opinie. :tak: Dlatego niech ka¿dy pisze sobie co tam chce. Mo¿e byæ o oszustwach k³amstwach i ¶ciemach.

Dla mnie SATA to ... po prostu SATA bez konieczno¶ci t³umaczenia komukolwiek co to jest ? :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-14, 11:16   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Powiedz jakie to ma znaczenie ?

Dla mnie ¿adne.
Jest jak jest i tyle.

PROJEKTER napisa³/a:
przy wielko¶ci dyszy materia³owej jak wkrêcaj±c iglice mo¿esz ograniczyæ przep³yw materia³u przez dyszê ?

W koñcu po to jest pokrête³ko aby nim krêciæ... czy jednak mo¿e nie do koñca tak jest?

Bo jak wyt³umaczysz swój promowany rozmiar dyszy 1.2 w sacie 4000 rp jako uniwersalny???
Przecie¿ mo¿na skrêciæ iglice nawet z dyszy 1.5 ..... a mo¿e jednak nie ?? :help:

Bo z tym skrêcaniem gdyby tak w³asnie prosto by³o i nie mia³o ¿adnego znaczenia to nie by³o by kilku rodzajów wielko¶ci dysz, tylko bardziej opracowany system krêcenia regulacj± dyszy materia³owej :fiu:

Dobrze wiesz co dzieje siê podczas atomizacji materia³u wylatuj±cego z ró¿nych rozmiarów dyszy, tak samo jak wiadomo jakie jest optymalne ustawienie ilo¶ci materia³u w pistolecie.

PROJEKTER napisa³/a:
Dla mnie SATA to ... po prostu SATA bez konieczno¶ci t³umaczenia komukolwiek co to jest ?

:spoko: :spoko: :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-14, 13:22   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Bo jak wyt³umaczysz swój promowany rozmiar dyszy 1.2 w sacie 4000 rp jako uniwersalny???

Przecie¿ mo¿na skrêciæ iglice nawet z dyszy 1.5 ..... a mo¿e jednak nie ?? :help:

Bo z tym skrêcaniem gdyby tak w³asnie prosto by³o i nie mia³o ¿adnego znaczenia to nie by³o by kilku rodzajów wielko¶ci dysz, tylko bardziej opracowany system krêcenia regulacj± dyszy materia³owej :fiu:

Dobrze wiesz co dzieje siê podczas atomizacji materia³u wylatuj±cego z ró¿nych rozmiarów dyszy, tak samo jak wiadomo jakie jest optymalne ustawienie ilo¶ci materia³u w pistolecie.

Wiem wiem co siê dzieje ... Ty ju¿ te¿ sam to widzisz ... ale pamiêtaj ¿e jest ogromna grupa lakierników którzy w ogóle nie kapuj± o co tyle szumu z tymi g³owicami ?

Faktem jest ¿e preferujê dyszê 1,2 w SATA 4000 RP ... ale przyznam, ¿e dzi¶ ju¿ nie da³bym siê za to pokroiæ. :/ ... Gdy we¼mie siê do rêki, przy jednym lakierowaniu SATA 3000 RP 1,2 i SATA 4000 RP 1,2 to ju¿ po chwili widaæ ¿e 4000 daje mniej materia³u. Gdy te pistolety s± oddzielnie to nie jest to, a¿ tak widoczne ... dopiero gdy mo¿na u¿yæ jednego i drugiego na raz ... szczególnie przy lakierze bezbarwnym. Kiedy¶ zaliczy³em tak± wpadkê w lakierni produkcyjnej. Chcieli zobaczyæ nowszy model wiêc bez zastanowienia dostali 4000 RP 1,3 w miejsce tych co mieli 3000 RP 1,3 ... a tu niespodzianka .... i trzeba by³o zamawiaæ nowe 3000 RP. Potem sam sprawdzi³em jak jest z dyszami 1,2 i ten sam efekt ... mniej materia³u w 4000 RP. :tak:

Dlatego mam pewne w±tpliwo¶ci co 1,2 w 4000 RP. Nie a¿ takie du¿e ¿eby nie polecaæ tego rozmiaru jako uniwersalnego, ale kilka osób u¿ywaj±cych 4000 z 1,2 mówi du¿o o precyzji dok³adno¶ci, a dopiero po jakim¶ czasie te¿ jednak zauwa¿a ¿e to ... powiedzmy .... oszczêdniejszy pistolet ... jak wy to nazywacie ... troszkê wolniejszy. ¯eby by³ sprawny jak RP 3000 to prosi siê o dyszê 1,3. ... ale to takie dywagacje i specjalnie siê tym nie sugerujcie. ^^ Jak ju¿ komu¶ siê nudzi to zaczyna wszytko rozbijaæ do poziomu atomu ... a kiedy¶ po prezentacji mi siê nudzi³o i ... st±d takie wnioski po obserwacjach. ^^

Dodam tylko, ¿e w swoim nowym 4000 RP (Heart and Soul ) mam dyszê 1,3.

http://www.youtube.com/watch?v=JYcWroMAKMk

-------------------------------------------------------------------------------------

Co do krêcenia ogranicznikiem iglicy to znasz moje zdanie na ten temat.

Tak siê dzieje wtedy i tylko wtedy gdy kto¶ kupi pistolet z za du¿± dysz±. Dawno, dawno temu Ja te¿ majta³em tymi pokrêt³ami. Wszystkimi. Jednak m±drzy ludzie powoli i konsekwentnie pokazali mi jak to dzia³a ... wyja¶nili co siê dzieje wewn±trz korpusu, a nie widaæ tego na zewn±trz ... Wyt³umaczyli po co te wszystkie maciupcie dziurki i w±sy na samej g³owicy ... i jaki wp³yw na atomizacjê, oraz efekt koñcowy ma 0,5 bara ró¿nicy ci¶nienia .... i przesta³em siê pos³ugiwaæ pistoletem jak starym wzmacniaczem z dziesiêcioma pokrêt³ami ^^ .

Tu przy markowych pistoletach sprawa jest jasna. Iglica na max do ty³u, szeroko¶æ strumienia na max, ci¶nienie wed³ug zaleceñ tak jak i odleg³o¶æ od lakierowanego elementu i .... dopiero wtedy mo¿na porównywaæ który pistolet jest lepszy, a który gorszy. O dziwo lakierowanie przy takich ustawieniach to tylko kwestia nawyku ( przyzwyczajenia ) , tak samo jak lakierowanie przy poskrêcanych pokrêt³ach.

Dlatego zamiast wciskaæ sprê¿yn± iglice do wnêtrza dyszy lepiej jest .... zmieniæ dysze.

No ... ale temat o IWATA WS 400, a My tu o SATA :x:

gugun 
Wys³any: 2011-11-14, 14:06   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
No ... ale temat o IWATA WS 400, a My tu o SATA
dokladnie,saty mysle ze kazdy zna doskonale a jak nie to duzo tu o nich na forum a jesli o iwate chodzi to malo jest info na ich temat wiec jak ktos ma cos do dodania na temat iwaty to niech doda bo sam bym chetnie poczytal...

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-14, 20:20   
0
UP DOWN

No i zamkn±³e¶ temat ... t± pro¶b± ^^

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-15, 14:58   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Kiedy¶ zaliczy³em tak± wpadkê w lakierni produkcyjnej. Chcieli zobaczyæ nowszy model wiêc bez zastanowienia dostali 4000 RP 1,3 w miejsce tych co mieli 3000 RP 1,3 ... a tu niespodzianka .... i trzeba by³o zamawiaæ nowe 3000 RP. Potem sam sprawdzi³em jak jest z dyszami 1,2 i ten sam efekt ... mniej materia³u w 4000 RP.

Nie chcê ju¿ mieszaæ w tym temacie iwaty, ale z mniejsz± wydajno¶ci± saty 4000 1.3 w porównaniu do wiêkszej w modelu 3000 to siê bardzo pomyli³e¶.
Jest dok³adnie odwrotnie, co mogê stwierdzic po roku uzywania modelu 3000 rp, mam porównanie do modelu 4000 rp.

Niewiem jaki masz w tym interes aby tak pomieszaæ fakty, ale ja to odbieram za manipulacjê.
I skoro nikt na to uwagi nie zwróci³ to znów pad³o na mnie. :shock:

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-15, 15:20   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
I skoro nikt na to uwagi nie zwróci³ to znów pad³o na mnie. :shock:

acha ... i to jest ju¿ ten moment Krzysiu ¿e masz stan napiêcia przedmiesi±czkowego i zamierzasz mi tu co¶ udowadniaæ ? ^^

Nie mam bladego pojêcia co Ty tam sobie robisz tymi swoimi pistoletami i jak je ustawiasz do malowania .. ale akurat potrzeba kilku klikniêæ na stronie SATA ¿eby sobie sprawdziæ dlaczego model 4000 RP jest nieznacznie bo o ok 5% mniej wydajny od 3000 :x:

W realu musisz siê bardziej przygl±daæ ... ^^

... i wyluzuj bo mnie to osobi¶cie dydnada. ^^ SATA 3000 ju¿ skoñczy³a swój ¿ywot technologiczny i bêdzie w ofercie tylko do momentu jak bêd± na ten model powa¿ne zamówienia, a potem zostanie na sta³e ju¿ jedynie wersji K ... tak¿e tak czy siak kto chce kupiæ pistolet SATA na lata w bran¿y samochodowej i tak jest skazany na 4000 wydajniejszy, czy nie .... w zasadzie nie ma wyboru.

Dla rzetelno¶ci i unikniêcia przepychanek ... sprawd¼ sobie choæby parametry obu tych pistoletów, ich zapotrzebowanie na powietrze i to ¿e 4000 jest cichsza ... miêdzy innymi dziêki minimalnie mniejszemu ci¶nieniu na g³owicy. Do tego ma te¿ minimalnie wiêksz± od modelu 3000 RP skuteczno¶æ aplikacji. To tak dla ¶cis³o¶ci .... Oczywi¶cie mo¿esz mieæ inne zdanie i w³asn± opiniê ... To bez znaczenia w tym przypadku .... Jedni to uznaj± za wadê inni za zaletê ... a mnie to obojêtne ... i tak 3000 to ju¿ stara wersja jak kiedy¶ 2000. :spoko:

Lepiej napisz co¶ o IWATA WS 400 bo Ja na razie nie mam nic ciekawego do powiedzenia na temat tego pistoletu poza tym co znam z czystej teorii i plotek. Dopiero w styczniu bêdê mia³ swoj± Supernova WS 400 a jak siê nie uda to po prostu ... W 400 i plastikowy pistolet 3M :tak: ... ale muszê niestety na nie zapracowaæ ... wiêc trochê to potrwa ^^ .

Potem siê pom±drujê jak to jest naprawdê z tymi dwoma pistoletami.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-15, 21:10   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
acha ... i to jest ju¿ ten moment Krzysiu ¿e masz stan napiêcia przedmiesi±czkowego i zamierzasz mi tu co¶ udowadniaæ ?

Standardowy unik w Twoim wykonaniu.
Odwracamy uwagê od otworu w dyszy saty 4000 pisz±c ¿e 3000 leje jak z beczki.. :roll:
Ale to ju¿ Twoja sprawa.
Skoro p³ac± Ci za dbanie o wizerunek firmy i daj± za to ³adne prezenciki to ju¿ nie wnikam.

Co do plastykowego pistoletu z 3M.... musisz zarobiæ aby go kupiæ???
Taaaki drogi ^^
Podaj konto to my gara¿owcy zrzute zrobimy :rotfl: :rotfl: :rotfl: w podziêkowaniu za Twój czas po¶wiêcony na krzewienie profesjonalizmu w¶ród ciemnogrodu.

A tak na powaznie... na kabine musze wzi±¶æ kredyt.
Ale na takie cenzura³ki ¿eby specjalnie sie urabiaæ aby sobie kupiæ???
Nie przesadzajjjj.
Lub nie pisz ¿e ledwo co ci starcza do pierwszego.
PROJEKTER napisa³/a:
. ale muszê niestety na nie zapracowaæ ... wiêc trochê to potrwa

Na pistolet za kilkaset z³??? :x:

PROJEKTER napisa³/a:
W realu musisz siê bardziej przygl±daæ ...

Tak, tak.
W realu musisz bardziej dzia³aæ a nie na forach za freeeee.
£oj Robert.
Dziêkuje ¿e nie uwa¿asz mnie za durnia --- czyta³em wczoraj TAM.
Ale to nic nie zmienia.
Pustak do pustaczka i wyrasta nam.... :sciana:

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-16, 00:55   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:

Dziêkuje ¿e nie uwa¿asz mnie za durnia --- czyta³em wczoraj TAM.
Ale to nic nie zmienia.
Pustak do pustaczka i wyrasta nam.... :sciana:

To wróæ tam jak bêdziesz ju¿ trze¼wy ... i literka po literce przeczytaj co tam jest napisane bo to ju¿ kolejny raz jak b³yszczysz tym ¿e niestety nie umiesz czytaæ jak jeste¶ nawalony :tak:

Pieni±dze ze zrzuty chêtnie przyjmê ... absolutnie mi siê nale¿± ^^ . Jak uzbierasz ju¿ 630 z³ daj znaæ podam ci nr konta.

Zakupy pistoletów pozostawiam tobie ... Mnie s± potrzebne co najwy¿ej do ¶wietnej zabawy ^^ wiêc jako materia³ dydaktyczny wystarczy na nie zapracowaæ, nie trzeba od razu za nie p³aciæ. :cool: Ucz siê pilnie ... zbieraj do¶wiadczenia, mo¿e kiedy¶ tam, za kilkana¶cie lat dojdziesz do takiego punkty w ¿yciu, ¿e dostaniesz jakie¶ urz±dzenie w prezencie :x:

... a w sprawie tego czy 3000 RP leje materia³em, czy nie leje to ju¿ sobie pogadaj z kim¶ kto nie ma o tym zielonego pojêcia ^^ ... Wtedy mo¿esz siê popisywaæ ... :spoko: Je¶li chodzi o mnie to nie ta liga. :tak:

Mam te¿ nadziejê, Krzysiu ¿e wreszcie sam to zauwa¿ysz .... Jak piszesz tu jaki¶ fachowy analityczny post .... to pewnie bezwiedznie ... ale cytujesz ca³ymi zdaniami moje wypowiedzi STAMT¡D :tak: ... Wiesz ? Mnie to nie przeszkadza bo w pewnym sensie to bardzo mi³e ;) ∞ ... ale to te¿ troszkê ¿a³osne.

Nie lubiê ciê bo jeste¶ cham ^^ ... ale durniem to TY na pewno nie jeste¶ ... Dlatego postaraj siê jako¶ tak .... pisaæ wiêcej od siebie :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-16, 11:44   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Nie lubiê ciê bo jeste¶ cham ... ale durniem to TY na pewno nie jeste¶

Ok.
To mi wystarcza.
Chciê Ci w³asnie za chama podziekowaæ, bo mia³em dobrego nauczyciela.
Powa¿nie, wiesz ¿e pomog³e¶ mi w realu dziêki Twojej szkole?
A tu na forach... to ju¿ mnie nudzi i odpuszczam.
Jeszcze raz dziêki za szko³ê. :cool:

jarbia
Wys³any: 2012-04-11, 17:44   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Witam ponownie
Postanowi³em jak pisa³em w innym w±tku ,kupiæ dla porównania Satê .Po konsultacjach pad³o na Satê jet 4000 rp 1,3 digital (wisicie mi panowie 400 z³ ;) ,bo chcia³em wydaæ max 1.4kz³ i kupiæ 3000rp 1,4 lub 3000 hvlp 1,3(bo tylko te dwa by³y po tyle).
Dokona³em na razie oglêdzin zewnêtrznych bo za zimno i nie chce mi siê lakierowaæ .
Stwierdzi³em na razie ,¿e do moich wielkich ³ap lepiej pasuje Iwata , w sacie jest krótszy "dynks " pomiêdzy palcami i wrzyna siê .
Dysza w Sacie jest wiêksza (ponad 1.5 mm jutro dok³adnie zmierzê ),st±d mam nadziejê ,¿e szybciej bêd± siê k³ad³y akryle .(to jest g³ówny powód zakupu innego pistoletu).Sata ma wiêcej naciêæ na pokrêt³ach i obawiam siê o ³atwo¶æ czyszczenia,ma te¿ wieszak ,dla niektórych potrzebny dla mnie lepiej jak by go nie by³o ,w³a¶nie ze wzglêdu na czyszczenie .
W Sacie jest chyba mocniejsza sprê¿yna przy spu¶cie co mo¿e mieæ wp³yw przy d³u¿szym lakierowaniu .
Uwagi z lakierowania w nastêpnym odcinku.
Jak zwykle zaznaczam ,¿e s± to amatorskie spostrze¿enia (byæ mo¿e to s± cenzura ale np dla mnie istotne).
W za³±cznikach fotki króla , królowej i pazia królowej. ;)
Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-04-11, 14:18 ]
Dzisiaj mogê dodaæ kilka moich dyletanckich uwag o Supernovej ws400 1,4 cl. w porównaniu do Sata 4000rp 1,3.
Pomierzy³em ¶rednicê dyszy Saty i wynosi ok 1,6 mm (iwata ok. 1.35) i takiej siê spodziewa³em ,mnie jest obojêtne jaka ta dysza ma wymiar aby tylko pistolet lakierowa³ tak jak mi odpowiada .Jak pierwszy raz lakierowa³em Supernow± po Air Gunssie to my¶la³em ,¿e jest szybka ale chyba jeszcze nie to co widzia³em na youdupie wiêc poszukujê dalej .Chcia³em kupiæ do Supernowej zestaw dysza iglica 1,4 HD o 50ml /min wiêkszy wydatek materia³u (1,4 C 190 ml/min a 1,4 HD 240 ml/min) ,ale dystrybutor jak mu powiedzia³em ¿e potrzebujê tylko jeden zestaw to mnie ola³, chyba ¿e mail z zamówieniem nie dotar³.Wiêc kupi³em t± Satê .
Zrobi³em te¿ eksperyment i zala³em oba pistolety 200ml wody 2.0 Bara ci¶nienie
Sata wyplu³a to w 30s ,Supernowa 40s ,st±d pewnie trochê wolniejsza.
Miot³y z odl. 20 cm , Sata 30 cm , Supernowa 35 cm (przy mniejszym odkurzu).
Wszystko wiêc wskazuje na to ,¿e Sata bêdzie szybsza ,ale mo¿e okazaæ siê ,¿e przy moich umiejêtno¶ciach bêdzie za szybka .
Jeszcze ma³y szczegó³ Sata na wyposa¿eniu ma obrotowe przy³±cze - przydatna rzecz no i jest zrobiona tak ... volkswagenowsko, po niemiecku.
Na fotkach poni¿ej ten dynks o którym pisa³em wcze¶niej i najbardziej mnie wkurzaj±ca rzecz w Supernovej to pokrêt³o ,które czasami zahaczê i odpada
(ale za to mo¿na to wyk±paæ w rozpuszczalniku przy myciu)
pozdrawiam.
Nie jest to ca³kiem nowy post ale stary mi siê skasowa³.
ps . Napisa³em o tym odpadaj±cym pokrêtle i zobaczcie co IWATA zrobi³a w poprawionej wersji .Na pewno po moich postach :D :D :D
Dali ¶rubki,zmienili dysze i nazwali EVO !!!

pistolety2.jpg
Plik ¶ci±gniêto 690 raz(y) 489.73 KB

dysze.JPG
Plik ¶ci±gniêto 818 raz(y) 515.68 KB

pokrêt³o.JPG
Plik ¶ci±gniêto 305 raz(y) 495.97 KB

supernowa.jpg
Plik ¶ci±gniêto 258 raz(y) 86.67 KB

PREDATOR 
Wys³any: 2012-04-16, 20:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Masz racje z tymi pokrête³kammi czasami staje sie to wkur....a w ogole to polecam Ws400 supernova posiadam taka Broñ z lufa 1,4 i dobrze mi sie nia strzela niestety mie mialem w rekach saty :/ wiec nie porównam która Broñ jest lepsza troszke inna branza niz samochodowa wiec technika tez inna ale Strzelba godna polecenia :devil:

jarbia
Wys³any: 2012-04-16, 21:42   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

PREDATOR napisa³/a:
z lufa 1,4 i dobrze mi sie nia strzela

A jaki typ dyszy masz ?
By³em w niedzielê na targach i obmaca³em dwie supernove i za chiny ludowe nie mog³em tego pokrêt³a oderwaæ wiêc nie wiem czy to nie od nitro po myciu ?
Mam ochotê przerobiæ to i zamontowaæ jakie¶ nierdzewne wkrêty .To chyba jest z jakiego¶ mosi±dzu wiêc nie powinno byæ problemu.
Ja równie¿ uwa¿am ,mimo tego za idealny pistolet szczególnie dla pocz±tkuj±cych takich jak ja.
pozdr

PREDATOR 
Wys³any: 2012-04-17, 10:52   
0
UP DOWN

Moze i od nitro bo powiem ci ze nie wszystkie u mnie tak latwo schodza trzeba troche szarpnac .Posiadam ws400-1401w instrukcji sa rodzaje dysz np.1.2,1.3base,1.3clear i moja1.4 wiec ani base ani clear uzywalem kej do clearu ale teraz zmienilem do bazy bo czesciej roboe maty niz polyski i praktycznie byla nie uzywana a jak cos lezy i sie nie uzywa i to jeszczy taki sprzet to az boli:) - (branza stolarska)

jarbia
Wys³any: 2012-04-17, 11:38   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

W mojej instrukcji te¿ nie by³o ale na dyszy i iglicy mia³em numery i okaza³o siê , ¿e mam 1,4 do klaru znalaz³em to dopiero w necie .
Teraz czekam na dyszê 1,3 hd uniwersaln± i zobaczê jak tym siê bêdzie malowaæ .
Jak kiedy¶ szuka³em, to w bran¿y stolarskiej polecano Optimê 950 LVLP chyba albo jako¶ tak.

PREDATOR 
Wys³any: 2012-04-17, 12:13   
0
UP DOWN

Tak optima dedykowana do lakiernictwa przemyslowego jak i system lvlp no ale ja zakupilem iwate i nie zaluje :) pracuje na cisnieniu 20-22 psi i bardzo fajnie na tym strzela wiekszosc rzeczy w poziomie robione to mozna zrobic bardzo lladne lustro

[ Dodano: 2012-04-17, 13:26 ]
Wczesniej uzywalem hvlp do bazy bardzo oszczedny system ale zamienilem i teraz strzelam nim clear

[ Dodano: 2012-04-17, 13:33 ]
Chodz to pewnie nie prawdziwe hvlp lare evolution cisnienierobocze 2,5 takie same jak w systemie lvlp tego produktu ,ale mimo tego dobrA bron jak za takie pieniadze

jarbia
Wys³any: 2012-05-04, 21:25   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Witam
Wreszcie dzisiaj dosz³a dysza 1,3hd do Supernovej ws400 .
Zestaw zawiera dyszê i iglicê .W zasadzie iglica jest ta sama, co w moim starym
zestawie (ten sam numer ). Dysza ró¿ni siê ¶rednic± (jeszcze nie pomierzy³em dok³adnie) ,ilo¶ci± i ¶rednic± otworów powietrznych oraz jest nieco g³êbiej frezowany "tulipan" co widaæ na zdjêciach .
Powtórzy³em test z 200ml wody i 2.0 bara ci¶nienie (ale ustawione inaczej tzn .teraz ustawi³em 2.0bara reduktorem wg saty digital i tak zosta³o )
sata 50 [s] , iwata dysza 1,4 clar 54 [s] ,iwata 1,3 hd 45 [s] !
Dodam ,¿e dysza hd jest dedykowana zarówno do bazy jak i klaru.
Jak tylko co¶ ni± polakierujê ,opiszê wra¿enia.
pozdr.

dyszahd1.jpg
Plik ¶ci±gniêto 567 raz(y) 462.25 KB

dysza hd.jpg
Plik ¶ci±gniêto 439 raz(y) 387.38 KB

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-05-04, 21:30   
0
UP DOWN

jarbia napisa³/a:
ci¶nienie (ale ustawione inaczej tzn .teraz ustawi³em 2.0bara reduktorem wg saty digital i tak zosta³o )

Fajnie, ale test jest zafa³szowany.

Dla saty 2.0 bara przy zapotrzebowaniu ponad 400 l/min to nie to samo co 2.0 bara iwaty przy zapotrzebowaniu... ile l/min?
Jak mniej to cisnienie masz wieksze i test do du.py.

jarbia
Wys³any: 2012-05-04, 21:39   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Lackdoctor napisa³/a:
Fajnie, ale test jest zafa³szowany.

Zdajê sobie sprawê ,¿e to s± tylko szacunki .Nigdy bym tego nie robi³, tylko nigdzie nie mogê znale¼æ danych mojej saty co do ilo¶ci aplikowanego materia³u ,st±d te testy .Jak mo¿esz to podaj jak to zrobiæ dobrze.

[ Dodano: 2012-05-04, 23:13 ]
Lackdoctor napisa³/a:
Dla saty 2.0 bara przy zapotrzebowaniu ponad 400 l/min

W mojej instrukcji napisali przy 2,0 bara 285 l/min .Sk±d masz te dane?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-05-04, 23:19   
0
UP DOWN

jarbia napisa³/a:
Sk±d masz te dane?

My¶la³em ze to hvlp...

jarbia
Wys³any: 2012-05-05, 20:30   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Lackdoctor napisa³/a:
My¶la³em ze to hvlp...

Nie ,to jest rp.
Ale i tak nie da³o mi to spokoju i zrobi³em test jeszcze raz i ustawi³em 2,0 bara na reduktorze pod pistoletem ,ale niewiele siê zmieni³o nadal dysza hd wyplu³a to w 46 [s].
Zobaczymy, jak ta dysza zda egzamin z lakierami.
pozdr.

Cytat: PREDATOR
Masz racje z tymi pokrête³kammi czasami staje sie to wkur....a w ogole to polecam Ws400 supernova

Ja nie wytrzyma³em i zrobi³em dzisiaj tuning mojej Supernowej .Problem z pokrêt³ami mam za sob± .
Teraz to ju¿ prawie idealny pistolet ( ;) ),szczególnie z t± dysz± 1,3 hd.

Iwata powinna siê wstydziæ za t± niedoróbkê i jeden pistolet Supernowa EVO ,za innowacjê dla mnie gratis. :D
pozdr.

pokrêt³o 1.jpg
Plik ¶ci±gniêto 411 raz(y) 576.8 KB

pokrêt³o2.jpg
Plik ¶ci±gniêto 240 raz(y) 538.54 KB

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-06-24, 09:55   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼
jarbia napisa³/a:

Pomierzy³em ¶rednicê dyszy Saty i wynosi ok 1,6 mm (iwata ok. 1.35)

W jaki sposób to zmierzy³e¶ :?:

jarbia
Wys³any: 2012-06-24, 11:54   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Cytat:
W jaki sposób to zmierzy³e¶ :?:

Jak ka¿dy amator ;) , mam takie co¶, jak lupa pomiarowa .
Tak w rzeczywisto¶ci, to pomierzy³em ¶rednicê wyj¶ciow± dyszy.
Lupa pomiarowa ,to takie co¶ co jest na zdjêciu poni¿ej
http://lakierowanko.info/..._pokrto_105.jpg

pozdr.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-06-25, 21:59   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼
Powiem tobie ¿e przegl±daj±c twoje zdjêcia zastanawia³em siê co to jest :)
Dziêki za info!

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-31, 00:43   
0
UP DOWN

Pierwszy test iwaty supernova z dysz± 1.3 clear.

Materia³ ustawiony na max, ci¶nienie na 2.0 atm.
Lakierowane dwa boki od alfy gt i maska.
Posz³o 1.2 litra klaru 570 ms.

Porównanie do saty 4000 1.3 rp digi.

Niestety iwata to drobna zabawka i upu¶ci³a ze mnie hektolitry potu.
Dawno ju¿ tak d³ugo nie spêdzi³em sam na sam z pistoletem próbuj±c wylaæ bezbarwny bez rozcieñczania.
Do teraz siê dziwiê ¿e taki twardy by³em , bo w miedzy czasie chcia³em przelaæ do saty zawarto¶æ kubka i dokoñczyæ 4K rp1.3.
Ale có¿.
To by³ pierwszy test.
Uwierzcie mi ¿e zmachany jestem jak po malowaniu metra w biegu.
Minusem te¿ jest mega odkurz i straty materia³u.

Plusy.
Trochê wyblak³y achy i echy po aplikacji bazy.
Ale morka jest bardzo ³adna, bardzo drobna.
Precyzja niesamowita - niech kto¶ zrobi nia bata to jest dobry.
Dobrze le¿y w d³oni, lepiej ni¿ sata.

Lecz po takim czasie z sat± to ju¿ mi sata przypasi³a do d³oni i wielkiej róznicy z iwat± nie widzê.

Reasumuj±c.
Dysza 1.3 clear to precyzyjna ale bardzo powolna w pracy dysza.
Mo¿e 1.4 lub HD, ale tego nie wiem.
Co wiêcej.
Zrobiê ni± jeszcze parê testów, ale jak kto¶ konkretnie bêdzie chêtny to 850 z³ i mogê odsprzedaæ jednak iwatê, bo umêczy³a mnie strasznie dzi¶.

https://picasaweb.google.com/116720131614707624098/IWATASUPERNOVA?authkey=Gv1sRgCMeqi4-7mPS7Ew

jarbia
Wys³any: 2012-07-31, 08:19   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Lackdoctor napisa³/a:
Dysza 1.3 clear to precyzyjna ale bardzo powolna w pracy dysza.
Mo¿e 1.4 lub HD, ale tego nie wiem.

Potwierdza siê wiêc to co pisa³em .
Nie ma siê co dziwiæ przy otworze 1,3 mm taka w³a¶nie jest (sata sam wiesz jak± ma dziurê).
Przy klarze poleca siê trochê skrêciæ miot³ê (!) .
Ja swojej nie sprzedam nawet na ³o¿u ¶mierci :D , tym bardziej teraz z dysz± HD.

Za to jaka bêdzie do Kandy, zero chmurek .
Ew. nabywca twojej ,dokupi kiedy¶ powiedzmy te 1,4 hd,albo tak jak ja 1,3 hd za 600 z³ i za 1450 ma super zestaw uniwersalny do bazy i klaru.
Za te 850,a nawet trochê wiêcej to my¶lê nie bêdzie k³opotu ze zbyciem .
Trochê dziwi mnie ten odkurz ,o którym piszesz u mnie a¿ takiego nie robi.
Mo¿e faktycznie przy klarze , jak ona robi miot³ê 37 cm przy tej dyszy, to mo¿e trochê
sprawê odkurzu za³atwi skrêcenie trochê tej szeroko¶ci strumienia .

Zobacz te¿ jak dzia³a przy mniejszych ci¶nieniach i mniejszej miotle ,...nie wiem czy sat± tak zrobisz .

Swoj± droga przyzwyczajenie robi swoje.

JAROGTS
Wys³any: 2012-07-31, 08:25   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
A w dziale ,, okazje" ju¿ siê przymierza³ do sprzeda¿y ,, SATY" ;p

jarbia
Wys³any: 2012-07-31, 09:22   
0
UP DOWN