Autor |
Wiadomość |
 |
Sneak
|
Wysłany: 2020-11-28, 13:24 Problem z wyschnięciem epoksydu
|
0
|
|
|
|
Witam panowie. Mam taki problem, a mianowicie piaskowałem ostatnio elementy od ciągnika, odtluscilem i na to położyłem podkład epoksydowy. Położony został w dwóch warstwach (pierwsza niepełna jako kontaktowa, odczekałem około 10 minut i wylałem drugą pełną aczkolwiek wcale nie jakąś grubą). Warunki były spartańskie gdyż było około 0-1 stopni. Odczekałem z pół godzinki i zaniosłem do garażu gdzie było mniej więcej 8-10 stopni. Po dwóch dniach chciałem szlifować a na papierze robią się takie grudki które się przyklejają do papieru i podkładu mimo ze lakier w dotyku jest suchy i paznokciem nie da się go ściągnąć a powstają tylko drobne rysy. Dodam ze jak na sile przeszlifuje to pod spodem jak powoli zaczyna świtać blacha to juz takiego zjawiska nie ma. Jest to podkład epoksydowy app 3:1+20-25%, a rozcieńczalnik typowo do epoksydu odlany w sprawdzonym sklepie lakierniczym. I teraz co z tym zrobić? Jest szansa ze on doschnie sam z siebie lub jakoś go wygrzewając? Czy jedynie zdzierać i malować od nowa w dobrych temperaturach? Niestety jest tam tyle zakamarków i zabawy ze wolałbym uniknąć ponownego czyszczenia do gołej blachy, |
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2020-11-28, 19:31
|
+1
|
|
|
|
Jak nie masz odpowiednich warunków to lepiej stosować podkład akrylowy, epoksydowy długo się utwardza w odpowiednij temp., a w takiej zimnej to bardzo długo.Zanieś do pomieszczenia 20oC i sprawdź po dobie czy się mocno trzyma.Jak się wałkuje to nie jest utwardzony.I to jest tak że jak długo będziesz czekał w 10oC to nawet jak wyschnie to nie będzie miał pełnych właściwości epoksydu. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2020-12-01, 19:20
|
0
|
|
|

|
Sneak napisał/a: | było około 0-1 stopni. Odczekałem z pół godzinki i zaniosłem do garażu gdzie było mniej więcej 8-10 stopni. |
Poniżej 15 C nie nakładamy epoksydów .... |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2020-12-02, 20:31
|
+1
|
|
|

|
Robertlodz09 napisał/a: | Sneak napisał/a: | było około 0-1 stopni. Odczekałem z pół godzinki i zaniosłem do garażu gdzie było mniej więcej 8-10 stopni. |
Poniżej 15 C nie nakładamy epoksydów .... |
|
|
|
|
 |
Czereśniak
|
Wysłany: 2020-12-04, 00:01
|
+1
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | Poniżej 15 C nie nakładamy epoksydów ... |
To trza se w kozie dobra rozpalic i bydzie ciplo ze i byz gaci se posiedzisz |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2020-12-04, 01:20
|
0
|
|
|

|
Czereśniak napisał/a: | trza se w kozie dobra rozpalic i bydzie ciplo ze i byz gaci se posiedzisz |
Najlepiej to chyba zaraz po malowaniu albo jeszcze w trakcie ... |
|
|
|
 |
Czereśniak
|
Wysłany: 2020-12-09, 13:58
|
+1
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | jeszcze w trakcie ... |
Ja tam zawse se w kozie napole i se malujem ciplo mom i lakirek se schnie szybciachem |
|
|
|