Autor |
Wiadomość |
 |
kubsonow
|
Wysłany: 2017-01-13, 12:20 Naprawa blacharsko lakiernicza pytania odnoÂśnie podkÂładu
|
0
|
|
|
|
Witam, przejrzaÂłem temat lakierowania od A do Z i inne i nadal mam kilka pytaĂą. Moje doÂświadczenie z lakierowaniem jest znikome a potrzebuje polakierowac element samochodu. Tutaj pierwsze pytanie.
Ca³y element jest w starym fabrycznym lakierze. Miejsce które by³o zardzewia³e oczyœci³em szczotka szlifierka. Do oko³a jest zeszlifowane do go³ej blachy +/- 2 cm poza miejsce które by³o skorodowane plus do oko³a tego miejsca szlifowa³em tak aby przejœÌ przez wszystkie warstwy tj blacha > podk³ad > baza > klar. Gola blachê napewno przykryÌ trzeba epoksydowym podk³adem. I teraz pytanie czy ca³a powierzchnie elementu (stary lakier) dok³adnie zmatowac i rownie¿ pomalowac epoksydowym podk³adem i kolejno odtworzyÌ warstwy lakieru( na chwile obecna sk³aniam sie ku temu rozwi¹zaniu) czy pomalowac podk³adem tylko miejsce szlifowane do blachy a reszty starego lakieru nie przykrywaÌ podk³adem?
Drugie pytanie ostatnim razem przy odt³uszczaniu u¿y³em jednorazowych sztucznych œcierek( jakies znalaz³em w domu) lakier bazowy by³ tak "szorstki" ze powyrywa³ w³ókna z tej œciereczki. Nie wszystkie uda³o mi sie usun¹Ì i zosta³y widoczne pod klarem. Stad pytanie czy baza zosta³a z³e wylana ze by³a tak szorstka (lakier metaliczny). Czym odt³uszczac nastêpnym razem? Jakimiœ rêcznikami papierowymi a na samym koùcu przetrzeÌ œciereczka antystatyczna?
Z gĂłry dziĂŞkuje za pomoc |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2017-01-14, 00:19
|
0
|
|
|

|
Bazy siĂŞ nie odtÂłuszcza. Baza musi byĂŚ gÂładka. BazĂŞ przecierasz ÂściereczkÂą antystatycznÂą dostĂŞpnÂą w mieszalni. Nie przyciska siĂŞ jej mocno tylko rozkÂłada, zwija delikatnie Âże jest miĂŞciutka i puszysta i tym przecierasz lekko.
Jak ciÂągnie po bazie to znaczy, Âże metalik za sucho poÂłoÂżony.
Dobrze, Âże mopem nie odtÂłuszczaÂłeÂś.
A epoxyd moÂżesz poÂłoÂżyĂŚ tak jak zechcesz. |
|