Autor |
Wiadomość |
 |
b-rad
|
Wysłany: 2010-01-02, 15:49
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Na takie durne posty nie warto odpowiadac.
Gdybys daÂł mu zarobic zapewne nie byloby lepiej a napewno drozej.
Ale wtedy by pisaÂł ze kos super idealnie.
A jakbys znalazÂł jakies miejsca [...] to by powiedziaÂł ze i tak masz dobrze bo fura byÂła znorana a on i tak jÂą Âładnie wyprowadziÂł.
Przy takich furach wysiada niejeden lakiernik bo nie potrafi ogarnÂąc caÂłosci z dbaÂłosciÂą o detale lecz jedzie po caÂłosci i wydaje mu sie ze jak jest nowy lakier i sie swieci to klient bedzie zachwycony.
Puzniej wychodzÂą niedorobki. |
Facet..... ¿al mi ciebie. Nikt nie pisze tego z³oœliwie, lecz dlatego ¿eby przy nastêpnym poprawiÌ co nie co. Wiadomo ¿e przy pierwszej takiej robocie idealnie nie bêdzie. Jest nieŸle naprawdê, ale niektóre rzeczy mo¿na by³o lepiej doci¹gn¹Ì. Ja np. kupi³bym raczej drugie drzwi skoro jest tyle kitu na tych. dasz 80-90z³ a efekt lepszy.
Sam nieraz lakierowa³em na raty i póŸniej plu³em sobie w zêby ¿e minimalnie odcieù siê ró¿ni... Sam czasami czegoœ niedokitowa³em.... Takie rzeczy to tylko i wy³¹cznie nasza wina jest....
JeÂżeli obiektywna opinia CiĂŞ nie interesuje to moÂże na fotke siĂŞ przenieÂś, tam same "dziesiatki" lecÂą. |
|
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-01-02, 15:52
|
0
|
|
|

|
Z t¹ mask¹ ju¿ siê nie spieram, myœlê, ¿e jak byœ zobaczy³ na ¿ywo, to zmieni³ byœ zadnie, zreszt¹ ja na fotkach, które pokaza³em nie widzê ró¿nicy, a to na którym Ty najbardziej sie opierasz zgodzê sie widac ró¿niê, ale dach do bocznych s³upków wygl¹da taka samo, listwa pod reflktorami te¿ na œrodku jest jaœniejsza na boku ciemniejsza.
Dzrwi lewe to odmienna historia. S¹ ca³e od gory do do³u zarzuzcone kitem przez poprzedniego w³aœciciela. Dlaczego? Nie wiem; od wewn¹trz tylko na dole s¹ œlady klepania. U¿ywa³em w³aœnie hebla 50 cm, zdj¹³em nieco tego co by³o, stara³em siê to poprawiÌ, wydawa³o mi siê, ¿e jest ju¿ dobrze, ale jak widaÌ nie do koùca - mówi siê trudno.
Malowane jest baz¹ niemetaliczn¹ + bezbarwny. Na elemencie wychodzi³a jednolita morka. Pisa³em ju¿ wczeœniej, przy u¿ywaniu mojego pistoletu ciœnienie na reduktorze trzyma siê ca³y czas na 3,7 bar (wciœniêty spust). Przy malowaniu ca³ego boku kompresor chodzi³ praktycznie ca³y czas, ale ciœnienie w butli nie spada³o poni¿ej 5 bar (przy tylu w³¹cza sie silnik), ale te¿ nigdy by nie dobi³o do tych 8, gdyby pistolet chodzi³ ca³y czas. Przy jakimœ hvlp na pewno by by³o inaczej, ale przy moim HP by³o ok. Jeœli chcesz mogê nagraÌ ci filmik komórk¹, nie bêdzie widac du¿o, gdy¿ manometry s¹ ju¿ mocno zabrudzone, bo kompresor stoi tam gdzie maluje, kiedyœ próbowa³em przetrzec smatk¹ z rozpuchem i szybki nieco zmatowia³y
Dok³adnie wiem, ¿e malowac w ca³oœci by³o by lepiej, ale nie mam takich mo¿liwoœci - widzia³eœ jaki jest gara¿ - ma 2,8 m szerokoœci. I tak mo¿na by pomalowaÌ w ca³oœci tylko 1 stronê, 2 nie ma szans. Wneke tez trzeba by malowaÌ osobno, bo nie otorzysz drzwi do koùca. Przy p[ostawieniu auta na œrodku zostaje troche wolnego, ale 20 czy 30 cm nie pozwala na swobodne operowanie pistoletem i chodzenie w okó³. |
|
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2010-01-02, 15:57
|
0
|
|
|
|
Jaki masz pistolet?? KiedyÂś lakierujÂąc tymi po 80zÂł trochĂŞ lepiej kompresor 24l. dawaÂł radĂŞ, a teraz gdy mam airgunsĂŞ HTE to nawet nie mam co podpinaĂŚ pod 24l. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=raUxREWnP7Q |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-01-02, 16:03
|
0
|
|
|

|
Ja mam speedway HP, wÂłaÂśnie kupiony za 80 zÂł Nie mniej jednak juÂż zepsuÂł siĂŞ (pisaÂłem wczeÂśniej). Teraz chcĂŞ kupiĂŚ star evo - t v2 LVLP, gdzie zapotrzebowanie na powietrze wynosi 190L/min. |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-02, 16:15
|
0
|
|
|
|
Na tych dodatkowych fotkach widaĂŚ Âże jest totalna igÂła...zero rĂłznicy.
Ale spoko bez obrazy wystarczy iÂśc do okulisty zrobic badanko i wsio wykaÂże,,ja byÂłem
MĂłj szwagier np nie ma daltonizmu,ale ewidentnie ma problem np z czerwonym ,widzi inne idcienie niz wiekszosc ludzi,i z odcieniami szarego to samo. |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2010-01-02, 17:50
|
0
|
|
|
|
Ja widzê ró¿nice, koniec dyskusji. Je¿eli nie widzisz to twój problem. Tak w ogóle daltonizm to jest nieodró¿nianie kolorów, a nie odró¿nianie.... po 2 takie odchylenie i tak nie wp³ywu na odró¿nianie jednego odcienia od drugiego. |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-02, 20:24
|
0
|
|
|
|
Ryba,wspominaÂłes o swoim pierwszym projekcie gdzie robiÂłeÂś malczana ,masz jakies foty lub jest gdzies relacja z renowacji? |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-01-03, 12:20
|
0
|
|
|

|
PW poszÂło |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-03, 21:31
|
0
|
|
|
|
PiĂŞknie! |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-01-03, 22:10
|
0
|
|
|
|
Ryba,nie bÂądÂź sknera,pochwal siĂŞ wszystkim! |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-01-04, 07:35
|
0
|
|
|

|
ZrobiĂŞ nowy temat w nastĂŞpny weekend |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2010-01-05, 19:16
|
0
|
|
|

|
Autko kozak, lampy prezentujÂą siĂŞ Âświetnie.JuÂż drugi raz piszĂŞ Âżebys zainwestowaÂł w jakieÂś fajne fele z gumÂą na niskim profilu. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-01-08, 22:07
|
0
|
|
|

|
Co proponujesz? To co mam to 15 na profilu 50 podobno jest to optymalny rozmiar do tego auta. PatrzyÂłem np na bbs rm 16 ale sa tylko na 5x120 - rozstaw bmw i dupa |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2010-01-13, 19:55
|
0
|
|
|

|
Ja mam nissana almere N15 na 205/45/16.Teraz zmieni³em na zimówki 175/65/14 i owszem komfort jazdy siê podniós³.Co do kó³ek to wiem ¿e bêdê zmienia³ na max szerokoœÌ 195 ze wzglêdu na nasze koleiny na drogach i do tego chyba zapodam nowe tuleje poliretanowe do wahaczy i to pewnie pomo¿e trzymaÌ siê prosto drogi.Co do zakupu to najtaniej wychodzi allegro.Teraz musia³em na gwa³t kupiÌ zimówki i za dwie sztuki 205/45/16(u¿ywane) w serwisie made in stodo³a na wiosze krzykneli mi 350z³ a na allegro wytargasz o wiele taniej.Ja za komplet czterech kó³ek zimowych na felgach stalowych da³em 520z³ wraz z wysy³k¹(michelin 2x7.5mm i 2x6.5mm) tak wiêc teraz nie bêdê sie bawi³ w jazdy do wulkanizatorów by buliÌ po 60 z³ za wymianê i co najwa¿niesze nie musze ju¿ kraœÌ dziecku piasku z piaskownicy by wyjechac do roboty .Nowe alufelgi te¿ kupie na allegro.A zapomnia³bym, w googlach wpisz "kalkulator ko³a" i mo¿esz ju¿ wyliczyÌ jakie felgi i jakie do tego opony, za pare groszy wytargasz fajne allusy a tego jest pe³no bo zwo¿¹ z niemiec i warto jest sie targowaÌ.
877580111_2.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 69 raz(y) 47.45 KB |
877580111_1.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 68 raz(y) 62.73 KB |
almera.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 86 raz(y) 85.16 KB |
|
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-04-04, 21:59
|
0
|
|
|

|
A wiĂŞc w dniu dzisiejszym auto zakoĂączyÂło swĂłj Âżywot i krĂłtki okres ÂświetnoÂści :rozpacz:
To moja wina ... bo cenzuraÂłem i nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, no moÂże poza tym, Âże nie po to rozbiÂłem zawieszenie sportowe, stabilizator, rozpĂłrki, Âże by jeÂździĂŚ 40 po zakrĂŞtach ... ale kiepsko to brzmi
Mo¿e nie wygl¹da najgorzej, ale niestety nie ma sensu jej naprawiaÌ. Wygi¹³ siê dach i lewy s³upek. Silnik wbi³ siê w œcianê grodziow¹ równie¿ j¹ krzywi¹c. Pod spodem sanki z lewej strony wbi³y siê w œcianê grodziow¹, pó³oœ obciera o sanki, a ko³o o b³otnik. Lewa pod³u¿nica chyba jest cofniêta, prawa krzywa i chyba te¿ trochê wbita, bo popêka³a masa uszczelniaj¹ca na grodzi. Lewych drzwi nie da siê zamkn¹Ì.
To chyba tyle w tym temacie. Na razie mam plan, Âżeby kupiĂŚ 2 i zrobiĂŚ z 2 jednÂą, a potem tÂą "nowÂą" odnowiĂŚ tak jak tÂą ... co wyjdzie Âżycie pokaÂże [*]. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-04-04, 22:08
|
0
|
|
|
|
Mam ochotê jechaÌ do tego Radomska i Ci W P I E R D O L I à !!! Myœla³em,¿e jesteœ powa¿ny goœÌ,a tu prosz¹,popisówka skoùczona rozbiciem takiego autka!A nawet pokazywa³em ¿onie :zobacz,jaki ambitny goœÌ,pe³en szacun... |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-04-04, 22:14
|
0
|
|
|

|
[...]Âłem ... widaĂŚ jaka droga jest wÂąska. Od 2 lat tamtĂŞdy sobie pocinam. DziÂś jechaÂłem nie wiem juÂż ile chyba koÂło 80 - ostro dohamowaÂłem przed zakrĂŞtem. ByÂł Âżwir ( to dopiero po fakcie wujek zobaczyÂł) i zblokowaÂło mi na chwile tylne koÂła (chyba). Potem maÂły drift i drzewo ... koniec bajki :(
JechaÂłem tam tĂŞdy po raz x+1 - zawsze peÂłnym ogniem ... zawsze wychodziÂło a teraz dupa
Mam nadziejĂŞ, Âże nastĂŞpna bĂŞdzie lepsza. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-04-04, 22:16
|
0
|
|
|
|
JesteÂś maniak,bĂŞdzie lepsza |
|
|
|
 |
Brylant
|
Wysłany: 2010-04-04, 23:18
|
0
|
|
|
|
Eh wyrazy wspó³czucia, te¿ uwielbiam civic-i a szczególnie IV i V-geny, te samochody a¿ siê prosz¹ wciœniêcie gazu, w koùcu to dusza sportowca, w³aœne poluje na V-grena lekko pukniêtego. |
|
|
|
 |
Greg
|
Wysłany: 2010-04-04, 23:40
|
0
|
|
|
|
Ryba napisał/a: | JechaÂłem tam tĂŞdy po raz x+1 - zawsze peÂłnym ogniem ... zawsze wychodziÂło a teraz dupa |
niestety wÂłaÂśnie w takich sytuacjach czÂłowiek uÂświadamia sobie, Âże "zawsze" niekoniecznie oznacza kaÂżdego razu...
szkoda civa- tyle pracy wÂłoÂżonej i taki koniec- ale widzÂąc jaki masz zapaÂł do dziaÂłania nastĂŞpne autko bĂŞdzie jeszcze lepiej wypieszczone |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2010-04-06, 11:15
|
0
|
|
|

|
jacenty 741 napisał/a: | Mam ochotĂŞ jechaĂŚ do tego Radomska i Ci W P I E R D O L I Ă !!! |
Jade z TobÂą!
Ryba, ale nie poÂłamaÂłeÂś siebie ani wujka?? |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-04-06, 12:25
|
0
|
|
|

|
No Panowie, dajcie spokĂłj, przy tego rodzaju sportach wiadomo Âże takie rzeczy siĂŞ zdarzajÂą.
Dobrze Âże jakiÂś pieszy nie ucierpiaÂł ...ani pÂłot sÂąsiada
Teraz Ryba masz pretekst Âżeby dalej ĂŚwiczyĂŚ "remonty" |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-06, 17:59
|
0
|
|
|

|
Napraw mechanicznie i oklej znakami sponsorĂłw z wielkim nr startowym ... a dla potrzeb piÂątkowego i sobotniego safari na "lachony" ... zrĂłb sobie drugÂą w zmienno-optycznej perle
.... i ciesz siĂŞ Âże moÂżesz chodziĂŚ o wÂłasnych siÂłach i sam pisaĂŚ pazurkami ! ... bo nastĂŞpnym razem po kolejnym RedBullu .... moÂżesz juÂż tylko ... dyktowaĂŚ tekst do napisania
oj ... oj ! pó³roku pracy + X kosztów = 0,5 sekundy przyjemnoœci z dryftu w zakrêcie |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2010-04-06, 18:54
|
0
|
|
|
|
no bardzo m¹drze na takiej drodze jeŸdziÌ szybko Ryba chyba poczu³ siê jak w rajdowym samochodzie i depn¹³ troszkê a tu lipa |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-06, 21:17
|
0
|
|
|

|
..... ale przyznam @Ryba Âże zrobiÂłeÂś doskonaÂły temat :
Honda Civic :
- stworzona z nicoÂści ............................ 08. 02. 2009
- dzieĂą chwaÂły, podziwu i zachwytu ......... 03. 10. 2009
- zginĂŞÂła ÂśmierciÂą tragicznÂą ................... 04. 04. 2010
- ¿y³a piêÌ miesiêcy i jeden dzieù ...... i temat siê zamkn¹³ bez pomocy administracji |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2010-04-07, 20:15
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-04-24, 21:44
|
0
|
|
|

|
Poznajecie => TÂą paniÂą ?
 |
|
|
|
 |
lukasz509
|
Wysłany: 2010-04-24, 22:03
|
0
|
|
|
|
reanimacja ????witamy wÂśrĂłd Âżywych:D:D:Djednak zdecydowaÂłeÂś jÂą naprawiĂŚ |
|
|
|
 |
Bauer1000
|
Wysłany: 2010-04-24, 23:27
|
0
|
|
|
PoczatkujÂący

|
Czym to wszystko wyci¹gn¹³eœ ???
Szacunek za podejÂście
co do tej wypowiedzi
Cytat: | oj ... oj ! pó³roku pracy + X kosztów = 0,5 sekundy przyjemnoœci z dryftu w zakrêcie |
ta ÂżyÂła dwa dni od zrobienia przeglÂądu powypadkowego, 3 miesiÂące pracy. Wyglada tak po skoszeniu przystanku tramwajowego i paru sÂłupkĂłw podobno przy 50kmph |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-04-25, 07:25
|
0
|
|
|

|
SkrĂłcona historia tego co siĂŞ staÂło. Po pierwsze, to co napisaÂłem na poczÂątku, wydaÂło siĂŞ zbyt przesadzone, po prostu ... szok po wypadku, jednak nie do koĂąca znam budowĂŞ tego auta no i napisaÂłem co napisaÂłem.
W poniedziaÂłek (lany) poszedÂłem rozbieraĂŚ auto i od razu zobaczyÂłem, Âże jednak nie jest tak Âźle czyli:
- po demontaÂżu przedniej belki koÂła wrĂłciÂły na miejsce, wczeÂśniej ocieraÂły o bÂłotniki;
- po odpiĂŞciu silnika z przedniej i tylnej Âłapy tez wrĂłciÂł na swojÂą dawnÂą pozycjĂŞ, wczeÂśniej opieraÂł siĂŞ filtrem powietrza na serwie od hamulca.
- drzwi po prostu przesunĂŞÂły siĂŞ na zawiasach, wystarczyÂło wyregulowaĂŚ i znĂłw siĂŞ zamykaÂły.
Potem w ruch poszedÂł program "Autorobot" oraz miarka. Wtedy wÂłaÂśnie dokÂładnie zobaczyÂłem, Âże na prawdĂŞ nic super strasznego siĂŞ nie staÂło. Wymiary od poczÂątku kielichĂłw siĂŞ zgadzaÂły, a dach podniĂłsÂł siĂŞ jedynie o 3 mm tylko z lewej strony.
Podj¹³em wiêc decyzjê o naprawie auta, zadzwoni³em do znajomego blacharza, który po oglêdzinach jeszcze bardziej mnie pocieszy³, gdy¿ powiedzia³ "co siê przejmujesz ... to jest pikuœ :] ". Potem 3 dni non stop wisia³em na telefonie za czêœciami, teraz ju¿ wiem czemu kierownicy du¿ych warsztatów chodz¹ ci¹gle wqrwieni ... to na prawdê mo¿e doprowadziÌ cz³owieka do pasji :cenzura: Wszystko zebra³em do 14.04. 16.04 auto na lawecie pojecha³o do blacharza, wczeœniej rozebra³em to co chcia³, od³¹czy³em silnik, wi¹zki, wyci¹³em szybê itp.
Zosta³o wstawione na ramê i zrobione, co i jak robili nie wiem bo by³em w szkole, w ka¿dym razie przód pasuje lepiej ni¿ wczeœniej, bo pewnie pamiêtacie jakie problemy mia³em z ustawieniem wszystkiego - podk³adki pod b³otniki, rozwiercanie otworów, doginanie itp. Teraz wszystko jest na "0", nie muszê siê z niczym szarpaÌ, ca³oœÌ pasuje bezproblemowo do siebie. Jakieœ œlady walenia m³otkiem na chama, grzania palnikiem - nic z tych rzeczy.
Silnik i skrzynia zostaÂły u blacharza, tak siĂŞ z nim umĂłwiÂłem. Ja pomalujĂŞ komorĂŞ silnika i potem oddam mu auto, aby wstawiÂł go z powrotem, gdyÂż ja nie mam gdzie, jak i czym tego zrobiĂŚ.
Wczoraj zabra³em siê za czyszczenie komory, niestety nie jest to ³atwe, gdy¿ nie mam bie¿¹cej wody w gara¿u, tylko opryskiwacz ogrodowy, a ca³a komora ma du¿o warstw oleju, bitexu i jest popryskana jak¹œ czarn¹ farb¹ :zdziwko: Siedzia³em 2 h, wyczyœci³em dopiero po³owê. Nowy kolor to oczywiœcie R-51.
TrochĂŞ siĂŞ rozpisaÂłem, i tak staraÂłem siĂŞ skrĂłciĂŚ aby zawszeĂŚ najwaÂżniejsze informacje.
I jeszcze do sceptyków powiem - podczas wypadku zawin¹³em siê centralnie przedni¹ belk¹ na drzewie. Jak widaÌ na wczeœniejszych fotkach (z remontu), by³a spawana z 3 kawa³ków, klepana i doginana przeze mnie. Przy wypadku nie puœci³ ani jeden mój spaw, ca³oœÌ zadzia³a³a jak fabryczna. Poza tym przy naprawie nie spawano pod³u¿nic, grodzi, s³upków. Wstawiony zosta³ "nowy" pas przedni, który nigdy nie mia³ ¿adnej nawet kolizji, wiêc o moje bezpieczeùstwo siê nie martwcie
Poza tym to najtaĂąsza z moÂżliwych opcji, ktĂłre miaÂłem do wyboru, a "legenda" nadal bĂŞdzie Âżywa, wiĂŞc to teÂż bardzo dobrze.
I na koniec jeszcze jedno. Przepraszam wszystkich, ktĂłrym wciskaÂłem kit, Âże nic nie robiĂŞ z autem, Âże szkoÂła itp. Nie chciaÂłem nic mĂłwiĂŚ pĂłki nie dostanĂŞ auta z powrotem, Âżeby nie zapeszyĂŚ |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2010-04-25, 19:58
|
0
|
|
|

|
O Ty Byku!!! a mi mĂłwiÂłeÂś Âże pracĂŞ piszesz
Super Âże przeÂżyÂła. A mĂłwiÂą mi w warsztacie Âże na hondzie jest g** nie blacha:D
Ryba to moÂże maske zrĂłb na czarno :D:D
a co do silnika...ja podnoszĂŞ bude na 70cm w gĂłrĂŞ a silnik zostaje na palecie:) Potrzeba matkÂą wynalazku. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-04-28, 21:13
|
0
|
|
|

|
Na razie idê pe³nym ogniem i wszystko zgodnie z planem. ¯adnych opóŸnieù.
Komora juÂż wymyta, rysy, odpryski, rdza usuniĂŞtĂŞ - szczotka druciana, P120 maszynka; 180 rĂŞcznie, 240 rĂŞcznie i na koniec papier na gÂąbce Fine. Miejscowo poÂłoÂżony podkÂład - w miejsca ktĂłre bĂŞdĂŞ szpachlowaĂŚ, traktowaĂŚ gumÂą do spawĂłw. Reaktywny Dupek - duxone + akrylowy 2W Opti.
Na jutro przewidujê szpachlowanie, uszczelnianie i po raz 2 podk³ad na te najbardziej uszkodzone miejsca. W pi¹tek podk³ad epoksydowy m/m i lakier R-51 w pó³macie. Mam nadziejê, ¿e siê wyrobiê ze wszystkim i po weekendzie oddam auto do wstawienia silnika.
Fotki, moÂże jakieÂś zrobiĂŞ, bo brak aparatu daje siĂŞ we znaki
Mia³em pomys³, ¿eby zrobiÌ ca³oœÌ na czarno, ale dupa nie mam czasu, chce sobie pojeŸdziÌ w wakacje, nie bêdê dok³adaÌ roboty bez sensu. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-04-30, 20:17
|
0
|
|
|

|
Zaczynam kolejny etap !
Po umyciu komory wszelkie rysy, odpryski, Âślady powierzchownej rdzy wyczyÂściÂłem - tam gdzie siĂŞ daÂło P120 na maszynce, gdzie nie P180 rĂŞcznie. NastĂŞpnie na miejsca spawĂłw, miejsca ktĂłre bĂŞda uszczelniane gumÂą , miejsca szpachlowane naÂłoÂżyÂłem:
- reaktywny Duxone 1K; 2 warstwy, gun Speed HP, dysza 1,8 ciÂśnienie ~ 3,5 bar
- akrylowy 2W Opti; 2 warstwy, gun ten sam
Przed na³o¿eniem podk³adów miejsca w okó³ zmatowi³em papierem na g¹bce Indasa Fine.
Przed naÂłoÂżeniem kitu/gumy podkÂład akrylowy rĂłwnieÂż zmatowiÂłem tym samym papierem.
Guma - Novol gravit - czarna, z tuby. Kit Polfill Soft - wyrobiÂłem siĂŞ na 3 przejÂścia, docieraÂłem P180 i wykoĂączeniowo 240; rĂŞcznie.
Na miejsca szpachlowane po wyprowadzeniu ksztaÂłtu podkÂład epoksydowy 2W Epoxy; 1 warstwa, gun Speed HP, dysza 1,8 ciÂśnienie ~ 3,5 bar. NastĂŞpnie mokro na mokro akrylowy 2W Opti; 2 warstwy, gun ten sam.
Dziœ przygotowa³em miejsca zapodk³adowane pod lakier papierem na gabce SIA P400, ca³¹ resztê komory zmatowi³em papierem na g¹bce Indasa Fine. Oklejenie wszystkiego (wi¹zki, belki itp) zesz³o mi 3h. Ca³e auto zabezpieczone foli¹.
Fotki jeszcze przed szlifowaniem podkÂładu i oklejaniem:
 |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-05-01, 10:29
|
0
|
|
|

|
EDIT 01.04.2010
DziÂś zgodnie z wczoraĂąszym planem komora dostaÂła nowy kolor.
Najpierw 1 warstwa podkÂładu epoksydowego 2W Eopxy, w celu izolacji przeszlifek, zabezpieczenia antykorozyjnego. Gun Speed HP, dysza 1,8 ciÂśnienie ~3,5 bar
NastĂŞpnie bez szlifowania 2 warstwy bazy Ixell w kolorze R-51 z dodatkiem 10% utwardzacza.
Gun Leader HP, dysza 1,4 cisnienie ~3,5 bar.
Przed - tu widaĂŚ efekty 3 h spĂŞdzonych na oklejaniu wszystkiego:
PodkÂład:
I gotowe:
 |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-05-01, 14:42
|
0
|
|
|
|
Spoko dziaÂłasz. Mam pytanie jak ci siĂŞ sprawuje ten pistolet? Sam szukam czegoÂś do 300zl , myÂślisz ze warty tej ceny? czy szukaĂŚ czego innego? |
|
|
|
 |
lukasz509
|
Wysłany: 2010-05-01, 15:17
|
0
|
|
|
|
ja mam te¿ LEADER LVLP dysza 1.4 i mogê ci go polecic elegancko siê nim maluje i ma bardzo du¿¹ miot³ê i regulacjê p³ynn¹. |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-05-01, 16:24
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2010-05-03, 13:38
|
0
|
|
|
|
Ryba jak¹ sprê¿ark¹ lakierujesz?Dalej t¹ ma³¹ co to niby nie da siê lakierowaÌ,czy masz coœ wiêkszego? Napisz jaki masz teraz pistolet i jak Ci siê nim robi.Pozdrawiam i ¿yczê udanej pracy i mam proœbê jak ju¿ zrobisz to autko to jeŸdzij troszkê ostro¿niej bo nastêpnym razem mo¿esz nie mieÌ tyle szczêœcia wiesz o co chodzi.Pozdro |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-05-03, 14:32
|
0
|
|
|

|
SprĂŞÂżarka ta sama, a pistol do lakierĂłw Leader Hp, do podkÂładĂłw ten co byÂł wczeÂśniej do lakierĂłw czyli Speed Hp, z tym, Âże dysze na 1,8 zmieniÂłem
A komora juz zrobiona, rozklejona wiÂązki uÂłozone w 70 %; tez odnowione, wyczyszczone itp |
|
|
|
 |
Adam Rentel
|
Wysłany: 2010-05-03, 18:04
|
0
|
|
|
|
Ja teÂż uratowaÂłem od smierci na zÂłomie honde crx pierwszej generacji z 84 r. teraz ja skÂładam i traktuje jak bustwo byle jakiemu ĂŚwokowi co nie wie co to honda jej niesprzedam -pozdrawiam wszystkicz-ADAM |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2010-05-17, 08:31
|
0
|
|
|

|
Uff dawno mnie nie by³o i widzê ¿e nasza Ryba to kamikadze.Dobrze ch³opie ¿e nic ci sie nie sta³o.Dlatego nabywaj¹c auto nie bra³em nawet na myœl by kupiÌ auto bez ABS który ju¿ nie raz uratowa³ mnie z opresji gdy ktoœ nagle mi zajecha³ drogê czy wymusi³ pierwszeùstwo.Szacunek za reanimacjê twojej fury, natomiast wola³bym za te pieni¹¿ki co w ni¹ wk³adasz kupiÌ co nowszego i koniecznie z ABS i znowu podaÌ reanimacji.
PS.Co do powyÂższego tematu alufelg to oddaÂłem swoje do prostowania i malowania proszkowego, caÂłkowity koszt to 640zÂł.
 |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-05-17, 10:29
|
0
|
|
|

|
A sÂądzisz kolego, Âże za 1500 zÂł kupie coÂś nowszego i z ABS ? Bo nie wydaje mi siĂŞ A poza tym to po co mi pokazujesz swoje felgi ? One mi siĂŞ nie podobajÂą i tle, zwykÂłe 5 ramienne coÂś. Ja chciaÂłem szprychowe i takie mam, i Tobie znĂłw one mogÂą siĂŞ nie podobaĂŚ
A wracajÂąc do tematu to:
NastaÂła wiekopomna chwila gdyÂż po prawie roku bez aparatu kupiÂłem sobie aparat :hurra: Teraz znĂłw bĂŞdĂŞ spamowaÂł fotkami To na poczÂątek 3:
"Detale" przygotowane pod malowanie - wszystko idzie hurtem:
I jeszcze coÂś ... poczÂątek ukÂładanki pt. "zima mi nie straszna"
Wszystkie ma³e cenzura³y zosta³y pomalowane podk³adem epoxydowym. Te co mia³y iœÌ na czerwono od razu baz¹ z utwardzaczem. Belka w miejscu spawania zabezpieczona reaktywnym + akrylowy, potem przeszlifowana i guma na spawy.
Dziœ myœlê, po³ozyÌ na ca³¹ belkê reaktywny + akrylowy i na to od razu lakier czarny - mokro na mokro. Spód beli zabezpieczê jeszcze 2 warstwami U-210. Ogólnie bêdzie niez³a jazda - rekatywny --> akrylowy --> U210 --> czarny akryl i wszystko m/m
Zacz¹³em te¿ bawiÌ siê z mask¹ "kit edyszyn". Na razie pêkaj¹ca szpchala zdarta , c¹³oœÌ zmatowiona z obu stron, usuniête rysy i odpryski. Dziœ na go³¹ blachê zestaw reaktywny + akrylowy, potem wyci¹ganie pierwotnego kszta³tu.
 |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2010-05-17, 13:53
|
0
|
|
|

|
Trochê wy¿ej i jakiœ czas temu pisaliœmy o wygl¹dzie twojej hondy i poda³em pomys³ jak nadaÌ jej trochê ciekawszego wygl¹du i pisaliœmy coœ o felgach.To ¿e nie podobaj¹ Ci siê moje mo¿e byÌ do przyjêcia i jest akceptowalne.Natomiast twoja odpicowana honda na tych felgach wygl¹da³a nie tak dobrze a mog³eœ jej dodaÌ trochê ciekawego wygl¹du powiedzmy na 16".£adujesz w to auto znowu tyle roboty i kasy i nadal nie bêdziesz mieÌ ABS.Za 1500z³ mo¿esz np. ³ykn¹Ì to http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C13001836 ale osobiœcie mo¿na od³o¿yÌ trochê wiêcej i nabyÌ jeszcze coœ lepszego byleby nie VW, Opla czy forda, zreszt¹ masz japoùczyka to zrozumiesz |
|
|
|
 |
Boni
|
Wysłany: 2010-05-17, 14:23
|
0
|
|
|
|
shalashaska napisał/a: | ÂŁadujesz w to auto znowu tyle roboty i kasy i nadal nie bĂŞdziesz mieĂŚ ABS.Za 1500zÂł moÂżesz np. Âłykn¹Ì to http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C13001836 ale osobiÂście moÂżna odÂłoÂżyĂŚ trochĂŞ wiĂŞcej i nabyĂŚ jeszcze coÂś lepszego byleby nie VW, Opla czy forda, zresztÂą masz japoĂączyka to zrozumiesz |
Jak komuÂś nie zaleÂży na stereotypach ("nie VW, opel czy ford") a zaleÂży na bezpiecznym z ABS w cenie fistaszkĂłw to moÂżna coÂś takiego poszukaĂŚ:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1043107795
no ale dÂługie RWD moÂże byĂŚ zbyt ryzykowne, bo sam ABS juÂż nie wystarczy, jak w przednionapĂŞdowej kosiareczce... i potworna moc i moment w porĂłwnaniu
Przy okazji gratualacje Ryba samozaparcia i cierpliwoÂści. I nie bierz do serca tych profesjonalnych krytykĂłw, bo to co oni krytykujÂą to akurat jest w majsterkowaniu czy amatorskiej zabawie niezbyt waÂżne. |
_________________ http://boni.smutek.pl/auto/ |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-05-17, 18:03
|
0
|
|
|

|
Ryba wie co robi... co wy tak z tym abeesem, pewnie bĂŞdzie "ĂŚwiczyÂł" drifty wiĂŞc na cholerĂŞ mu abeesy |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-05-17, 18:28
|
0
|
|
|

|
Wim co robie, wÂłoÂże 1500 i znĂłw mam takie samo auto jak miaÂłem a kupie co innego za 1500 i znĂłw musze wÂłoÂżyĂŚ 2x tyle, Âżeby jakoÂś wyglÂądaÂło. Na ABS mi nie zaleÂży specjalnie :p ZresztÂą w tych Hondach teÂż byÂł abs, zawsze moÂżna na upartego dorzuciĂŚ
Drifty dalej bĂŞdĂŞ ĂŚwiczyÂł - zimÂą dlatego wÂłaÂśnie konserwuje podwozie |
|
|
|
 |
Boni
|
Wysłany: 2010-05-17, 19:17
|
0
|
|
|
|
crystal napisał/a: | Ryba wie co robi... co wy tak z tym abeesem, pewnie bĂŞdzie "ĂŚwiczyÂł" drifty wiĂŞc na cholerĂŞ mu abeesy |
Na cholerê mu FWD w takim razie ale to nie o tym forum, w¹tek i w ogóle. Jak dla mnie to móg³by malowaÌ <tu wstaw najgorsze zmotoryzowane badziewie jakie ci przychodzi do g³owy> (co ja godom, malucha przecie¿ robi³ ), ale za dok³adnoœÌ, cierpliwoœÌ, samozaparcie i niew¹tpliw¹ satysfakcjê z w³asnej pracy ma u mnie wielkie uznanie tak czy owak Ech, ¿ebym ja mia³ tyle cierpliwoœci i czasu wolnego na samochody... |
_________________ http://boni.smutek.pl/auto/ |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-05-17, 19:26
|
0
|
|
|

|
Boni napisał/a: | Jak dla mnie to mĂłgÂłby malowaĂŚ multiple |
zgadzam siĂŞ
i inne q7, qashqai i tego typu guwna ze skrzyniÂą transferowÂą sterowanÂą guziczkiem |
|
|
|
|
 |
Boni
|
Wysłany: 2010-05-17, 19:27
|
0
|
|