Autor |
Wiadomo¶æ |
|
matysek160
|
Wys³any: 2014-06-18, 20:29 e46 lakierowanie
|
-1
|
|
|
|
Witam. Jestem amatorem malowania dotychczas pomalowa³em 3 busy akrylami t4w .Chce teraz polakierowaæ swoja bmw. I proszê o pomoc gdy¿ chce to dobrze zrobic kupi³em pistolet sico bronze 1.3 wiem ze sza³u nie ma ale do amatorszczyzny wystarczy. Prosze o polecenie mi bardzo dobrej bazy i klaru pod ten pistolet aby ³adnie to wysz³o oraz na bmw jest korozja na tylnych nadkolach i chcia³bym aby wjecej razy juz nie wysz³a. jakich ¶rodków uzyæ ? |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-18, 20:36
|
0
|
|
|
|
Nie dobiera siê lakieru do pistoletu tylko pistolet do lakieru ale 1.3 jest dobry do wiêkszo¶ci baz. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-18, 20:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
matysek160 napisa³/a: | sico bronze 1.3 | Dysza OK.
To podróba dobrego markowego guna - jaka siê trafi³a: albo - albo |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-19, 09:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
matysek160 --> Zalezy ile chcesz wydac na lakiery itd A jak chcesz tak ciut wiecej ale nie mega drogo to polecam duponta 3750s a baze z sikkensa duponta albo lesonala jedna kryje ciut lepiej druga ciut gorzej ale jak calosc to pare ml Cie nei zbawi
Kup czarna per³e jako baze
a do bezbarwnego dodaj czerwonej per³y w sloneczku bedzie po³yskiwac na czerwono |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-19, 09:31
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | a do bezbarwnego dodaj czerwonej per³y w sloneczku bedzie po³yskiwac na czerwono |
Nie rób siary, wybierz normalny numeryczny lakier.
Lakier 3750s nie jest przeznaczony do lakierowania ca³ych samochodów. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-19, 09:34
|
0
|
|
|
|
A czemu nie jest ? |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-19, 09:39
|
0
|
|
|
|
Lakier 3750s jest to szybki lakier w zwi±zku z tym przeznaczony do lakierowania od jednego do kilku elementów. Dodatkowo jest trochê bardziej wra¿liwy na du¿e grubo¶ci. Te dwie cechy powoduj± ¿e dla mniej do¶wiadczonego lakiernika lepiej wybraæ inny, do aplikacji na dwie warstwy z d³u¿szym czasem otwarcia. Pomo¿e mu to osi±gn±æ lepsz± rozlewno¶æ i wygl±d jako ca³o¶ci. Ale to tak moim skromnym zdaniem. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-19, 09:41
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
matysek160
|
Wys³any: 2014-06-19, 09:51
|
0
|
|
|
|
Dzieki za rady. Jeszcze jakby¶cie polecili mi dobry popularny sklep z lakierami |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:08
|
0
|
|
|
|
moze podaj miejscowosc w ktorej mieszkasz bo moze w gdañsku a ja Ci powiem ze w wwa jest super mieszalnia i co ? |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:12
|
0
|
|
|
|
Na stosunki utwardzacza i rozcieñczalnika wra¿liwy jest ka¿dy produkt i trzeba staraæ siê ich przestrzegaæ. |
|
|
|
|
matysek160
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:12
|
0
|
|
|
|
Jestem z Proszowic k.Krakowa. Aha i jeszcze jedno jak bede k³ad³ baze oraz klar to jakie ci¶nienie ustawic przy tym pistolecie co kupi³em . Baza i klar bede bra³ z dupont |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:26
|
0
|
|
|
|
Matysek --> kup do klaru od razu kubki z COLADA bo inne to sa syfiaste A co do Cisnienia to masz na opakowaniu podane jakie ma byc od do a jak Ci sie najlepiej bedzie podoba³o to juz sam ocenisz no i nie skrec za mocno materia³u bo tez wtedy bedzie lipa. :)Musisz ywczuc ilosc materia³u i cisnienie. duponcik rozlewa sie na more ale jak wyszlifujesz do zera i polera to nie ma lipy
P.m --> kubek tani mnie oszuka³ o 15 ml i juz by³o kiepsko |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Pogromca mitów napisa³/a: | Lakier 3750s nie jest przeznaczony do lakierowania ca³ych samochodów. |
Coraz wiecej mitów tworzysz. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:45
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów, W takim razie jaki lakier z dp jest przeznaczony do ca³ych samochodów??? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:49
|
0
|
|
|
|
Nie tworzê mitów tylko je groniê a tak powa¿nie nawet z samego opisu wynika ¿e, jest to najszybciej schn±cy lakier bezbarwny w ofercie DP co raczej nie jet wskazane przy lakierowaniu ca³yc aut. A co do odpowiedzi na twoje pytanie chyba lepszym rozwi±zaniem by³by CC6600. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:50
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | a tak powa¿nie nawet z samego opisu wynika ¿e jest to najszybciej schn±cy lakier bezbarwny w ofercie DP |
Czyli nie rozró¿niasz czasu schniêcia od czasu otwarcia? |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:52
|
0
|
|
|
|
Czas otwarcia i czas schiêcia s± ze sob± do¶æ mocno powi±zane, oczywi¶cie fajnie by³oby mieæ jedno d³ugie a drugie bardzo krótkie ale jest to niemo¿liwe. 3750 ab ma krótkie |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-19, 14:03
|
0
|
|
|
|
Do tego klaru sa dwa utw szybki i wolny cos XC..... jakeis cyferki wiec mozna dac wolny i jechac. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-19, 17:08
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | a tak powa¿nie nawet z samego opisu wynika ¿e, jest to najszybciej schn±cy lakier bezbarwny w ofercie DP co raczej nie jet wskazane przy lakierowaniu ca³yc aut. | Ciekawe.
A to nieosi±galne s± ju¿ utwardzacze w 3 szybko¶ciach i rozcieñczalniki w 2-ch?
Kurde jak widaæ nie jestem na bie¿±co. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-19, 17:10
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | Do tego klaru sa dwa utw szybki i wolny cos XC..... jakeis cyferki wiec mozna dac wolny i jechac. | Rozcieñczalniki w dwóch szybko¶ciach, a utwardzacze nawet w trzech. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-19, 17:28
|
0
|
|
|
|
3750S z:
XK 203 / XB 387 (20*C):
wolne od kurzu = 30 min
suche w dotyku = 3 h
dobre do ta¶my = 8 h
XK 205/206 / XB 387 (20*C):
wolne od kurzu = 50 min
suche w dotyku = 5 h 30 min
dobre do ta¶my = 24 h |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-19, 18:10
|
0
|
|
|
|
Pogromca wie najlepciej.... w koñcu nick zobowiazuje.
Wiêc nie gromcie pogromcy,,, bo umi kartê czytaæ i tam nie pisze o calych samochodach...
Ja tam sie nie znam, bo gromc± pogromców nie jestem, ale mój dobry (niedobry) znajomy @Jacklack pracuje na tym lakierze i calaki sypie po kilka dziennie jak trzeba.
Id¼ gromco i naprostuj Jacklacka na lakierniku i powiedz mu ¿e siê nie zna .... powodzenia i...... dupe smaruj na baty jakie tam zbierzesz.
PS.
No chyba ¿e¶ tajnos agentos z tamtego forum figo fago jeste¶ |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-06-19, 18:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-19, 20:09
|
0
|
|
|
|
Utwardzacze s± te same praktycznie do wszystkich klarów HS, wiêc w takim przypadku po co s± ró¿ne klary? odpowied¼ brzmi, do ró¿nych zastosowañ.
Poza tym ¿e kto¶ lakieruje "calaki" jakim¶ lakierem nie oznacza ¿e jest to najbardziej optymalne rozwi±zanie.
Szkoda ¿e tak "ostro" podchodzicie do ró¿nicy zdañ, widzê straszn± niechêæ w szczególno¶ci sta³ych bywalców. |
|
|
|
|
unek
|
Wys³any: 2014-06-19, 20:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 205
|
Lackdoctor napisa³/a: | Jacklack pracuje na tym lakierze i calaki sypie po kilka dziennie jak trzeba. | Robi³ jak ju¿ ale pisaæ za niego nie bêdê |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-19, 21:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Zaraz bêdzie raban. |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-19, 21:23
|
0
|
|
|
|
unek napisa³/a: | Robi³ jak ju¿ |
Dla mnie mo¿e robiæ woda z cukrem,,,, nie wchodzê tam gdzie zbiera sie towarzystwo wzajemnej cenzura... ja napisa³em cenzura a nie system.... wiêc KK napisa³/a: | Zaraz bêdzie raban. | nie bêdzie. |
|
|
|
|
unek
|
Wys³any: 2014-06-19, 21:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 205
|
Oj krysiu Bo Ci ¿y³ka pêknie od tych Lackdoctor napisa³/a: | cenzura |
Lackdoctor napisa³/a: | Dla mnie mo¿e robiæ woda z cukrem | To po co piszesz jak nie wiesz ?? |
|
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-19, 21:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-19, 23:47
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-19, 23:48
|
0
|
|
|
|
unek napisa³/a: | po co piszesz |
Tu czy tam? Tam nawet nie czytam... |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2014-06-20, 14:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
Pogromca mitów napisa³/a: | Szkoda ¿e tak "ostro" podchodzicie do ró¿nicy zdañ, widzê straszn± niechêæ w szczególno¶ci sta³ych bywalców. |
Bo straszne pi....sz bzdury |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-20, 15:31
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | Utwardzacze s± te same praktycznie do wszystkich klarów HS, wiêc w takim przypadku po co s± ró¿ne klary? odpowied¼ brzmi, do ró¿nych zastosowañ. | Ojjj Panie pogromco mitów.............
Nie tylko rynce ale i cycki opadaj±
Czyli w skrócie utwardzacz jest jeden a to klary o ró¿nych szybko¶ciach s± tylko do niego dobierane w zale¿no¶ci od potrzeb/oczekiwañ
A je¶li chodzi o ró¿nicê to trzymaj±c siê tylko DP i wymienionych rodzaji mo¿e to ma co¶ do rzeczy ¿e siê ró¿ni±:
- 3800 = "do wypalenia"
- 3750 = "wolnoschn±cy"
- 6600 = z my¶l± o CROMAX PRO
Ale to tak pobie¿nie i w my¶lowych skrótach
Wiêc twierdzenie ¿e 3750S nie nadaje siê na calaki to bzdet bo o szybko¶ci decyduje g³ównie utwardzacz.
A polecenie do gara¿u 6600 jest ................. "nietrafione" |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-20, 16:03
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Wiêc twierdzenie ¿e 3750S nie nadaje siê na calaki to bzdet bo o szybko¶ci decyduje g³ównie utwardzacz. |
Nie powiedzia³em ¿e siê nie nadaje, ale ¿e nie jest to najlepsze rozwi±zanie a to jest ró¿nica.
³ysy73 napisa³/a: | 6600 = z my¶l± o CROMAX PRO |
Nie tylko, ale jest dedykowany do CromaxaPro to prawda.
³ysy73 napisa³/a: | - 3800 = "do wypalenia" |
Co to znaczy wypalania?
³ysy73 napisa³/a: | - 3750 = "wolnoschn±cy" |
Co to znaczy wolnosch±cy.
³ysy73 napisa³/a: | Czyli w skrócie utwardzacz jest jeden a to klary o ró¿nych szybko¶ciach s± tylko do niego dobierane w zale¿no¶ci od potrzeb/oczekiwañ |
Zastosowa³e¶ skrót my¶lowy. To by³a moja odpowied¼ na stwierdzenie ¿e szybko¶æ lakieru nie ma znaczenia poniewa¿ s± ró¿ne utwardzacza. Je¶li tak to pyte³ dlaczego s± ró¿ne klary. Rozumiem ¿e, odpowied¼ jeden jest do wypalania a drugi wolnoschn±cy.
Dziwnie reagujecie trochê na tym forum. Cz³owiek pyta³ o lakier bezbarwny który trochê znam wiêc chcia³em pomóc. Jednak odmienne zdanie od wszechwiedz±cych tutaj jest nara¿one na szydercz± krytykê. Szkoda, bo widzê ¿e na tym forum jest aktywno¶æ tylko kilku osób z ma³± szans± na wzrosty z takim traktowaniem. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-20, 16:04
|
0
|
|
|
|
A mo¿e ten mój nick tak zniechêca.. sam ju¿ nie wiem. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-20, 19:03
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów,
Wpadasz na forum lakiernicze z dziwnym nickiem który z góry sugeruje chêæ poprawy naszej wiedzy.
Przykro mi, ale to nie forum detailerów, seicento czy forum wielbicieli stonki ziemniaczanej.
Dodaj do tego swoj± ograniczona wiedzê i masz wynik.... kopiuj/wklej z kart technicznych tu NIE DZIA£A.
Pozdrawiam.
PS.
Jak chcesz siê czego¶ nauczyæ to oczywi¶cie tu zostañ a nawet wpadnij ze swoim fajnym nickiem na lakiernik.info.pl... bêdzie to dobry krok. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-20, 19:05
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | Co to znaczy wypalania?
³ysy73 napisa³/a:
- 3750 = "wolnoschn±cy"
Co to znaczy wolnosch±cy. |
Kolega to nie Piotru¶.¶w co lubi zadawac pytania?
Potem odpowiada,,, odpowiedziami... |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2014-06-20, 19:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
Kolego Pogromco Mitów no to jak ty nie wiesz co to znaczy lakier do wypalania to kim ty jeste¶ Piekarzem? Bo chyba nie lakiernikiem |
|
|
|
|
SamSobieSzefem
|
Wys³any: 2014-06-20, 19:55
|
0
|
|
|
|
rogal-master1 napisa³/a: | Kolego Pogromco Mitów no to jak ty nie wiesz co to znaczy lakier do wypalania to kim ty jeste¶ Piekarzem? Bo chyba nie lakiernikiem |
ja te¿ nie wiem co to lakier do wypalania ale piekarzem nie jestem proszê o podpowied¼ chêtnie siê dowiem bo w googlach tylko o proszkowy i malowaniu jakich¶ fili¿anek |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2014-06-20, 20:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
SamSobieSzefem napisa³/a: | rogal-master1 napisa³/a: | Kolego Pogromco Mitów no to jak ty nie wiesz co to znaczy lakier do wypalania to kim ty jeste¶ Piekarzem? Bo chyba nie lakiernikiem |
ja te¿ nie wiem co to lakier do wypalania ale piekarzem nie jestem proszê o podpowied¼ chêtnie siê dowiem bo w googlach tylko o proszkowy i malowaniu jakich¶ fili¿anek |
to taki lakier, który nie osi±gnie swojej wymaganej twardo¶ci je¶li nie wygrzejemy go w kabinie lakierniczej - czyli do lakierowania gara¿owego siê nie nadaje |
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-20, 22:48
|
0
|
|
|
|
Wygrzewanie lub suszenie w podwy¿szonej temperaturze jest nazywane wypalaniem, hmm takiej nazwy nie zna³em ale dzieki przynajmniej siê c¿ego¶ nauczy³em. Co do wygrzewania to ka¿dy lakier akrylowy i poliuretanowy powinien przej¶æ ten proces. Szybko¶æ schniêcia i twardo¶æ docelowana bez znaczenia jak± metod± jest mierzona jest lepsza, w przypadku lakierów HS i MS.
Naprawdê mnie tak nie lubicie? Rozumiem ¿e, liderem i osob± wszechwiedz±c± jest tu lackdoctor ale chyba mo¿na zabraæ g³os i pogadaæ, czy mam siê wynie¶æ?
Pozdro. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-20, 22:49
|
0
|
|
|
|
Piekarzem nie jestem, co¶ tam siê kiedy¶ uda³o polakierowaæ
Pozdro. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-20, 23:17
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | lackdoctor |
Niestety mylisz siê,, na szczê¶cie,,, moje.
Pogromca mitów napisa³/a: | czy mam siê wynie¶æ? |
Nie, nie,,, sory, ale forum troche uczy dosadno¶ci.
Zostan skoro juz jeste¶.... ja tu wpadam z dwa razy dziennie, ale bynajmniej nie w celu tepienia kogos lub czego¶.
Poczytasz zrozumiesz jak to sie tu odbywa³y wojny.
Pozdro. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-20, 23:25
|
0
|
|
|
|
Ach sorry, ja nie w celu wojen. Mo¿e ten nick taki trochê przesadny ale ¿adnej ¿ó³ci w tym nie ma.
|
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-20, 23:26
|
0
|
|
|
|
Lakiernictwo to takie rzemios³ ¿e mistrzów nie ma i ka¿dy mo¿e dostaæ po dupie
W sumie fajna robota, choæ teraz ten zawód schodzi na psy. |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-06-21, 00:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
Nie ¿ebym uderza³ w Ciebie ale w którym¶ po¶cie napisa³e¶" dla mnie do¶wiadczonego lakiernik" i nie wiesz co to wypalanie. Nie wiesz ze za schniêcie i czas otwarcia odpowiada utwardzacz i rozciêczalnik jaki siê dodaje. No we¼. To albo jeste¶ lakiernik albo tylko Ci siê tak wydaje.
W sumie to mi to loto, ale po co robiæ z siebie kogo¶ kim siê nie jest.
Co do zawodu. Na psy nie schodzi tylko ludzie sami go w gówno pchaj±. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-21, 08:05
|
0
|
|
|
|
Je¶li chodzi o wypalenie to tak jak koledzy przet³umaczyli chodzi³o mi o wygrzanie.
Zgadza siê ¿e w wielu przypadkach u¿y³em skrótów my¶lowych, ale uwa¿am ¿e na forum bran¿owym ogólnie nie ma z tym wiêkszego problemu - tym bardziej je¶li prowadzi siê rozmowê z osob± której sam NICK co najmniej sugeruje znajomo¶æ bran¿y, a na dodatek na wy¿szym, nieosi±galnym ka¿demu poziomie.
Wiêc wypalenie / wygrzanie nie powinno budziæ takiego zdziwienia - jak choæby popularnie przyjête okre¶lenie LEPKO¦Æ które to z ni± w sensie w którym siê go podaje ma niewiele wspólnego aby nie rzec ¿e jest tylko mniejszym czy wiêkszym efektem ubocznym.
Poda³em jako przyk³ad ten lakier (3800) nieprzypadkowo a celowo z kilku powodów:
- po pierwsze jest to lakier z oferty DP czyli marki od której zacz±³ siê temat niby sporu
- po drugie jest to lakier który obiegowo by³ dedykowany dla kabinowców do wypalenia/wygrzania.
I tutaj by³o (choæ nie za g³o¶no) drobne zderzenie teorii z praktyk± (jak niejednokrotnie), gdy¿ wielu z nich z niego zrezygnowa³o na rzecz 3750 gdy¿ mówi±c prosto "nie bardzo im siê podoba³" nawet po wygrzaniu. A jako ¿e nie by³a to opinia jednostkowa to co¶ w tym byæ musia³o.
- no i po trzecie wymieniony przez Ciebie 6600 jest jakby znów u¿yæ mowy potocznej nastêpc± 3800 i na dodatek g³o¶no dedykowany do baz "wodorozcieñczalnych".
Niby do konwencji oficjalnie nie zabraniany, ale te¿ i w tym kierunku nie reklamowany.
A dodatkowo pamiêtaj±c o "PRZYPAD£O¦CIACH" swojego poprzednika nie jestem za tym aby go polecaæ konkretnie w tym temacie, do tej pracy i warunków o których jest mowa.
Je¶li wiêc chodzi o 3750S nie ma problemu aby autor posta z niego nie skorzysta³.
Mam osobi¶cie do tego lakieru inne w³asne zastrze¿enie, ale mam go do wiêkszo¶ci przynajmniej obecnych, wiêc o tym g³o¶no nie wspominam.
Nie ma te¿ wiêkszego problemu aby na szybkim utwardzaczu polakierowaæ nim ca³e auto gdy¿ sam równie¿ to robi³em.
W tym przypadku zarówno ze wzglêdu na umiejêtno¶ci autora, jego do¶wiadczenie, warunki czy narzêdzie mo¿na jedynie mu doradziæ aby wzi±³ do kompletu wolniejszy utwardzacz a nawet i rozcieñczalnik który akurat tutaj mo¿e i¶æ w takich ilo¶ciach, ¿e ma ju¿ dos³ownie niewiele wspólnego z czasem schniêcia.
A przecie¿ tak jak i ja, tak i wielu ludzi wcale go nie stosuje go do tego lakieru - tylko trzeba mieæ jeszcze odpowiedniej jako¶ci narzêdzie.
Narzêdzie które do tego lakieru siê przydaje szczególnie mniej do¶wiadczonej osobie gdy¿ nie jest to naj³atwiejszy lakier do odpowiedniego rozlania - a mówi±c inaczej s± takie lakiery którymi siê l¿ej s³abszym sprzêtem i z mniejszym do¶wiadczeniem lakieruje.
I to by by³o na tyle, bo w ¶miesznym w±tku wysz³y odpowiedzi prawie jak w temacie o budowie bomby wodorowej. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-21, 11:01
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Wiêc wypalenie / wygrzanie nie powinno budziæ takiego zdziwienia - jak choæby popularnie przyjête okre¶lenie LEPKO¦Æ które to z ni± w sensie w którym siê go podaje ma niewiele wspólnego aby nie rzec ¿e jest tylko mniejszym czy wiêkszym efektem ubocznym.
|
Wiêc jakie masz inne okre¶lenie lepko¶ci? tak na przysz³o¶æ przyda siê aby nie by³o nieporozumieñ.
³ysy73 napisa³/a: | - no i po trzecie wymieniony przez Ciebie 6600 jest jakby znów u¿yæ mowy potocznej nastêpc± 3800 i na dodatek g³o¶no dedykowany do baz "wodorozcieñczalnych". |
³ysy73 napisa³/a: | A dodatkowo pamiêtaj±c o "PRZYPAD£O¦CIACH" swojego poprzednika nie jestem za tym aby go polecaæ konkretnie w tym temacie, do tej pracy i warunków o których jest mowa.
|
To jest zupe³nie inna technologia i nie mo¿na obu lakierów porównywaæ bardzo dobre parametry po wysuszeniu jednak wymaga wygrzewania, zreszt± jak ka¿dy lakier o którym mówimy, czyli potocznie HS.
³ysy73 napisa³/a: | Mam osobi¶cie do tego lakieru inne w³asne zastrze¿enie, ale mam go do wiêkszo¶ci przynajmniej obecnych, wiêc o tym g³o¶no nie wspominam. |
Tajemnica jakie??
³ysy73 napisa³/a: | W tym przypadku zarówno ze wzglêdu na umiejêtno¶ci autora, jego do¶wiadczenie, warunki czy narzêdzie mo¿na jedynie mu doradziæ aby wzi±³ do kompletu wolniejszy utwardzacz a nawet i rozcieñczalnik który akurat tutaj mo¿e i¶æ w takich ilo¶ciach, ¿e ma ju¿ dos³ownie niewiele wspólnego z czasem schniêcia.
A przecie¿ tak jak i ja, tak i wielu ludzi wcale go nie stosuje go do tego lakieru - tylko trzeba mieæ jeszcze odpowiedniej jako¶ci narzêdzie. |
³ysy73 napisa³/a: | Narzêdzie które do tego lakieru siê przydaje szczególnie mniej do¶wiadczonej osobie gdy¿ nie jest to naj³atwiejszy lakier do odpowiedniego rozlania |
Jak ju¿ bombê wodorow± budujemy to mo¿e pomo¿esz koledze i powiesz jakie musi mieæ narzêdzia aby nie pope³ni³ b³êdu.
³ysy73 napisa³/a: | I to by by³o na tyle, bo w ¶miesznym w±tku wysz³y odpowiedzi prawie jak w temacie o budowie bomby wodorowej. |
Budujmy, budujmy czym wiêcej szczegó³ów i wymiany konkretnych informacji tym lepiej.
ps. I dajcie mi ju¿ spokój z tym nickiem.. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-21, 12:06
|
0
|
|
|
|
HS mowisz ze kazdy wymaga wygrzania? |
|
|
|