Autor |
Wiadomość |
 |
GrzegorZ
|
Wysłany: 2021-02-07, 21:07 Konserwacja nadkoli 126p - czy można nowa warstwę na stara ?
|
0
|
|
|
|
Cześć wszystkim,
Prośba o poradę w temacie konserwacji.
Otóż mam 126p i po zdjęciu nadkoli plastikowych okazało się ze nadkola pod nimi są w bdb stanie. Do wyczyszczenia pozostaje kawałek przy mocowaniu amorka.
I tutaj pytanie czy mogę wyczyścić tylko rdzę, zostawić stara konserwacje i na całość położyć nowa warstwę konserwacji ?
Chce uniknąć skrobania starej warstwy.
Z góry dziekuje za odpowiedzi |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2021-02-09, 17:22
|
0
|
|
|

|
GrzegorZ napisał/a: | czy mogę wyczyścić tylko rdzę, zostawić stara konserwacje i na całość położyć nowa warstwę konserwacji ? |
Jeśli jesteś pewny że pod tą starą konserwacją nie ma rdzy to możesz ją zostawić i tylko uzupełnić ją w miejscach oczyszczonych a na całość położyć zabezpieczenie antykorozyjne i + nadkola z tworzywa sztucznego |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-02-09, 19:10
|
0
|
|
|

|
Jak wyczyścisz to nałóż epoksyd na gola blachę i później konserwacje |
|
|
|
 |
GrzegorZ
|
Wysłany: 2021-02-10, 11:45
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | GrzegorZ napisał/a: | czy mogę wyczyścić tylko rdzę, zostawić stara konserwacje i na całość położyć nowa warstwę konserwacji ? |
Jeśli jesteś pewny że pod tą starą konserwacją nie ma rdzy to możesz ją zostawić i tylko uzupełnić ją w miejscach oczyszczonych a na całość położyć zabezpieczenie antykorozyjne i + nadkola z tworzywa sztucznego |
Wyczyszczę w miejscach nalotów, ale chce położyć nowa warstwę na całość.
I pytanie czy na stara mogę położyć nowa warstwę konserwacji?
Pod nie jest zdrowa blacha, sprawdzałem w kilku miejscach.
Czy na stara konserwacje położych nowa? Czy tez wcześniej podkładowac? |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-02-10, 22:11
|
0
|
|
|

|
Możesz położyć jak najbardziej 👍 tylko wyczyść i odtlusc dobrze powierzchnię. A na miejsca czyszczone do gołej blachy nałóż podkład epoksydowy.
Piszesz że pod nie jest zdrowa blacha w kilku miejscach jeśli te miejsca zostawisz tak jak są i ich zakonserwujesz bez jakiejkolwiek ingerencji z twojej strony to tylko opóźnisz działanie korozji...
Teoretycznie i fachowo powinieneś zlikwidować ogniska korozji i dopiero zabezpieczać i konserwowac |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2021-02-13, 09:12
|
0
|
|
|

|
GrzegorZ napisał/a: | czy na stara mogę położyć nowa warstwę konserwacji? |
GrzegorZ napisał/a: | Pod nie jest zdrowa blacha, sprawdzałem w kilku miejscach. |
Jeśli masz pod starą konserwacją ogniska korozji (w końcu to 126p) to raczej musisz ją zerwać oczyścić zabezpieczyć i dopiero możesz konserwację-zabezpieczenie nakładać
w innym przypadku za jakiś czas i tak Ci wyjdzie ta "gangrena" spod świeżo nałożonej konserwacji ... |
|
|
|