Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
klapek
Wysłany: 2020-06-15, 10:10   Nagrzewnica wodna 50kW
0
UP DOWN

Posiadam ocieplony (weÂłna mineralna wewnÂątrz Âścian + styropian 10cm na zewnÂątrz) budynek 60m2.
W pomieszczeniu 40m2 mam zainstalowany piec c.o. o mocy 9kW z pompÂą obiegowÂą i wentylatorem. Przy 2 grzejnikach 40x100, piec w zasadzie nie ma co robiĂŚ - rozgrzewa je natychmiast. W drugim pomieszczeniu jest jeden grzejnik 60x120 i tam zdarza mi siĂŞ lakierowaĂŚ elementy motocykli.

Jako Âże lejĂŞ sporo bezbarwnego to czas pomyÂśleĂŚ o nadmuchu, ktĂłry podgrzeje powietrze jak i wypchnie je przez filtr na zewnÂątrz (otwory w bramie garaÂżowej.

Powietrze bĂŞdzie zasysane z pomieszczenia 40m2 z pomocÂą wentylatora promieniowego, nastĂŞpnie przez filtry podane do pomieszczenia 20m2.

Czy taki wodny wymiennik ciepÂła o mocy 50kW poradzi sobie z tym pomieszczeniem?

kzychu
Wysłany: 2020-06-15, 17:54   
0
UP DOWN

JeÂśli chodzi o moÂżliwÂści nagrzewania to da radĂŞ tzn.jeÂśli bĂŞdziesz miaÂł dobry przepÂływ powietrza
to temp.20 oC nie utrzymasz przy mrozie na zewnÂątrz, ale utrzymaasz temp.plusowÂą i da radĂŞ
bez problemu pracowaĂŚ.Dobrego przepÂływu powietrza nie uzyskasz z samego nadmuchu, bĂŞdzie
siĂŞ powietrze kotÂłowaÂło ,mĂłsi byĂŚ jeszcze wyciÂąg, a w wersji ekonomicznej to sam wyciag a powietrze ogrzane niech nchodzi przez duÂży filtr.

klapek
Wysłany: 2020-06-16, 07:40   
0
UP DOWN

Czyli zmierzam w dobrym kierunku. Nagrzejê na konwencjonalnych grzejnikach i zarówno element lakierowany, jak i farba bêd¹ mia³y te 20-23'C, to w trakcie lakierowania (w³¹czony nadmuch) mo¿e mi spaœÌ temp. Jak bêdzie nadal Ÿle, to wrzucê mniejszy wentylator wyci¹gowy.

Co do mocy wentylatorĂłw to myÂślĂŞ o:
- nadmuch 6000-8000m3/h
- wyciÂąg 3000-5000m3/h (gdy sam nadmuch nie poradzi sobie - wyjdzie w trakcie)

nitroosek
Wysłany: 2020-07-31, 11:22   
0
UP DOWN

To czy da radĂŞ zaleÂży od natĂŞÂżenia przepÂływu. Ile m3/h bĂŞdzie wdmuchiwane? Generalnie mam takÂą nagrzewnice w pomieszczeniu 40 M2 i w ciÂągu godziny robi z 0 st do 20 st przy mrozie na zewnÂątrz. Ale... Jak zainstalujesz to w kanale gdzie bĂŞdziesz tÂłoczyÂł np. 10 tys m3/h to potrzebujesz duÂżo wiĂŞcej . StÂąd palniki w kabinach majÂą 250-300 kW.

klapek
Wysłany: 2020-08-04, 13:17   
0
UP DOWN

Jaka u Ciebie moc wentylatora? Budynek mam podwĂłjnie ocieplony i w ciÂągu zeszÂłej zimy nie spadÂło mi poniÂżej 10'C a palĂŞ tylko wieczorami.

nitroosek
Wysłany: 2020-08-13, 12:21   
+1
UP DOWN

Ocieplenie nie ma tu nic do rzeczy. NajwyÂżej tyle Âże przez noc Ci siĂŞ mniej wychÂłodzi.
Wentylator mam ok. 9 tys m3/h na nadmuchu i drugi na odciÂągu. Bilans powietrza w pomieszczeniu idealny. Moc coÂś koÂło 3kW. Tym siĂŞ nie sugeruje bo wentylator moÂże tÂłoczyĂŚ 1000 m3/h a drugi 10 000 i obydwa mieĂŚ podobna moc, a rozica bĂŞdzie w sprĂŞÂżu. A jak sprĂŞÂżu braknie, to wentylator nie pokona oporĂłw instalacji i albo nie przeciÂśnie w ogĂłle, albo duz mniej niÂż nominalny przepÂływ

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu