Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
lopez
Wysłany: 2008-08-07, 08:28   poczatkujacy - kilka pytan- ulepszenie kompresora
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 76
witam wszystkich , mam kompresor 100l co daje 170l/min, jest to bardzo malo. NIe chce kupowac nowego komprsora bo na moje potrzeby to nie ma sensu.

Myslalem zeby dokupic uzywany kompresor za grosze 25litrowy albo 50l ktory rowniez bedzie mial na wyjsciu ze 170 -200l/min i podlaczyc go wezem do mojego kompresora tak by staly przy sobie,
czy po takiej akcji uzyskam na wyjsciu jednego kopresora gdzie bedzie podlaczony pistolet okolo 350l/min ?
czy to bedzie dobrze ze soba wspolgralo???
bardzo prosze o jakies rady
z gory dziekuje
 

online 
Wysłany: 2008-08-10, 22:47   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
mi sie spalil kompresor i jade na dwa kompresorki po 1,5kw po 25litrow. sprawdza sie to w miare fajnie, obydwa ustawione na wlaczanie przy 7 a wylacz przy 9,5 polaczone węzem i do instalacji pneumatycznej.
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

adams90-90 
Wysłany: 2008-08-10, 22:50   
0
UP DOWN


Pomógł: 7 razy
Posty: 400
Skąd: Krasiniec
online, A jak przestawic kompresor zeby tak nabijal??
 
 

online 
Wysłany: 2008-08-10, 22:59   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
adams90-90 napisał/a:
online, A jak przestawic kompresor zeby tak nabijal??


normlanie na presostacie, o ile masz oddzielnie reg. wylaczania i włączania :>
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

adams90-90 
Wysłany: 2008-08-10, 23:02   
0
UP DOWN


Pomógł: 7 razy
Posty: 400
Skąd: Krasiniec
a jakies foto moge w jaki sposob to sie robi mam marketowke 50l
 
 

online 
Wysłany: 2008-08-10, 23:06   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
daj foto tej skrzynki z przelacznikiem (zazwyczaj czarna) od góry
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

Bodzio 
Wysłany: 2008-08-11, 18:00   
0
UP DOWN
--B_C_G--


Pomógł: 9 razy
Posty: 405
Skąd: lubuskie
Na pewno masz adams90-90, taką najzwyklejszą, czyli jedna śruba na kluczyk 10. Wystarczy że ją dokręcisz, wtedy będzie więcej powietrza nabijać (max do 10atm) różnica między wyłączaniem a włączaniem to około 1,5-2atm
_________________
http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg
 
 

lopez
Wysłany: 2008-08-12, 16:41   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 76
dzieki za odpowiec
A czy ktos mi moze powiedziec czy moge uzyc farbe ( baza metalik ) ktora stoi 2 miesiace w plastikowej zamknietej butelce rozmieszana juz z rozpuszczalnikiem. , czy kolor bedzie taki sam ???? farba mi ta zosala z poprzedniego malowania i mam jej okolo 700ml i nie wiem czy ja uzyc czy kupic nowa ???

z gory dzieki za odp
 

gola 
Wysłany: 2008-08-12, 19:07   
0
UP DOWN

Pomógł: 23 razy
Posty: 855
smialo mozesz uzyc,nic sie nie stanie. :)
 

lopez
Wysłany: 2008-08-12, 20:43   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 76
online napisał/a:
obydwa ustawione na wlaczanie przy 7 a wylacz przy 9,5 .


Bodzi napisał/a:
Wystarczy że ją dokręcisz, wtedy będzie więcej powietrza nabijać (max do 10atm)



no to i ja tak sobiie ustawie
tyko ze u mnie na mierniku od 8 barow jest czerwnoa kreska i jak dochodzi do tych 8 barow (czerwnoej kreski ) to sie kompresor wylacza, napewno u ciebie tez tak bylo

wiec jesli go przestawie jak ty zeby nabijal do 9,5 czy 10 barow to nic sie nie stanie ????? czy mozna lekcewazyc ta czerwnoa kreske na mierniku ????
co myslicie o tym ???
  
 

gola 
Wysłany: 2008-08-12, 20:47   
0
UP DOWN

Pomógł: 23 razy
Posty: 855
do ilu atmosfer masz butle (wytrzymalosc).Jezeli do 10 albo 9 atm to nic sie nie stanie.Jezeli do 8-miu to ryzykujesz utrate zebow w najlepszym wypadku ;)
 

lopez
Wysłany: 2008-08-12, 20:51   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 76
hehee zęby wszystkie mam orginalne moje wlasne nie wstawiane i nie chce ich poswiecic przy malowaniu blontika czy zderzala ;)
nie wiem jaka jest wytrzymalosc moje butli gdzie moge to sprawdzic ?
czy powinno gdzies pisac na tablicce na kompresorze ????
 

Bodzio 
Wysłany: 2008-08-12, 21:01   
0
UP DOWN
--B_C_G--


Pomógł: 9 razy
Posty: 405
Skąd: lubuskie
max 10atm, na pewno (jeśli jest to taki kompresor z hipermarketu) Ja bym nie podkręcał jednak powyżej 8atm. Kompresor i silnik dostają po d..., wolno dobija, grzeje się szybko. Lepiej dodaj dodatkową butlę 50l, dodatkowe chłodzenie takim wiatrakiem jak do domu się kupuje (taki duży na jednej "nodze" ;) Wyjdziesz na tym na 200% lepiej, sprawdzone :)
_________________
http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg
 
 

adams90-90 
Wysłany: 2008-08-12, 21:09   
0
UP DOWN


Pomógł: 7 razy
Posty: 400
Skąd: Krasiniec
lopez, A po co Ci do lakierowania 10 atm, do lakierowania wystaczajace jest te 6 atm ktore ustawione sa fabrycznie
 
 

lopez
Wysłany: 2008-08-12, 21:31   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 76
Bodzio napisał/a:
Lepiej dodaj dodatkową butlę 50l, dodatkowe chłodzenie takim wiatrakiem jak do domu się kupuje (taki duży na jednej "nodze" Wyjdziesz na tym na 200% lepiej, sprawdzone
_________________


spoko dzieki


adams90-90 napisał/a:
A po co Ci do lakierowania 10 atm, do lakierowania wystaczajace jest te 6 atm ktore ustawione sa fabrycznie



wiesz najpierw malowalem na jednym komresorze 100l butla 170 l/min pompowal ale mi tlen brakowalo dokupilem teraz drugi komporesor 25 litrowy co pompuje 210l/min i je polacze szlaufem ,no i tak dumam ze jak to nie wystarcczy to moze jesczze podrecic kompresory zeby mocniej dobijaly powietreza w butle wtedy jak bede malowal element to bede mial wiecej zapasu powietrza w butlach, bo bedzie powietrze nabite do 10 atomsfer a nie do 8,
 

gola 
Wysłany: 2008-08-12, 21:35   
0
UP DOWN

Pomógł: 23 razy
Posty: 855
nie wazne do ilu atmosfer kompresor ci dobije.Wazne jest ile ma na wydechu.Co z tego ze go podkrecisz jak to 10 atm bedziesz mial przez kilka sekund po nacisnieciu pistoletu :D
pozatym jak juz ktos wspomnial do tych 1o atm to bedzie dobijal godzinami...bo ma slaby wydech.
 

lopez
Wysłany: 2008-08-12, 21:48   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 76
spoko madra uwaga wiec chyba nie bede podkrecal ,
a jak myslisz jak polacze kompresor co ma wydjanosc 170l/min z kompressorem co ma 210l/min to juz bedzie ok? bedzie wystarczac ??
 

gola 
Wysłany: 2008-08-12, 21:54   
0
UP DOWN

Pomógł: 23 razy
Posty: 855
teoretycznie to sie sumuje,ale jak to w praktyce bedzie wygladalo to nie wiem.
Wydaje mi sie ze jak polaczysz jeden i drugi w jeden przewod i ten przewod dopiero doprowadzisz do butli to powinno byc ok.Sprobuj tez podlaczyc ten drugi kompresor do jednego wlacznika aby silniki wlaczaly i wylaczaly sie jednoczesnie.
 

lopez
Wysłany: 2008-08-12, 22:14   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 76
gola napisał/a:
jak polaczysz jeden i drugi w jeden przewod i ten przewod dopiero doprowadzisz do butli

przepraszam ale za bardzo nie rozumiem
mi chodzi o to ze do jednego kompresora dam jeden koniec szlaufu a drug koniec szlaufu podlacze z drugim kompresorem , i do tego drugiego kompresora podlacze szlauf z pistoletem bo tam jest drugie wyjscie czy chodzi ci o to samo ???
 

gola 
Wysłany: 2008-08-13, 21:18   
0
UP DOWN

Pomógł: 23 razy
Posty: 855
tak,mniejwiecej to samo.
 

komutator 
Wysłany: 2008-08-19, 09:43   
0
UP DOWN

Posty: 13
Skąd: Zawiercie
Do malowania pistoletem potrzebne ci jest maxymalnie 3,5 atmosfery. Po co masz w pistolet puszczać całe 8 jak możesz tylko 3,5. Jeżeli będziesz tak robił zużyjesz mniej powietrza. Teoretycznie nie powinno tak być ale niestety tak jest. SPrawdziłem to na własnym kompresorze. Po drugie zwiększając ilość nabitego powietrza automatycznie wydłużasz czas kompresora kiedy jest wyłączony. Ważne jest też to przy ilu atmosferach włącza ci sie kompresor aby nabijać spowrotem powietrze. Ja mam dwie butle po gazie lpg 65 litrów nabijam do 5 atmosfer i sie kompresor wyłącza. Przy 3.5 sie załącza. Gdy maluje samochód nie mam spadku ciśnienia bo maxymalna wartość nabitego powietrza które jest potrzebne do malowania jest zachowane czyli 3.5
_________________
Zanim zdołasz uciec zakope cię, nie zdązysz kojfnąć a już gnić będziesz...........jak mi ukradniesz coś z garażu
 
 

lopez
Wysłany: 2008-08-26, 08:05   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 76
odpowiedź i rozwiązanie problemu poruszonego w temacie

a wiec mialem kompresor ktory m mial za malo wydolność do malowanie (170l/min dokupielem wiec maly komprosrek za 100zl i podłączyłem maly kompresorek do sowojego duzego kopresora i skutek jest taki ze nie ma teraz problemu ze spadnaniem cisnienia jakie bylo wczesniej, tyle barow ile chce to moge utrzymac przez caly czas a wczesniej nie moglem i kopresora jescze teraz dobijaja butle , i jescze podlaczylem waz dwa razy dluzszy


sprawuje sie swietnie wiec jesli ktos ma slaby kompresor to spokojnie moze go ulepszyc moim sposobem bedzie dobrze a co najwazniejsze inwestycja byla tania

 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group