Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
malarz
Wys³any: 2009-01-18, 21:41   Podk³ad akrylowy novol 350.
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Bieszczady
Czy kto¶ robi³ tym podk³adem, jak wra¿enia?

mebArth 
Wys³any: 2009-01-18, 22:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Twardy jak CH...J
Na sucho sie zapychaaj± kr±zki a na mokro nic nie idzie.

malarz
Wys³any: 2009-01-19, 09:11   
0
UP DOWN

A mi przedstawiciel mówi³ ¿e on w³a¶nie jest do pracy na sucho. Jakimi papierami obrabiasz?

jony1991 
Wys³any: 2009-01-19, 10:11   
0
UP DOWN
jony

Sk±d: wiskonsin
czy chodzi o ten w ró¿owej puszce?? :D

mebArth 
Wys³any: 2009-01-19, 11:31   
0
UP DOWN

malarz napisa³/a:
A mi przedstawiciel mówi³ ¿e on w³a¶nie jest do pracy na sucho. Jakimi papierami obrabiasz?

400 na sucho i 1000 na mokro.

berag1 
Wys³any: 2009-01-19, 17:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
panowie tutaj jest karta techniczna tego podk³adu http://www.novol.pl/att/1...PROTECT_350.pdf

malarz
Wys³any: 2009-01-19, 19:58   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
malarz napisa³/a:

400 na sucho i 1000 na mokro.

A jakiego producenta?

Lukas1
Wys³any: 2009-01-19, 20:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Koledzy, jak chcecie miêkki podk³ad to polecam Ranala, Profixa albo inne wynalazki w cenie max 20zl/litr. ¦wietne te¿ s± wszelakie Eurodury, Multifillery i inne gówna, na których macie napisane Made in EU, bo "producent" (czyli dystrybutor, bo sprzedaj±cy takie ¶mieci nie s± ich producentami!!!) wstydzi siê nawet swój adres podaæ!!! A jak nie chcecie szlifowaæ podk³adów, to nauczcie siê w koñcu pracowaæ podk³adami mokro na mokro... Polecam np. Protect 330 Novola.

glover
Wys³any: 2009-01-19, 20:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
@Lukas1, no teraz to przesadzi³e¶ :> RANAL podaje adres!

a tak poza tym to siê z Tob± zgadzam :D

baqo 
Wys³any: 2009-01-19, 20:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
Lukas1 napisa³/a:
A jak nie chcecie szlifowaæ podk³adów, to nauczcie siê w koñcu pracowaæ podk³adami mokro na mokro...
nie w ka¿dej sytuacji sprawdza siê MM.

gola 
Wys³any: 2009-01-20, 12:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Lukas1 napisa³/a:
...A jak nie chcecie szlifowaæ podk³adów, to nauczcie siê w koñcu pracowaæ podk³adami mokro na mokro... Polecam np. Protect 330 Novola.

no to powiedz nam jak lakierujesz element mm jezeli jest praktycznie caly w szpachli i posiada pare nierownosci ktore mozesz zniwelowac podkladem szlifujac go.?
Ciekaw jestem?

Lukas1
Wys³any: 2009-01-20, 14:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
1. Oczywiscie ze Ranal i Profix podaja adresy, tamta uwaga dotyczyla Multifillerow i innych podobnych cudow.
2. Pewnie ze metoda mokro na mokro nie zawsze moze byc stosowana, ale do wyrownywania powierzchni powinien sluzyc nie podklad akrylowy, ale szpachlowka natryskowa! W porownaniu z kazdym podkladem lepiej wypelnia, mniej siada, pozwala na nakladanie grubszych warstw, no i jest duzo tansza i wydajniejsza (zawartosc czesci stalych ok 90%, a nie max 60% jak w podkladach). A potem juz tylko cienko podklad MM i po 5 minutach kolor.

mebArth 
Wys³any: 2009-01-20, 17:02   
0
UP DOWN

m/m jest dobre na drobne ³atki jakies wpy³ki piedró³ki...ale nie na takie co¶ ;)

I jak na tym wyj¶c M/M ?

baqo 
Wys³any: 2009-01-20, 17:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
Lukas1 napisa³/a:
, no i jest duzo tansza
mo¿e i sama szpryca jest o parê groszy tañsza,ale nie jest tañsze stosowanie jej.od kilku lat nie u¿ywam natryskowej. wszystko wyrównujê na podk³adzie. robiê obecnie na DP 1052 ,1056.

pitterek 
Wys³any: 2009-01-20, 23:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
mebArth napisa³/a:
m/m jest dobre na drobne ³atki jakies wpy³ki piedró³ki...ale nie na takie co¶ ;)
[url=http://images46.foto...60m.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://images48.foto...35m.jpg]Obrazek[/URL]

I jak na tym wyj¶c M/M ?

no to widzê Mebi ¿e tez masz od czasu do czasu betonowanie;P no to mo¿e i ja co¶ wrzucê.
2 dni rze¼bê tworzy³em :cool:

Zdjêcie0308.jpg
"poszpachlujta ch³opaki tu troche i bedzie baja..."
Plik ¶ci±gniêto 2821 raz(y) 464.71 KB

pitterek 
Wys³any: 2009-01-20, 23:22   
0
UP DOWN

Ma kto¶ jeszcze mo¿e jakies rarytasy? ^^

Dawid1989 
Wys³any: 2009-01-21, 01:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
Kurde szkoda...mam transita na którego posz³o 6 du¿ych puszek szpachli(uni) i 3 du¿e puszki z w³óknem :D Ale niestety jest ju¿ w natrysku i kicha......hmhm ale jutro dodam foty sprintera ^^

Dawid1989 
Wys³any: 2009-01-21, 01:18   
0
UP DOWN

kurde ..raczej dzisiaj :roll:

Joker_Paint
Wys³any: 2009-01-21, 05:00   
0
UP DOWN

Ja kiedys mia³em Cordobe - ca³y pas tylni w kicie i pó³ lewego b³otnika, ale przy tym Partnerze to piku¶ :shock:

kalbi 
Wys³any: 2009-01-21, 08:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
kurde nie przesada z tym kiciusiem? chyba wasz szef wyznaje zasadê ..."szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla..."

pikacz 
Wys³any: 2009-01-21, 08:45   
0
UP DOWN

no francuz pieknie wyszedl ^^ :spoko:

pitterek 
Wys³any: 2009-01-21, 18:06   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
kurde nie przesada z tym kiciusiem? chyba wasz szef wyznaje zasadê ..."szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla..."

fakt przesada i to du¿a ale to nie zalezy przecierz od szefa tylko od klienta. Za wstawienie+konserwacje+lakierowanie nowego b³otnika + koszt samego b³otnika zap³aci³by sporo sporo wiecej niz zap³aci³ za t± rze¼bê a ¿e reszte samochodu mia³ ju¿ dawno z tynku ulepiona to nie robi³o mu to wiekszej ró¿nicy. Pozatym samochód roboczy to by³

ZIEMBA
Wys³any: 2009-01-21, 18:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
pitterek napisa³/a:
Za wstawienie+konserwacje+lakierowanie nowego b³otnika + koszt samego b³otnika zap³aci³by sporo sporo wiecej

Niedawno robi³em takie cu¶, koszt razem z b³otnikiem 2tys. A z t± szpachl± klient zap³aci pewnie max. 1000z³ Prosty wybór dla klienta miêdzy nowym a szpachlowanym :D

pitterek 
Wys³any: 2009-01-21, 19:22   
0
UP DOWN

ZIEMBA napisa³/a:
pitterek napisa³/a:
Za wstawienie+konserwacje+lakierowanie nowego b³otnika + koszt samego b³otnika zap³aci³by sporo sporo wiecej

Niedawno robi³em takie cu¶, koszt razem z b³otnikiem 2tys. A z t± szpachl± klient zap³aci pewnie max. 1000z³ Prosty wybór dla klienta miêdzy nowym a szpachlowanym :D

dok³adnie tylko przy takich ekstremaliach trzeba sie zabezpieczyc odpowiednik kwitkiem podpisanym przez klienta. taka naprawa jest niezgodna z technologi±, ktora przewiduje max 3 mm szpachli( tak mi sie wydaje- jesli sie myle to mnie popwarcie- dla mojej wlasnej wiedzy) . Taka sciana berlingo to sporawy p³at który opiera sie od wewn±trz tylko na jednym wzmocnieniu i nie trudno o to zeby szpachelek powybija³ zabki np przy oparciu sie o samochodzik. takie kwitki u mnie to norma, protokó³ przyjecia tez

pitterek 
Wys³any: 2009-01-21, 19:23   
0
UP DOWN

Dawid1989 napisa³/a:
Kurde szkoda...mam transita na którego posz³o 6 du¿ych puszek szpachli(uni) i 3 du¿e puszki z w³óknem :D Ale niestety jest ju¿ w natrysku i kicha......hmhm ale jutro dodam foty sprintera ^^

Dawid co z tymi fotkami :D :D zobaczymy czy mnie przebi³es ^^

pitterek 
Wys³any: 2009-01-21, 19:42   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:

I jak na tym wyj¶c M/M ?

Mebi a co to wogóle za wynalazek? czyzby tylna klapa od jakiegos pickupa??
o widze w³ókienko golda :devil: :devil: ³adnie usztywnia jak sie kowalom bankowac niechce

Dawid1989 
Wys³any: 2009-01-22, 16:09   
0
UP DOWN

Kolego pitterek dzisiaj dodam ;P Tylko to ju¿ jest w szpachli natryskowej ale by³ szpachlowany ca³y prawy bok...(wbi³ sie w niego go¶æ osobowym) busa mia³ blacharz partacz i niestety wszystkie kanty itp musia³em "wyrze¼biæ " w szpachli a jeszcze przede mn± mia³ te¿ jaki¶ partacz i ca³y bok szpachlowa³ ma³± szpachelk± :roll: mykam bo baza na b³otniku ju¿ wysch³a ^^

mebArth 
Wys³any: 2009-01-22, 17:24   
0
UP DOWN

pitterek napisa³/a:
mebArth napisa³/a:

I jak na tym wyj¶c M/M ?

Mebi a co to wogóle za wynalazek? czyzby tylna klapa od jakiegos pickupa??
o widze w³ókienko golda :devil: :devil: ³adnie usztywnia jak sie kowalom bankowac niechce

A to bedzie projekt Mistsubishi L200. Narazie 2 dni siedzia³em nad b³otnikiem. A w³ókienko wskazane bo kowal nie poradzi³ sobie...i goni³a blacha. Co¶ tam poklepa³ Boschem, zlecia³ brzeszczotem i mówi ze INACZEJ SIE NIE DA :D No cóz...Wpadnie wiecej kasioki za mêki przy klapie. Sie zrobi..ale czasu zejdzie dzien wiêcej.

Dawid1989 
Wys³any: 2009-01-22, 21:32   Podk³ad akrylow
0
UP DOWN

specjalnie dla pittereka ;P

aaaa.jpg
Plik ¶ci±gniêto 86 raz(y) 19.53 KB

aaaaaa.jpg
Plik ¶ci±gniêto 119 raz(y) 36.21 KB

aaa.jpg
Plik ¶ci±gniêto 108 raz(y) 32.64 KB

pitterek 
Wys³any: 2009-01-22, 23:11   
0
UP DOWN

Hehe dziêki.
Jak ja lubie takie rzeczy ^^
A najlepsze jest w tym wszystkim ze lakiernik sie nad tym spuszcza zeby by³o"równe" a gdy przyjdzie lato to i tak sie na czyms takim porobi± fale dunaju ^^ ^^

pitterek 
Wys³any: 2009-01-22, 23:12   
0
UP DOWN

Bêde mia³ za jakis czas takiego busa u siebie,. Na razie kowale go wyzywaja. umieszcze fotki

Dawid1989 
Wys³any: 2009-01-22, 23:24   
0
UP DOWN

Ty lubisz ja nienawidze. a ostatnio mam same transity,sprintery i w dodatku same po przej¶ciach... :blee: wole osobówki przynajmniej mo¿na sie wykazaæ przy malowaniu ;P Pitterek a lubisz auta po czo³ówkach ;P bo ja uwielbiam robiæ takie zgnioty :fiu:

pikacz 
Wys³any: 2009-01-23, 01:33   
0
UP DOWN

i wez tu oddaj auto do warsztatu ^^

mebArth 
Wys³any: 2009-01-23, 17:59   
0
UP DOWN

Dawid chyba bez hebelka sie nie oby³o?
A po 2...to co masz na foto powinienes zaci±gn±c po ca³osci wykonczeniówk±. Nie bedzie odcinek i ³at na podkadzie. No chyba ze w szpryc dajesz?
Jak od razu do podk³adu to....y...nie wypowiem siê.

pitterek 
Wys³any: 2009-01-23, 18:41   
0
UP DOWN

Dawid1989 napisa³/a:
Pitterek a lubisz auta po czo³ówkach ;P bo ja uwielbiam robiæ takie zgnioty :fiu:

hehe zrób se zgnieciony przód od xara picasso to od razu zmienisz upodobania :>

wiesz mi tam ogólnie to wszystko jedno. czo³ówka czy uderzenie w bok... jedna holera jak dla mnie. wkurza mnie tylko gdy po czo³owce sa nowe graty i kowale je zm³otkuj± ''bo im nie pasowa³o inaczej" . Raz mi dali now± PRZE³AMAN± maskê bo im narozniczki od b³otników odstawa³y.

A takie busy lubie z tego wzgledu ¿e nie trzeba sie nad nimi spuszczac. ja bym wam pokaza³ jak sie takie boczki robi :devil: Najpierw na ca³o¶c tyle tynku ile trzeba , potem p80 na hebelku elektrycznym, poprawka ca³o¶ci kr±¿kiem 240 i jak wyjdzie tak bedzie dobrze byle by by³o g³adko i nie trzeba sie przy takich powierzchniach pi****liæ w szczególiki kanciki ranciki i inne wygibasy.
Potem podk³ad-maszyna 400-akryl i jazda mi z lakierni :cool:

Dawid1989 
Wys³any: 2009-01-23, 19:27   
0
UP DOWN

mebArth Ten zielony sprinter przyjecha³ do mnie trochê poszpachlowany. Najpierw musze transita skoñczyæ i dopiero bede sie bra³ za sprintera.Na takie zgnioty daje natrysk. Koledzy macie jakie¶ patenty na zrobienie praktycznie równych kantów na du¿ej p³aszczy¼nie"pierwsze zdjêcie przet³oczenie na samym dole"jest zrobione ze szpachli i cie¿ko jest mi je na ca³ej d³ugo¶ci wyprowadziæ . Pitterek i tak wole robiæ blacharkê ni¿ szpachlowaæ te [...] transity.wole wstawiæ nowy dach albo jak±¶ æwiartkê ni¿ robiæ takie poje... gów... :roll: Jeden lubi blondynki drugi brunetki ^^

pitterek 
Wys³any: 2009-01-23, 19:34   
0
UP DOWN

Dawid1989 napisa³/a:
Jeden lubi blondynki drugi brunetki ^^

Mi tam bez róznicy jesli fajne :spoko: jedna i drug± wzi±³bym na warsztat :cool:

:D przypomnia³o mi sie cos w³asnie :D
kumpel jakis czas temu musia³ robic sobie w golfie dach po obcasach pewnej brunetki :>
a co najciekawsze uszkodzi³a go od wewnatrz ¿e a¿ szyber wypchnê³a ^^ ^^

Dawid1989 
Wys³any: 2009-01-23, 20:05   
0
UP DOWN

Ja tam wole brunetki :fiu: :fiu: A z tym dachem w golfie by³o mocne ^^

marikk 
Wys³any: 2009-01-24, 20:53   
0
UP DOWN

pitterek napisa³/a:
wkurza mnie tylko gdy po czo³owce sa nowe graty i kowale je zm³otkuj± ''bo im nie pasowa³o inaczej" .
Nie jeste¶ sam Pitterek te¿ mam takich wspania³ych blacharzyy

£ukasz79 
Wys³any: 2009-01-24, 22:16   
0
UP DOWN

marikk napisa³/a:
Nie jeste¶ sam Pitterek
Do³±czam siê, z tymi blacharzami to nie raz idzie ochu.....

pitterek 
Wys³any: 2009-01-24, 23:20   
0
UP DOWN

Cytat:
Do³±czam siê, z tymi blacharzami to nie raz idzie ochu.....

Panowie prawda jest taka ze im lepiej zrobi blacharz tym lakiernik ma mniej roboty.
Tyle ¿e blacharz jest w o tyle lepszej sytuacji ¿e pasuj±c graty musi pokombinowaæ i pog³ówkowac a jesli spier.... to lakiernik musi ostro jechac na heblu zeby to jakos wyglada³o

mebArth 
Wys³any: 2009-01-25, 10:46   
0
UP DOWN

Cytat:
Koledzy macie jakie¶ patenty na zrobienie praktycznie równych kantów na du¿ej p³aszczy¼nie"

Macie...za flaszke Ci pokaze :D
Na lepce kleisz góre...po wyschnieciu dó³ i lecisz na hebelku. POtem wykonczeniówke...góra i dó³ osobno na lepce i lecisz na hebelku Z LEPK¡! sciagasz góre na lepce. Potem odpinasz lepke i przyklejasz nowa na dó³ i ciagniesz góre na wykonczeniu. I powtórka z do³em. Lepki pójdzie wch.uj ale wyjdzie ci linia jak talala.
Na gruby papier to szara "TASMA NA GADA" taka szmaciana, a na wykonczenie to juz zwyk³a lepka papierowa.
Kazda zyczka wyjjdze ale to troche czasu zabiera.

Tez szukanie zyki na lepce..- sie znalaz³a :rotfl:

Dawid1989 
Wys³any: 2009-01-25, 12:14   
0
UP DOWN

Dziêki mebArth za rade.Wczoraj prawie zrobi³em ten jeb...kant. jutro tylko lekko przytrê i ma byæ :) Co do blacharzy .... to czasem naprawdê jest ciê¿ko dopasowaæ elementy bez tzw.prze³amywanie itp.zw³aszcza wtedy gdy auto spotka³o siê przy du¿ej prêdko¶ci z drzewem ^^

mebArth 
Wys³any: 2009-01-25, 14:19   
0
UP DOWN

Co do kowali..JEsli auto nie le¿y to nie odbieram od kowala - proste. Ja sie nie bede buja³ 3 dni na heblu bo kowal se nie radzi. A co mnie to? Niech sie zwolni jak se nie radzi - sa inni. Jak skuje to ja mam strate a jak mam strate to sie robie z³y i gryze. Na szczescie teraz mamy kowala takiego co zna sie na rzeczy i dosc ³adnie to kuje wszytsko..ale by³ jeden zawodnik co szlifowa³ boschem gluty ale se szyby nie zas³oni³...chyba wiecie co sie sta³o z szyb± :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: