Autor |
Wiadomość |
 |
lukaszf2t
|
Wysłany: 2016-10-26, 14:43
|
0
|
|
|
|
mo¿e i masz racje 3 ko³a nie tak du¿o i bêdê mia³ spokój bez kombinacji i przyda siê na przysz³oœÌ do kompresora o du¿ej wydajnoœci |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-10-26, 19:47
|
0
|
|
|

|
Za 3 koÂła to nie kupisz osuszacza nowego. Do wydajnoÂści 4m3 to kosztuje pewnie z 7tyÂś jak nie wiĂŞcej. Chyba, Âże uÂżywka.
Osuszacz to nie gwarant, ¿e bêdzie dobrze. Jak Ci sprê¿arka bêdzie dawa³a zbyt ciep³e powietrze to po prostu osuszacz siê wy³¹czy
TakÂże, dobry kompresor, filtry i osuszacz i moÂżesz piaskowaĂŚ mÂąkÂą. |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-10-26, 19:54
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
sovietbiker
|
Wysłany: 2017-02-19, 11:22
|
0
|
|
|
|
Witam. Rok temu mia³em taki sam dylemat jaka piaskarka, jaki kompresor. Chcia³em mieÌ piaskarkê tylko dla swojego u¿ytku nie do jakichœ celów zarobkowych. Na pocz¹tku bawi³em siê po¿yczon¹ piaskark¹ tak¹ 40l marketow¹ pod³¹czon¹ do dwóch kompresorów o wydajnoœci 260l/min jeden. Efekty piaskowania raczej marne, wiêcej zadymy i ha³asu ni¿ piaskowania. Pomijam ju¿ kwestiê marnej jakoœci wykonania piaskarki która raz sypa³a dobrze a za chwilê wcale. Piaskarkê zrobi³em sam. Butla z uk³adu hamulcowego od przyczepy ci¹gnikowej. Rury i zawory 1/2". W¹¿ fagumit do piaskowania, dysza 6mm baildonit kupione na portalu aukcyjnym. Sprê¿arka to airpol n70 który bije do 10 bar. No i dzia³a wszystko jak nale¿y. Przy dyszy 6mm kompresor utrzymuje oko³o 7,5bara. Te 6mm w przypadku tego kompresora to takie optimum bo jak siê za³¹czy to pracuje ca³y czas na tych 7,5 bara. Przy wiêkszej dyszy bêdzie mniejsze ciœnienie piaskowania a przy mniejszej dyszy kompresor dobija do 10 i siê wy³¹cza co jest nie za bardzo dobre bo po kilku takich uruchomieniach w krótkim czasie wywala stycznik od przeci¹¿enia. Wiêc 6mm, sprê¿arka pracuje non stop na 7,5bara i drze to piêknie. Dla mnie w zupe³noœci to wystarcza. Wypiaskowa³em ca³ego vw garbusa w ci¹gu mo¿e 2 godzin. Przerwy to tylko na dosypanie œcierniwa i na oddech dla mnie, sprzêt mo¿e pracowaÌ non stop. Mia³em porównanie z mo¿e troche ju¿ wyeksploatowanym wanem aw i wan wypad³ kiepsko. piaskarka ta sama, na airpolu 7,5 bara na wanie 4bary. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2017-02-19, 11:29
|
0
|
|
|

|
CaÂłego garbusa w 2h, to chyba dyszÂą 11mm i potem poszedÂł na szrot. |
|
 |
sovietbiker
|
Wysłany: 2017-02-19, 11:35
|
0
|
|
|
|
Przepraszam nie sprecyzowaÂłem dokÂładnie Âże chodziÂło mi tylko o kastĂŞ bez klap i drzwi od garbusa i nie poszedÂł na zÂłom |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2017-02-19, 19:26
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
sovietbiker
|
Wysłany: 2017-02-19, 21:27
|
0
|
|
|
|
A gdzie ja napisa³em, ¿e piaskujê kompresorem 7,5 kw ? Nie czepiajmy siê s³ówek. Napisa³em ¿e robiê to amatorsko i tylko dla siebie. Chcia³em tylko powiedzieÌ innym którzy maj¹ potrzebê raz na jakiœ czas coœ wypiaskowaÌ ¿e airpolem n70 mo¿na œmia³o piaskowaÌ na 6mm dyszy. Mi te¿ doradzali ¿e jak siê bawiÌ w piaskowanie to tylko œruba 30kw tylko po co skoro nie robiê tego zarobkowo. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2017-02-19, 22:18
|
0
|
|
|

|
Nie chodzi o to czy Twoja sprĂŞÂżarka ma 7,5 czy 11kw. Chodzi o to, Âże na forum jest kilka osĂłb, ktĂłre piaskujÂą zarobkowo i majÂą pojĂŞcie ile czasu zajmuje wypiaskowanie karoserii auta, Âżeby jej nie zniszczyĂŚ.
Druga sprawa, Âże do jakiej czystoÂści wypiaskowaÂłeÂś? PrzemyziaĂŚ to w 2h Âśrodek kaÂżdy umie, ale nie wierzĂŞ, Âże rzetelnie to zrobiÂłeÂś, bo tego siĂŞ nie da zrobiĂŚ w tym czasie. Tym bardziej na dyszy walcowej jak siĂŞ domyÂślam... a walcowe nagrzewajÂą mocno metal.
Nie bêdziemy siê z Tob¹ k³óciÌ, po prostu nie pisz bzdur.
Najpierw napisaÂłeÂś, Âże wypiaskowaÂłeÂś caÂłego garbusa, potem, Âże 50%, a teraz wyjdzie, Âże tylko drzwi.
Cytat: | Butla z ukÂładu hamulcowego od przyczepy ciÂągnikowej. |
Przy takiej butli to wiĂŞcej staÂłeÂś nad butlÂą z wiaderkiem z pioskiem i lejkiem niÂż piaskowaÂłeÂś. |
|
 |
sovietbiker
|
Wysłany: 2017-02-19, 23:28
|
0
|
|
|
|
Kolega Przemek napisaÂł
"Musze zacz¹Ì piaskowaÌ poniewa¿ ju¿ nie wyrabiam z fachmanami w mieœcie. |Zreszt¹ ju¿ od dawna siê do tego przymierzam . Planujê pracowaÌ 4mm dysz¹. "
"Do piaskowanie biorĂŞ tylko pod uwage Wana AW .1300 litrĂłw mi wystarczy . "
i do tej wypowiedzi siĂŞ odniosÂłem. KaÂżdy kiedyÂś zaczyna swojÂą przygodĂŞ z piaskowaniem i nie musi od razu kupowaĂŚ sprĂŞÂżarki Âśrubowej i profesjonalnej piaskarki. W dziedzinie piaskowania jestem totalnym amatorem i piaskujĂŞ tylko dla siebie. A kasta od garbusa to nie sÂą jakieÂś ogromne poÂłacie do piaskowania. |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2017-02-20, 03:27
|
0
|
|
|