Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Przemek 
Wys³any: 2016-04-10, 14:16   Kto z was leje utwardzacz na oko . Czas siê przyznaæ .
0
UP DOWN
Przemek

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Szczecin
Wielu znajomych leje katalizator na oko .Mniej wiêcej .

Jak to u was wygl±da ? Jedziecie z do¶wiadczenia czy trzymacie siê miarki ?

Jakie negatywne konsekwencje was spotka³y z niestosowaniem siê dok³adnie do receptury .

ksenonn 
Wys³any: 2016-04-10, 15:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
po co sobie ¿ycie utrudniaæ, wlaæ wg. podzia³ki na kubku to nie jest przecie¿ jaki¶ wysi³ek .. dla mnie to bezsens takie podej¶cie na odwal sie.. :sciana:

³ysy73 
Wys³any: 2016-04-11, 21:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Nie czajê.
S± do tego kubki, a jak kto¶ zbiera do tego wieczorami po knajpach te po piwie czy kawach to raz niech siê szarpnie na mieszde³ko z podzia³k± i bêdzie mia³ na dziesiêciolecia / moje maj± ju¿ po bo ja wiem 15 lat i gdyby nie by³y poklepane i pogiête -mia³y te¿ inne zastosowania :D by³yby jak nowe.
O wagach nie wspominaj±c - ja i tak wolê kubek.

KK 
Wys³any: 2016-04-11, 21:37   
0
UP DOWN

Po piwie jest tanie, ale ¶cianki nie s± proste.

kalbi 
Wys³any: 2016-04-11, 22:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Utwardzacz na oko? nie bardzo. Posiadam do tego kubki z podzia³k±, listwê z podzia³k± oraz wagê i u¿ywam wszystkiego po trochu... nie wyobra¿am sobie laæ utw. na oko - to totalna amatorka.

Przemek 
Wys³any: 2016-04-12, 05:46   
0
UP DOWN
Przemek

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Szczecin
U¿ywa kto¶ z was wagê ? Mo¿ecie jak±¶ poleciæ ?

Lackdoctor 
Wys³any: 2016-04-14, 18:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Waga któr± u¿ywam jest to zwyk³a kuchenna waga elektroniczna. Z dok³adno¶ci± do 1 grama.
Max 5 kg.
Do tego kubki od piwa z polipropylenu PP kupuje w sklepie z naczyniami jednorazowymi.
Do mieszania patyczki z apteki, takie jednorazowe drewniane za prawdziwe grosze.
Dok³adnie jak na szkoleniu technik nam pokaza³.
Taniej i efektywniej siê nie da.

KK 
Wys³any: 2016-04-14, 20:12   
0
UP DOWN

W Makro s± patyczki i kubki za grosze.

MARIO06CU
Wys³any: 2016-04-14, 20:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Waga ja za swoja dalem 50zl w sklepie z garnkami;0

mariusz80 
Wys³any: 2016-04-14, 20:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: WZ
Mo¿na jeszcze do odmie¿ania i mieszania drobnych ilo¶ci do np napraw smart u¿ywaæ pojemników na mocz 😊 tak tak, pojemno¶æ do 120ml z podzia³k± co 20ml. Nawet w laboratorium Novola je widzia³em. A szpatu³ek sam u¿ywam, zajebista sprawa 100sztuk za oko³o 3z³ 😊

KK 
Wys³any: 2016-04-14, 20:36   
0
UP DOWN

Pojemniki od moczu tez u¿ywam :D tylko drogie u nas w aptekach.
Przypomnia³o mi siê, ¿e te¿ mam tak± wagê kuchenn± do 1g. Strzele szybê na klej na to i bêdzie jak ta lala.

mariusz80 
Wys³any: 2016-04-14, 21:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: WZ
Kamil, ja kupujê na aledrogo u jednego sprzedawcy szpatu³ki i kubki wychodzi taniocha

Robertlodz09 
Wys³any: 2016-04-15, 08:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
MARIO06CU napisa³/a:
Waga ja za swoja dalem 50zl w sklepie z garnkami;

W Aldi s± wagi elektroniczne po 33z³

Montylos
Wys³any: 2016-04-15, 08:15   
0
UP DOWN

Te¿ kupi³em jak±¶ wagê za 50 z³ i tyle:D Taka mi starczy a i proporcje sa odpowiednie dziêki temu.

³ysy73 
Wys³any: 2016-04-15, 20:26   
0
UP DOWN

:shock: :shock: :shock:
Waga do podk³adów, baz (kupionych gotowych z mieszalni), klarów to zwyk³e G..wno kompletnie do niczego niepotrzebne - zbêdne wydawanie nawet 20z³ i zbêdne zawracanie d...py.
Jedyna przydatno¶æ jest komu¶ kto miesza w cholera wie czym bez podzia³ki o sko¶nych ¶ciankach, bo przy prostych wystarczy mieszad³o z podzia³k±.
Kubki s± szybkie i proste, a i te¿ mo¿na na nich zaoszczêdziæ - na pewno tañsze ni¿ PPSy

Ale jak kto¶ robi spore lakierunki to ostatnio jak robi³em porz±dki na strychu to chyba widzia³em stary jeszcze stalowy czy ¿eliwny du¿y NOCNIK - mo¿e a nó¿ komu¶ siê przyda na busy czy autobusy :/ :fiu: :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2016-04-15, 20:37   
0
UP DOWN

Kubki o skórnych ¶ciankach i podzia³a na mieszadle?
A sk±d to mieszad³o zna ró¿nicê objêto¶ci tego kubka o skosnych ¶cianach?
Waga jest nr1. ¯adna inna kombinacja nie daje rady a kubki z podzialka wychodz± dro¿ej.

Lackdoctor 
Wys³any: 2016-04-15, 20:39   
0
UP DOWN

Ps.
Przy wadze czytaæ trzeba ww karcie proporcje, bo to nie to samo co stosunek objêto¶ci.

³ysy73 
Wys³any: 2016-04-15, 20:45   
0
UP DOWN

JA wiem.
I dlatego jako ¿e wszêdzie czy te¿ praktycznie wszêdzie s± podane proporcje objêto¶ciowe uwa¿am ¿e waga do niczego nie jest potrzebna je¶li miesza siê w czym¶ w czym mo¿na siê pos³u¿yæ podzia³k± - czy to na kubku, czy na mieszadle.
Ale je¶li siê miesza w czyms bez podzia³ki lejkowatym wtedy pozostaje albo waga, albo "dwa uda"

³ysy73 
Wys³any: 2016-04-15, 20:47   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Kubki o skórnych ¶ciankach i podzia³a na mieszadle?

A sk±d to mieszad³o zna ró¿nicê objêto¶ci tego kubka o skosnych ¶cianach?
Napisa³em ¿e w czym¶ o sko¶nych ¶ciankach bez podzia³ki tylko waga wchodzi w rachubê.
A mieszad³o z podzia³k± w czym¶ o ¶ciankach prostych

³ysy73 
Wys³any: 2016-04-15, 20:49   
0
UP DOWN

Krzychu na kubkach z podzia³k± te¿ mo¿na ³atwo i szybko zaoszczêdziæ.
Nie twierdzê ¿e jednym kubkiem ¶migasz dwa lata ale ¶mia³o zmniejszysz ich zu¿ycie o powiedzmy 80% (strzeli³em)

KK 
Wys³any: 2016-04-15, 21:38   
0
UP DOWN

Kubki tak , ale trzeba ja myæ, a tak wyrzucisz i po sprawie. Nie marnujesz czasu na to cholerne mycie, nitra nie marnujesz i masz to gdzie¶. Jedynie kiedy¶ tam wagê umyjesz.

³ysy73 
Wys³any: 2016-04-16, 03:26   
0
UP DOWN

A w³a¶nie ¿e nie musisz myæ tak jak siê na pierwszy rzut oka wydaje.
Po bazie przed klarem chyba p³uczesz pistolet no nie?
Bazê z kubka do mieszania jak s±dzê nie wylewasz do kibla jak "wodniacy" "wodê" tylko z powrotem do opakowania w którym j± kupi³e¶ w mieszalni (mówiê o tych co bazy kupuj± w mieszalniach)
Wiêc a¿ tak du¿o wiêcej czasu nie zajmuje je¶li p³ukaj±c guna zamiast wypsikiwaæ rozpucha do zlewki zrobiæ to samo po ¶ciankach kubka a dopiero z niego wylaæ - ile w plecy? 1 sekundê?
I w tym samym kubku mieszasz sobie klar.
A je¶li chodzi o kubek po klarze ¿e siê nie chce go myæ?
To nie myj wcale. Nie myj wcale ale i od razu po lakierowaniu nie wylewaj niewykorzystanego klaru do zlewki tylko zostaw w tym kubku.
Na drugi dzieñ zamiast pchaæ paluchy w elementy to sobie po¶ciskasz klar w kubku i jak 1-2 cm bêd± ¶ciête to na elementach tym bardziej. To raz a dwa:
Poczekasz dwa dni, we¼miesz kubek do rêki, odwrócisz do góry denkiem, pacniesz nim w drug± rêkê i ¶ciêty kr±¿ek klaru sam z niego wypadnie ¶ci±gaj±c razem ze ¶cianek znikome resztki cienkiego suchego klaru.
I masz kubek z powrotem prawie jak nowy.
Nie chcesz do bazy? To masz do podk³adu. Po podk³adzie w ten sam sposób znów do podk³adu mo¿esz go u¿yæ jeszcze z 10 razy.
To przyk³ad. To naprawdê nie zajmuje ¿adnego dodatkowego czasu poza sekund± czy trzema.
Ale...... Ka¿dy robi jak uwa¿a. Oczywi¶cie zak³adam ¿e u¿ywa siê te¿ sitek przy nalewaniu do guna.
Pyska w 3Mie do podk³adu te¿ nie s³ysza³em ¿eby ktokolwiek wywala³ do kosza po ka¿dym podk³adowaniu - a przecie¿ oficjalnie s± niby jednorazowe :D :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2016-04-17, 11:23   
0
UP DOWN

Kubek pp do piwa 0,5 litra kosztuje 14-16 groszy.
U¿ywam, wywalam, zapominam.

Kiedy¶ te¿ tak kombinowa³em, ale to strata czasu i nitra.

³ysy73 
Wys³any: 2016-04-17, 22:36   
0
UP DOWN

Ka¿dy robi jak uwa¿a.
W takim kubku nie wyobra¿am siebie choæby i na jego stabilno¶c o pier...niu siê z wagami nie wspominaj±c.
Kupi³em wagê kilka lat temu jak da³em siê czê¶ciowo i na szczê¶cie chwilowo og³upiæ niby pseudo forumowym profesjonalaizmem oraz te¿ chêci± sprawdzenia czy s± a¿ takie ró¿nice w pó¼niejszym zachowaniu siê materia³ów.
Pocz±tek by³ wooowwww, ale pó¼niej czas to zweryfikowa³ ¿e to wooow nie by³o od mieszania wg wag tylko do zmiany marki materia³ów.
Wag± jak jeb...³em w k±t tak i tam le¿a³a do przedwczoraj
(wyj±³em j± do innych celów - wa¿enia rolek wariatora ^^ )

Mi nie idzie praktycznie ani jeden gram nitra wiêcej, a czas na odzysk -nie wszystkich i nie zawsze- ale wielu kubków to jakie¶ 3 sekundy - nie mam z tym najmniejszego problemu.
Mo¿e to kwestia "technologii"
Oczywi¶cie wiem ¿e to te¿ nie jest profi ale mnie to wali i leje na to ciep³ym moczem - jak ju¿ wspomina³em wcze¶niej pyski ACCUSPRAYA 3Ma te¿ s± niby jednorazowe a ilu poza go¶ciem z reklamy je wywala? - tyle ¿e ten pysk jednak trzeba pop³ukaæ a kubek b±d¼ wcale, b±d¼ przy okazji i tak i tak wylewania rozpucha przez dyszê materia³ow± bez podl±czonego wiatru.
Ale ka¿dy robi jak lubi.

Lackdoctor 
Wys³any: 2016-04-20, 17:53   
0
UP DOWN

Andrzeju ja mam stabilne kubki.:-)
Kieliszki odstaw....

³ysy73 
Wys³any: 2016-04-20, 18:24   
0
UP DOWN

A cholera wie z czego Wy tam w tym Wielkopolskim doicie ten browar :D :D :D
Bo w moich stronach pe³na kultura i kubeczki s± pó³ litrowe - lepiej 20 po³ówek ni¿ 10 literówek bo jak siê wyleje to mniejsza strata :D :D

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: