Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
zawi3j
Wysłany: 2016-03-30, 21:07   Materialy lakiernicze sklep online
0
UP DOWN

CzeœÌ poszukuje jakiegoœ sklepu online do zakupów z materia³ami, chcia³bym pracowaÌ w jednej technologii, najlepiej jednego producenta.

Do tej pory robilem tym co mi w rece wpadÂło najczeÂściej szpachel Novol UNI, podkÂład epox Novol protect 360 podajÂże, podkÂład teÂż akrylowy teÂż Novola i lakiery akryl z Max line. Nie jestem z tego zadowolony bo na prawdĂŞ trzeba siĂŞ bardzo natrudziĂŚ Âżeby to wyglÂądaÂło. GÂłownie chodzi o to Âże szpachel i podkÂład novola majÂą strasznÂą tendencjĂŞ do siadania.

Poszukuje systemu w rozsÂądniej cenie, ktĂłry jest miÂły w obrĂłbce i ma najmniejszy uchyb siadania

Druga sprawa jaki lakier bezbarwny najlepiej, g³êboki lustrzany po³ysk mile widziany, tak¿e ¿eby nadawa³ siê do srebra. I fajny do polerowania bo jak to w norce bywa czasem jakiœ syfek upadnie.

Trzecia sprawa caÂły czas polerowaÂłem systemem Farecla, wiadomo jak bywa samochĂłd i wszytsko dookola uwalone w paÂście, Co lepsze 3M a moÂże Manzerna fajnie uzyskaĂŚ poÂłysk jak po detalingu. MoÂże ktoÂś z forumowiczĂłw uÂżywaÂł jednej i drugiej ?

Czwarta sprawa co do szpachli natryskowej, nigdy nie uÂżywaÂłem ale podobno zmniejsza skok siadania i zakrywa dokÂładnie wszytskie rysy po papierach, jak to na prawde z tym jest.

MysÂłaÂłem o T4W czy PROFIX to chyba jeden i ten sam producent tylko w innym opakowaniu, uÂżywaÂłem go 3 lata temu, i nie wiem czy sie coÂś pogorszyÂło a moÂże polepszyÂło, wiadomo tylko dobraĂŚ lepszy lakier bezbarwny bo z tego co pamietam ten t4w 4444 premium hs nie dawaÂł zbytnio poÂłysku

To chyba na tyle, reszta moÂże wyjdzie w praniu ;)

kalbi 
Wysłany: 2016-03-30, 21:36   
0
UP DOWN

mo¿e napisz do jakiej kwoty podk³ad, lakier bezbarwny to bêdzie ³atwiej coœ doradziÌ, gdybyœ by³ z moich okolic to mam kilka ciekawych materia³ów w niez³ych cenach ale klasa tylko tzw. premium

zawi3j
Wysłany: 2016-03-31, 00:39   
0
UP DOWN

Powiem tak klienci nie lubia p³aciÌ nadto wiêc nie moge sobie pozwoliÌ na materia³y z najwy¿szej pó³ki, powiedzmy coœ w okolicach cen novola mo¿e troche wy¿ej. Jeœli bêdê robi³ na materia³ach zbyt drogich to na chleb nie zarobiê, wiêc mówiê poszukujê czegoœ w miare taniego ale takiego co nie bêdzie siadaÌ(wiem strasznie to g³upio brzmi, myœlicie pewnie ¿e ch³op ocipia* ¿e chce extra materia³y za pó³ darmo, có¿ szukam pó³œrodka coœ kosztem czegoœ). Zbyt du¿o lakierników mojej okolicy a niektórzy robi¹ to prawie za darmo :/

T4W maj¹ ca³kiem fajne ceny co do epoksydu czy akrylowego ale nie wiem jak to sie ma do rzeczywistoœci "nie siada" a takie coœ idzie znaleŸÌ w opisie.

Raz pracowaÂłem na klarze spectrala 565 i byÂłem strasznie rozczarowany, kÂładzie siĂŞ miodzio, morka teÂż ok ale co on robi z niektĂłrymi kolorami to sie w gÂłowie nie mieÂści

GMC
Wysłany: 2016-03-31, 12:25   
0
UP DOWN

Jak masz ju¿ dosÌ uni z Novola to spróbuj U-pol fantastic. Samo nak³adanie i obróbka 2 klasy wy¿ej ni¿ ta uni ale zostawia trochê dziurek a co do siadania szpachlówki i rys to na ka¿dej bêd¹ ci wychodzi³y jak ka¿dej warstwy nie zrobisz odpowiednimi gradacjami. Ja robiê 100-150-220 i rozszlifowujê maszynk¹ z kr¹¿kiem 220-240 dopiero nak³adam kolejn¹ warstwê szpachlówki i nie mam problemów z rysami chyba ¿e coœ siê przeoczy ale to i tak nic w porównaniu jak nie rozszlifujesz zw³aszcza obrze¿y.

Z podkÂładĂłw do 50-60 zÂł to nic ci nie polecĂŞ bo w takich cenach nic ciekawego nie wpadÂło mi nigdy w rĂŞce. Niby wszystkimi da siĂŞ robiĂŚ ale zawsze jest niedosyt w stosunku do tych drogich. Epoksydu juÂż teÂż ostatnio nie uÂżywam bo te ktĂłre sÂą w normalnych cenach czyli z Novola to nie sprawdzajÂą siĂŞ ani jako grunt pod szpachlowanie ani jako izolator bo mocno mapujÂą, teraz jadĂŞ tylko na 9700 z Genarala i powiem Âże to moje takie najciekawsze odkrycie materiaÂłowe z ostatniego roku.

Z lakierĂłw mogĂŞ ÂśmiaÂło poleciĂŚ tez Generala 6000, najczĂŞÂściej robiĂŞ na szybkim utwardzaczu ale na standardzie wydaje mi siĂŞ Âże trochĂŞ lepiej na koĂącu wyglÂąda. OgĂłlnie nie ma co mu zarzuciĂŚ i cenĂŞ pewnie teÂż zaakceptujesz skoro robiÂłeÂś na 565 z Novola bo jest taĂąszy.

zawi3j
Wysłany: 2016-03-31, 15:26   
0
UP DOWN

Powierzchnia zawsze przygotowana jest na tip top czasem zaczynam szermierke na heblu od 80, przy zgrubnym ³apaniu kszta³tu, pod podk³ad przechodze wszytskie gradacje 80 120 150 180 240 i 320 a pó¿niej oscylacyjn¹ rozg³adzam(zawsze "sprejuje" jakimœ matem), póŸniej 2-3 warsztwy podk³adu i zazwyczaj na drugi dzieù papier wodny 800. Mo¿e przez t¹ wodê tak siada w koncu podk³ad jak i szpachla okazuje zdolnoœci higroskopijne ? sam ju¿ nie wiem kiedyœ próbowa³em p500 na oscylacyjn¹ podklad rwaÌ ale i tak póŸniej dla pewnoœci jecha³em 800 a póŸniej 1200

WracajÂąc do tematu jakiÂś sklep online ktĂłry warto poleciĂŚ ? Wiadomo online moÂżna zawsze zaoszczĂŞdziĂŚ troche przy wiĂŞkszych zakupach ;)

GMC
Wysłany: 2016-03-31, 16:29   
0
UP DOWN

zawi3j napisał/a:
pod podk³ad przechodze wszytskie gradacje 80 120 150 180 240 i 320 a pó¿niej oscylacyjn¹ rozg³adzam(zawsze "sprejuje" jakimœ matem), póŸniej 2-3 warsztwy podk³adu i zazwyczaj na drugi dzieù papier wodny 800. Mo¿e przez t¹ wodê tak siada w koncu podk³ad jak i szpachla okazuje zdolnoœci higroskopijne ?

Jak takimi gradacjami lecisz to powinno byĂŚ dobrze, tylko czy ostatniÂą warstwĂŞ szpachlĂłwki czy kaÂżdÂą bo jak robisz tylko ostatniÂą a wczeÂśniejsze byle jak to tam moÂże byĂŚ zonk.

Ja podk³ad najpierw lecê na sucho ma³ym hebelkiem z papierem na rzep P240 (3M lub Norton) ¿eby wy³apaÌ ewentualne do³eczki i potem kr¹¿ek P320-360 - dok³adnie. A na koniec dopiero wod¹ ale nie zwyk³ym papierem na mokro i na klocku tylko papierem na g¹bce Norton P800 Rotolo i to bez klocka tylko normalnie rêk¹ przelecê i jest gitara. Tak siê nauczy³em tymi g¹bkami Rotolo robiÌ ¿e muszê je mieÌ ca³y czas pod rêk¹.

Sklepu internetowego ci nie polecĂŞ bo kupujĂŞ w stacjonarnym. Mam dobre ceny i chÂłopaki zawsze siĂŞ przykÂładajÂą do kolorku ;)

Bombel
Wysłany: 2016-03-31, 16:45   
0
UP DOWN

Zagl¹dnij tam www.kolorysta.pl Ja tam czasami zamawiam, raczej wszystko maj¹ na bie¿¹co, raz tylko mia³em tak ¿e czegoœ nie by³o i trzeba by³o poprawiaÌ zamówienie.

sawmaster 
Wysłany: 2016-03-31, 18:27   
0
UP DOWN

kolorysta i marketlakierniczy to moje najlepsze sklepy

zawi3j
Wysłany: 2016-03-31, 18:41   
0
UP DOWN

Szpachluje drugi raz na 240 nigdy na grubsze rysy bo po co naklsdac tyle kitu. Teraz mam zamiar probowac z cyna zobacze co z tego wyjdzie. W tym fachu czlowiek uczy sie cale zycie. Moze ma ktos jakies rady.

A co do past 3m czy manzerna chodzi mi o wysoki polysk. Ceny sa raczej podobne. Manzerna ponoc bardziej wilgotna. Ja jedynie o g3 i g10 moge sie wypowiedziec. Ale denerwuje mnie brudzenie aut i wszystkiego dookola stad ta zmiana :)

Dzieki panowie sprawdze linki. A ktos cos probowwal z elakiery? 3 lata nie zamawialem od nich i nie wiem jak to sie ma z jakoscia. Moze sam reprrezentant sie udzieli bo kiedys mial tu konto

Warsztat24
Wysłany: 2016-05-06, 10:41   
0
UP DOWN

SprawdÂź www.warsztat24.pl. PoniÂżej jako namiastka film o nas i o tym jak realizujemy zamĂłwienia. W razie pytaĂą dzwoĂą, pisz pomoÂżemy ;)

https://www.youtube.com/watch?v=A9u0OPwBoj0

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu