Autor |
Wiadomość |
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-01-23, 08:29 Baza odchodzi od podkladu pÂłatami w czym problem?
|
0
|
|
|
|
Witam Was wszystkich.☺Zawsze tylko czytaÂłem forum ale i przyszedÂł czas na mnie 😕 Problem mam taki ze robie swoje autko i juÂż 3 raz muszĂŞ je lakierowac co kosztuje mnie duÂżo pracy i pieniĂŞdzy. A WiĂŞc tak wgniotki poszpachlowane na to podklad czarny Dyna baza valspar i lakier sikkens exclusive i tu jest ten wÂłaÂśnie duÂży koszt lakier kosztowaÂł 2 tys i odchodzi mi z autka😢 czy ktoÂś miaÂł podobny problem?? Co moÂże byĂŚ przyczynÂą ???? |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2016-01-23, 11:35
|
0
|
|
|

|
Jak odchodzi baza od podkÂładu to moÂże byĂŚ zÂły zmywacz np. benzyna ekstrakcyjna moÂże teÂż byĂŚ za drobny papier do obrĂłbki podkÂładu albo baza gĂłwniana a na samym koĂącu sÂłaby podkÂład bo i to moÂże byĂŚ przyczynÂą. A lakier sikkensa za takÂą kasĂŞ to bym nigdy nie kupiÂł, co on ma jakieÂś wÂłaÂściwoÂści nano-kosmiczne czy jak, Âże taka cena |
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2016-01-23, 11:50
|
0
|
|
|
|
Tak jak pisze GMC, jeszcze moÂże byĂŚ przesuszona baza,za dÂługi czas wyczekiwania miĂŞdzy warstwami. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2016-01-23, 12:24
|
0
|
|
|
|
a moÂże zbyt grubo i za szybko |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2016-01-23, 12:27
|
0
|
|
|
|
miaÂłem taki przypadek i winÂą byÂł sÂłabej jakoÂści podkÂład. Moja rada taka by nie kombinowaĂŚ i zakupiĂŚ podkÂład, bazĂŞ i lakier jednego producenta ale przy caÂłoÂściĂłwce nie ÂżaÂłowaĂŚ. WaÂżne by podkÂład byÂł w miarĂŞ elastyczny, a nie jak skaÂła. |
|
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-01-23, 12:51
|
0
|
|
|
|
WÂłaÂśnie Panowie podklad bym wykluczyÂł raczej bo na podkÂładzie z Mipa dzieje siĂŞ to samo baza teÂż nie byÂła przesuszona podejrzewam rozcienczalnik bazowy ale to siĂŞ okaÂże jak zrobiĂŞ test |
|
|
|
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-01-23, 13:04
|
0
|
|
|
|
GMC odtÂłuszczam zawsze zmywaczem silikonu. A lakier miaÂł wÂłaÂściwoÂści Âże mikro ryski pod wpÂływem ciepÂła same znikajÂą |
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2016-01-23, 15:26
|
0
|
|
|
|
OdÂłazi Ci bezbarwny od bazy czy bezbarwny z bazÂą od podkÂładu?
Rozpuszczalnik do bazy to tylko jak byÂś daÂł caÂłkiem coÂś innego bo nawet z nitrem idzie baze
poÂłoÂżyĂŚ i jest ok.MoÂże fotĂŞ wrzuĂŚ.I moÂże napisz dokÂładnie jak robiÂłeÂś. |
|
|
|
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-01-23, 15:43
|
0
|
|
|
|
Foty nie mogÂłem dodaĂŚ nie wiem czemu a odchodzi wszystko od podkladu zero przyczepnoÂści moÂżna caÂłe drzwi oskĂłrowac i postawiĂŚ obok ja juÂż nie wiem 5 lat nic siĂŞ nie dziaÂło. myÂślaÂłem Âże rozcienczalnik,bo bazÂą zawsze tÂą lakierowaÂłm i zero problemĂłw |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-01-23, 23:16
|
0
|
|
|
|
podkÂład
gradacja obrĂłbki
odmuchanie / usuniĂŞcie pyÂłu
odtÂłuszczenie
odparowanie zmywacza
wilgotnoœÌ podk³adu
baza - nie kaÂżda idzie na kaÂżdy podkÂład
rozcieùczalnik i jego iloœÌ
warstwy
......................
i cholera wie czego jeszcze nie wspomniano |
|
|
|
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-01-23, 23:32
|
0
|
|
|
|
Kolego jedynie czego nie wspomniano to gradacji! oczywiÂście Âże 500 na sucho i 1000 na mokro
Odmuchanie/usuniĂŞcie pyÂłu. Kto tego nie robi?
Jak by zmywacz nie odparowal to by byÂły wielkie tak jakby tÂłuste plamy
WilgotnoœÌ podkladu? Nie rozumiem zbytnio o co chodzi. Ale na 100% suchy rozcienczalnik 1:1 i warstw 1 przypylona 2 pe³ne i ostatnia przypylona nie jestem laikiem w takich sprawach ale to mnie zaskoczy³o zobaczymy jak zmieniê rozcienczalnik dam znaÌ co by³o przyczyn¹ bi tylko to pozosta³o |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2016-01-24, 08:57
|
0
|
|
|
|
lakierujesz bazÂą valspar, to przejdÂź takÂże na ich podkÂład i rĂłb wszystko z ori rozp. i cyrkĂłw mieĂŚ nie bĂŞdziesz |
|
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-01-24, 09:46
|
0
|
|
|
|
No bĂŞdzie trzeba zmieniĂŚ caÂłkiem na RM. A moÂże polecacie jakiegoÂś sprawdzonego producenta? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-01-24, 09:50
|
0
|
|
|
|
ZdziwiÂłbyÂś siĂŞ ilu ludzi nie odmuchuje dokÂładnie a pobieÂżnie po czym Âściereczkami czy zwykÂłymi rĂŞcznikami wciska pyÂł w ryski sÂądzÂąc Âże juÂż tylko odtÂłuszcza.
Chyba nic mnie juÂż nie zaskoczy.
Pisz¹c "wilgotnoœÌ podk³adu" mia³em na myœli matowanie na mokro i niedoschniêty podk³ad. Chocia¿ wtedy raczej wychodzi masa mini b¹belków - ale cholera wie bo nie musi to byÌ regu³a.
Z w³asnego doœwiadczenie te¿ wiem ¿e rozcieùczalnik potrafi zrobiÌ kolosaln¹ ró¿nicê, nawet jeœli uwa¿amy ¿e dodajemy dobry bo niby znany czy markowy.
Tak samo jak reakcje baza - podkÂład z czym bywajÂą ewidentne problemy - tzn. te ktĂłre widaĂŚ a grom wie ile jest takich no oko niewidocznych w kilka dni czy tygodni.
Np:
- podkÂład NOVOL a baza GLASURIT "woda"
- nie pamiĂŞtam jaki podkÂład (byÂło to ok 20 lat temu i byÂł chyba w 5-ciu kolorach i mega szybko sechÂł, nawet bez utwardzacza) a baza PPG
- podkÂład chyba NOVOL a baza VALSPAR
ByÂło to kilka Âładnych lat temu ale bywa masa takich przypadkĂłw jak teÂż i reakcje BAZA- KLAR
Dwa ostatnie wymienione to moje wÂłasne a jeden z bardzo wiarygodnego ÂźrĂłdÂła.
WiĂŞc ori rozpuchy to podstawa i najlepiej lecieĂŚ jedna liniÂą, a jak nie to niestety pozostaje metoda na dwa uda:
- albo siĂŞ uda
- albo siĂŞ nie uda
Nie Ty pierwszy i nie ostatni - ale dobrze Âże padajÂą takie tematy bo lepiej uczyĂŚ siĂŞ na wpadkach innych niÂż wÂłasnych. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-01-24, 10:32
|
0
|
|
|

|
Tak najlepiej trzymaĂŚ siĂŞ jednego systemu, mieszanie produktĂłw innych firm to w wiĂŞkszoÂści murowane problemy. ChoĂŚ trzymaĂŚ siĂŞ jednej grupy produktĂłw danego koncernu. |
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2016-01-24, 13:52
|
0
|
|
|
|
ja miaÂłem problemy kiedyÂś baza RM i podkÂład Duxone. Obecnie przeszedÂłem na PPG od a do z |
|
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-01-24, 20:42
|
0
|
|
|
|
MĂłwisz Âże PPG lepsze od RM? A moÂże glasurit? |
|
|
|
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-01-24, 20:43
|
0
|
|
|
|
Bo nie wiem co wybraĂŚ tym razem |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2016-01-24, 22:17
|
0
|
|
|
|
PPG ma bdb materiaÂły, RM takÂże |
|
 |
kkazik40
|
Wysłany: 2016-01-28, 21:32
|
0
|
|
|
|
A móg³ byœ powiedzieÌ w jakich warunkach odbywa³o siê lakierowanie, chodzi o temperaturê, wilgotnoœÌ.
Niektóre produkty s¹ bardzo wra¿liwe na z³e warunki, szczególnie na wilgotnoœÌ. |
|
|
|
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-03-26, 09:27
|
0
|
|
|
|
Witam a wiec znalazl sie winowajca z ori rozcienczalnikiem nie ma takiego problemu |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2016-03-26, 13:58
|
0
|
|
|

|
No ja dlatego ju¿ jakiœ czas temu odpuœci³em tanie rozpuchy bo na element za³ó¿my ¿e idzie 200ml rozcieùczalnika a na litrze masz 15 z³ ró¿nicy do orygina³u to na elemencie dop³acasz 3 z³ Op³aca³o siê? A jeszcze jest najczêœciej spora ró¿nica w wygl¹dzie bazy. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2016-03-26, 14:59
|
0
|
|
|

|
Ró¿nica pomiêdzy tanim rozpuchem a dobrym rozpuchem np.Novol Thin 870 w przeliczeniu na element o jakieœ 30-50 groszy. Wspó³czuje analfabetom ekonomicznym, którzy tego nie rozumiej¹. Przyczyn od³a¿enia s¹ tysi¹ce. Rafa³ Mania- z Novola opisa³ na forum te najczêstsze. Z tego co wiem, to Dyna jest wra¿liwa na rozpuch. Ja sprzedaje rozpuchy tylko dwóch firm. APP i Novol. Klienci nie maj¹ problemów e z³a¿eniem, wa¿eniem i innymi cudami. Skoro tak jest, to mo¿e warto robiÌ od podk³adu po klar na rozpuchu jednego brandu. Najczêœciej jest tak, ¿e do podk³adu idzie nitro, a do bazy i klaru jakiœ lepszy. Uda siê 10 razy a za 11 siê coœ wysra.... |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-04-10, 16:52
|
0
|
|
|

|
OdkopiĂŞ temat.
TeÂż mam problem z podkÂładem novol 330, a na to baza Dyna. Odchodzi baza z lakierem |
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2016-04-11, 02:17
|
0
|
|
|

|
Mo¿e ju¿ coœ przerobili bo u mnie z miesi¹c temu sta³y klient narzeka³ ¿e 330 puchnie pod baz¹ jak s³abo kryje i trzeba daÌ kilka warstw. Specjalnie siê tym nie przej¹³em tylko poleci³em lepsz¹ bazê |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-04-11, 09:50
|
0
|
|
|

|
Jeszcze dokupiĂŞ oryginalny rozcieĂączalnik typowo Novoloski tylko do tego podkÂładu i sprawdzĂŞ. Niestety jestem zdany na mieszalnie w mojej okolicy, a oni mieszajÂą wszystko z wszystkim na potĂŞgĂŞ. W jednej mieszalni moÂże z 6 podkÂładĂłw do wyboru do koloru, jeden rozcieĂączalnik, a baza to juÂż nawet nie wiadomo czym jest. Co by jednak nie byÂło najlepiej uÂżywaĂŚ jednego systemu. Jestem chyba skazany na podkÂłady Dyny i ich bazĂŞ z ich dedykowanym rozcieĂączalnikiem. |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2016-04-11, 18:27
|
0
|
|
|

|
Siekiera, robisz jeszcze na wynalazku? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2016-04-12, 00:39
|
0
|
|
|

|
Nie, juÂż nic ale maszyna stoi i nikt siĂŞ nie upomina, pewnie sÂłupki w exelu potrzebne |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2016-04-12, 15:43
|
0
|
|
|

|
CSV jak¹œ krucjatê szykuje je¿eli chodzi o ich wersjê wynalazku. Wiadomo, z nimi nic na papierze, ale mo¿esz kolorbox wytargaÌ w zamian za zakup pigmentów. |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2016-04-27, 20:21
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | PPG ma bdb materiaÂły, RM takÂże |
Z RM to bym siê k³óci³. W tej pó³ce cenowej jest kilka lepszych i ³atwiejszych w u¿yciu.
Wczoraj miaÂłem baze RMa, i to jak siĂŞ tym maluje w porĂłwnaniu do np. Standoxa, czy nawet SH to jest tragedia po prostu |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-04-28, 23:36
|
0
|
|
|
|
nitroosek napisał/a: | Wczoraj miaÂłem baze RMa, i to jak siĂŞ tym maluje w porĂłwnaniu do np. Standoxa, czy nawet SH to jest tragedia po prostu | DokÂładnie. Czyli nic siĂŞ nie zmieniÂło.
Dla mnie ze wszystkich którymi sobie porabia³em najwiêkszym fajansem cena/wydajnoœÌ by³y RM i Glasurit - ale RM by³ chyba najgorszym shitem.
No a nadal absolutnym numerem JEDEN jak juÂż nie raz mĂłwiÂłem Spies H... |
|
|
|